Halofenomen

Allt är inte mat hos oss. I förmiddags (den 31/12) när vi åkte till stan slängde jag med kameran i bilen, bara för att det var så fint väder. På vägen in, efter älven, såg vi ett vackert ljusfenomen. Vi stannade till vid Löfbergs Lila Arena och jag tog några bilder av fenomenet, ett halofenomen. "En halo bildas i samband med höga moln på himlen. Dessa moln består av iskristaller och när ljuset bryts genom desa bildas en ring, båge, pelare eller ljusa fläckar runt solen."  Se nwt.se 


Halo - vackert fenomen som visade Gunilla i ett förklarat ljus.

En cirkel med tre bisolar bildades över Karlstad.     En yttre cirkel bildades efter ett tag.     Halofenomenet över Karlstad, ett tecken på ett gott nytt år ;)

Njut av det magiskt vackra fenomenet!

Pappa Torgny

Fisksåser

Den här goda såsen har vi fått av goda vänner i Skåne.

2 dl crème fraiche
3 dl grädde
0,75 dl sherry
1 fiskbuljongtärning
1 msk mjöl
1 msk smör
1 burk röd stebitsrom
salt och peppar

Koka ihop crème fraiche, grädde och sherry. Red av med smöret som blandats med mjölet. Före servering tillsätt stenbitsromen, det får inte koka.

Såsen är jättegod till ungsstekt lax med pressad potatis.

Här kommer tre goda kalla laxsåser.

Romsås

5 dl lätt crème fraiche
1 burk röd stenbitsrom
finhackad gräslök
salt och peppar

Gurksås

2 dl majonäs
2 dl crème fraiche
½ grovt riven gurka
salt och peppar

Gurksås är ett sätt att variera den rökta laxen.

Hjortronsås

5 dl lätt crème fraiche
1 dl hjortronsylt

Hjortronsås - det kan inte bli enklare och inte godare heller.

Hjortronsåsen passar utmärkt till varmrökt lax.

Alla tre såserna är jättegoda till varmrökt lax.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


TexMex

Vi tycker om TexMex mat. Nachos och Tacos med grönsaker, köttfärs och guacamole. Gärna en Corona och Tequila till. Ibland gör vi Tortillapotatis också. De är jättegoda, men mäktiga.

Härlig texmex mat med gott att dricka till.

2 tortillapotatis

4 st soft tortilla
5 medelstora potatisar
½ dm  purjolök, den vita delen
50 g smör
1 dl riven ost
salt
peppar

Koka potatisen och stampa den till ett grovt mos. Finhacka porjolöken och fräs den i 25 g smör. Blanda purjolök och ost i moset. Lägg upp två tortillabröd och fördela moset på dem samt lägg två tortillabröd ovanpå. Stek på båda sidorna i smör på låg värme. Varje tortillapotatis delas i fyra delar.

Stekat i smör blir tortillapotatisen jättegod och mäktig.


Guacamole

avocado, väl mogen
salsa, medium
lite citronsaft
flingsalt
peppar, färskmald

Skala avocadon och mosa fruktköttet i en mortel. Häll på lite citronsaft för att behålla avocadons färg, Häll på salsan och smaksätt med salt och peppar. 

Guacamolen blir godast mosad i en mortel.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

PS
Sist vi åt Texmex tog Anna med sig systrarna Hjorts Sombreros. Stiligt eller hur!

Dessutom gjorde de margarita som fördrink.

Anna och Samuel i färd med att avnjuta en texmexmåltid med sombrero


Teatermingel

När vår teatersom Benjamin spelat Teater för farmor och kusiner bjöd vi på lite teatermingel. Det är alltid trevligt att äta och prata efter en gemensam upplevelse. Som husmor vill jag att det ska vara enkelt. Det blir alltså lite hemgjort, lite köpt och snyggt upplagt så att det känns lite festligt. Livet är kort så det gäller att ta tillvara de tillfällen som bjuds. Den här gången blev det triangelmackor mini, kaviarsnurror och kex med ädelost och druva. Triangelmackor finns redan på bloggen under utflyktsmat.

Till de små snittarna passar det bra med bubbel.

Kaviarsnurror

mjukt tunnbröd
bregott
Kalles nya kaviar guld (mera smak)
finhackad röd lök eller purjolök

Bred smör på brödet. Det måste täcka hela brödet annars blir det torrt. Kaviar och finhackad lök. Rulla ihop och skär upp strax innan servering. De här mackorna är naturligtvis utmärkta utflyktsmackor också.

Massor av godis är inte fel när man minglar.

Trevligt event!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

PS
Det var "En julsaga"  av Charles Dickens Benjamin spelade i. Han gestaltade Bob Cratchit m fl figurer.

Tomatsås när mamma är borta

En maträtt som jag faktiskt lyckats med och som Miriam efterlyst på bloggen är min egen tomatsås, till spagetti. Jag fixar ihop lite ingredienser och i sista minuten brukar jag komma på något jag glömt bort.

Torgnys tomatsås med spagetti, en klick crème fraiche, grissini och riven parmesanost.

För fotot har jag lagt upp några av ingredienserna i små glasskålar. Det är bara för kamerna eftersom det blir onödigt mycket disk på det sättet. Som den uppmärksamme kan se saknas honungen och de soltorkade tomaterna på bilden. Det hade jag som vanligt glömt bort.

Några av ingredienserna till Torgnys tomatsås. Gissa vad som saknas :)

Det här brukar jag ha i....
lök
olivolja
gula senapsfrön
krossade tomater
tomatpuré
strimlade soltorkade tomater
flytande honung
curry
salt
peppar


Och så här går det till....
I botten på kastrullen häller jag olivolja. När den blivit varm häller jag i senapsfrön. Efter ett tag lägger jag i lök, curry och tomatpuré. Detta får stå och gotta ihop sig en stund. Så småningom häller jag i de krossade tomaterna och kryddar med salt och peppar. Vid avsmakningen är jag inte riktigt nöjd och funderar ett tag på vad som saknas. Då kommer jag på att jag glömt den flytande honungen. Och säkerligen de strimlade soltorkade tomaterna också.

Tomatsåsen får gärna stå och gotta sig ett tag på spisen.

Vill jag göra en italiensk variant tar jag oregano och italiensk kryddblandning istället för curryn. Då kan jag ha i oliver också, strimlade. Får jag tänka en stund till kan jag nog hitta på flera varianter!
Skall jag bjuda någon lökskyende kompis till barnen kör jag mixerstavne genom såsen, så märks inte löken.

Smaklig måltid!

Pappa Torgny

Ris a´la Malta

Barnenes favoriteftrrätt i jultid är Ris a´la  Malta. Om man vill kokar man gröten själv. Vi brukar göra det i micron och låta gröten svälla över natten. Då är det bara att koka ihop och smaksätta på morgonen. Ett enklare sätt att göra det är att köpa en tub med färdig risgrynsgröt.

Ris a´la Malta är en god avrundning på julbordet.


4 portioner

risgrynsgröt
2-3 dl vispad grädde
2-3 tsk vaniljsocker

Vispa grädden, smaksätt med vanilj och blanda ner i den kalla gröten.

Ibland behövs riktigt stora grötkok hos familjen Lindén!

Saftsås

2 dl saft (jordgubb eller hallon)
3 dl vatten
1½ msk potatismjöl

Blanda ingredienserna och koka upp. Låt svalna.

Smaklig efterrätt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Cheddar med Cumberlandsås

Till julen hör cheddarost. Gärna en whiskeycheddar. När vi bodde i England åt vi ibland Ploughman´s lunch, en publunch med plockmat på en talrik. På den fanns det bland annat cheddarost och en klick cumberlandsås. Jättegott som det är på talrik eller på vörtbröd eller julknäcke. "Matlagning" för Pappa!


Cheddar och Cumberlandsås hör ihop.

Samkligt mellanmål i juletid!

Pappa Torgny


Julchoklad

Efter diverse experiment (bland annat chokladsoppa) är det den här frukosten barnen vill ha på julaftons morgon. Risgrynsgröt, skinksmörgås med vörtbröd (i år moster Gudruns hembakade), gravad lax (till vegetarianerna) och Miriams choklad.

Julchoklad, godare än O´boy!

4 stora/8 små koppar

1 l mjölk
100 g 70 % fin choklad
2 msk råsocker
1 tsk vaniljsocker

Värm mjölken på medelvärme. Rör ner chokladen. Samksätt med råsocker och vaniljsocker. Serveras med vispad grädde.

Barnen vid traditionell julfrukost.     Julfrukost med Dickens Julsaga     Staffanstaken lyser upp i decembermörkret.

God Jul and God bless us everybody! (Tiny Tim)

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Gorån


Det sker inte många impulsköp hos familjen Lindén. Men ibland händer det. När vi sprang hos Rickardssons och ordnade allt för köket föll mina ögon på gorånsjärnet. Janne, försäljaren med rötter i Norge, uppmuntrade köpet eftersom man äter mycket gorån i Norge och han hade ett likadant järn. Gorånen kan ätas som dom är, med sylt och grädde. Eller formas till en skål att äta glass ur, t ex till silverbröllopsfest.

Forma gorånen till en skål och servera med glass. Passar bra till silverbröllop!

1½ dl socker
1½ dl mjöl
1½ dl potatismjöl
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
150 g smält smör

Vispa ägg och socker. Blanda ner mjöl och vaniljsocker. Rör ner smöret + ev lite mer vetemjöl.

Rullade passar gorånen bra med sylt och grädde.

Go´ efterrätt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny
som firade silverbröllop 2007

Gunillas och Torgnys kök

Eftersom vi lagar mycket mat tycker vi om att ha ett väl planerat och välutrustat kök, dels att laga mat i och dels att umgås i. Efter 18 år var vårt gamla kök ganska slitet varför vi planerade en ombyggnad, med hjälp av Samuel vår egen ingenjören och Janne på Rickarsdssons i Karlstad.

Med vårtulpaner på bordet blir ljust och fint i köket.

Tanken var att det skulle vara ett välutrustat kök med bra arbetsytor och ett kök där man kan umgås kring ett stort bord. Med Jannes hjälp ritades köket i datorn efter våra önskemål. Eftersom vi har ett ordinärt kök fick vi tänka till ordentligt för att utnyttja ytrona och få ett "stort" kök. Förutsättningarna var att riva ut allt det gamla och börja om från början. Och så blev det. Roligt att för en gångs skull få planera allt från grunden. Samuel och Torgny rev, målade och förberedde för vår favoritsnickare Tommy från Molkom. Han löste allt och gjorde ett gediget arbete.



För att få bra arbetsytor beställde vi ett specialbyggt bord 180 x 120 cm och 97 cm högt. Till det skaffade vi höga barstolar. Därmed fungerar bordet för både stående och sittande arbete. Och när vi har gäster kan de sitta vid bordet och ändå vara i ögonhöjd med oss som arbetar i köket. Alltså ingen behöver se ner på den andra, eller känna sig overksam.

Familj och vänner runt bårdet. Då är köket som bäst.

Eftersom köket är den plats i huset vi mest är i ville vi också ha dator i köket. Vi fick tag på en liten bordsdator och satte en tv på väggen som skäm, samt en liten förstärkare och bra högtalare. Därmed kan vi blogga, googla, mejla och msn:a när vi arbetar eller umgås  köket. Via datorn lyssnar vi på musik, webbradio eller webbtv. Därmed kan vi lyssna eller titta på det vi tycker om när vi själva vill. Äntligen ett fritt val! 

Med datorn på köksbordet kommer världen in i köket.

Välkomna till vårt kök på Slalomvägen i Karlstad!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Rör med ostsås

När crème fraiche var nytt i mejeridisken hittade jag detta recept i ett reklamblad. Sedan har det hängt med i över 20 år. Senast idag önskade sig Andreas denna rätt. Snabb, enkel och god!

Familjefavorit! Snabbt och gott.

4 portioner

1 pkt kvibille gräddädel
3 dl crème fraiche
hackad persilja
svartpeppar
en nypa salt
samt "Penne-pasta" (=rör)

Koka upp pastan. Smält osten i en tefonkastrull, på svag värme. Häll i crème fraiche, persilja, salt och peppar. Nu är det klart!
Servera gärna med en sallad och färskt bröd som doppas i olivolja med lite flingsalt i. Och varför inte oliver av någon god sort!

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Kathrines grönkålssallad

Som "gå-bort-blomma" fick vi en gång en korg med ingredienserna till den här nyttiga saladen. Den passar bra till jul eftersom den innehåller grönkål. Dessutom behövs det ju ett komplement till all fet mat.

Frisk och nyttig sallad under mörka vinterdagar.

Sallad

färsk grönkål (hackad)
1 rivet rött äpple (Ingrid Marie)
1 finhackad röd lök
hackade valnötter

Dressing

1-2 msk rapsolja
1-2 msk balsamvinäger
italiensk salladskrydda

Ingredienser till en smaskig och nyttig salad.

Smaklig och nyttig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Hemgjord Müsli

När julhelgen närmar sig får vi många frukostgäster och då vill vi bjuda på något extra gott. Vi tittade på ett paket Start på Willys men bestämde oss för att göra egen müsli. Det här receptet kommer från Fanny och Anna Bergström, Mormor Iris favoritkockar.

Med torkade jordgubbar blir müslin jättegod.

400 g müsli

5 dl rågflingor
5 dl havregryn
100 g mandel
2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
1 dl linfrön
1 dl råsocker
2 dl vatten
5 msk neutral matolja
2-3 dl russin eller annan torkad frukt t ex jordgubbar eller bananer

Ingredienser till egen god och billig müsli.

Värm ugnen till 200 grader. Hacka mandeln grovt. Blanda alla torra ingredienser utom russin/frukt i en rymlig bunke. Blanda vatten och olja och häll över blandningen under omrörning. Lägg blandningen i en långpanna. Rosta i 20-30 minuter i mittläge i ugnen. Rör om tre gånger under tiden. Torka, blanda i russin/torkad frukt och häll upp i en vacker burk.

Müsliblandingen rostas i ugnen.

En bra start på dagen!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Baklawa

Den här kakan är sydlänskt sockerdrypande och ska intas i små bitar tillsammans med arabiskt kardemummakaffe. Men efter en Libanesisk buffé är det pricken över i. Jag har blandat tre olika recept och kan dessutom rekomendera Leilas på recept.nu. Här kommer min variant som är syrligt fräsch tack vare aprikoser.

Baklawa, väldigt sött och mycket gott!

kakor
100 gr smör
60 gr finhackade pistagenötter
60 gr finhackade valnötter
70 gr finhackade aprikoser
1 dl socker
1 äggvita
filodeg

sockerlag
½ dl vatten
1 dl strösocker
2 msk flytande honung
1 - 2 msk citron

Baklawan skall vara lagom stor i bitarna, eftersom de är mycket söta.

Koka upp sockerlagen och låt det svalna. Smält smöret och låt det svalna. Hacka nötter och aprikoser fint. Vispa äggvitan och blanda ner nötter, aprikoser och socker. Lägg nu ett filodegsark på tvären och pensla tunnt med avsvalnat smör. Lägg på ett ark till och pensla det. Lägg på en sträng med fyllning rulla ihop degen och lägg på en plåt med plåtpapper. Rullarna ska inte vara för tjocka. För att bevara filodegsarken smidiga lägg över en fuktig handduk, inte blöt! Grädda i 180 grader 25-35 minuter. De ska vara gyllenbruna. När de är klara ta ut dem och skär baklawan i fingerlånga bitar och häll sedan över sockerlagen. Låt dem svalna. När det är dags för severing, hacka pistagenötter och strö över. Bered er på en smakupplevelse!

Lycka till!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Julkakor

Här kommer fyra av familjen Lindéns kakrecept. Övriga syskon är duktigare och bakar fler kakor, men vi lagar nog hellre mat. Men till jul vill vi ha lite kakor att bjuda på.

Torgny i full fart med att forma eldforsnötter i en sked.


Mandelkyssar

200 gr sötmandel
200 gr florsocker
1½ äggvita
gelé

Mandelkyssar är lika goda som en kyss!

Skålla och mal mandeln. Blanda med äggvita och florsocker. Klicka ut på plåt. Lägg en lite klick gelé i en grop i varje kaka. Grädda i 200 grader i ca 8 min.

Toras spritsar

Mors

280 gr smör
115 gr socker
300 gr vetemjöl
15 gr mandel

Mandeln males och blandas med övriga ingridienser. OBS, ta inte allt mjöl på en gång. Det ska man aldrig göra när man bakar. Mjöl har olika kvalitet. Låt degen vila. Spritsa och forma ringar. Grädda i 200 grader ca 10 minuter.

Eldforsnötter

200 gr smör
200 gr socker
300 gr vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1½ tsk bikarbonat

fyllning: jordnötssmör

I förgrunden ligger eldforsnötterna i halvor på svalning.

Smöret smälts och får brynas tills det luktar kola och är ljusbrunt. Passa noga, men det blir så mycket godare. Låt smöret svalna. Blanda med övriga ingridienser. Kom ihåg, inte allt mjöl på en gång! Låt degen vila. Forma kakorna i en halvstor sked. Grädda ca 12 minuter i 175 grader. Före servering breder man jordnötssmör mellan halvorna, som läggs ihop. Originalet har sylt, men vi vill vara originella.

Chokladkakor

200 gr socker
½ msk vaniljsocker
3 msk cacaopulver
300 gr vetemjöl
200 gr smör
1 ägg

äggvita
pärlsocker

Chokladkakorna toppas med pärlsocker.

Blanda de torra ingridienserna. Knåda ner smör och ägg. Låt degen vila. I orginal kavlas degen och kakor tas ut med pepparkaksmått. Vi gjorde det enkelt och tog ut kakorna i vår assistent. Pensla med äggvita och strö på pärlsocker. Grädda 175 grader ca 10 minuter.

Farfar Eric med sin samling av pepparkaksmått.     arfar Eric och Farmor Margaretha bjuder in till julkaffe i prästgården Tumbo julen 1981    

Trevlig julfika!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Vårrullar ur frysen

När vi har bakat hela dagen och inga stora barn är hemma blir det inte blinier som var tänkt. Alternativet till McDonalds eller Max är att titta vad man har i frysen. Det här kombinationen har jag lärt mig av Andreas. Trevligt upplagt blir det en snabb och enkel söndagsmiddag. De fyrkantiga assietterna är Torgnys senaste fynd från Gengåvan.

Vackert presenterad enkel mat ser god ut och smakar gott.

2 portioner

4 vårrullar
2 dl basmatiris
4 dl vatten
½ tsk salt
2 morötter
½ dl gräddfil
Italiensk saladskrydda
körsbärstomater
soja
Thai sweet chilisås

Koka riset i 20 min. Under tiden värm vårrullarna i olja på låg värme. Skär morötterna i stavar. Krydda gräddfilen med saladskryddan. Tänd ljusen och söndagsmiddagen är klar.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ostspätta

Ett nygammalt recept är ostspätta. Jag kommer inte ihåg var ifrån receptet kommer. Så jag återskapade det ur huvudet.

Ostspättan är en läckerhet, serverad med ris och en god sås.

4 portioner

800 g spättafilé
2 ägg
1½ dl ströbröd
½ dl vetemjöl
1 dl finriven ost

4 dl ris
8 dl vatten
1 tsk salt
wookgrönsaker

2 dl gräddfil
3 msk chilisås
1-2 tsk italiens salladskrydda

Koka riset enligt anvisning. Värm wookgrönsakerna och blanda. Panera spättan med ägg, mjöl och ost. Stek på medelvärme. Varmhåll i 100-grader i ugnen. Blanda dressing.

Spättafilerna doppas i ägg och panering.          Klart för servering av ostspätta med ris och chilisås.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Hemgjord pasta

Torgny tycker om all slags pasta men mest av allt hemgjord. Det är inte svårt men lite tidsödande så hos oss är det helgmat. Men det är värt besväret!

.

5½ dl vetemjöl special
3 ägg
2 msk olja
1/3 tsk salt
ev 1 matsked vatten

Kör allt i matberedare med kniven. Om degen inte går ihop så tillsätt 1 msk vatten. Låt degen vila ett par timmar i kylskåp. Sedan får man kavla och skära. När det är klart kokas det på 1-2 minuter i saltat vatten.


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kabis - Inlagda grönsaker

Runt medelhavet gillar man grönsaksinläggningar. Ett bra sätt för husmor att ta tillvara och så smakar det ju gott i värmen med salta saker. Den här har en annorlunda färg tack vare rödbetor.

Inlagda grönsaker

6 vita majrovor
2 morötter
litet blokålshuvud
8 vitlöksklyftor
2 rödbetor

Lag till 1 kg grönsaker

125 ml rödvinsvinäger
1 msk grovt salt
( 2 msk socker)
250 ml vatten

Skala och dela grönsakerna i mindre bitar. Halvera vitlöksklyftorna. Koka lagen (sockret är mitt tillägg för det blir lite mildare då, svensk smak). Låt lagen kallna och häll den över grönsakerna. Låt stå i 2 dygn. Förvara i kylskåp.


Smaklig måltid!


Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Dublinmacka

Det här är en lunchrätt som jag fått inspiration från mitt besök i Dublin 2005 tillsammans med Katarina. Vi var där en trevlig långhelg. Det här vara första dagens lunch. Den kallades Hot New York sandwich. Där fick vi en halv baguette med grillade grönsaker och cheddarost. Här hemma så fyller jag en hel barkis så att det räcker till några fler. Så gjorde man på 70-talet och fyllde barkisen med allt möjligt. Gott och enkelt.

Stekta grönsaker i barkis
Så här läckert ser det it innan osten läggs på och allt går in i ugnen.

5 port

2 barkis
stekt paprika
stekt svamp
stekt squash
halverade sockerärtor
babyspenat
halverade körsbärstomater
riven ost

Skär toppen av barkisen. Gröp ur den. Torka den i ugnen 5 min. Stek grönsakerna var för sig och blanda sedan alltsammans. Lägg röran i barkisen och lägg ost ovanpå. Lägg locket bredvid. Gratiner i 225 grader 12-15 min. Man kan naturligtvis ta de grönsaker man själv gillar. Men det är bra att förbereda det som ska stekas var för sig så att det inte blir för blött och mjukt.

På Irland smakar en Guinness som bäst.
Gunilla i Dublin 2005, njutandes en äkta Guinness.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Nammoura - Mannagrynskaka

Den här kakan är godast ljummen och nybakad. Då påminner den lite om biskvier.



Kaka
150 gr smör
500 gr mannagryn
1½ dl socker
3 dl kokos
2 dl yoghurt
2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
mjölk ca ½ dl
tahini (sesampasta)
20 skållade halverad mandlar

Sockerlag
2 dl socker
1 dl vatten
1 tsk rosenvatten
1 tsk citronsaft

Värm ugnen till 200 gr. Smält smöret och låt det svalna. Koka sockerlagen ca 5 min den ska vara lite som sirap. Låt den svalna. Smörj en rund bakform med tahini. Blanda alla torra ingridienser. Rör ner smör och yoghurten. Tillsätt mjölk tills degen blir smidig, inte lös. Tryck ut degen i formen och gör rutmönster. Lägg en mandel i varje rruta. Låt degen jäsa i 1 timme. Baka kakan mitt i ugnen tills den fått fin färg. Häll över den kalla sockerlagen och låt kakan svalna. Skär kakan i bitar och servera gärna med arabiskt kardemummakaffe. Det är verkligen pricken över i efter en mastig buffé.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tabooleh - Persiljesallad

Den här salladen måste vara bra för folk med blodbrist. Persiljan är full av järn och citronen hjälper till att ta upp det i blodet. Salladen är populär till lunch i mellanöster tillsammans med bröd och hommous. Jag längtar tillbaka!



400 gr bladpersilja
500 gr tomat
1 gul lök
3 msk bulgur
1 citron
olivolja
salt
sumak (röd finmalen krydda från mellanöstern, smakar syrligt och säljs på Willys eller orientaliska äffärer)
mynta

Finhacka tomaterna och blanda med bulgur som suger upp vätskan från tomaterna. Skölj, torka och finstrimla persiljan. Finhacka löken och blanda med kryddorna. Blanda alltsammans och häll över olivolja och citron.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Fattouch - Bondsallad

En god och vacker sallad. Extra gott med det rostade libabrödet till.


Fatoush Tabooleh och rostat libabröd

Tillbehör
Riv isär 3 libabröd och rosta dem i 225 grader ca 2 min. Kolla hela tiden för de blir fort brända.

Sallad
½ isbergssallad riven i stora bitar
½ hackad gurka
2 hackade tomater
7 skivade rädisor
1 hackad paprika
2 dl bladpersilja
½ finhackad lök

Dressing
1 pressad citron
olivolja
mynta
sumak (röd krydda finns på Willys)
salt

Blanda dressingen och servera bredvid om salladen ska stå en stund. Citronen gör att salladen vissnar fortare.



Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Shaihk Elmehshi - Aubergin med köttfärs

Den här rätten påminner om grekisk moussaka. Medelhavsmaten påminner ju om varandra. Det har ju invaderats åt olika håll genom århundradena så det är väl inte så konstigt att man härmar varandra lite grann.

En libanesisk variant av moussaka

4 port

2 stora auberginer
400 gr nötfärs
2 hackade gula lökar
1 msk pinjenötter
salt och peppar
sju sorters krydda, finns på Willys och luktar jul
tomatpuré
olja

Värm ugnen till 275 grader. Ställ in plåten. Skiva auberginen i 2 cm tjocka skivor. Ta ut plåten, smörj med olja och lägg på skivorna. Stek tills de fått färg och vänd. Ta ut dem när de är klara.
Fräs löken i olja, tillsätt köttfärsen. När den är stekt, krydda och tillsätt pinjenötter. Låt fräsa en stund. Lägg ett lager auberginskivor i botten på en ugnsfast form. Lägg på köttfärsen. Lägg resterande auberginskivor ovanpå. Blanda ut tomatpuré, varmt vatten och lite salt till såskonsistens och häll överst i formen. Sänk värmen till 225 grader och gratiner i ca 20 minuter.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Pastaris

Det här riset är lätt att laga och lite annorlunda.

4 port.

3 dl ris
6 dl vatten
½ dl kort tunn spagetti, Miramonti vermicelli
smör
1 tsk salt

Stek pastan i smör tills den börjar få färg. Skölj riset i rikligt med vatten. Rör ner den i pastan. Tillsätt vattnet och koka i 20 minuter.

     

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Benjamnins vårrullar

Benjamin spelar mycket teater. Han går 10 och kommer hem 22. Om han nån gång tar sig tid så äter han gärna vårrullar med ris, eller spagetti med ketchup. Idag bestämde jag mig för att göra egna vårrullar och så hoppas jag att Benjamin tycker om dom. De är gjorda på känn så det blir inget exakt recept.

Benjamins vårrullar serveras gärna med soya till riset och sötsur stark sås till rullen.

4 port

1 klyfta vitkål, strimlad
1 riven morot
lite finstrimlad purjolök
(lite smulade trattkantareller)
vitlökspulver
mald ingefära
fishsauce
kikkomansoja
olja
filodeg
50 gr smält smör

Börja med att fräsa purjolöken lite. Tillsätt vitkål och morot. Fräs tillsammans med ingefära och vitlökspulver. När det har fått lite färg häll på fishsauce och kikkomansoja och eventuellt smulade trattisar. Sänk värmen och låt det koka i 5 minuter. Låt röran svalna. Pensla filoarken på ena halvan vik ihop och lägg ca 3 msk röra längst ner. Vik ihop som crepes och lägg på plåt. När alla filoarken är fyllda pensla med det överblivna smöret på ovansidan. Grädda ca 20 minuter i 175 gr.

Pensla degen med smält smör och vik den dubbel.     Lägg på den kalla röran.     Vik degen över fyllningen.

Rulla ihop vårrullen.     Lägg vårrullarna på en plåt.     Pensla de färdiga vårrullarna med smör.  

In med vårrullarna i ugnen.
Så här går det till att rulla sina egna vårrullar. Inte så svårt som man kan tro.


Benjamin godkännde mammas vårrullar!
Hemkommen efter en dag på teatern. Mammas hemgjorda vårrullar smakade utmärkt.
Helgens premiär av Dickens Julsaga fick goda recenssion i tidningarna. Benjamin spelade Bob Cratchit.


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

RSS 2.0