Sillsallad, Janssons frestelse, gubbröra

Här är två andra  favoriter på julbordet. Vi hade dem inte hemma hos mig som barn. Men när vi var hos min moster och morbror i Trollhättan när jag var tonåring serverades underbar sillsallad och Janssons. Efter den julen var det jag som fick göra sillsallad och Janssons hemma hos oss. Jag minns fortfarande doften av lök och ansjovis på händerna under julbönen i kyrkan eftersom jag gjorde Janssons på morgonen innan vi åkte.

Nu finns de alltid på vårat julbord. Nuförtiden hjälper Torgny mig att skära och så finns det ju löktvål att ta till för att bli av med doften. Gubbröran är ett senare påfund för att ta hand om ansjovisen som blir över.

Dekorera sillsalladen med hackad äggvita och äggula.

Sillsallad
4 port.

1 stor urvattnad sillfilé
2 kokta kalla potatisar
1 rödlök
1 ättiksgurka
1 stort rött äpple, t ex Ingrid Marie
8-10 inlagda rödbetor
salt och peppar
Det ska vara lika mycket rödbetor som de andra ingridienserna tillsammans.

Skär allt i fina bitar och blanda allt utom sillen. Den tillsätts strax före servering. Smaka av med salt och peppar. Det är vackert att dekorera med hackat ägg och persilja. Separera gulan och vitan och lägg i fint mönster med persiljan.

Med en kall öl och knäckebröd blir det kalasmat!

Janssons frestelse
4 port

10-12 (1,2 kg) potatisar (mjölig sort)
2-3 gula lökar
½ burk Grebbestads hela ansjovisar
3 dl grädde
salt och peppar
5-6 msk smör
ströbröd

Skala och strimla potatisarna. Dela löken i halvor och skiva dem. Fräs löken mjuk i 2 msk smör. Rensa drygt halva burken med ansjovis. Varva potatis, lök och ansjovis. Salta och peppra. Häll på grädden och det mesta av ansjovisspadet, samt strö över ströbröd och lägg på smörklickar. Gratinera i ugnen ca 1 tim i  225 grader.

Genom att koka ingredienserna i 5 minuter blir det saftigt och extra gott.

Tips:
På nätet hittade jag ett recept där man skulle steka löken, koka den i grädden plus 3 dl mjölk och en matsked socker. När det kokat upp tillsätter man övriga ingredienser (utom ströbröd) och kokar i 5 minuter. Häll i formen och häll ströbröd över. Gratinera i 45 minuter.


Gubbröra
4 port

6 hårdkokta kalla ägg
1-2 gula lökar
6-8 rensade ansjovisar
1 dl crème fraiche
salt och peppar
finhackad persilja
2 msk smör
8 skivor formfranska eller mörkt sött bröd (typ kavring)

Löken steker i pannan och ingredienserna är klara attblandas i.

Hacka lök och fräs den mjuk i smör. Blanda ner ansjovis och hackade ägg. Låt det bli varmt och rör ner crème fraichen. Smaka av med salt och peppar. Strö över persiljan. Servera genast med rostad formfranska skurna i trekanter.

Gubbröra passar också bra på frukostbordet.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

Julsill

Hos oss äter vi mera fisk än kött till julen. Med två "vegetarianer" blir det så. Dessutom tycker vi mest om fisksidan på julbordet. Den här julsillen har jag gjort i många år. Det jullika är kryddpeppar och nejlika.

Ingredienser till vår julsill. Favorit, som är god året runt.

1 burk urvattnad sill 5 små eller 4 stora fileer
½ dl ättiksprit 12%
1 ½ dl vatten
2 dl socker

½ tsk krossad vitpeppar
2 tsk krossad kryddpeppar
1 lagerblad
10 kryddnejlikor
2 skivade rödlökar

Koka ättika socker och vatten. Låt det kallna. Varva lök, sill och kryddor i en glasburk. Häll över den kalla lagen. Låt sillen stå och dra i två dygn. Skaka om då och då.

I en vacker burk smakar sillen bäst.

Julkryddorna kan också bytas ut till en enbärsvariant.

1 msk krossade enbär
2 kvistar rosmarin
2 msk gin

En nykomling bland sillarna är citronsill.

1 citron
strimlat skal, bara det gula
saften av citronen
½ dl hacklad dill
1 dl finstrimlad purjolök
1 msk hel krydpeppar
1 tsk krossad vitpeppar

Sill i vackra loppisfynd från 60-talet

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Lussegranar

Så här i jultider blir det inte mycket tid över vid datorn. Det här receptet kommer i alla fall från mitt jobb där jag bakar lussegranar i långa banor före jul. De säljs på vår basar och är mycket uppskattade. De blir saftigare än lussekatter.

Saffransbröd i granform. Gott och vackert!

2 granar

5 dl mjölk
1 pkt sötjäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 pkt saffran
100 gr smält smör
11-13 dl mjöl
1 ägg
pärlsocker

Gör en bulldeg som vanligt men blanda ner saffranet i degvätskan innan mjölet tillsätts. Degen ska vara blank och en aning kletig, inte fast som till matbröd. Låt degen jäsa 30 min. Dela degen i två delar. Dela varje klump i 16 delar och rulla till bollar. Lägg bollarna i ett granmönster. Först en boll och så två, tre och så vidare. Längst ner lägger lägger man en boll till granfot. När granen jäst 30 min penslas den med vispat ägg och pärlsocker. Grädda granarna i 225 gr ca 12-15 min.

Lycka till!

Mamma Gunilla

 

Jordgubbssaft

Det är receptet hör ihop med sommar, triangelmackor och en och annan fornlämning som vi sett genom åren. Barnen har väl inte alltid gillat stenhögarna men älskat saften. Den har också varit uppskattad vid våra familjefester av både barn och vuxna. Då kan man blanda saften med sockerdricka, citronskivor och is. Receptet har jag fått av min grannfru May-Britt.

2 l jordgubbar. Går bra med både färska och frusna
3 l kokande vatten
2 kg socker
30-40g vinsyra

Skiva jordgubbarna och häll kokande vatten över. Låt stå ett dygn. Sila bort bären och rör ner socker och vinsyra. Det här blir en syrlig och vackert röd saft. Man kan ha mera socker om man vill, i orginalreceptet är det dubbel mängd.

Trevlig utflykt eller fest!
Mamma Gunilla

RSS 2.0