Fluffiga frukostpankakor

I söndags hittade jag en överbliven äggvita i kylen. Då fick jag för mig att göra frukostpannkakorna extra fluffiga. Jag vispade all ägvita till pannkakssmeten och minskade lite på bakpulvret. De blev extra fluffiga. Inget för den som har bråttom men väl värt besväret.

Det ser ut som en bakelse, men det är bara pankakssmet.

God frukost!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Trippelchoklad

Vi äter inte efterrätter så ofta men när vi gör det då kan vi ta i ordentligt ibland. Här är det tre sorters choklad i kakan, plus sås och chokladglass. Receptet är en kladdkaka och kommer från Allt om Mat. Vi var inte så många så jag halverade receptet och bakade i små portionsformar.

Med eller utan glass, jättegott.


12 bitar

125 gr mörk choklad (70%)
100 gr rumsvarmt smör
3 dl socker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1½dl vetemjöl
75 gr mörk choklad (90%)

tryffelsås

100 gr mörk choklad (70%)
2 dl grädde

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka choklade och smält i micron. Vispa ihop smör och socker. Vispa äggen och tillsätt lite i taget i smörblandningen. Rör ner den smälta chokladen. Blanda de torra ingridienserna och vänd ner dem i smeten. Grovhacka den mörka chokladen (90%) och rör ner i smeten. Bred ut smeten i en smord och mjölad form 24Xx24 cm. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Koka upp grädden. Bryt chokladen (70%) i bitar och rör ner i grädden. Servera kakan med chokladglass och tryffelsås.

Sött och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Svampcrêpes

De här crêpesen är jättegoda. De tar lite tid men gillas även av köttätare. Fyllningen går att variera. Jag hade t ex ingen ricottaost så jag tog keso istället. Så är det med den mesta matlagninga att man kan lägga till och dra ifrån lite som man tycker och det brukar bli bra ändå. När det gäller bakning däremot så måste man vara mer noga med rcepten, annars kan det bli "pannkaka". Det är mera kemi och fysik inblandat.

Osten på toppen är pricken över i.

crêpessmet

2 ägg
2 dl mjöl
4 dl mjölk
½ tsk salt
smält smör

fyllning

½ liten zucchini
150 gr frusen hackad spenat
200 gr champinjoner
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
100 gr ricottaost

riven ost

Hacka zucchini och champinjoner i fina tärningar. Stek var för sig i smör och pressad vitlök. Blanda med övriga ingridienser. Stek crêpesen, låt svalna och lägg sedan i fyllning och rulla ihop. Pensla med smält smör och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader i ca 10 minuter.


Men det är insidan som räknas.


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Pitabröd

Jag längtade efter libamat och köpte frusna falafel, men jag ville inte ha det köpta pitabrödet. Det är så torrt. Miriam har lärt mig att göra eget pitabröd. Inte så svårt som man kan tro. Det går dessutom att fylla med allt möjligt gott, t ex skinka, räksallad, isbergssallad och tomater. Ett utmärkt utflyktsbröd.

Vegetariskt, nyggigt och jätte gott!

25 gr jäst
6 dl vatten
2 msk olja
2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl till en smidig deg. Låt den jäsa minst en timme. Dela degen i 20 bollar. låt dem vila i 10 minuter. Sätt på ugnen på 275 grader och ställ in en plåt. Kavla ut bollarna till till ca 1 cm tjocka kakor. Lägg dem på den varma plåten och grädda 5-8 minuter. De ska svälla upp.

Samklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Irländska raggmunkar

Ett recept från DN i helgen. Kan rekomenderas som snabbmat på en vardag. Jag och Jonathan hade bacon och lingon till. Till vegetarianer kan man ha äppelmos eller en fetaostsås (fetaost mixat med crème fraiche). Smakar gott i höstmörkret.

Ibland serveras det kött hos familjen Lindén.

600 gr mjölig potatis
1 3/4 dl vetemjöl
1 1/4 tsk salt
2 dl mjölk
½ tsk bakpulver

Skala och riv potatisarna fint. Pressa ut lite av vätskan. Blanda med övriga ingridienser och stek i smör och olja på medelvärme.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Bärpaj

Jag ville ha en snabb efterrätt. Blandade hallon, blåbär och björnbär, inte själplockade för jag hade ryggskott i bärtiderna. Men de finns ju i frysdisken. (Hoppas att de som plockade dem fick skäligt betalt) Sedan använde jag bloggen och  sprättlätt blåbärpaj. Jag bytte ut en 1 dl mjöl mot 1 dl mandel och körde pajdegen i matberedaren. Vi var mätta efer maten så halva pajen blev kvar, men den var borta på morgonen. Undrar vart den tog vägen....

I frysdisken kan man plocka bär.

Sött, syrligt och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Trattkantarellsoppa med selleri

En ny variant på trattkantarellsoppa. Receptet kommer från systembolaget. Jonathan tycker dock att mormors är godare. Ni får pröva och smaka.

Med torkade trattisar i huset är soppan inte långt borta.

3 dl torkade trattkantareller
3 msk smör
1 l grönsaksbuljong
2 scharlottenlökar
4 msk mjöl
1 dl vispgrädde
1 äggula
salt och peppar
persilja och strimlad purjolök

Lägg kantarellerna i blöt. Skär sellerin i små tärningar. Fräs den i smör. Finhacka charlottenlöken. Ta up sellerin och fräs löken i smör. När den är glansig pudra över mjölet och häll på grönsaksbuljongen lite i taget. Koka i tre minuter. Tillsätt svamp och selleri och koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda äggula och grädde. Sänk värmen och rör ner i soppan. Servera med purjolök och persilja.


Trattkantarellsoppa med selleri har vi inte provat förut.


Det är bra att ha trattisar i förrådet!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ost med Syrup

Idag när jag var på OBS hade de provsmakning på närproducerat och kravodlat. Utmärkt! Att de dessutom hade ett dansband "live" har jag överseende med;) Jag köpte rågbröd från Höjes vedugnsbageri. Till det blev det några goda ostar som vi provsmakade på Willys igår. (Provsmakning fungerar verkligen.) För att förhöja smakupplevelsen av ostarna serverade jag den med Culinary syrup. Det har jag lärt mig på matmässan i Älvsjö. Prova, ni har en oväntad smakkombination att uppleva.

Gott, gottare, gottast!

Ost förgyller livet!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kyckling med Niklas tomatsås

Äntligen! Nya stekpannor i huset. Den gamla teflonpannan vandrade nästan ut av sig själv. Nu kan vi steka både kött, fisk och quorn utan att det fastnar i pannan. Inspirerade av Mat Niklas gjorde vi tomatsås av rostade grönsakner och stekte kyckling och quorn till.

Äntligen. Nya stekpannor i huset. Nu skall här stekas!


Rostade grönsaker. Nu är det bara att mixa med paserade tomater. Jättegott.

Quorn för vegetarianerna och kyckling för köttätarna. Då behövs det två stekpannor.

Rosta valfria grönsaker i 175 grader 45-60 minuter. Blanda med passerade tomater och smaksätt med salt, peppar och vinäger. Ny smak varje gång!

Trevlig helg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Slakad vitkål

Jag minns än Karlstads första pizzeria Napoli i Haga. Där lärde jag mig att älska pizzasallad. Deras sallad var ju alltid saftig och mjuk. Om man ha en snabbvariant kan man slaka vitkålen med varmt vatten. Koka upp vatten och salt. Häll ner vitkålen och låt den ligga ett par minuter. Man får pröva sig fram beroende på hur mjuk man vill ha den.

Vitkålssallade är gott till mycket.

Sedan smaksätter man med lika delar olja och vinäger för en mild sallad och kryddar med örtsalt, grovmalen svartpeppar och lite oregano.

Smart, eller hur!?

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Fylld aubergine

Ännu ett försök att använda trattisar. Torgny är som Josef i Egypten och har samlat torkad svamp som räcker i nästan sju år om inte jag kommer på lite fler recept än soppa och varma smörgåsar. Det här är min variant av ännu ett Arla recept. Jag blandade i trattkantareller, fetaost och lite körsbärstomater. Både Torgny och Benjamin tyckte att det var gott. Jag gjorde en dressing av vitlök och crème fraiche.

En mycket smakrik röra, toppad med vitlökscreme fraiche

Vegetariskt är gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Speedsushi

I Göteborg finns Supersushi (stora sushibitar). I Skåre finns det numera Speedsushi (snabbsushi). Jonathan skulle träna kl 19.00 och Gunilla skulle på föredrag samma tid. Så vi skulle hinna med att göra sushi. Riset var kokt redan på morgonen. Men helt plötsligt visade det sig att träningen var redan kl 17.00 och föredraget började 18.00. Fram med riset och sushitillbehören på bordet och det mesta tillverkades vid matbordet. Det fungerade och sushi är alltid gott!

Sluta fotografera så vi får äta!!

Ät fort och njut intensivt!

Pappa Torgny

Saffransöring

Torgny har blivit duktigare med åren, på allt möjligt. Bland annat så kommer han hem med mera fisk nu än förr. Då måste jag variera mig när jag tillagar den. Det här är min variant av ett "nätrecept"

Egen fånga öring smakar bäst ;)

2 öringar
2 tsk salt
1 pkt saffran
dillstjälkar
½ citron
vitpeppar

100 gr smält smör
finhackad dill

Filéa öringarna. Blanda salt med saffran och strö över fiskfiléerna. Lägg på dillstjälkar, citronsaft och vitpeppar. Stek i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter eller tills fisken har en innertempratur på 55 grader. Servera med klyftpotatis smaksatt med smör och citron, samt dillsmöret.

Klyftpotatis passade utmärkt till saffransöringen.


Varför inte börja med en svampkrustad. Det passar utmärkt.

Kantarellerna kommer från Katarina.

Egen fångst och skörd är bäst!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Thai Grön Curry

Findus hjälper till i vardagen. Ibland är det så skönt att få lite hjälp i köket. Den här gången var det Thai grön curry. Jag följde receptet men marinerad kyckling och använde hälften av marinaden till quorn. Nu får vi lite tid att läsa tidningen eller en bok.

Quornet kan bytas mog kyckling, för dem så så önskar.

Många grytor och pannor blir det!

Med vegetarianer i huset blir ofta fullt på spisen.

Unna dig lite hjälp i köket ibland!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Cocostoppar

Vägen till mannens hjärta går genom magen. När jag träffade Torgny 1981 och kom underfund att han gillade cocos bakade jag de här kakorna. Det funkade och nu har vi varit ihop i 28 år. Numera gör jag dem inte så ofta, men de här kakorna fick Torgny med sig till kaffeveckan på jobbet.

Cocos har alltid varit Torgnys favorit i kakor och chokladbitar.

50 gr margarin
2 ägg
1½ dl socker
200 gr cocos
mörk blockchoklad

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alltsammans och klicka ut 35 små eller 10 stora kakor. De små gräddas i 175 grader i ca 12 minuter och de stora 20 minuter. När de svalnat doppa dem i smält blockchoklad.

Gott till kaffet!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Boktips

När Torgny lagar helgfukost plockar han fram mycket gott och dukar fint. När jag vill göra något extra för besökande barn (Miriam) cyklar jag till ICA och köper färskt bröd och wienerbröd. Då orkar till och med Jonathan äta frukost. På helgen har man tid att läsa ockå. Här komer tre boktips.

Det blir alltid något extra gott till frukost när barnen är hemma.



Bok och CD-tips.

Först Nuala Gardners bok, Min vän Henry. Den handlar hennes autistiske son Dale och deras hund Henry som lyckas bygga en väg in i Dales värld. En bra bok för alla som jobbar med barn.

Sedan Frank Lindblad och Carl Lindgrens bok Välfärdslandets gåta, varför mår våra barn inte lika bra som dom har det?  Mycket tänkvärt från en psykolog och en läkare och deras erfarenheter från sina yrkesliv. Passar för alla som har med barn att göra.

Till sist Maria Küchens Anteckningar efter en frontalkrock med Gud. Vi lyssnade på henne i lördags under kyrkans stiftsfest. Det är alltid spännande att lyssna på någon som inte har sina rötter i kyrkan, om deras möte med Gud och minst olika församlingar. Som hon så klokt sa, församlingen består inte av helgon, bara vanliga människor. Hennes bok ska vi lyssna till.

En bra bok förgyller livet!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Auberginegratäng

Miriam har varit hemma i helgen och och tipsat om Arlas hemsida. Den har bra recept, sökfunktioner och man kan spara på favoritrecept.

Mums för en vegetarian. Men gillas nog av alla.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tonfisklåda med bacon

För att göra Jonathan glad (som älskar kött) så gör jag en liten tonfisklåda med bacon. Så är det faktiskt i orginalreceptet från farbror Stefan.

En klassisk familjerätt, här utvecklad för köttätare.

Lägg rå tonfisk på toppen eller blanda ner med övriga ingridienser.

Vad gör man inte för sina barn!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Spagetti med köttfärssås

Brorsan frågade om jag ville passa barnen en kväll när båda föräldrarna var på resande fot. Det ville jag gärna och vad passar bättre än spagetti och köttfärssås till middag. Den här köttfärsåsen gjorde farmor Hanna när hon var hos oss och hälsade på när vi var små. Hon kom och städade, strök och lagade mat. Hennes köttfärssås var godare än mammas. Mamma drygade ut med morötter och burktomater. Farmors smakar bara kött!

Det är ett nöje att laga mat till Axel som äter mycket och njuter länge.

500 gr köttfärs
1 gul lök
smör
1 köttbuljongtärning
2-3 msk ketchup
1-2 msk kinesisk soja
½-1 dl mjölk
1-2 msk brun redning
vitpeppar

Farmor Hannas köttfärssås är ett kärt matminne för Gunilla.

Hacka löken och stek tills den fått färg. Lägg i en kastrull. Stek köttfärsen i omgångar och blanda ner med löken. Tillsätt övriga ingridienser utom redningen som tillsätts när allt kokat upp. Koka såsen i 10 minuter. Servera med spagetti.

Tack för trevligt sällskap!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Champinjonsoppa

Som så ofta är det ett kylskåpsfynd som är inspiration. Den här gången är det färska champinjoner. Receptet kommer från Anna Bergström: Nya Annas mat. Soppan blir lite annorlunda med citronsmaken.

Lagom stekta champinjoner ger en kraftfull och matig soppa.

4-5 port

400-500 gr färska champinjoner
4 charlottenlökar
4 msk smör
1-2 msk pressad citronsaft
knappt 1 dl vetemjöl
1½ dl höns eller svampbuljong
2 dl grädde
2 äggulor
gräslök
 
Skala och hacka charlottenlökarna. Stek i smör i 5 minuter. Skiva champinjonerna och stek dem i omgångar utan smör så att vätskan försvinner. Blanda ner dem med löken och citronen och fräs ytterligare 5 minuter. Rör ner mjölet och tillsätt buljongen, lite i taget. Koka i 5 minuter. Vispa grädden lätt och tillsätt äggulorna. Rör ner i soppan som INTE får koka. Servera med hackad gräslök.

Väl värt besväret!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Stekt ris (Fried rice)

"Har ni Flajed Lajs (Fried Rice) på bloggen än? hittar inte..", skrev Andreas från England. Här kommer receptet till vår Engelske son och er andra.
Vi åt en del kinesiskt take away när vi bodde i England. Där hade de fantastikt stekt ris. Det här är mitt försök att återskapa. Lite krångligt med ägget, men övning ger färdighet. Trattkantarellerna är dagens tillägg. Nina på jobbet vill ha trattkantarellrecept.



2 ½ dl ris
5 dl vatten
1 tsk salt
2 gula lökar
olja
2 ägg lite vatten och salt
2 dl gröna ärtor
kinesisk soja
(2-3 dl torkade trattkantareller och smör) 

Koka riset. Skiva och stek löken mjuk i olja, ju längre desto bättre. Sockra eventuellt lite. Det ger extra färg och smak. Koka ärtorna. Blötlägg och stek trattkantarellerna i smör. När riset är kokt, lägg upp det på en tallrik för att svalna lite. När löken har fått färg, vispa upp äggen och häll dem över löken. Låt äggröran halvstelna och rör sedan om. Blanda, ris, lök och ägg, ärtor och svamp. Smaksätt med kinesisk soja. Servera med keso och rivna morötter. Vi inviger vår soja och oystersås från Fjällbacka.

Häll på äggen, men låt det inte stelna helt.     Rör om när det börjat stelna.     Samla ingredieserna i en wook och blanda.     Såser inköpta på Tairestaurang i Fjällbacka.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Rötter

Min farfars far Michael Lind var från Tanums Hede. Det innebär att det kanske är mina och barnens förfäder som har knackat i berghällarna runt Vitlycke. Oavsett det, så hade vi en fascinerande rundtur i höstsolen idag. Eftersom vi gillar historia, blommor, fåglar och fotografering har vi sällan tråkigt när vi är ute och åker.
Barnen har väl klagat lite då och då. Jag minns särskilt Samuel vid Vitlyckemuseet för många år sedan. Det löste vi med att leka Puh-pinnar vid bäcken och lilla bron. Han har hört historien till leda men jag längtar i alla fall tillbaka till den tiden ibland. Men mest ser jag fram mot nya utflykter till nya sevärdheter med både Torgny och barnen.

Det fanns stora familjer på den tiden också! ;)




Originalet och kopian.

De dansande hällristningarna hittade vi på IKEA för 15 år sedan.

Borta bra men hemma bäst (och nu blir det mer matlagning)!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Runt i Naturen

Som barn bodde jag några somrar på Väddö i Roslagen. Det har lämnat outplånliga sommarglimtar i mitt barnaminne. Idag besökte vi väkustska naturreservatet Veddö. Lika vackert som min barndomsö. Med kamerans hjälp kan jag dela med mig av det vackra. Jag tar minneskort med lilla kameran och Torgny tar artistiska med den stora. Det finns så mycket vackert att upptäcka. Med hjälp av kartor går det att hitta de här pärlorna. Eller fråga i restaurangen eller på hotellet. De har många bra tips.

Torgny bakom kameran och fåglar framför

Jag gillar också möjligheten att resa kullinariskt med hjälp av restauranger. Den här fanns i Fjällbacka och kockan sjöng på tailändska medan hon lagade vår mat. Torgny har raderat bilderna av misstag men gott var det!

Gott, snabbt och billigt.

Fånga dagen!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Höstglöd

Vi brukar unna oss några dagar på tu man hand då och då. Den här gången åkte vi till Grebbestad och TanumsStrand. Rummet har en air av 70-tal, gulbrunt kakel i duschen och utsikt mot parkeringen. Men utanför ligger havet och klipporna, tångdoften och trutarna. Och det är underbart! Lunchen intogs i Strömstad. Vår norska kock med vaniljsås till lax hade stängt så vi åt krabba och rökta godsaker från havet, hos grannen på Torskholmen. Smakrikt och gott!

En stilla havsvik med solnedgång är så vackert

Fisk och skaldjur direkt från röken.    Den krabban va´ go´.

Västkusten är Bästkusten!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Fettuccini med räkor

Fredagarna kommer så tätt. Igår jobbade jag sent. Då är det bra med räkor i frysen, rester samt fettuccini från ICA. Det tar lite tid att handla eftersom vi känner många i Skåre. Räkorna från frysen tinar under tiden. Resterna är en halv succhini och hummersås. Sedan är det bara dags att experimentera.

Snabbt och lätt blir gott och mätt.

Koka fettuccini (med tomatsmak). Skala räkorna. Strimla succhinin och wooka den hastigt med smör och vitlök. Lägg i räkorna och värm upp dem. Blanda med pasta och en halv sats av hummersåsen. Torgny sa att han skulle betalat för den här anrättningen på restaurang. Vad tycker ni?

Värt att pröva!

Mamma Gunillla och Pappa Torgny

Ängshök n:o 100

När Jonathan var mindre deltog vi i en fågelskådarklubb för barn, Sparvhökarna. Vi lärde os en del om fåglar, men fick framför allt upp ögonen för att det alltid finns något att upptäcka i naturen. I somras ville Gunilla att jag skulle ta kort på ett vackert linfält tillsammans med ett rapsfält i Södermanland. När jag fotograferade kom en rovfågel flygande. Jag följde den med kameran och när jag sedan tittat på bilden och jämförde med en fågelbok verkade det vara en ängshök, som är sällsynt. När jag långt senare träffade vår gode vän Hans visade jag bilden och han konstaterade att jag hade rätt. I veckan fick jag veta att min observation blev den 100:ade enligt rapportsystemet Svalan. Kul! En fjäder i hatten sade Hans. Tack för det!

Min stolta observation av ängshök!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

PS
Det är kul när blom- och fotointresset samverkar.

Ibland är det bara för vackert.

Räkpasta med pesto

Som så ofta är det "en rest" i kylskåpet som inspirerar och det faktum att soporna töms i morgon bitti. Fram med räkorna. Dessutom är det en lyxpasta, som Katarina brukar bjuda på, som ligger till grund för receptet.

En av de godaste pasträtterna. Klar favforit, både i Katarinas lyxvariant och vår budgetvariant.

3 port

3-4 msk röd pesto
6 soltorkade tomater i olja
1 dl grädde
1 burk kronärtskockshjärtan
300 gr räkor med skal
250 gr tagliatelle

Koka pastan. Skala räkorna, klyfta kronärtskockshjärtana och strimla tomaterna. Fräs räkorna i peston i 1 minut. Lägg i de övriga ingridienserna. Koka upp och lägg i den den varma tagliatellen. Smaka av med salt och peppar.

Lätt som en plätt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Svarttjärnsöring med hummersås

På hösten tar jag gärna en tur till Svarttjärn och fiskar öring. Idag var jag ledig och stack iväg i gryningen. Det dröjde inte lång stund innan en halvkilos öring satt på kroken (en egen bunden Mickey Finn). Efter ett tag dök det upp en annan fiskare. Det visade sig vara svågern Stefan. Vi hade några timmars trevligt fiske som resulterade i en öring för Stefan också. Min tillagades med hummersås och mandelpotatis! Undrar hur Stefans öring slutade sin tillvaro?

En fisk skall först simma i vatten, sedan i smör och sist i ett gott vin.
Grattis farbror Stefan.

Hummersås

2½ dl grädde
1 dl crème fraiche
3 msk hummerfond
2 tsk fransk senap
4 msk dill
ev. vitpeppar

Bland och koka upp allt utom dillen. Tillsätt den strax före servering.



Smaklig måltid!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Åsas tomatsoppa

Vi har varit på många trevliga kalas hos Åsa. Hon bjuder gärna på kalas och det är ofta nya spännande männsiskor vi möter där. Hon har dessutom haft vår son Andreas där som nattgäst och matfriare under tonårstiden. Han var bästis med en av sönerna i huset.

Innehållsrik och god tomatsoppa, gärna med vitlöksbröd till.

6-8 färska tomater
1 gul lök
smör
3 stora potatisar
1 l grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt och svartpeppar
hackad persilja

Hacka löken fint och fräs i smör 5 minuter. Skålla och hacka tomaterna. Skala och tärna potatisarna. Tillsätt potatis, tomater och grönsaksbuljong. Koka i ca 10 minuter. Tillsätt grädden och smaksätt med salt och svartpeppar. Avsluta med den hackade persiljan.

Tack för alla trevliga kalas Åsa!

Gunilla och Torgny

Kycklingfilé med dragonpotatis

Jonathan älskar kyckling. Kycklinfiléer är lätt att byta ut mot quorn så blir alla nöjda. Receptet kommer från NWT och har suttit på kylskåpet i några veckor. Idag var det dags.

När ugnsluckan öppnas sprids ljuvliga dofter.

4 kycklingfiléer
salt och peppar
1 kg jämnstora potatisar
2 msk smör och rapsolja
1 tsk torkad dragon
1 tsk salt
1 dl riven lagrad ost
1 rödlök
150 gr haricots verts
100 gr körsbärstomater
bernaisesås

Skala och skär potatisarna som till hasselbackspotatis. Pensla med smör och rapsolja blandat med salt, peppar och dragon. Stek i mitten av ugnen i 30 minuter. Salta och peppra kycklingfiléerna och bryn i stekpanna ett par minuter på varje sida. Lägg dem i ungsfast form. Strö osten över potatisarna ställ in kycklingen och tillaga ytterligare 15 minuter. Skär löken i klyftor, fräs lök och hericots verts i stekpanna i smör och rapsolja. Tillsätt halverade tomater och låt det bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar. Gör 4 port bernaissesås.


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

PS
Det går lika bra med Quorn!



Yoghurtglass

På 80-talet dök det upp en massa köksamskiner. Bland annat glassmaskin. Vi har en i förrådet. Det är lite kletigt att göra egen glass, så det blir inte så ofta. Men nu har Jonathan önskat sig det ett antal gånger, så idag blev det äntligen av. Det blev jättegott, så har man lite plats över så är en glassmaskin inte så dumt att ha.

Den gör inte glass till så många. Men gott blir det.

300 gr frusna bär
1 dl socker
3 dl yoghurt

Mixa bär, socker och yoghurt. Mixa i glassmaskinen 30 minuter.

Ät och njut!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Filmdags

När höstmörkret sänker sig och regnet och vinden piskar på fönstren brukar vi längta efter att se "Sagan om ringen trilogin". Det har blivit en tradition allt sedan filmern kom ut på bio och sedan dvd. Vi läste böckerna som unga och fascinerades av dem. Vi minns också radioteatern från vår ungdom. 1978 kom den tecknade filmen av Ralph Bakshi. Sedan kom dramatiseringen på Sveriges radio och böckerna inlästa av Tomas Norström och sedan Jan Waldekranz (nyöversättningen).
Nu ser vi hela trilogin i "Special extended dvd edition". Många timmar film och ännu mer extramaterial.

Varje gån vi ser filmerna upptäcker vi något nytt.

Igår rullade "Sagan om de två tornen" med salta tillbehör och god dricka. Det gäller att ta vara på de olika årstiderna.

Film kräver godis...

Se, ät och njut!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Vackert och vemodigt

I morse var det minsugrader. Frost på bilrutorna och växthuset. Direkt efter jobbet tömde vi växthuset på frostskadade tomatplantor och annat visset. Nu är det höst. Vackert och vemodigt.

Växthuset är nu vinterförvaring av trädgårdsredskap.

Men när det är höst kan man njuta av fiske, trattkantareller och ljus i fönstret. Och nu doftar det gott i vårt kök. Det blir Dubblinmackor och öl till middag.

Stekta tomater som snart blir Dubblinmackor

Ha en skön höst!

Pappa Torgny

Kylskåpsrens

Ännu en variant på mammas grönsaksomelett. Jag letade upp det som fanns i kylskåpet efter en lång dag på jobbet. Det är terapi att stå och skära och hacka. Färgerna gör en glad och smaken var ingen besvikelse heller.

Det som fanns i kylskåpet

purjolök
gul lök
röd paprika
färska tomater
soltorkade tomater
finhackad persilja

5 ägg
3 msk vatten
salt och peppar

Klart att äta

Fräs löken i olja eller smör. Tillsätt övriga grönsaker och koka 15 minuter. Gör omeletten och häll grönsaksröran ovanpå.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Quornpudding

Skenet bedrar. Det är inte kålpudding. Egentligen älskar jag kåldolmar men det tar för lång tid så därför gör jag kålpudding och med quorn så kan jag göra en till Torgny också. Han godkände det och tog till och med lingonsylt istället för äppelmos som han brukar! Man kan lära gamla hundar att sitta, med mycket kärlek :)

Detta är faktiskt vegetariskt även om det ser ut som köttfärs. :)

1 litet vitkålshuvud
1 purjolök
1 gul lök
1 msk kinesisk soja
2 msk sirap
½ dl ströbröd
2 dl kokvatten
1 påse quorn
1 ägg
salt, vitpeppar

Skär kålhuvud, purjolök och lök grovt. Koka i rikligt med saltat vatten i 5 minuter. Spar 2 dl av kokvattnet. Låt grönsakerna svalna och häll kokvattnet på ströbrödet. Fräs grönsakerna i smör, soja och sirap. Värm quorn i smör och tillsätt det svällda ströbrödet. Vispa upp ägget och rör ner i quornet. Smaka av med salt och peppar. Varva med  hälften av grönsakerna i botten på en eldfast form, quornröran och resten ovanpå. Stek i ugnen på 200 grader i 30-35 minuter.


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

RSS 2.0