Farmors favoritröra

"Hej! Medan jag sitter och väntar på valresultatet (har lyckats hitta en sida dår det ska komma resultat för Torshälla så småningom,) så passar jag på att ge Dig ett recept...
Farmors favoritröra:
1 burk matjesill, 200 g finskuren
2 hårdkokta hackade ägg
½ dl gräddfil alt creme fraiche
½ dl finriven västerbottenost 
1 liten finhackad rödlök
hackad gräslök eller dill
svartpeppar
 
Blanda sill, ägg, gräddfil och ost. Strö över rödlökhackad kryddgrönt och mal över peppar. Ätes förslagsvis på hårt bröd eller en tunnskuren skiva av ett mörkt bröd. Man kan också blanda ihop alla ingredienserna.
 
Testa det och lägg ut det på nätet!"

Nattamat eller gott på altanen...

Vi testade och gillade. Tack för receptet "Farmor"!

Svärdottern Gunilla och Sonen Torgny

Rosmarinpotatis

Doften av rosmarin är förförande god. Som torkad är den dock mest lik granbarr, därför försöker jag ha färsk hemma. Just nu har jag en planta i växthuset som trivs i sensommarvärmen. Rosmarin växer som buskar runt medelhavet och i Dublin har jag sett den som parkväxt. Här i Skandinavien behöver den pysslas om för att trivas.

Färska kryddor betyder mycket för smaken.

2 kg potatis
6-8 kvistar färsk rosmarin, hackad
75 gr smör eller 0,75 dl olivolja
1 tsk salt
flingsalt

Tvätta och klyfta potatisarna. Smält smöret blanda med salt och rosmarin. Blanda med potatisarna. Lägg i en långpanna och strö flingsalt över. Stek i ugnen i 45-60 minuter. Tiden beror på sorten.

Njut av doft och smak!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Grillat x 3

Brorsan var hemma i helgen och firade sin födelsedag i förskott. Han handlade och vi lagade. Eftersom sensommarsolen lyste på altanen blev det grillat. Det blev både kött och fisk och sallad enligt Gi metoden som Göran följer framgångsrikt. Vi gjorde också potatis för oss vanliga, som älskar kolhydrater.

Gott för köttätare!

Fläskfilé

Santa Maria marinad allround
honung
färsk timjan
lite, lite hickory smoke
halverade paprikor

Marinera minst 30 minuter, gärna längre. Grilla 30 minuter.

Gott för fiskätare.

Makrillfilé

salt och citronpeppar
halverade citroner

Krydda och grilla 5 minuter på varje sida.

Gott för grönskasätare.

Halloumisallad

sallad
gurka
tomater
färska champinjoner
paprika i olika färger
rödlök
halloumi grillad i grillpanna och skuren i bitar

Skär grönsakerna i valfri storlek och lägg halloumin på toppen. och servera med dressing.

Dressing

4 msk olja
3 msk balsamvinäger
1 tsk honung
citronpeppar och salt

Blanda och smaka dig fram.

Grattis på 44-årsdagen Göran!
 
Syster Gunilla och svåger Torgny

Bananplättar

En övermogen banan är för mig en utmaning. Den passade perfekt i DN:s söndagsrecept. Det tyckte brorsdöttrarna Emelie och Rebecka också.

Plättar hör hemma på frukostbordet, särskilt då vi har gäster.

smet

2½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk socker
2 ½ dl mjölk
1 ägg
2 msk smör och rapsolja
1 mogen banan, gärna övermogen!

tillbehör

lönnsirap
björnbär

Blanda först ägg och mjölk, sedan alla torra ingridienser. Rör ner ägg och mjölkblandningen till en jämn smet. Mosa bananen och rör ner tillsammans med smör och rapsoljan. Stek små plättar i medelvärme. Tina björnbären eller värm i micron och tillsätt lite socker.

Emelie i ett förklarat ljus.

Ha en bra dag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Miriams önskepasta

När vi var i Göteborg träffade vi Miriam på bokmässan. När vi åt lunch bad hon att jag skulle göra en variant på morbror Görans pestopasta. Här kommer mitt förslag.

God blandning av smaker och konsistens

röd pesto

12 soltorkade tomater i olja
1 stor vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
4 msk rostade pinjenötter
1 ½ dl olivolja
salt och peppar

pasta

400 - 500 gr tagliatelle
50 gr ruccolasalld
15 färska champinjoner
lufttorkad skinka eller stekt bacon

Rosta pinjenötterna försiktigt på medelvärme. Blanda med övriga ingridienser (utom parmesanost) i en mixer. Peston ska vara rinnig. Tillsätt paremesanost. Koka pastan. Skiva champinjonerna, skölj ruccolan. Blanda alltsammans med peston. Lägg skinka på toppen eller stekt bacon.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

PS
Tack för en trevlig stund på bokmässan.

Lunch för trötta bokmässaebesökare.


Per Morberg live

Jag har sett många TV kockar live genom åren, men ingen så kolerisk som Per Morberg. Vi såg honom igår på bokmässan. Vi gillar ju hans matlagningsprogram, men förstår att det är välklippt. Han var sur och arg så att det osade, bokstavligt talat. Han fick slänga de brända pinjenötterna. Det var fel på allt och alla. Konferencier Alexandra (från Robinson) smög ut i kulissen. Ut skickar de hans fotograf som är van att hantera honom, antar jag. Det värst av allt är att han skyllde ifrån sig. Det är divafasoner!. Får man betalt ska man göra jobbet ordentligt. Detta var mitt första griniga blogginlägg :( Jag ska inte göra det till någon vana.

Här är det show på hög/låg nivå.

Nu ska ni i alla fall få min variant på det han försökte laga i Göteborg. Jag har bytt ut karljohansvamp mot trattisar.

200 gr färska champinjoner
1 näve blötlagda trattisar
smör
2-3 dl grädde
1 dl riven parmesan
salt och peppar

300 gr tagliatelle

Uppskattad pasta vid Lindéns matbord!

Fyll en stor kastrull med vatten (den på mässan var på tok för liten) och häll i två nävar salt. Per säger att vi har för små kastruller, för lite salt och att vi kokar pastan för länge. Koka pastan knappt klar. Fräs ur vätskan ur svampen och tillsätt smör. Svampen ska vara ordentligt stekt annars blir den sladdrig enligt Per och jag håller med. Tillsätt grädde och parmesanost. Blanda ner såsen tillsammans med tagliatellen och låt det koka ihop. Salta och peppra. Per gjorde en grön pesto också men det har vi redan på bloggen. Skillnaden är att han rostade (brände) pinjenötterna innan han mixade peston, eller Torgnys variant

Arga kockar slabbar och luktar bränt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Jobb och jobb och jobb

Nu är terminen i full gång och det är möten och planering utöver det vanliga. Vi hinner bara jobba och sova känns det som. Men igår hade vi ett trevligt avbrott i vardagen. Vi åkte båda till bokmässan i Göteborg i jobbet. Jag för att köpa barnböcker till skolbiblioteket och Torgny för att vara med när biskop Esbjörn pratade i Svenska Kyrkans monter. Detta är en av höstens höjdpunkter för bokälskare som oss.

En dag i vimlet på bokmässan och man är ganska trött efteråt.

Läs mera, världen öppnar sig!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny  

Koka Mandelpotatis

Det är svårt att koka mandelpotatis. Ofta spricker den och blir till mos. Nu har jag lärt mig. Jag kokar upp på en lägre temperatur, jag tar 7:an istället för 9:an. När det sjuder sänker jag till 3-4. Det får absolut inte koka, bara sjuda i 15-20 minuter. Lite pyssel men väl värt besväret. Jag tycker att mandelpotatis är godaste potatisen.

God och användbar potatis.

Lite extra tid ger stor utdelning.

Mamma Gunilla

Strömming med senapssås

Torgny har haft intensiva dagar och nätter med kyrkovalet. Lite sömn och en krock med markisen av bara trötthet. Det blev mycket smink när han skulle vara med på nyheterna i tv och prata om valet. Sminköser är duktiga och trevliga. Som lite "plåster på såret" stekte jag Torgnys favoritfisk strömming med en ny sås från Allt om mat. 

Strömming med äppelmos(!) är favorit. Men detta lyfte strömmingen en nivå till.

Senapssås

1 msk smör
1 st finhackad scharlottenlök
1½ msk gula senapsfrön
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
1 krm salt
0,5 dl finhackad dill

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Trattkantarellpaj

När Miriam och Erik kom ville jag bjuda på kantareller som jag hittade i skogen förra helgen. Det blev min standarpaj förgylld med skogens guld.

De gula kantarellerna är min favorit!

pajdeg

2½ dl vetemjöl
75 gr smör
½ dl kallt vatten

fyllning

250 gr riven ost
3 dl grädde
3 ägg

smaksättning

smörstekta kantareller
stekt lök
oregano
muskot
skinka

Gör pajdegen och låt den vila i kylen en stund. Kavla ut degen och lägg den en pajform. Låt gärna degen hänga över kanten för den har en tendens att glida ner på botten. Picka botten med en gaffel, det hindrar botten från att resa sig och bli bubblig. Förgrädda i 10 minuter i 200 grader. Skär bort överflödig deg.
Blanda ägg och grädde. Rör ner valfri fyllning och blanda ner osten. Häll fyllningen i pajsaklet. Grädda i ca 30 minuter. Vill man ha det magrare kan man byta ut en del av grädden mot mjölk.

Pröva er fram till en egen favorit!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kyrkoval med couscous

Idag är det kyrkoval. Gunilla är valförrättare i Grava församling och jag skall vara med och ta emot församlingarnas resultat, när det rings in till stiftskansliet under kvällen. Värmlandsradion ringde redan efter gudstjänsten för att intervjua och planera för sin rapportering av valresultatet. Det blir nog en sen kväll/natt och tidig morgon. Reportern frågade hur dags jag är uppe imorgon!
Så idag blev det lätt- och snabblagat, även med Pappa Torgnys standard. Couscous, wookgrönsaker, vårrulle, färska tomater och en mangochutneysås. Allt avnjöts till isande kallt kranvatten.

Snabbt, nyttigt och gott.

Jag har röstat! Har du?

Pappa Torgny

PS
I Gunnarskogs församling bjöd de på nävgröt med valfläsk idag. Men det biter inte på en gammmal inbiten vegetarian.

Skogsutflykt och loppisfynd

Det är så roligt när barnen kommer hem från Göteborg och vill gå ut i skogen för att plocka svamp. De var inte alltid lika glada när de var yngre. Det var alltså mödan värt att "släpa" ut dom i skogen trots allt.
Precis som när Samuel var här så hittade vi blåbär, kantareller och trattisar. Sedan blev det en tur till Solareturen och ännu en fin skål att lägga blåbär i.

Välförtjänt fika under en härlig skogstur.
Trots minen så älskar Miriam att plocka både blåbär och svamp....

Skålar fyllda med skogens guld.
En del av dagens skörd. Blåbärsskålen är dagens fynd.


Ta vara på gåvorna!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Nytt och fräscht

Nu är fotografen hemma igen. Och duschen fungerar. Härligt! Dekorkaklet är vi särskilt nöjda med. Det är roligt med något som bryter av det vita. Om en vecka är golvet så torrt att vi kan sätta på golvvärmen. Skall bli härligt i vinter.

Roligt att få bestämma själv hur det skall se ut. Vi gillar Svart, rött och vitt.

En handdukstork har vi alltid önskat oss.

Hotellkänska hemma!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Chipbutties

Nu när Andreas flyttat till England börjar våra egna minnen från Englandstiden komma tillbaka. Ett smakminne som plöttsligt poppade upp var chipbutties. Snabbt, fett och gott. Första gången jag åt det var hos Erik och Lynne i S:t Helens, utanför Liverpool. Vi köpte chips i Chipyn. Sedan behövdes bara formfranska och smör.

Bäst blir det med riktiga Engelska chips. Flottigt!

Eftersom det inte går att köpa riktiga chips här i Sverige använder vi strips. Fritera eller stek "chipsen". Smöra två skivor formfranska och lägg chipsen mellan och klämt till. På Engelskt vis kan man skvätta lite vinäger på, också. Sedan är det bara att äta och "dribbla".

Njutbart och kladdigt!

Ät, njut och glöm inte att tvätta händerna efteråt.

Pappa Torgny

Äntligen klart!

Ett stort tack till Tommy, Jörgen och Peder som har gjort vår gamla slitna dusch så fin! Det känns lite konstigt när jag kommer in. Har jag gått fel, fungerar allt? Och det gör det nu! Det kommer bilder så fort fotografen kommer hem! Idag stekte jag ägg och bacon och lade på rostat bröd. Extra gott med Gotländsk buffé gurka och tomatchutney som vi fått av Anders och Ninni. Snabbt och enkelt och Jonathan var helnöjd.

Ha en skön torsdagkväll

Mamma Gunilla

Duschbesvär

Idag blir det klent med recept. Fotografen är i Uppsala på chefskurs och jag har fullt upp med en dusch som inte vill bli klar. Jag har väl för lite tålamod och erfarenhet. Vi snubblar på målsnöret efter drygt två veckor. Den stiliga duschen är för hög, vi har sänkt taket, suck. Jag återkommer när allt är klart och jag får ny matinspiration. Idag blir det Findus pytt.

Äpplekaka med limesås

Jag är ingen stor fan av Lidl. Jag avskyr deras reklam med den elaka tanten. Men när jag ska handla extra mycket frukt så åker jag dit. De har alltid fina frukter och grönsaker och vårat kalasgodis. Chokladdragerade jordnötter i alla de färger. Gör sig bra i en fin skål.
När jag handlade nu senast hade de dessutom svenska äpplen. En sån skillnad. De doftar. Standaräpplena på Willys är tjockskaliga och doftlösa. Så här kommer en äppelkaka till. Jag hittade receptet i min Scrapbook från England när jag letade efter crepés receptet.

Äpplekaka med limesås. Nytt och gott.

Äppelkaka

150 gr smör
1½ dl vatten
2 ägg
2 dl socker
6 bittermandlar
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

4-6 syrliga äpplen
1 dl råsocker
2 tsk stött kardemumma
1½ msk kanel

Limesås

1 dl vatten
½ dl socker
1 lime
2 dl crème fraiche

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i botten på en bakform, inte springform eller klä den med bakpapper. Häll i lite smält smör, äppelklyftorna och kryddorna. Stek i ugnen. Under tiden vispa ägg och socker. Smält smöret häll i vattnet och koka upp. Blanda mjöl, riven bittermandel och bakpulver. Häll smör/vattnet över äggen. Rör ner mjölblandningen. Häll smeten över äpllena och grädda i 175 grader i 25-30 minuter. Obs temperaturen.
Koka upp vatten och socker. Riv skalet av limen och häll i hälften i sockerlagen tillsammans med fruktköttet. Koka i 12 minuter. Sila sockerlagen och låt den svalna. Blanda med crème fraichen. Toppa med resten av limeskalet. Mycket god variant till vaniljsås.

Sött, surt och gott.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Räk- och spenatcrepés

Jag har ett bekymmer. Sedan vi fått sopsortering kan jag inte äta hur som helst. Fel matrester resulterar i fluglarver i soptunnan, under sommarens sol. Det är som om Alfred Hitchcock varit på besök, allting kryper. Därför passar vi på att äta räkor stax innan soporna töms.                

Som barn vägrade jag spenat. Nu älskar jag det. (Pappa Torgny)

Spenatpannkaka

3 ägg
5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
200 gr fryst hackad spenat
1 tsk salt

Fyllning

150-200 gr majonäs
1 tsk dijonsenap
ca 300 gr räkor, kräftstjärtar eller seasticks (grovhackat)
2 vispade äggvitor

Tina spenaten och låt den rinna av. Blanda till övriga ingridienser. Provstek en pannkaka och tillsätt eventuellt mera mjöl. Hacka valfritt seafood och blanda med majonäs, senap och hårdvispad äggvita. Fördela fyllningen på pannkakorna. Rulla ihop med skarven uppåt. Pensla med lite smält smör. Gratinera 12 minuter i 225 grader

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Svartrötter med trattisar

Eftersom Torgny älskar att plocka svamp men hittar mest trattisar så måste jag leta recept som går att variera med. Det här kommer från Allt om mats nätbilaga. Det blev en god smakkombination. Det passar bra med ett vitt bröd till som suger upp såsen.

Roligt att hittar ett nytt trattsirecept. Detta var gott!

1 l trattkantareller
1 msk smör
500 g svartrötter
1 skivad citron
0,5 st purjolök, liten, finhackad
200 g broccoli i buketter
2 dl matlagningsgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
hackad färsk basilika
50 g cashewnötter, grovhackade

Skär svampen i bitar och låt den koka i en torr stekpanna tills det mesta av vätskan försvunnit. Tillsätt smöret och fräs i ca 15 min på svag värme. Skala svartrötterna. Var noga med att lägga dem direkt i kallt täckande citronvatten, de svartnar annars lätt före kokning. Koka rötterna ca 10 min med skivad citron i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av. Tillsätt purjolök, broccoli och matlagningsgrädde till svampen. Låt koka ihop några minuter. Krydda med salt, peppar och basilika. Rör ner nötterna och häll fräset över svartrötterna på serveringstallrikar.

Njut av höstens bruna guld!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Äggcoddler med kantarell

Jag hittade en ensam gul kantarell i skogen. Eftersom jag så sällan hittar sådana så kunde jag inte låta bli att plocka den. Men vad gör man med en ensam svamp?
Då dök ett recept upp i mitt minne från England som kom tillsammans med "ägcoddlerna". Stekt champinjon tillsammans med ägget. Jag stekte min finhackade kantarell i mycket smör. Sedan smorde och saltade jag "coddlerna". Lade kantarell under och över och kokade i 8 minuter. Det hade inte skadat med fler kantareller men det var en jättegod smakkombination.

Lite men gott.

Visdomsord: Rata inte det som är litet och ensamt. Det kan komma till glädje. ;)

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Trattkantareller och flyttkorg

Vi vaknade tidigt idag (i alla fall Torgny). När morgonkaffet var drucket och tidningarna (NWT, VF och DN) lästa var det fortfarande tidigt. Eftersom solen bröt igenom dimman blev längtan ut i skogen så stor att vi snörade på oss kängorna och tog med oss svampkorgarna. Det blev en ljuvlig skogspromenad, en gul kantarell och en korg med trattisar. Och resten av lördagen återstod.

En skogspromenad med svampvittring är favoritsysselsättning för Torgny.

Skogens bruna guld!     Farmors korgar är flitigt använda i svamptider.

Vid lunchtid packade vi en matsäckskorg och besökte våra nya vänner Ninni och Anders (Andreas svärföräldrar). De är mitt uppe i flytt till Gotland, med hästar och allt. Tråkigt att de lämnar Karlstad, men kanske kan vi få besöka dem i Lau.

Ninni och Anders tar en paus i flyttpackandet.

Lycka till på Gotland!

Torgny och Gunilla


Fransk äppelkaka

Samuel och Anna är i Paris den här helgen. Vi tar oss inte dit men vi kan äta lite franskt ändå;) Tarte Tatin är lite pyssligt men väl värt besväret. Jag halverade receptet och gjorde det i små formar, men en gjutjärnspanna är perfekt att göra orginalreceptet i.

I en vacker form smakar det extra gott.

Fyllning

6-7 äpplen
50 gr smör
1,5 dl socker

Deg

2,5 dl vetemjöl
100 gr smör
2 msk socker
2 äggulor

Sätt ugnen på 200 grader. Gör pajdegen och låt den vila i kylen. Skala och klyfta äpplena. Smält smör på medelvärme. Tillsätt sockret. När det smält höj värmen lite och rör om tills det är ljusbrunt. Lägg i äppelkyftorna. Stek äppelklyftorna på medelvärme i 15 minuter. Rör försiktigt. Kavla ut degen mellan smörpapper och lägg den på stekpannan. Grädda i 200 garder i 15 minuter och 150 grader i 20 minuter. Servera med vaniljvisp.

Franskt men gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny (Anglofiler)

Fruktsallad med yoghurt

När vi var hos Farmor Margaretha i somras bjöd hon på färska bär och smaksatt kesella. Det var jättegott. Så när Torgny gjort fruktsallad av frukt som blev kvar från festen igår tänkte jag att yoghurten jag hittade i kylen skulle funka. Det gjorde det. Gott och magert.

Fruktsallade skall var finskuren. Yoghurten hälls på sist av allt.

Lite reklam får man stå ut med,ibland.

Sött och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Trattkantarellsoppa

Favoritrecept i repris, nu när det är trattkantarelltider. Det är lätt och snabbt att laga. Vi återkommer ofta till detta recept eftsom vi brukar ha torkade trattkantareller hela året. Pappa Torgnys favoritsysselsättning (tillsammans med fiske) under hösten.



4 portioner

2 msk smör
1 gul lök
10 potatisar
1 l grönsaksbuljong eller svampbuljong
1  ½ dl torkad trattkantarell
1  ½ dl små gröna ärtor
1 dl grädde eller crème fraiche
2-3 msk hackad persilja
salt och vitpeppar

Stek skivad lök i smör tills den blir glansig. Tillsätt grönsaksbuljong, skivad potatis, trattkantareller, salt och peppar. Koka tills potatisen är mjuk. Strax före servering: tillsätt grädde eller crème fraiche, ärtor och persilja. (Om ärtorna ligger i för länge blir de militärgröna. Så får det inte bli för ögonen skall njuta också.)

Smaklig höst!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

090909-mingel

Som Soffi (arbetar med Torgny) sa "54 är närmare 90 än 9". Ibland är det hårt att höra sanningen;) Vi firade i alla fall Torgnys födelsedag på en onsdag eftersom datumet var kul. 7/7 77 var jag i Tanzania och skrev en massa vykort för att det var roligt. 8/8 88 var jag nybliven mamma till Andreas född 7/8. 00.01.10 föddes kusin David och kusin Amanda 00.08.08. Vissa datum är lättare att komma ihåg än andra. I morgon är det en nya dag och nya möjligheter.

Smått och gott för att fira dagens födelsedagsbarn.

Vi firade med triangelmackor och snacks. Trevligt att förgylla en vardagskväll.

Blommor förgyller alltid tillvaron!

Tack för blommor och alla 090909-hälsningar!

Mamma Gunilla säger grattis älskling till Pappa Torgny

Benjamins böner

Benjamin har varit vegetarian i 4½ år. När han var liten gillade han inte grönsaker överhuvudtaget. Ärtorna slank elegant ur mungipan. När han ätit det han gillade smög han bakom våra ryggar och slängde maten. Han var smart nog att inte ställa till några scener och deklamera " Jag tycker inte om!" Numera äter han allt utom rödlök.

Det finns olika slags böner

200 gr fetaost
1 burk valfria bönor
finhackad purjolök
½ ask körsbärstomater eller 2 stora
1 msk olja
1 msk vinäger
salt och peppar

Skölj bönorna ordentligt. Tärna fetaost och klyfta tomaterna. Finstrimla purjolöken. Blanda allt med olja och vinäger. Smaka av med peppar och salt.

Nyttigt och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Asiatisk trattkantarellwook

Idag är jag ledig och då har jag tid att laga mat. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Benjamin kom hem och sa: "Blir det mat snart? Jag ska till stan på ett möte." Då är det bra med wook. Samuel har dessutom önskat sig mera trattkantarellrecept. Så nu kan jag glädja två söner på en gång. Kan dessutom meddela att son nummer 3 befinner sig lyckligt och väl i Preston. Tack ock lov!

Sverige möter Asien. Då blir det spännande och gott.

Färgerna är viktiga. Man äter med ögonen också.     Lök i alla dess former är gott. Purjon är dessutom vacker.

400 gr nudlar
2 röda paprikor
1 purjolök
2 broccolibuketter
2 msk fishsauce
2 msk ostronsås
2 nävar torkade trattkantareller (eller annan svamp)
olja
smör
salt och peppar

1 lime
2 dl crème fraiche

Blötlägg trattkantarellerna. Koka upp vatten och salt och låt nudlarna ligga i 5 minuter. Strimla paprika och purjolök, wooka var för sig i olja. Dela broccolin i små buketter, ångkoka. Stek trattkantarellerna i smör. Blanda alla ingridienserna i en stor kastrull. Smaksätt med ostronsås och fishsauce, salt och peppar. Blanda ner rivet skal och saft från en lime i 2 dl crème fraiche. Detta går att variera i oändlighet. Trattisarna gifte sig i alla fall bra med de asiatiska smakerna tyckte vi. Benjamin hann med bussen.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Hasslebackspotatis

Det här är ett gammalt recept. När det var kalas hemma hos familjen Lind blev det hasselbacksptatis. Lite pilligt men väl värt besväret.

Potatis när den är som bäst? Nej, potatis är alltid bäst!

Skala 3-4 potatisar per person. Lägg dem i en träslev och skär nästan ända ner. Lägg dem på en plåt och häll rikligt med smör-&rapsolja på. Salta och strö finrivet ströbröd över. Stek i ugnen 45-60 minuter på 200 grader.

Kalasmat!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Andreas drar till England

Tidig morgon. Många tankar och minnen. Nu drar nr 3 ut i vida världen. Det var där det började en gång. I England. Torgny och jag träffades där i juli 1981. Vi har fått många goda år tillsammans och Andreas är ett av bevisen på det. Sin käresta har han redan med sig, Andrea, men vi hoppas att de blir många erfarenheter rikare. Ta väl hand om varandra, Andreas, Andrea och Johan (Andrea's klasskompis).


Frukoststunden är viktig. Gott att äta och trevlig pratstund på söndagsmorgonen.


Andrea, Andreas och Johan är glada och taggade inför flytten till England. Resan började med buss till Oslo.


Ett

Lycklig resa, och passa på och njut av fish n´chips!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Broccoligratäng

Jag visste det! Man måste äta kolhydrater också! Jag såg som hastigast Professor CHARLOTTE ERLANSON-ALBERTSSON i morgonsoffan på TV (10 minuter fram i inslaget) som skrivit en bok om att hjärnan vill ha färglad mat. Mycket frukt och grönt ska man äta. Blåbär är superbra och kolhydraterna är bränsle för hjärnan. Utan dem så tänker man trögt. Jag älskar potatis, pasta och framför allt bröd så därför tror jag på henne! Här kommer ett recept som gör både ögon och hjärnan glad.

Grönt och gott (med lite grädde).

4 port.

1 kg broccoli
4 dl vatten
1 tsk salt
1 dl grädde
2 dl riven ost
vitpeppar
2msk mjöl
2msk smör

6 skivor fomfranska
1 dl grädde
örtsalt

Koka upp vatten och salt.  Dela broccolin i buketter. Koka tre minuter. Spar kokvattnet. Smält  smöret och rör ner mjölet. Häll på kokvattnet. Låt såsen koka 3 minuter. Sänk värmen och rör ner ost, grädde och smaka av med vitpeppar. Lägg broccolin i en eldfast smord form. Häll på såsen. Kantskär och tärna formfranskan. Häll på grädde och örtsalt. Låt dra en stund. Lägg dem ovanpå broccolin. Gratinera i 225 grader ca 15 minuter.

Låt hjärnan få sitt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Bacondadlar

Mat-Tina är en stor inspiratinskälla för oss, men ibland är jag både skeptisk och konservativ ;). Det var jag när jag såg Tina göra dom här bacondadlarna på bokmässn i Göteborg. Men jag blev lite nyfiken när jag såg folk rusa fram för att smaka. Kanske värt att pröva. När jag sedan fick en Tapasbok kom jag på bättre tankar och prövade. Det är fantastiskt gott!

Smått och gott, för köttätare.

1pkt bacon
16 daddlar

Dela baconen på mitten. Kärna ur dadlana. Rulla bacon runt dadlarna. Stek i grillpanna tills baconen är knapriga. En underbar kombination av sött och salt.

Stek och njut!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Basilikatomater

De här tomaterna fick jag första gången hos min moster "Sibbe", Sigbritt. Hon är vegetarian, vilket  min mamma också Iris. De har sina rötter i Västra Götaland och har bönder i släkten. De stod nära naturen och månade om miljön. Mamma var med och startade miljöpartiet en gång för länge sedan... Tillbaka till tomaterna.


Färg och smak i en härig kombination

5 tomater
15 blad färsk basilika
2 tsk flytande honung
salt och svartpeppar

Dela tomaterna. Lägg dem i en smord eldfast form. Finhacka basilikabladen. Ringla honung över tomaterna. Krydda med salt och svartpeppar och lägg basilikablad ovanpå. Stek i ugnen på 200 grader i ca 30-45 minuter. Ta ut dem och låt dem vila i 5 minuter. De är brännheta om man tar dem direkt, så var försiktig.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ali babas frestelser

Ett recept från Arla.se som vi hittade i NWT. Vi gillar spenat och vi gillar Libanesisk mat och vi är lätfrestade. Det här har smak och doft från mellanöstern. Väl värt att prova.

Med spenat är det lätt att fresta. Jättegott.

1 pkt smördeg (ca 400g)
250 g fryst bladspenat
2 vitlöksklyftor
2 msk smör att steka i
1 dl Kesela
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½-1 tsk mald spiskummin
1 ägg

Tina spenaten och pressa ur vattnet. Fräs den pressade vitlöken och spenaten i smör i en stekpappan. Krydda. Låt röran svalna. Tillsätt ost och Kesella. Kavla ut smördegen och läg en klick fyllning på varje platta och nyp ihop till små trekanter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter i 225 grader.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Papa Torgny

Dagens skörd

Idag blir det kantareller till middag. Jag hade en extra ledig dag och begav mig ut i skogen för att ladda baterierna och se vad skogens skafferi erbjöd. Det blev en lååång promenad och rikligt med "gula och trattisar". När jag kom ut ur skogen var jag så hungrig att jag darrade. Det blev ett besök på snabbbatsstället i staden och ett sms till Gunilla: "Tänk ut ett svamprecept till middagen!".
Vi får se vad det blir!?

Detta är rikedom! Plocka och äta kantareller.

Pappa Torgny

Mamma var trött så hon fick ta nätet till hjälp. Pasta och kantareller

Italien möter Sverige!

Det smakade riktigt gott. Vi blandade inte kantareller med löken och vitlöken, utan lade dem på toppen. Mer svampsmak och vackrare.

Bra sås reder sig själv

Hos oss får man ibland göra flera olika såser, med och utan köttsmak. Då är Maizenas ljusa och mörka redningar fantastiskt bra. Det har jag lärt mig av Marita, som jobbar i köket på min skola. Den här gången åt vi alla trattkantarellsåsen.

Trattkantarellen är en generös svamp. Lätt att plocka och användbar till mycket.

4 port
4 dl vatten
1 svampbuljongtärning
1 näve torkade trattkantareller
3 msk grädde
2-3 msk brun redning
salt och peppar

Koka upp vatten och buljongtärning. Häll i grädden och brun redning till den tjocklek du gillar. Smula ner trattkantarellerna och smaka av med salt och peppar. Klart! Jag använder redningen när jag grillar kyckling och tar till vara stekskyn Jonathan älskar den såsen till kokt ris.

Pröva dig fram!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Sesamströare

Idén har jag fått från Samuel som köper mycket sushi från många av de sushirestauranger som finns i Göteborg. Där frågar de om man vill ha sesamfrön på sina sushibitar. Flaskan är en gammal vinägerflaska och fröna hittar man på hälsokostavdelningarna i affärerna. Vi blandar vita och svarta sesamfrön.

Fiffigt sätt att applicera sesamfrön på maträtter.


Enkelt och smidigt är aldrig fel.

Sesamfrön är gott på allt möjligt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Klappgröt

Det finns två saker som Torgny ogillar mer än annat. Mannagryn och lingonsylt. Blandar man det blir det klappgröt. Jag gillar det, Andreas vill lära sig. Konsistensen är lätt och luftig, smaken en blandning a beskt och sött. Som livet självt. Vet man inget om det som är besvärligt uppskattar man inte heller det som är bra....

Blääääää (Torgny).

1 dl mannagryn
4 dl vatten
2½ dl lingonsylt eller saft
ev socker

Koka upp vattnet och vispa ner mannagrynen. Koka i 4 minuter. Häll sylt och gröt i en maberedare med vispar och vispa i 20 minuter. Till slut får du en fluffig gröt som kan serveras ljummen med kall mjölk. Ett gott mellanmål.

Andreas tyckte om det !

Mamma Gunilla


Sesampotatis

Lite prestationsångest blir det när man går ut i tidningen och talar om att man är "duktig" på matlagning. I sanningens namn så äter jag smörgås när jag är ensam hemma (och läser en bok) och ska det gå riktigt fort så gör jag som barnen. Snabbmakaroner och ketchup. Det går fort att äta också. Man behöver knappt tugga.
Men idag (igår) har Jonathan tränat handboll så han behöver riktig mat när han kommer hem. Ostschnitzel från scan och sesampotatis från lördagens NWT. Till det blir det grillade tomater och trattkantarellsås.

Tänk vad mycket gottman kan göra med potatis!

1 kg tvättad potatis
3 msk smör- & rappsolja
1 tsk salt, gärna gourmetsalt
1 msk vita eller svarta sesamfrön (vi tog blandade)

Klyfta potatisen. Blanda med övriga ingridienser. Stek i ugnen i 225  grader ca 45 minuter. Kan ta längre tid beronde på potatissort. Smaka först.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

RSS 2.0