Fruktsallad

Torgny och jag är dåliga på att äta frukt. Ett bra sätt att få i sig frukt utan att äppelskalen fastnar mellan tändern :( är fruktsallad. Dessutom är det en fröjd för ögat, eller hur.

Sharonfrukt smakar gott med kiwi, banan, appelsin och äpple.

1 stort äpple
2 bananer
2 apelsiner
3 kiwi
3 sharonfrukter (de ska ha små bruna fläckar på skalet precis som bananer)

Vitaminer piggar upp!

Mamm unilla och Pappa Torgny

Inte bara mat

Mat är ett stort intresse men inte mitt enda. Jag gillar bland annat blommor och fåglar. Idag när jag skulle slå ihjäl en timme på stan gick jag till stadsparken i jakt på vårtecken. Miriam skickade utslagna krokusar via telefonen från botaniska trädgården i Göteborg förra helgen. Men i stadsparken fanns ingenting mer än snöhögar och gråsiskor vid fågelbordet. Men så på vägen ut fick jag se något fint. På skylten stod det att det var kinesisk trollhassel. Har aldrig sett något liknande. Krokusen hittade jag utanför ett hyreshus på Hamngatan. Visst är det roligt att hitta vackra saker där man minst anar det.

Mars 2009

mars 2009

Mars 2009

Vi går mot ljusare tider!

Mamma Gunilla

Jordgubbs- och kiwipaj

Jag var på tupperwareparty idag och fick paj till fikat. Det inspirerade mig att gå hem och se vad som fanns hemma. Det blev jordgubbar och kiwi. Pajdegen är egentligen ett recept på blåbärspaj.

Jordgubbar och kiwi är gott i paj.

4 port

75 gr smör
1½ dl mjöl
½ dl råsocker
1 krm bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret, blanda de torra ingridienserna. Rör ner smöret. Lägg bären i botten på en smord pajform. Om de varit frusna så pudra över 1 msk potatismjöl. Om de är syrliga tillsätt en ½ dl socker. Smula över pajdegen. Grädda i 200 grader i 20 minuter.

Kiwi passar bra till jordgubbar.     Smula pajdegen över bären.     Rykande färdig paj. Jättegott med vaniljglass till.

Smaskens!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Hummer och saffranspasta

Det här receptet har vi fått ryktesvägen. Lillebror Göran sa att han åt något gott hos syster Gudrun så vi var tvugna att testa. Pasta går ju alltid hem hos oss.

Ännu en god pasta hos familjen Lindén.

4 port

300 gr pasta
1 pkt frysta små ärtor
2 dl crème fraiche
1 msk hummerfond
½ -1 tsk sambal olek
½ påse saffran
300 gr surimi (crab sticks)
2 msk kryddgrönt, persilja, gräslök eller timjan

Koka pastan enligt anvisning. Tillsätt ärtorna mot slutet. Tina surimin och skär den i bitar. Blanda crème fraichen med hummerfond, sambal olek och saffran och koka upp. Blanda alltsammans och strö kryddgrönt över.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Frukost med böckling

Igår när jag skulle köpa rökt makrill till spenatpajen slank det ner två böcklingar också. Torgny älskar alla sorters rökta fiskar och skaldjur. Böckling är dessutom en matminne från Bornholm som vi var på för snart 20 år sedan. Torgny gjorde äggröran och Jonathan blåbärssmoothien medan jag duschade. Jag har mors dag varje lördag och söndag. Tack!

Gillar man rökt fisk är böckling gott på frukostbordet.

Recepten på smoothie och äggröra finns redan på bloggen.

God morgon!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Spenatpudding

Farmor skickade ett mejl och tyckte att vi skulle göra spenatpudding. Det tog några veckor, men nu är den gjord och den blev god. Torgny har smakminnen, men är lite tveksam eftersom han inte åt spenat som barn. Men nu..... Jättegott! Så här skriver farmor: "Spenatpudding enligt Hemmets kokbok 1949. Dock enklare tillagning tack vare djupfryst spenat och moderna mått!"  Vi åt rökt makrill till, istället för skinka. 

Håller den formen är den inte bara god, utan också vacker.

250 g spenat
1½ dl stötta skorpor
4 dl röd mjölk
4 ägg
4 msk smör
1 tsk salt
½ msk socker

"Smält smöret. Vispa äggulorna tillsammans med mjölken och lägg i skorpsmulorna. Rör ner det smälta smöret och spenaten, sockra  och salta. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner det i smeten som hälls i en bröad form och gräddas i vattenbad i en timme i 175 grader. Hälsningar Svärmor"

Vi gjorden den i ugnen utan vattenbad.

Salt och rökt smak passar bra till spenatpuddingen.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Andrea's äppelpaj

Idag var vi bjudna på lunch hos Andreas. Det är han som är upphov till den här sidan. Han bjöd på Mormors trattkantarellsoppa, det första recept som jag lade in på den här bloggen. Dessutom fick vi Mormors vita bröd. Jag kunde inte gjort det bättre själv. Till efterrätt fick vi en nyhet. Fias amerikanska äppelpaj som Andreas vän Andrea gjorde. Den var så mumsig att till och med Jonathan smakade, han brukar bara äta marsansås.

Fika hos Andreas


Fias amerikanska äppelpaj

Tack för mat och paj!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Ostkaka

Jag förknippar ostkaka med Småland och Emils mamma Alma. Hon var ju en riktig matmamma. Jag tror att det är ostkakan hon var känd för men Torgny tror att det var kalvdansen. Här kommer i alla fall  min variant.

Ingredienser till ostkaka

Ostkaka 4 port

500 gr keso
½ dl sötmandel
ev. 3-5 malda bittermandlar, förstärker mandelsmaken
3 ägg
1 knapp dl socker
½ dl vetemjöl
2 dl mjölk

Nygräddad ostkaka

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandeln och riv eventuellt bittermandeln. Vispa ägg och socker lätt i en stor bunke. Blanda ner mjöl, mandel, mjölk och keso. Häll i en smord ugnsform 1½ l. Grädda ostkakan i ca 1 timme. Servera ostkakan ljummen med vispad grädde och hallonsylt.

Serverad på ett vackert fat gör ostkakan ännu godare.

Ät och njut!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kvällsplock

Sent hem på fredagskvällen, efter två dagar i Uppsala. Andreas ville med och handla. Vi plockade upp honom i stan och for till stora affären. Vi gick en runda och plockade kassarna fulla på rutin, under tiden affären tömdes på kunder. Men, vad skulle vi äta i den sena timmen. Det blev kvällsplock. Benjamin var hemma och vi fick en trivsam stund tillsammans över bröd, oliver mm, samt en vitlökskorv till Mamma.
Tips: Häll upp olivolja i en lite skål och doppa brödet i oljan. Såååå gott!

Kvällsgott för oss som gillar oliver och olivolja.

Trevlig helg!

Pappa Torgny

Soppa X 2 jordärtskocka och broccoli

Mixerstaven är en underbar uppfinning. När jag fyllde 30 gjorde jag tomatsoppa till 40 peroner. Den mixades i en liten hushållsassistent. Det var mycket jobb och spill. Det var dock inte jag som gjorde det utan Ingalill som slet. Jag fick ett telefonsamtal. Hon påminner mig varje gång vi träffas. Nu tar det sekunder att mixa soppa.

En len och god soppa

Jordärtskockssoppa

800 gr jordärtskockor
2 potatisar
1 lök
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
salt och peppar
kryddgrönt

Hacka lök, skala och skär potatis och jordärtskockor i bitar. Koka i 4 dl vatten med buljongtärningarna i 20 minuter. Mixa soppan och tillsätt vatten och grädde och koka 5 minuter till. Salta och peppra och strö över lite kryddgrönt.

En len och grön soppa

Broccolisoppa

2 buntar färsk broccoli
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
salt och peppar

Skär hela broccolin i bitar. Spar några buketter som kokas separat till garnityr. Koka broccolin i vatten och buljongtärning i 10 minter. Mixa och tillsätt grädde, salt och peppar. Lägg i broccolibuketterna.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sesamlax

Ett par gånger i veckan kommer det recept från Allt om mat på mejlen. De är lite enklare än de som kommer i tidningen. I fredags var det ett gott laxrecept. Laxen fick marinera medan vi var på utvecklingssamtal. Gossen är godkänd!

De asiatsiska smakerna passar bra till lax.

600 gr lax
4 msk japansk soja
3 msk flytande honung
2 tsk sesamolja
1 tsk mald ingefära
2 tsk rapsolja
salt och peppar

Blanda marimaden och lägg i laxen. Låt den ligga minst en halvtimme. Stek laxen 2 minuter på varje sida. Häll över marinaden och koka upp, sjud i någon minut. Servera fisken med ris och broccoli.

Även laxen är godkänd!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Vårpremiär

Idag kom solen fram vid lunchtid. Vi tog en promenad till slalombacken, ner mot älven och hem igen. Sååå härligt. Väl hemma lyfte vi bort presenningen från cyklarna samt tog kameran med ut i trädgården. Vi såg en första glimt av gräsmattan och hur solenljuset bröts i prismorna som vi hängt upp i forsythian. Sedan dukade vi lunch i uterummet. Resterna från gårdagen förgylldes av solskenet. Redan 20 grader och vi ser fram mot många sköna stunder på altanen.

Vårsolen värmer gott!


Prismorna i forsythian gnistrar i vårsolen.


20 grader i uterummet. Vi älskar våren!

Vårhälsningar!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Dilldipp

Morbror Stefan och Pappa Torgny har alltid hävdat att dillchips är godast, även om kommer sist i test. Jag tror att det beror på att de till en början fick ha dem ifred. Men med ihärdig träning har fruar och barn lärt sig att äta, och till och med uppskatta dillchips. Detta blev extra tydligt när vi trötta och hungriga skulle handla i fredags och de serverade hemgjord dipsås med morötter och dillchips. Jag lät mig förföras. I övrigt jobbar Torgny hela helgen så det blir inga nyheter.



Dilldip

gräddfil
lökpulver
dill
salt och peppar

Rör ner kryddorna i gräddfilen. Smaka dig fram, det ska vara mycket lökpulver. Ska man doppa morötter behövs det lite mera salt, men till chips nästan inget alls.

Något gott till dillchipsen. Bäst i test!


Till kräftsoppan passar dilldipp och morotsstavar.

Vi serverade dip och morötter som tillbehör till kräftsoppan. Receptet finns på bloggen sedan tidigare men i en annan tallrik (loppisfynd som påminner om min Farmor Hanna som inspirerat mig med sin matlagning när jag var liten)

Soppan smakar extra gott när den serveras på gammal tallrik.

Kräftsoppa

2 medelstora morötter
1 ask kräftost 400 gr
5 dl lättcrème fraiche
½ dl vatten
1 burk kräftstjärtar
dill
salt och peppar
2 msk smör

Skala, riv och fräs morötterna i smöret. Rör ner mjukosten och låt den smälta på medelvärme. Blanda ner vatten, kräftspad och crème fraiche och koka upp. Strax innan servering, tillsätt kräftstjärtar och dill. Lättare kan det inte bli.

I dillens tecken ät och njut!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Pasta carbonara/salmonara

Mycket handboll nu i familjen Lindén. Det är träningar, matcher och extraträningar. Jonathan tar bussen till Sundsta och Torgny hämtar hem honom med bilen, när han åker från jobbet. När Jonathan kommer hem är han hungrig som en varg och jag är trött efter en intensiv dag på jobbet. Då är det skönt med något som går fort och lätt.

2 kött och 1 fisk

400 gr spagetti
3 ägg
1½ dl riven parmesan
bacon och kallrökt lax

Koka spagettin. Stek bacon och lax, var för sig. Vispa äggen. Rör ner äggen i den varma spagettin. Rör ner parmesanosten och bacon eller lax efter behag. Bacon till köttätarna och lax till vegetarianerna. Servera med strimlad salladskål och ärter, majs och paprikamix från frysen.

Carbonara - pasta med bacon för köttätarna


Salmonara - pasta med lax för

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Päron med chokladmousse

Av Samuel och Anna fick vi en jul Xanté (päronlikör) och god chokladkonfekt. Dom smakerna inspirerade oss till lördagens efterrätt, som vi bjöd våra goda vänner Åsa och Anders på. Huvudrätten var den asiatiska laxen som finns här på bloggen.

Inkokta päron, chokladmousse och Xanté, Mmmmmmm!

Inkokota päron

4 st små päron/päronhalvor
2 dl strösocker
4 dl vatten     
0,5 dl pressad citron

Koka upp socker, vatten och citronsaft. Skala päronen och lägg ned dem i vattnet. Koka i ca 20 minuter tills de är mjuka. Låt dem kallna i lagen.
          
Chokladmousse                


100 g mörk choklad
3 dl vispgrädde 
3 ägg
2 msk florsocker


Smält chokladen i micron. Skilj äggulorna från vitorna. Hälften av äggvitan ska användas, vispa den hårt. Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att vitan rinner ut, då är den färdig. Vispa grädden hårt. Vispa gulorna med florsockret och rör ner dem i den smälta chokladen. Rör ner chokladblandningen i den vispade grädden. Vänd till sist ner den vispade äggvitan. Ställ kallt någon timme innan moussen ska serveras.  

Ät och njut!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Veglunch

Jag gillar att gå förbi grönsaksavdelningen och se vad som finns. Igår var det små fina champinjoner som lockade och fina kronärtskockor. Pain richen som blev över från fredagsmiddagen fick bli vitlöksbröd. Champinjonerna stektes i smör och kryddades med örtsalt. Kronärtskockorna kokade jag i saltat vatten med cironsaft i ca 12 minuter. Tiden beror på storleken. De är klara när bladen lossnar lätt. Servera med smör och pressad citron. Salladen är samma som igår fast i en annan skål.

Kronärtskocka med vitlöksbröd och champinjoner.

Grönt är skönt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Frukost för mamma

Lördagsmorgon börjar med en mugg kaffe och morgontidningarna i sängen, om de har hunnit komma ;). Sedan vill jag ha en "hotellfrukost" med kokt ägg, sill, rostat bröd, yogurt, skepparhalvor, frukt, pressade apelsiner, espressokaffe, fil och sylt, pankakor, elvismackor eller något annat gott.

Jag älskar frukosten på lördagaarna!

Denna morgon blev det turkisk yogurt med valnötter och akacia honung, elvismackor, färskpressad juice, fruktklyftor och espresso. En bra start på en ledig dag!

Yoghurt med valnötter och honung blev vi inspirerade till på Kreta.

Yoghurt med valnötter och honung blev vi inspirerade till att äta när vi var hela familjen på Kreta 2002. Mamma som inte gillar honung var skeptisk, men Miriam övertygade henne och nu återfinns det på vårt frukostbord då och då.

frukost på hotellet i Chania.     Trötta barn i värmen i Rethymnon.     Härligt svalkande bad i Kretas enda sötvattensjö, Kournasjön.

Ha en bra dag!

Pappa Torgny

Pestokyckling med ruccolasallad

Provsmakning på fredagar i affärer måste löna sig. Det är inte första gången jag faller för frestelsen. Idag blev det röd pesto och ruccolasallad.

Snabbkyckling

Pestokyckling
kycklinglår
pesto
salt och peppar

Smeta in kyklinglåren med pesto. Salta och peppra. Stek i ugnen 225 grader i 25-30 minuter.

snabbsallad

Ruccolasallad
1 pkt ruccolasalad
½ dl olivolja
4 msk pesto
pinjenötter

Blanda olja och pesto och häll över salladen. Toppa med pinjenötter.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Susannes semlor

Det här receptet fick jag hos en fd grannfru på Kronoparken, Susanne. De var så goda så jag bad genast om att få receptet. Det är bakpulvret som är "hemligheten".

Semla, en bra inledning på fastan.

25-30 bullar

5 dl mjölk
150 gr smör
75 gr sötdegsjäst
½ tsk salt
1½ tsk kardemumma
1 dl vit baksirap
2 ägg
3 tsk bakpulver
16-17 dl vetemjöl

Smält smöret och värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt övriga ingridienser utom bakpulvret och ca ½ dl mjöl. Låt degen jäsa 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet knåda in bakpulver blandat med mjöl. Forma önskat antal bullar. Jäs bullarna i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225-250 grader i 8-10 minuter.



Fyllning
200 gr mandel
4 bittermandlar
200 gr florsocker
1-2 msk marsanpulver
mjölk

Topping
florsocker

Mal mandeln och blanda med övriga ingridienser samt mjölk till en lagom tjock smet. Jonathan gillar inte mandelmassa, så han tar marsankräm som fyllning istället. Pudra hela härligheten med florsocker.

Gott till kaffet!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Skinnfri appelsin

För att göra sallader med appelsin saftigare och godare skall man skära bort skalet med kniv och sedan skära ut klyftorna genom att följa hinnorna med en smidig och vass kniv.

En vass kniv och gott handlag ger skinnfria appelsinklyftor.

Var rädd om fingrarna!

Mamma Gunilla

Vintersallad

När gurkan och tomaten är dyr och smaklös är det här ett gott och vitaminrikare alternativ. Första gången jag fick den här salladen var i Stodeneskolans matsal. Jag var på ett möte av något slag... men jag minns bara salladen.

Blek, med frisk och god sallad.

½ kinakålshuvud
2 äpplen
2 apelsiner

Skär och blanda. Det går att ha dressing till om man vill. ½ dl majonäs blandas med ½ dl crème fraiche.

Ät mera frukt och grönt och må bättre!

Mamma Gunillla och Pappa Torgny

Spenatpaj

När jag träffade Torgny i England för många år sedan var han en redan van vegetarian. Där var det dessutom enklare att gå ut och äta vegetarisk mat. På den tiden hade vi lite mer pengar att röra oss med eftersom vi inte hade några barn, så vi åt en hel del ute under sjömanskyrkoåren. Fish and chips är väl inget jag saknar men deras pajer var desto godare. Spenatpaj var vår favorit. Här kommer en egenkomponerad variant med det som fanns i kylskåpet idag. Pajdegen är mat-Tinas magra.

Grädden och osten gör pajen.

Pajdeg
50 gr smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Fyllning
1 pkt hel spenat
2 dl riven ost
200 gr fetaost
15 körsbärstomater
3 ägg
3 dl grädde
½ tsk salt
färskriven muskot

Gör pajdegen och låt den vila svalt. Tina spenaten. (Degen gjorde jag i morse samtidigt som jag tog fram spenatpaketet.) Riv osten, skär fetaosten i tärningar, halvera körsbärstomaterna. Vispa ihop grädde (kan vara hälften mjölk) med äggen. Kavla ut degen och klä en pajform. Lägg i fyllningen och häll över äggblandningen.  Grädda i 225 grader 40-50 minuter.

Här kommer en variant med broccoli och körsbärstomater.

Broccoli och körsbärstomater. Det går att göra paj med allt möjligt.

Smaklig vegetarisk måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny (som faktiskt saknar äkta Fish n´ Chips)

Panacotta

En lika enkel som god efterrätt är Pannacotta. Första gången jag fick den var jag på restaurang Engelen i Stockholm på personalresa. Ett ofröglömligt smakminne.

Intalensk efterrätt. Godare kan det knappast bli!

4 port

3 dl grädde
2 dl mjölk
3 blad gelatin
4 msk socker
1 tsk vaniljsocker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp mjölk, grädde ock socker. Rör ner gelatinbladen. Tillsätt vaniljsockret. Häll upp i en vacker skål eller ett glas. Den kan också göras i stor mängd till kalas och då kan man hälla upp den i plastglas och göra den dagen innan. Strax innan servering lägger man på valfri frukt



Sött och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Asiatisk Wook

Igår var jag magsjuk och levde på rostat bröd och the, det var trist. Jag sov större del av dagen och i morse smakade frukosten extra gott. Idag blev det snabblagat och enkelt. Nudlar, kyckling/quorn och frysta wookgrönsaker.

Stekt kyckling (eller Quorn för Torgny och Benjamin) toppar nudlarna och grönsakerna.

4 port

250 gr nudlar
1 pkt frysta wookgrönsaker
4 kycklingfiléer / quorn
2 ägg
1 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta
½-1 tsk sambal olek
2 msk fisksås
2 msk limejuice
2 tsk farinsocker
4 msk rapsolja

Lägg nudlarna i kallt vatten. Skär kycklingen / quorn i mindre bitar. Häll på sesamoljan. Vispa äggen. Värm olja i en stekpanna, häll i äggsmeten och rör om. När det stelnat,  ta upp och lägg åt sidan. Koka wookgrönsakerna. Blanda fisksås, lime juice och farinsocker. Stek vitlöksklyftan med sambal olek i olja. Tillsätt kycklingen och stek tills den är klar ställ åt sidan. Häll bort vattnet från nudlarna och stek dem i olja, tillsätt grönsakerna, äggen och kycklingen och blanda allt. Servera med japansk soja eller oyster sås.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Stekt Gös

Fredag eftermiddag var jag trött och kunde inte bestämma mig för vad jag ville ha till middag. Jag litade på att jag skulle få inspiration när jag kom till affären och fiskbilen. I affären fick jag nästan panik, det var löning och tjockt med folk. Så där fanns ingen ispiration att hämta. På vägen ut stannade vi vid fiskbilen för att köpa lax till lördagsmiddagen och där låg den och tittade på oss med glasartad blick. Fiskhandlarn sa att den var så färsk att han fått jaga den i fiskdisken. Den fick följa med hem. Där övade jag mig i den svåra konsten att filéa. Det som blev över tillagade jag på följande sätt.

Så färsk att fiskhandlaren fick jaga den i fiskdisken!

4 port.

2 gösfiléer
1 dl ströbröd
3 kryddmåttcitronpeppar
½ tsk salt
smör

Dela varje filé i två bitar. Blanda ströbröd med salt och peppar. Provsmaka så att det blir lagom salt och starkt.  Panera filéerna och stek på medelvärme i smör.

Servera med smält smör.

Panerad och serverad med klyftpotatis gjorde sig gösen bra

Till dettta serverade jag klyftpotatis inspirerad av potatis vi fick på en fiskrestaurang i Jerusalem. Där växte Rosmarinen stora som buskar. Jag gillar både doften och smaken.

12 medelstora potatisar
25 gr smör
rosmarin
citronpeppar
rivet skal ½ citron
3 msk citronsaft
1 tsk salt

Skala och klyfta potatisen. Smält smöret och blanda ner kryddorna. Blanda med potatisen. Stek i ugnen 200 grader i ca 45 minuter.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

RSS 2.0