Äppelkaka

När vi för en gångs skull får egna äpplen bakar vi gärna äppelkaka och bjuder på. Passar också bra som efterrätt med ett glas sött vin till medeltidsmiddagen. Kaffe fanns ju inte på medeltiden.

Äppelkaka med egna äpplen smakar gott under hösten.


1 långpanna räcker tll 15-20 personer

6 dl vetemjöl
6 dl socker
2 tsk bakpulver
200 g smör

3 dl mjölk

4 ägg

Saft och skal från en citron

4 äpplen

2 msk kanel

5 msk rörsocker

1 dl flagad mandel


Smörj och bröa långpannan. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål. Smält smör, häll i mjölk och låt det svalna. Tillsätt vätskan tillsamans med citronska, citronsaft och ägg. Röres till en smet som hälls i långpannan. Skala och klyfta äpplena, blanda med kanel och lägg dem fint i smeten. Strö över rörsockret och den flagade mandeln. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.


Smaklig måltid!


Mamma Gunilla


Potatis och purjosoppa

Det här är en snabb och god soppa som man kan göra efter jobbet. Särskilt om man har ett gott bröd till. Jag har varit på bondemarknad i Karlstad och köpt bröd bakat med surdeg, gamla sädessorter och gräddat i vedeldad bakugn. (Solbergs Bagarstuga, Lilla Vänsberg). Kroppen mår bra efter en sådan middag.

Ingredienserna till en god soppa med potatis och purjolök.

4 portioner

1 msk smör
1 stor purjolök
6-8 st potatisar
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
3 msk creme fraiche
salt och peppar

Fräs skivad purjolök i smör i fem minuter. Skala och skiva potatisen. Tillsätt vatten, potatis och buljongtärningar. Koka i 15 minuter. Smaksätt med salt, peppar och creme fraiche och toppa med finhackad gräslök (gärna från eget växthus).

Potaios och purjolökssoppan uppdukad i kvälssolen på familjens altan.

Smaklig måltid!
Mamma Gunilla

Medeltidsmiddag

För många år sedan var jag på Gotland under medeltidsdagarna. Där njöt jag av ett helhetskoncept. Det kändes som jag vistades i medeltiden. Allra mest när vi gick på restarng Clematis och åt medeltidsmat. Man kunde välja mellan varm eller kall talrik. Varm talrik bestod av får och kål. Det lockade mig inte. Men den kalla talriken hade ost, skinka, korv, nötter och frukt i munsbitar och man åt med händerna. Till detta dracks mjöd i krus.
Under många år har vi samlat på oss "medeltida porslin" och bjuder släkt och vänner på medeltidsmiddag. Alltid lika uppskattat!
På vintern spelar vi medeltidsmusik och använder bara levande ljus. Det förstärker stämningen.

Ost i tärningar
Skinka och korv i tärningar
Rökt fisk
Mandel och nötter
Äpplen och päron
Vin eller öl (från  Europa eftersom världen ännu inte var helt upptäckt!)

Ost, skinka, korv mm i lagon bitar för att kunna ätas med händerna.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla


RSS 2.0