Bloggjobb

Just nu pågår ett intensivt arbete i köket. Mycket matlagning och mycket datorjobb. Helger med barn hemma innebär trevliga stunder vid matbordet och nya rätter blandade med gamla favoriter. En födelsedagspresent från Benjamin till mamma var en hemsida redo att härbärgera minmammasmat-bloggen. Med nästan 450 recept har det vait en hel del jobb. Snart är det klart. Då blir det lättare att hitta bland alla recept och det går att söka på ingredienser. Nu är det nyårsafton och nyårslöftet blir att på nyåret är den ny hemsidan klar. (Just nu återstår 160 recept att flyttat).

Gunilla, en dator och en blogg.

Gott slut och gott nytt år önskar

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

PS. Du kommer att hitta bloggen/hemsidan på den vanliga adressen: www.minmammasmat.se

Ploughmans lunch

Ploughmans lunch är en typisk publunch i England. Andreas önskade den när han kom hem på jullovet. Han har inte ätit det i England, men han minns att vi brukar äta det kring jul när vi har god cheddar på julbordet. Det är trivsamt med plockmat.

Var är ölen?

god cheddar
paté
cornichons
syltlök
cuberlandsås
gott bröd

Till detta passar det bra med en god öl eller julmust.

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Fransk löksoppa

Favorit i repris. Andreas ville ha löksoppa, så vi köpte en hel säck med lök. Vi är väldigt förtjusta i lök i alla dess former. Dessutom gillar vi soppa i familjen, soppa och gott bröd. Soppa är lätt, snabbt och gott. 

Lök vill vi ha. Mycket lök!

Det är mödan värt att vänta på gratineringen.

Äntligen klart. Kan ni föreställa er doften?!

4 portioner

6-7 medelstora lökar
50 g smör
1 l vaten
2 dl vitt vin
2 buljongtärningar/2 msk fond (kalv eller grönsaks för oss)
1½-2 tsk salt
svetpeppar
1 lagerbblad
2 tsk timjan
4 rostade brödskivor
2-3 dl riven ost

Skala och skiva lökarna. Smält smöret i en gryta och lägg i löken och låt den mjukna på svag värme i 15 min. Späd med vatten och vin. Häll i buljongen och krydda. Koka sakta i minst 30 min. Värm ugnen till 225 grader. Häll soppan i ugnståliga skålar. Toppa med 1 rostad brödskiva och strö lite riven ost över brödet och gratinera i 8 minuter.

Gott med lök!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Lenas juliga kolatårta

Vi hade Simon på besök och bjöd på libanesisk mat. Till efterrätt skulle det vara något sött och gott men baklava hade jag inte tid med. Det blev Lena Sewalls julaftonsrecept från NWT. Jag är säker på att libaneserna skulle godkänna den, med ett stänk av rosenvatten.

Nytigt och gott. Perfekt för vegetarianer. Tack för det Simon.

8-10 perosner

mandelbotten

5 äggvitor
2,5 dl socker
2 hg mald mandel

kolasmet

1,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 krm salt
50 gr smör
1+1 dl grädde
½ tsk vaniljsocker

topping

3 dl vispgrädde
kakaopulver

Söt, sötare, sötast!

Vispa äggvitorna. Rör ner socker och mandel. Grädda i 175 grader 30-35 minuter. Blanda sirap, socker, 1 dl grädde, salt och smör. Koka på ganska hög värme i 10-15 minuter. När den är kolabrun häll i den sista grädden och koka upp. Låt kolan svalna och rör ner vaniljsockret. Häll kolasmeten över mandelbotten och låt stå svalt en stund. Vispa grädden, lägg på tårtan och sikta över kakopulver.

Förföriskt gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Blinier

Samuel och Anna ville ha mat men inte julmat. Då fick det bli en av mina absoluta favoriter, blinier. De gick hem. Till och med Jonathan gillar det numera men han vill bara ha hackade rödbetor med gräddfil på sina blinier. Vi andra lyxade oss med lite löjrom.

Familjefavorit!

8 port

50 gr jäst
3 dl lättöl
3 dl mjölk
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
4 dl bovetemjöl (finns i hälsokosthyllan)
4 äggulor
4 äggvitor
150 gr smält smör

Värm öl och mjölk till 37 grader. Smula ner jästen. Blanda ner mjöl, bovetemjöl och äggulor. Låt smeten jäsa i 30 minuter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till vitt skum. Vänd ner smält smör och vispad äggvita i smeten och stek blinierna på medelvärme.

Tillbehör: hackad saltgurka, ättiksgurka, rödbetor, rödlök, stenbitsrom och gräddfil.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


När juldagsmorgon glimmar

Jag var först uppe, bortsett från katten. Straxt efter kom Rebecka. Alla andra sov. Vi småpratade lite, värmde kaffe från gårdagen och inväntade julottan från Heda kyrka i Östergötland. Rebecka föredrog julkalendern på datorn. Så i skenet från skärmarna njöt vi, på olika sätt, av juldagsmorgonen.
Snart blir det lunch hos Miriam och Erik och sedan bär det av hemmåt.

Skärmarna glimmar i tidig juldagsmorgon

Tack för en trevlig jul Göran!

Pappa Torgny

Christmaspudding

När Andreas skulle komma hem från England önskade jag mig en Christmaspudding. Egentligen smakar den inte så gott, men så speciellt. Jag tror att den engelska husmodern stoppade allt i en pudding som det världsvida imperiet hade att erbjuda. Massor av frukt och nötter. Som pricken över i flamberad i konjak.
Mormor Iris älskade också kraftiga fruktkakor som hon förgäves försökte stoppa i oss barn. Nu sent om sider gillar jag det, men det räcker med en bit per år.

Direkt från England, brittisk jultradition.
Christmaspudding med idegran från Görans trädgård.


Tomten kom till Lerum också.
Benjamin fick hoppa i tomtedräkten och dela ut julklappar till ivriga små kusiner.

Nu är det jul i huset!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kanderade äpplen

Miriam och Andreas har en sak gemensamt. De älskar kanderade äpplen. Det kan man få på Liseberg. Vi gick runt där igår och åt munkar, choklad med vispgrädde, chokladdoppade bananer, brända mandlar och tomteklubbor. Men bäst av allt var äpplena, konstaterade Andreas. Men det är bra att ha en bra tandläkarförsäkring, för man riskerar plomberna!

Sött i dubbel bemärkelse!

Nu är det jul!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Jul i Göteborg

Kvällen den 23:e slappar vi efter en dag i Göteborg. Fika hos Samuel och Anna är alltid lika trevligt. Multimediaföreställningen på Götaplatsen är sevärd och Liseberg i snö (vilket det faktiskt var i år, både fejk och äkta) är häftigt. Men man blir trött i fötterna och besviken över att inte vinna högsta vinsten på chokladhjulet. Att få träffa alla fem barnen samtidigt är dock alltid roligt och numera inte så vanligt och en riktig högvinst! Det blev ett kort på Götaplatsen innan vi skingrades. Anna var med med, men Erik och Andrea saknades.

Multimedia i maximalformat.
Multimedia på Götaplatsen.

Alla fem + en.
Andreas, Samuel, Jonathan, Anna, Miriam och Benjamin.

Många ljus i mörkret.
Liseberg är magiskt i vinterskrud.

Gud Jul!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Laxpasta

Här kommer en variant på laxpasta. Jag bytte ut dill mot smörstekt purjolök. Det fungerade jättebra. Nu blir det julmat ett tag framöver. Vi drar till Göteborg och hälsar på bror och barn. Det är städat och julpyntat och granen är klädd. Vi har inte så mycket julpynt. Vi satsar mer på att vara tillsammans och äta gott.

Lax och pasta ännu en gång. Men vi gillar det!

4 port

300-400 gram kallrökt lax
2 dl crème fraiche
1 purjolök
2 msk smör
400 gram grön tagliatella
vitpeppar

Koka tagliatellan. Strimla purjolöken och stek i smör tills den är mjuk. Lägg i laxen och låt den bli genomvarm. Häll på crème fraichen. Smaka av med vitpeppar. Servera med tagliatellan.

Vår gran står på altanen och lyser in i vardagsrummet.

Smaklig måltid och god jul!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Grönkålssallad

En härlig och nyttig sallad i juletid, när det finns fin och krispig grönkål i grönsaksdisken.

Detta är ljusår från grönkålssoppan i skolan (för länge sedan).

grönkål
1-2 äpplen, gärna Ingrid Marie
1 röd lök
valnötter
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
italiensk salladskrydda

Strimla grönkålen. Riv äpplet och finkacka rödlöken. Blanda. Häll över dressingen och strö hackade valnötter på toppen. Ett härligt komplement till julbordet.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ugnsstekta körsbärstomater

Här är ett enkelt sätt att förstärka tomatsmaken när man har lite extra tid. Passar till stekt mat.

Soltorkade tomater utan sol ;)

1 ask körsbärstomater
örtsalt
svartpeppar

Halvera tomaterna. Lägg dem på plåt och krydda med örtsalt och peppar. Låt stå i 2 timmar i 100 grader. Stäng av värmen 10 minuter innan de ska ätas. Annars blir de outhärdligt varma.

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Laxpudding

De sålde billig kallrökt lax på Willys och eftersom jag hade idétorka innan jag handlade grabbade jag tacksamt två paket. Lax är en av de saker som alla gillar och äter här i huset. Igår var det laxpaj. Idag var det laxpudding och i morgon blir det laxpasta. Med julmust till är det kalasgott.
Som tillbehör rörde jag ihop ett äggsmör. Hade överblivet kallt kokt ägg som jag blandade med mjukt smör. Gifte sig bra smakmässigt med laxpuddingen.

Det är mycket lax nu, men det gör inget tycker vi.

4 port

1 kg kall kokt potatis
300 gr kallrökt lax
1 purjolök
1-2 msk smör
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
½ dl hackad dill
1-2 krm salt
vitpeppar

Strimla och stek purjolöken i smör. Skala och skiva potatisen och lägg hälften i en smord eldfast form. Lägg på purjolök och lax och täck över med resten av potatisen. Blanda ägg, grädde, mjölk och dill. Krydda med lite salt och vitpeppar. Häll över potatisen. Gratinera i ugnen 30 minuter i 200 grader.

Leve laxen, eller....!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny (som gillar att fiska)


Julost

En jul utan ost är ingen jul. Och det skall vara cheddar. I år njuter vi av en cheddar från Lancashire, som Andreas tog med hem från England. Den avnjuts bäst tillsammans med lite bitter Engelsk marmelad eller Cumberland sås. Denna ost är lika smakrik som rund. Man gröper ur den med en cheddarsked, eftersom den inte går att hyvla.

Smakrik ost kan man knappast få för mycket av.

Vi njuter av julens goda!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Kajsas laxpaj med romsås

När vår vän Kajsa prästvigdes var det knytkalas i församlingshuset. Där bjöds på diverse goda pajer. Den här pajen fastande vi för och fick receptet på.

Paj passar i alla läge. Gott och trevligt att bjuda på.

Deg

150 gr smör
3 dl mjöl
3 msk kallt vaten

Fyllning

250 gr kallrökt lax
3 ägg
3 msk hackad gräslök
2 dl grädde

Sås

4 msk majonäs
2 dl crème fraiche
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
50 gr stenbitsrom

Grädda pajen i 25-30 minuter i 200 graders värme.

Till vardag och fest!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Rostade kastanjer

Jag minns stånden i London där de sålde rostade kastanjer, under vintern. De doftade gott och värmde. I fredags köpte vi kastanjer på Willys och testade. Smakade varma söta nötter. Gott, men inte som på gatorna i London. Men har man inte testat så vet man inte.

Värmer gott en vinterdag

Passar säkert bra i bröd.

Pappa Torgny

Engelsk frukost med Andreas

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Vi fick vänta på SJ:s tåg med ungdomarna från 22.15 till 00.40. Det är inte ovanligt för Karlstadståget. Nu har vi i alla fall ätit Engelsk frukost. Andreas har tagit med äkta cheddar och rostbröd (skivorna är stora, tunna och sega). Med bitter marmelad är det så gott!! Våra första gemensamma år hänger ihop med sådana frukostar.

Roligt att få hem sina stora barn!
Engelsk frukost.

Inget är så gott som engelskt rostbröd.
Skivorna är så stora att jag rostade dem i ugnen.

Välkommen hem Andreas!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Välkommen hem Andreas och Andrea

Sitter och väntar på Andreas och Andrea som kommer hem från England, för att fira jullov i Sverige. De har landat i Stockholm och väntar på försentat tåg. Vi har tänt islyktan och ser fram mot att se dem igen.

Vi passar på och gör islyktor nu när det är kallt.

Nu blir det önskemat! Vi får se vad Andreas längtar efter.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ostomelett

Hungrig, hungrig. Trött, trött. Suttit på träbänk i tre dagar (åskådare i rättegång). Orkar inte laga mat. Tittar i kylskåpet. Ägg och ost. Blanda och stek.

Man tager vad man haver.


4 ägg
4 msk philadelpiaost med valfri smak
salt och vitpeppar
2 msk vatten

Rör osten mjuk. Tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt vatten och kryddor. Stek på medelvärme.

I morgon tar vi nya tag.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Portvinssås

Den här såsen har vi fått hos Jan och Ann-Britt. Vi jobbade tillsammans med dem i Liverppol under tidigt 80-tal. Jag hade precis flyttat hemmifrån och Ann-Britt var tvåbarnsmor och rutinerad husmor. Jag lärde mig mycket av henne. Den här goda såsen fick vi när vi för några år sedan besökte dem hemma i vackra Skåne. Skåne är väl Sveriges matlandskap nummer ett. Klimatet är ju gynnsamt och havet fullt av läckerheter, vi fick smaka på haj bland annat. Den här såsen passar dock bäst till lax.

Goda såser kan man (nästan) inte få för mycket av.

4-6 port

2 dl crème fraiche
3 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
0,75 dl cherry eller 0,5 dl portvin
1 burk stenbitsrom
1 msk smör
1 msk mjöl

Koka upp grädde, crème fraiche, fiskbuljong och cherry/portvin. Blanda smör och mjöl ock rör ner i såsen. Man kan också anväda ljus redning från Maizena om man vill. Koka såsen i några minuter. Rör ner stenbitsrommen strax innan servering. Såsen får absolut inte koka. Smaka av med lite vitpeppar.
Våran sås serverades till Torgnys egenfångade öringar från Svarttjärn och pressad potatis.



Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Lenas Tigekaka

Det här är min variant på Lena Sewalls tigerkaka från NWT. Jag bytte ut margarin mot smör och gräddmjölk till pressad apelsin.

Tigerkaka - en klassiker bland bakverk.

Tigerkaka

200 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl pressad apelsin
2 strukna msk kakaopulver

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i smeten tillsmmans med pressad apelsin. Ta 2/5 del av smeten och blanda med kakao. Varva smeten 1 5 lager ljus underst och överst. Dra försiktigt med gaffel. Grädda 175 grader i nedre delen av ugnen i 50 minuter. Lägg över bakpapper och grädda ytterligare 15 minuter.

Baka en kaka och bjud en gäst!
Njut av det söta och gemenskapen!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Solbergs Bagastuga

Vi promenerar gärna i omgivningarna. Skogen och ängarna i granskapet är en tillgång. På andra sidan ängarna ligger Lilla och Stora Vännsberg. Där har det på senare tid dykt upp en bagarstuga. Det är Lars och Lena-Marie som byggt en vedugn och börjat baka ett underbart bröd. Gunilla känner dem från skolan, där hon har eller har haft, deras barn på fritids. Det är roligt med människor som vågar leva sina drömmar!

Lars packar morgonens nybakade bröd.

En pratstund om vedugnar, gott bröd och barn.

Håll utkik efter denna etikett. Den garanterar en brödupplevelse!

Minns ni när socialstyrelsen rekomenderade oss att äta 6-8 brödskivor om dagen? Då fanns det inte så här gott bröd att äta!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

PS Det går att hitta brödet på Bondens marknad i Karlstad, då och då.

I väntan på Lucia

Just nu är det inga små tassande barn som förbereder Luciakaffe för mor och far. Tonåringen sover tungt och teatersonen spelade igår kväll. Men snart kommer Lucia på TV och kaffet doftar gott i huset.

Gunillas älskade luciafigurer

Han en skön och ljus Luciadag!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Jul- eller Adventsstjärna

Far var noga med att inte ta ut saker i förskott. Särskilt inte kring jul. Och han älskade julen. Förberedelserna pågick länge, men inget togs ut i förskott. På julaftons morgon smög vi barn ner tidigt i stora salen för att se hur fars julgran så ut detta år. Och julkrubbarn och pepparkaksbondgården...
Det innebar att inga "adventsstjärnor" hängdes upp och "julljusstakar" sattes ut i fönstren under advent. De kom först på julafton. Och hur är det med adventsstjärnan? Är det inte den stjärna som tändes vid jul för att visa vägen till Betlehem och stallet där Jesusbarnet föddes? En julstjärna!
Hos oss hänger stjärnan uppe och ljusstakarna står i fönstret och får oss att längta efter julen. Under den mörka tiden behövs något som lyser upp! Samtidigt är det en god tanke att inte ta ut allt i förskott...
 
Stjärnan påminner oss om vad julen egentligen handlar om.

Den här stjärnan i Tiffanystil hittade vi förra året och den tycker vi väldigt mycket om.

Pappa Torgny önskar god tredjeadventshelg!

Goda dipsåser till räkor

Fredag kväll och inte mycket ork. Höstmörkret och julstressen kostar på. Då är det bra med räkor i frysen. Till dem gör jag tre goda dipsåser som jag fått recept på av Katarina.

Döpp e´gött!

Vitlök och dill

2 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl hackad dill
½ tsk italiensk salladskrydda

Rosa sås

2 dl gräddfil
½ dl majonäs
2 msk chilisås
1 msk riven pepparrot
3 droppar tabasco
salt

Currysås

1 äggula
1-2 tsk fransk senap
2 dl gräddfil
2 tsk citronsaft
salt

Trevlig Helg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Isländska pannkakor

När vi jobbade i sjömanskyrkan i Liverpool för länge sedan träffade vi många trevliga nordbor. Bl a svenska Inger som var gift med en islänning Kristjan. Inger var med på en skandinavisk matkväll och gjorde de här pannkakorna. Det påminner lite om norrmännen som gärna serverade kalla våfflor med sylt och grädde till kaffet  i "hagen", trädgården. Det som är bra med båda recepten är att det går att förbereda till många gäster.

Som pannkakstårta, fast annorlunda.

Jag har ett urenkelt pannkaksrecept som grund till alla mina pannkaksvarianter. 1+1=2

1 ägg
1 dl vetemjäl
2 dl mjölk
salt
socker
smält smör

1 ägg per person brukar bli bra.

Lägg i en klick sylt och grädde och vika ihop pannkakan. Förvara dem svalt i väntan på gästerna och pudra lite florsocker på strax före servering.

Enkelt, vackert och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Pytt med HP

Vi har alltid pytt i panna hemma, som nödföda till Jonathan. För att piffa upp den lite brukar jag hälla i lite HP sauce och Worcestershire sauce. Det har jag lärt mig av någon TV kock för några år sedan. Man får testa och smaka sig fram. När jag var på Irland serverades HP saucen redan till frukosten. Vi har lite olika frukostvanor.

PS. Det finns laxpytt också.

Alla sätt är bra utom dom dåliga!

Mamma Gunilla

Sewalls currysoppa

Lena Sewall lägger ut recept i NWT varje dag under december. Idag var det currysoppa. Den testade vi, men bytte ut räkor mot crabsticks. Soptunnan är nytömda och jag står inte ut med doften av jäsande räkskal.

Snabba ryck. Från NWT till bloggen i raketfart.

1 hackad gul lök
1 msk curry
1 msk smör
1 liter buljong, kyckling, gönsaks eller fisk
1 dl långkorrnigt ris
1 äggula
1 dl grädde
ev salt

till servering
räkor eller crabsticks

Hacka löken och fräs i smör och curry. Tillsätt buljong och ris. Koka i 20 minuter. blanda äggula med grädde och rör ner i soppan starx före servering. OBS den får inte koka med ägg i. Då koagulerar ägget. Smaka av med salt om det behövs.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Barnens köttfärssoppa

Den här soppan gjorde jag som alternativ till kräftsoppan. Inspiratinen kommer från Carina på jobbet som gjorde den här soppan i förra veckan av det som fanns hemma i skolköket. Den blev uppskattad både av barnen på skolan och små och stora här hemma.



4-6 port

5 stora potatisar
½ l vatten
1- 2 köttbuljongtärningar
1 gul lök
1 msk smör
300-400 g köttfärs
1-2 förpackningar av krossade tomater
paprikapulver
chilisås
salt och svartpeppar

Skala och skiva potatisen och koka den i vatten och buljongtärning i 10 minuter. Skala och hacka den gula löken och stek i smör. Stek köttfärsen och krydda med paprikapulver och chilisås. Blanda alltsammans och koka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Axel tömde talltiken utan att tveka.

Kalasgott!

Mamma Gunilla occh Pappa Torgny

Kräftsoppa

Det här en riktig kalassoppa. Med ett gott bröd blir det matigt och gott och så kan man unna sig något sött och gott till kaffet utan att man känner sig stoppmätt.

Fett och gott.

5-6 portioner

2 medelstora morötter
2 msk smör
1 ask kräftost 400 gr
5 dl lättcrème fraiche
1 l vatten
2 ½ fiskbuljongtärningar
1 burk kräftstjärtar
majzena
dill

Skala, riv och fräs morötterna i smöret. Häll i vatten och buljongtärningar. Koka i några minuter. Rör ner mjukosten och låt den smälta. Blanda ner crème fraiche och spadet från kräftorna, låt koka upp. Strax innan servering, tillsätt kräftstjärtar och dill. Snabbt och supergott!

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Saffransgran

Saffransbröd kan bli torrt och trist men inte Korpens saffransgran. Den brukar vi göra till vår basar. I år hinner vi inte men hemma gjorde jag den till Benjamins och mitt födelsedagskalas.

Perfekt när det kommer många gäster.

2 granar

5 dl mjölk
1 pkt sötjäst
1 dl socker eller 1 dl vit sirap
½ tsk salt
1 pkt saffran
100 gr smält smör
11-13 dl mjöl

1 ägg
pärlsocker

Bollarna blir en gran. Jag lovar!

Gör en bulldeg som vanligt men blanda ner saffranet i degvätskan innan mjölet tillsätts. Degen ska vara blank och en aning kletig, inte fast som till matbröd. Låt degen jäsa 30 min. Dela degen i två delar. Dela varje klump i 16 delar och rulla till bollar. Lägg bollarna i ett granmönster. Först en boll och så två, tre och så vidare. Längst ner lägger lägger man en boll till granfot. När granen jäst 30 min penslas den med vispat ägg och pärlsocker. Grädda granarna i 225 gr ca 12-15 min.

Lycka till!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Saffransskorpor

Jag älskar saffran i alla former. Det här receptet hittade jag i senaste nummret om Allt om Mat. Det var lika gott som det såg ut på bilden. Jag bytte ut pakannötter mot mandel (det hade jag hemma) och man kan blanda saffranet direkt i det smälta smöret, om man inte har apelsinlikör.

Skorpor är man inte så ofta nu mera. Dessa är en smaklig upplevelse.

1 påse saffran
2 msk Cointeau eller Grand Mariner
100 g smör
1 stort ägg
1 dl socker
3½ dl mjöl (210 g)
1 tsk bakpulver
1 dl pekannötter
1 apelsin rivet skal

Bland saffran och likör och låt stå över natten. Sätt ugnen på 200 grader och smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Riv det yttersta skalet på en apelsin. Blanda mjöl och bakpulver och hacka nötterna. Blanda alltsammans och ta upp degen på bakbord och dela i två delar. Rulla ut till två längder. Grädda i 15-20 minuter. Låt svalna på plåt. Skär längderna i 2 cm långa bitar.Lägg dem med snittytan upp på en plåt och torka i 75 grader i ca 40minuter.

Passar bra i Adventstider!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Adventsmorgon

Lördagsmorgon och tidigt uppe som vanligt. Kaffet kokar och tidningarna har kommit (!).
I går köpte jag en skarvsladd. Ljusstaken i Andreas rum stod mörk förra året och i år också. Sladden räcker inte till kontakten och jag lovade mig själv att köpa en sladd. Men ljusstaken stod mörk hela förra december. I år började det likadant. Men igår blev det av. En skavdosa för 19 kr på Willys (hoppas den håller) och det lyser vackert i Andreas (numera gästrummets) fönster.

Ett ljus i mörkret

Välkommna hem i jul Andreas och Andrea!

Pappa och Svärfar Torgny

Bakpotatis

Som ni vet vid det här laget är jag förtjust i mat som "gör sig själv", ibland. Den här gången stod bakpotatisen  i ugnen (225 grader i 60-90 min.) medan jag städade duschen. Sedan var det bara att göra farmors favoritröra och skagenröra.

Varma bakpotatisar passar utmärkt i novemberrusket.

Skagenröra

räkor
majonäs
dill

Hacka önskad mängd räkor. Blanda med önskad mängd majonäs. Smaksätt med dill. Sprättlätt och supergott.

Värmande gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Äta ute

En vanlig torsdag och födelsedag. En dålig kombination när vi båda jobbar sent och födelsedagsbarnet dessutom kommer sent från skolan i Ransäter. Vi bestämde träff på "Coffehouse by George" på stan. Det blev pasta med fyra varianter av sås, och vi slapp matlaningen. Det är gott och trevligt att äta ute, men hemma är för det mesta bäst.

En nybliven 20-åring firad på stan med hemmavarande familjemedlemmar.

Grattis Benjamin!

Mamma Gunilla, Pappa Torgny och Bror Jonathan


Benjamin 20 år

Årets sista födelsadagsbarn är Benjamin. Han är söndagsbarn och föddes 1:a advent 1989. Nu har vi fyra vuxna barn och en tonåring. Time flyes!

Stolta syskon till Benjamin 1989.
Här är hela dåvarande barnaskaran. Benjamin, Miriam, Samuel och Andreas.

Teaterkerriären påbörjad med bravur.
Benjamin i sin första riktiga teaterföreställning på Sundsta. Bill i "Me and my girl".

Karriären når nya höjder. Och mer skall det bli.
Här spelar han Sebastian i "Trettondagsafton" på Arenan.

Just nu spelar han Bob Crachit i en "En Julsaga" på Tempelriddaren.

Grattis Benjamin

Mamma och Pappa

Tonfisksallad, varm/kall

Här kommer en repris. Tonfisk är alltid bra att ha hemma och lätt att variera. Receptet kommer på kall sallad från Morfar Bertil. Den varma passar bra en decemberkväll efter jobbet och den kalla passar bra en utflyktsdag i juli.

Mat som fungerar i alla lägen. Varm, kall och som matlåda till jobbet.

Varm tonfisksallad

4 - 6 pers

4 dl ris
8 dl vatten
1 tsk salt
1 paket wookgrönsaker eller ärter, majs och paprika
2-3 burkar tonfisk
1 purjolök
1 msk olja
2-4 msk curry (beror på styrka)
3 msk hackad dill 

Koka riset. Fräs den skivade purjolöken i olja och curry. Koka grönsakerna. Blanda allt och värm på medelvärme så att tonfisken också blir varm.


Dressing 1

2 dl matlagningsyoghurt
1-2 msk curry
3-4 msk mango chutney

Dressing 2

2 dl crème fraiche
2-3 msk mango chutney
1- 2 tsk worchestersås
några droppar tabasco

Kall tonfisksallad

4 - 6 pers

4 dl ris
8 dl vatten
1 tsk salt
2-3 burkar tonfik i olja
frysta ärter, majs och paprika
isbergssallad
gurka
tomat

Koka riset. Tillsätt de frusna grönsakerna så att riset blir kallt. Blanda ner tonfisk. Skär sallad i strimlor och gurka och tomater i klyftor. Servera grönsakerna separat.

Dressing

½dl majonäs
3 dl gräddfil
3-4 msk chilisås
3-4 msk bostongurka
salt och peppar


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Lyxig rotfruktsgratäng

Till vår (i alla fall Torgnys) stora förtjusning har "kusin" Simon slagit in på den gröna vägen, och blivit vegetarian. Det berättade han i helgen, när vi åt middag hos "farmor" Ingrid. Det här receptet kommer han att gilla. Det lyxiga är osten och grädden!

Allt i en form och ugnen gör jobbet.

2 morötter
1 stor palsternacka
1 liten rotselleri
1 dl grädde
4 dl grönskasbuljong
2 dl riven lagrad ost
ljus redning
4 skivor formfranska
1 dl grädde
rapsolja 
örtsalt och vitpeppar

Täna "rotsakerna" i små bitar. Lägg dem på en plåt med olja, salt och peppar. Rosta i ugnen i 25 min i 225 grader. Dela formfranskan i fyrkantiga biter och häll över 1 dl grädde och lite örtslat  Koka upp buljongen med 1 dl grädde. Red av med 2-3 matskedar ljus redning och koka 3 min. Sänk vämen och rör ner osten så att den smälter. Lägg rotsakerna i en smord eldfast form. Häll över såsen och toppa med brödtärningarna. Sänk värmen till 200 grader och gratinera i 20 minuter.

Smaklig måltid!

Moster Gunilla och Morbror Torgny 

RSS 2.0