Mat Nicklas asiatiska kycklingryta

Den här rätten påminner om mitt gamla recept med indiska räkor och libanesisk kyckling med kanel. Det var det som fick mig att vilja pröva. Jag är väldigt förtjust i att använda traditionella kakkryddor i maten. Jag tycker om "Mat-Nicklas" också. Han har spännande idéer.

Alltiettmat!

hela kryddor av t.ex.
kanel
kardemumma
stjärnanis
kryddnejlika
rapsolja
1 hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk curry
1-2 burkar krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk
salt
2 -3 dl vatten

8 fasta potatisar
1 kyckling

Skala potatisen och dela den i stora bitar. Dela kycklingen i 8 bitar. Krossa kryddorna och rosta i olja. Strö över curry och fräs en stund. Tillsätt hackad lök och vitlök. Blanda ner krossade tomater och tomatpuré. Häll i kokosmjölken. Tillsätt potatisen och vatten och koka i 20 minuter. Lägg i kycklingen och koka i ytterligare 25-30 min. Rör om då och då annars bränner det fast.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kiosktjänst

Det närmaste vi kom matlagning denna helg var (i stort sett) uppvärming av korv. Jonathan spelade handboll hela helgen. Det har varit Hellton cup och då får vi föräldrar rycka in som biträden i kiosk eller sekretariat. Kioskandet gick bra och handbollen hyfsat. Hellton Röd förlorade flera matcher, så de fick spela B-final. Men då skärpte de till sig och vann. Jonatha gjorde två mål!

Ett glatt kioskbiträde och handbollsmamma.

Jonathans mål, framför ögonen på sin första tränare (som dömde matchen)

Idrott kan vara trevligt, ibland!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tidig morgon

Tidig lördagsmorgon och ingen tidning. Dålig start på dagen! Tidningarna har varit sena några dagar den här veckan, eller är det jag som är tidig? Inte tidigare än vanligt. I e-postlådan ligger i alla fall ett mejl med dagens eDN. Den får duga så länge. Men det är svårt att samsas om bilagorna i den digitala världen. Och inte samma känsla att läsa på skärmen.
Nu sprider sig kaffedoften i huset. Något är sig likt i alla fall. 


Bara jag får en tidning är jag nöjd.

God morgon!

Pappa Torgny

Skaldjurscrépes

Vi har storfrämmande från Göteborg. Samuel och Anna är här. De ska äta julbord med Annas föräldrar i morgon. Vi får rå om dem ikväll. Det här blir inte så mäktigt, men gott. Lite omständigt men väl värt besväret.

Pankaka e´ gött!

pannkakor

200 gr frusen spenat
3 ägg
3 dl mjöl
5 dl mjölk
½ tsk salt
2 msk smält smör

skaldjursfyllning

150 gr majonäs
1 tsk dijonsenap
170 gr surimi
170 gr kräftstjärtar
2 äggvitor

Tina spenaten och blanda till pannkakssmeten. Stek pannkakor. Blanda majonäs med senap, hackade kräftstjärtar och surimi. Vispa äggvitorna och blanda försiktigt. Lägg ungefär 2 msk fyllning på varje pannkaka. Rulla ihop och pensla med smält smör. Gratinera i 10 minuter i 225 grader.

Mysigt att ha barnen hemma!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Grattis mamma

Det är inte fel att dricka champagne en torsdagskväll. Bara man har en godtagbar ursäkt. Och det har vi idag! Mamma fyller år och det står färska räkor och engelsk cheddar på bordet. Fånga dagen!

Bubblor är gott!

Här behövs inget recept. Det är bara att ta fram plånboken. Lättlagat för pappa, med andra ord.

Grattis Mamma Gunilla!

Pappa Torgny

PS 1
Smörig italiensk sång passar bra vid speciellt utvalad tillfällen, som detta (Solens mat).

PS 2
Nu har vi 12 h 57 min "Juvelen i kronan" att titta på. Pappa ställer upp.

Tilapia med anjovis

Jag älskar ansjovis och mandelpotatis. Det här receptet kommer från Allt om Mat, jag tog tilapia istället för gös.

Tilapian är en ok fisk. Fiskas företrädesvis i fiskdisken.

stekt fisk

600 gr gös eller tilapia
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör

ansjovissås

1 liten gul lök
1 liten burk ansovisfiléer (55 gr)
1 msk smör
2 ½ dl matlagningsgrädde
½ tsk salt
finhackad dill

råraka

600 gr mandelpotatis
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2-3 msk smör

Skala och riv potatisarna. Pressa ur överflödsvätska, krydda med salt och peppar. Gör 8 plättar och stek på medelvärme i smör, 4 minuter på varje sida. Hacka löken fräs i smör. Hacka ansjovisen och smält ner med löken. Tillsätt övriga ingredienser utom dill och koka såsen i några minuter. Tillsätt dilen strax före servering. Salta och peppra fiskfiléerna och stek dem i smör. Gröna grönsaker är gott till.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Dukning när mamma är borta

Det är inte ofta det står kastruller på bordet hos familjen Lindén. Vi vill att det skall vara snyggt och trevligt uppdukat. Då smakar maten bättre och umgänget vid bordet blir (kanske) lite trevligare. Och så vill vi använda alla våra loppisfynd. Men idag är Gunilla på "bokmöte" och jag fixade maten till Jonathan och mig. Det blev pasta med tomatsås och kastruller på bordet. Det är OK, ibland! För det är trist att jobba ensam i kökt.

Ser inte så bra ut, men Jonathan och jag blev mätta i alla fall.

Trist men gott!

Pappa Torgny

PS. Jag glömde det där med grönsaker till. Mamma behövs här hemma!

Chokladfondue

Jag är bättre på att laga mat än att stava. Men även där kommer google till nytta och frågar om jag menar..... Internet är bra på många sätt. Idén till chokladfonduen kommer dock ifrån släkten. Det bjöd Ragnar och Maj-Gun på när vi var i Torshälla för ett tag sedan. Den fina chokladfonduegrytan kommer från Gudrun och Stefan, vi fick låna den. Smakkombinationen är min. Kokos, vit choklad, banan och minimarshmallows (nu får jag kolla stavning igen).

Gott i små mängder.

4 port

½ dl grädde
100 gr vit choklad med kokossmak (Lindt)
bananer
minimarshmallows

Koka upp grädden, bryt ner chokladen i bitar. Doppa och njut, men inte för mycket. Det är väldigt sött. Nästa gång ska jag prova mörk choklad och inkokta päron. Blir det gott delar jag med mig.

Livet har sina goda stunder!

Mamma Gunillla och Pappa Torgny

Nudlar med kyckling

Nudlar är väl mest känt som studentmat. Hos oss har det varit förstärkt mellanmål för  tonåringar som inte hunnit stanna till middag. Samuel var väl den som experimenterade mest med olika smaksättningar. Trattkantareller, uppvispat ägg, grönsaksmix från frysen och inte minst strimlad isbergssallad på toppen, strax före servering.
Den här gången mixade jag öst och väst i en lyckad blandning. Det tyckte i alla fall Jonathan som åt den till söndagslunch. Den är gjord på en höft så ni får prova er fram till det ni gillar.

Smakar och ser kinesiskt ut.

nudlar
hönsbuljong
kycklingfilé
chili grillkrydda
purjolök
majs
Thai sweet chilisås
limeblad

Koka nudlar, finstrimlad purjolök och limeblad i buljong. Tärna kycklingen, krydda med chili grillkrydda och stek så att de får färg. Blanda ner kycklingen  tillsammans med majsen och smaka av med chilisåsen. Soppan blir het i dubbel bemärkelse och majsen ger sötma.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Pepparkaksfil

Vi är inte helt säkra på var denna tradition kommer ifrån, att ha pepparkakor, kanel och ingefära i filen. Men gott är det. Så det får bli vårt frukosttips så här i novembermörkret.

Lite extra till filen

Lite extra till frukost!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Cheddarfrossa

Idag var det internationell marknad på Stora Torget i Karlstad. Engelska, franska, italienska, grekiska m fl torgstånd. Vi handlade cheddar och parmesan. God ost på vedugnsbakat bröd toppat med bitter marmelad och en mugg engelskt tea. Jag var på hälsokontroll i torsdags. Skall tänka på kolesteolet. Men inte idag!

Godare ost finns nog inte, möjligen Svarta Sara.

Passa på och njut, snart är det vardag igen!

Pappa Torgny

Morgonstund

En morgon utan tidningar är ingen morgon. Och de skall vara av papper. Det blir aldrig samma sak med bärbar dator och en kopp kaffe, i sängen. Dessutom har papperstidningarna flera delar, så de går att dela med sig av. Just nu sover hela huset, till vissa delar pga svininfluensavaccin. Jag har smugit upp, hämtat tidningarna och satt på kaffet.

Det är alltid lika spännande att hämta tidningarna i brevlådan.

Morgonstund har guld i mun!

Pappa Torgny, som vill vara informerad!

Medeltidsmys

Alla säger: "Så fort tiden går!" Det måste väl vara extra bra i novembermörkret. Alla ogillar november (utom vi som fyller år då). Men hav tröst. Nästa helg är det första advent. Då kommer alla ljusen fram och lyser upp tillvaron fram till midvintersolståndet.
Vi tröstar oss i alla fall i novembermörkret med ett fynd från Solareturen. En fin skål från Glimmingehus, det som brödet ligger i. De andar skålarna och faten är också kopior från Glimmingehus eller Wasa. Samtlig loppisfynd! God ost, skinka, korv, kallrökt lax, äpplen och nötter är snabbt och gott på fredagskvällen. Brödet kommer från Solberga bageri, bakat på riktigt medeltidsvis. Pricken över i.

Lätt och gott på fredag kväll.

Trevlig helg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Pepparsås

Vi hittade en ny vegetarisk pepparbiff på Coop i helgen. Där har de frysskåp med alla möjliga goda vegetarika alternativ. Vi friterade egna chips (engelska pommes frittes) och lökringar. Till det gjorde jag en pepparsås som jag fått receptet för länge sedan av en dagmammekollega. Både Benjamin och Jonathan tyckte att maten var extra god en vanlig tisdag.

Chips som i England. Nästa gång testar vi vinäger till, som i England.



Lök är gott, i alla dess former.

2½ dl grädde
1 dl filmjölk
1 finhachad liten lök
1 msk smör
1 msk senap
1 tsk svartvinbärsgelé
1-2 msk krossad 4 peppar blandning
salt eller kalvfond

Hacka och fräs löken i smör. Tillsätt övriga ingridienser och koka 5 minuter. Ser inte mycket ut för världen men smakar gott och starkt.

God mat och goda minnen!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Mandalaya

Första gången jag åt den här efterrätten var på lillebror Görans 25 års dag. Mamma Iris ordnade kalas åt honom på Bonderud. Jag minns inte maten men efterätten glömmer jag aldrig. Fatet som den ligger på är från min farmor Hanna. Precis samma fat som efterätten ligger på i kokboken där receptet står, En rätt efter från sockerbolaget. Många vackra inspirerande bilder och efterrätter.

Ett glas cointreau till är pricken över i!

4 saftiga apelsiner
1 l färska jordgubbar
1 dl vatten
3 msk strösocker
3 msk Grand Marnier eller Cointreau

Garnering
1 dl vispgrädde
4 msk riven mandelmassa

Tvätta apelsinerna och ciselera skalet. Koka strimlorna i en lag av vatten och socker i fem minuter. Låt kallna. Skär apelsinerna i skinfria klyftor och skiva jordgubbarna. Tag undan några apelsinskalstrimlor till garnering och blanda resten med sin lag, jordgubbar och likör. Låt salladen stå och kallna några timmar. Vispa grädden och blanda med mendelmassan.

Sött och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ciselera

Till en av våra favoritefterrätter Mandalaya ska apelsinskal ciseleras. Lite pyssligt och kladdigt men väl värt besväret. Ciseleringsjärn finns i köksbutiker.

Apelsiner, citroner etc går utmärkt att ciselera.

Så här ser ciseleraren ut, om du inte visste det redan.

Smart verktyg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Honungs och balsamtomater

De här tomaterna passar bra som tillbehör till alla slags ugnsrostade grönsaker, tycker jag. Särskilt nu på vinter när tomaterna är vinterbleka och smaklösa.

Se upp! Tomaterna är heta när de kommer ut ur ugnen.

1 ask körsbärstomater
½ msk fyltande honung
½ msk balsamvinäger
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Blanda alltsammans och stek i ugnen på 175 grader ca 45 minuter. Ju längre tomaterna är i ugnen desto godare blir de. Har man ont om tid kan man köra dem lite i micron först. Man kan blanda ner olika örter för att variera smaken.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kryddad keso

Det finns många färdigblandade keso i butikerna men jag tycker att det är roligt att göra dem själv. Till Maritas potatis skapade pappa den här.

Kryddningarna kan variera på många sätt. Det är bara att pröva.

keso
strimlad soltorkad tomat
färsk timjan (våran håller sig faktiskt i växthuset denna milda höst)
lite finhacka vitlök, pressa inte den blir så skarp då
örtsalt

Blanda efter behag.

Gott till ugnspotatis!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Maritas honung och balsampotatis

Marita, Carina och jag pratar gärna mat på jobbet. Vad hjärtat är fullt av talar munnen..... Det här är ett av Maritas tips. Hon berättade om ingridienserna och jag har hittat på proportionerna. Så det är bara att testa själv så man får fram den smak man gillar.

Söta smaker och mycket gott.

10 potatisar
1 röd paprika
2 röda lökar
20 champinjoner
färska timjankvistar
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
salt och svartpeppar

Grönsakerna är vackrast innan de åker in i ugnen.

Skala och klyfta potatisarna. Skala och klyfta lökarna. Skär paprikan i bitar. Blanda alla grönsakerna med timjankvistarna. Blanda med honung, balsamvinäger, olivoljan salt och peppar. Lägg i en långpanna och stek i ugnen 45 minuter på 200 grader. Höj temperaturen till 225 och låt få färg 5-10 minuter. Använd varmluft om du har det på slutet.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Morgonljus

Lördagsmornar är speciella. Inga måsten (tidigt på morgonen i alla fall). Kaffe på sängen och morgontidningarna. Sedan en omsorgsfullt tillredd frukost med levande ljus på bordet. Är man som jag van att gå upp tidigt under veckorna är det svårt att sova länge, även om det är helg. Men det är gott att vakna utan måsten.
Denna morgon sover alla andra i huset. Kaffet är drucket, de tre tidningarna lästa och jag sitter i köket och lyssnar på tystnaden och ser på de levande ljusen. Nu är jag hungrig, så snart väcker jag dem! Nu sjunger Monica Zetterlund "Ack, Värmeland du sköna", på Spotify!

Ljus i mörkret ger en härlig känsla.

Trevlig lördag önskar Pappa Torgny

Grabbkväll

Mamma är på fest med jobbet. Då passar Jonathan och jag på att äta pizza på Vedugnen, se på Blue-ray och äta godis. När katten är borta... Men dansen är inte så vild.

Gott och blandat!

Ha en skön helg!

Pappa Torgny och Jonathan

Godare coleslaw

Vi gjorde samma coleslaw som förra veckan men piffade upp den med ett äpple. Ingrid Marie mitt favoritäpple tillsammans med Cox orange. Den blev dubbelt så god!

Tänk att ett äpple kan göra så mycket för smaken.

1 klyfta vitkål
1 morot
4-5 cm av det vita på en purjolök
1 syrligt äpple
1 msk vinäger
salt och vitpeppar
½-1 dl majonäs

Strimla vitkålen med osthyvel. Skala och riv moroten. Finhacka purjolök. Riv äpplet med skal.  Blanda och smaksätt med vitvinsvinäger, salt, lite vitpeppar och majonäs efter tycke och smak.

Godare tillbehör!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Mauds citrongrönsaker

Idag är Jonathan på handboll och Benjamin repeterar "En julsaga" på Värmlandsteater. Vi passar på att frossa i grönsaker, när inte Jonathan är hemma. Han äter på "Gyllene måsen" som Annifey kallar det.
Den här rätten gjorde Maud Onnermark i TV för några år sedan. Den finns i min handskrivna receptsamling så det är ju inte exakt som orginalet men gott blev det.

Gott och grönt med smak av citron.

4 -6 portioner

1 squash
1 aubergine
1 gul paprika
1 röd paprika
1 ask körsbärstomater
3 små gula lökar
1 citron, skal och saft
½ dl olivolja
salt och svartpeppar

Skär alla grönsaker i jämnstora bitar. Lägg i en stor kastrull. Blanda olja och citron. Häll över grönsakerna. Koka upp försiktigt och koka 5-10 minuter beroende på hur mjuka grönsaker man vill ha. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med couscous och yoghurt smaksatt med vitlök.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Carbonara

Torgny jobbar, så Jonathan och jag kalasar på bacon. När katten är borta....
När Jonathan kommer hem vrålhungrig från handbollen är detta sabbt och enkelt.

Denna kväll var vegetarianen borta.

2 port

200 gr pasta, typ spagetti
2 ägg
1 dl parmesanost
1 pkt bacon
svartpeppar

Koka pastan. Dela baconet i små bitar och knaperstek. Vispa upp äggen och blanda ner parmesanosten. Blanda alltsammans. Det här har Andreas lärt Jonathan att göra själv.

Ät och njut!

Mamma Gunilla och Jonathan


Ugnsfalu till Jonathan

Jonathan äter som sagt inte räkor men han gillar grillade tomater. För att piffa upp falukorven så gjorde jag så här: Skiva och stek falukorv. Strimla eller skiva tomater. Lägg i en ugnsfast form och krydda med salt, svarpeppar och oregano. Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader och koka under tiden makaroner. Jag köpte "Barnens falukorv" från Litells. Den var det mera kött i, så den var godare.

Man är fortfarande barn när man är 13 år

Korv och makaroner funkar på nästan alla barn!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Nigellas citronpasta med räkor

När vi varit borta några dagar så kliar det lite i fingrarana att få laga mat igen. Torgny ville ha pasta och då dök Nigellas citronpasta upp i minnet. Räkorna är mitt tillägg. Jag gjorde halva receptet, så därför stämmer inte bilderna. Benjamin är på teatern som vanligt och Jonathan äter bara farbror Esbjörns rökta räkor. Han fick barnmat, som vi bloggar i morgon.

Färsk pasta slår det mesta.

4 port

6 äggulor
1½ dl riven parmesan
2½ dl grädde
skal och saft från 1 citron
hackad bladpersilja
75 gr smör
500 gr färsk pasta
ev. 200 gr skalade räkor

Koka pastan. Vispa äggulorna och rör ner grädde, citronsaft, skal och parmesan. Såsen ska vara kall. När pastan är klar, rör ner smöret, häll på såsen och blanda ner räkorna. Strö över persilja.

Ordning och reda underlättar matlagningen.

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

En liten kaffe

Hos Farmor får vi god mat. Men kaffet... Inget fel på smaken. Men hon envisas med att ta fram de vackra små moccakopparna efter middagen. Det blir en fingeborg kaffe som blir kallt på en gång. Jag som tillhör muggenerationen undslipper en suck. Som tur är finns det påtår och påtår och påtår.

Koppen är inte så stor som den ser ut.

Kaffe e´ gott, mycket och hett!

Pappa Torgny

Dålig, dåligare, dåligast

Snabbmatsrestauranger besöker vi inte så ofta. Men när vi är på resa händer det. Efter shoping i Eskilstuna slank vi in på ett av dessa etablissemang. Det var rejäla mackor vi fick. Fyllda med nyttigheter, så vi får konstatera att detta var inte den dåligaste :) snabbmatsupplevelsen vi haft.

Mätt och matt efter detta mål.

Hälsningar från Eskilstuna!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Kaffe på sängen

Hos Farmor börjar dagen tidigt. När hon hör att vi börjar röra på oss dröjer det inte länge innan kaffedoften sprider sig i huset och goda smörgåsar står på sängkanten. När ni barn var små hjälpte ni till. Nu trynar Jonathan i rummet bredvid. Tonåren slår till, hårt och effektivt.
Nu skall jag läsa Eskilstuna Kuriren! Det är trevligt att vara "hemma".
Och Farmor är sig lik!''

En bra start på dagen. Mysig i alla fall.

Ha en bra dag!

Pappa Torgny

Farmorbesök

Vi har inte varit i Torshälla på hela hösten. Så nu är det dags för Farmorbesök. Efter en lång arbetsdag körde vi direkt. Det blev "Dunken" i Kristinehman och godis för att hålla Jonathan nöjd i baksätet, tillsammans med en dator.
Nu är vi framme och har njutit av ost och vin.
Nu blir det en trivsam helg med syskonträff och många minnen. Farmor är ju full av berättelser.

Hos farmor är det mörkt, men fullt av levande ljus. Novembermys!

Trevlig helg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Hemlängtan

Värmland börjar på Stockholm C. När jag sätter mig på tåget på Centralen känns det som jag redan är hemma i Värmland. Bekanta ansikten, röster och dialekt. Jag vänder ryggen åt myllret i storstaden och färdas mot ett lugnare tempo.
När jag kursar i Stockholm, på Söder, brukar jag titta in på The English Shop. Köpa lite godis och något att äta, som minner om tiden i England. Gunillas och min första tid tillsammans. Att längta till England och Liverpool är lite som att längta hem för oss.
Denna gång blev det Poolo-mint, Jelly Beans och Bitter marmelad.

En affär som väcker många minnen.

Snart hemma. Skönt!

Pappa Torgny

Måltider

Om ni undrar var jag är, så är det i Stockholm jag tillbringar två dagar. Chefskurs och denna gång handlar det om målarbete. Ett mål skall vara SMART, dvs Specifik, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbestämt. Mitt mål för kvällen var att inta ett mål tillsammans med målinriktade kurskamrater. Det blev August där jag intog Fish n´ Chips med en Bishops Finger. En god måluppfyllelse!

Kurskamrater med mål i sikte.

Min målbild för kvällen.

God natt!

Pappa Torgny

Coleslaw

Vitkål på vintern är en bra basgrönsak. Den är dessutom inte transporterad över halva klotet. När vi bodde i England så åt vi coleslaw till färdiga minipizzor och pommes frittes och tittade på Knight Rider. Jag ryser när jag tänker på det men det var snabbt och gott. Här är en variant som jag gjorde till middag.

Nyttigt och gott. Gillas av vegetarianer och köttätare.


1 klyfta vitkål
1 morot
4-5 cm av det vita på en purjolök
1 msk vinäger
örtsalt och svartpeppar
½-1 dl majonäs

Strimla vitkålen med osthyvel. Skala och riv moroten. Finhacka purjolök. Blanda och smaksätt med vitvinsvinäger, örtsalt, lite svartpeppar och majonäs efter tycke och smak.

Gott tillbehör!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Lättlagad lax

Vi har städat i datorn i helgen och uppgraderat oss. Då är det inte lätt att googla, så jag fick hitta på min mat själv idag (söndag). Jag började med det jag har hemma och gillar, lax, dill och citron. Sedan vill jag ha det lättlagat. Det är bara att fylla med det man gillar. Potatisen måste vara nästan kokt, och det går åt en del smör för att det inte ska bli torrt. Citronen kan man pressa om man vill. Det gör jag nog nästa gång även om det är snyggare som skivor

In med allt i ett foliepaket så sköter det sig själv.

4 port

4 laxfiléer med skinn
8 stora mjöliga potatisar
dill
citron
salt och citronpeppar
50-75 gr smör

Skala och skiva potatisarna och koka i 6-8 minuter, potatisen måste vara nästan kokt. Lägg laxen på folie, strö över rikligt med dill, salt och citronpeppar. Lägg potatis, citronskivor och smörklickar på potatisen. Stäng paketet och stek i ugnen på 225 grader i 25-30 minuter. Klart!


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Himmelska hallon

I Allhelgonatider kom jag att tänka på änglamat. Men jag hade inga skorpor hemma och så gillar inte pojkarna lingonsylt heller. Det fick bli en variant på min favoritefterrätt från 80-talet, fromage. Istället för jordgubbar blev det hallon. Den blev faktiskt himmelskt god!

En del saker smälter i munnen och fyller den med välbehag.

300 gr frusna hallon
1 dl socker
3 ägg
3 dl grädde
5 blad gelatin
björnbär

Lägg gelatinbladen i blöt. Dela äggulor från äggvitor. Vispa äggulor och socker lätt och luftigt. Gör samma med grädde och äggvitor. Mixa hallonen. Smält gelatinet i micron. Rör ner lite av hallonen i det smälta gelatinet. Man måste jämna ut temperaturen annars blir gelatinet trådigt. Tillsätt lite åt gången tills alla hallonen är nedblandade. Blanda sedan ner de andra ingridienserna och rör försiktigt. Häll i en form klädd med plastfilm, lättare att få ut. Låt fromagen stå kallt i några timmar. Dekorera med tinade björnbär

Sött, fluffigt och änglagott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Alla Helgons Dag

Igår åt vi "skåpmat". Inte mycket att visa. Kvällen tillbringade vi med släkt och vänner med den traditionella promenaden på kyrkogården. Där har vi föräldraroch morföräldrar (på Karlstadssidan) samt vänners barn/syskon som vi tänder ljus för. Från början var det bara en grav och nu har vi flera. Det är livets gång. Det är en speciell stämning att gå på kyrkogården vid Allhelgona. Vi alla är där för att minnas men framför allt är vi alla tillsammans.

En nästa full måne lyste upp vår kyrkogårdsvandring.

Mormor och morfars grav på Ruds kyrkogård.

Minneslunden där vi tände ljus för farfar, som vilar på Tumbo kyrkogård.

Kvällen avlutades hos Nilssons, traditonsenligt. Tomatsoppa och morotssoppa med surdegsbröd och saffranstryffeltårta till efterrätt.
Gottx4

Kvällen avslutades i ljus och värme med goda soppor.

Michaels jättegoda saffranstryffeltårta.

Allhelgonahälsningar från

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

RSS 2.0