Ingrids pastasallad

När jag bodde i England köpte jag en scrapbook att samla recept i. I den finns många handskrivna lappar och tidningsurklipp. Där hittade jag Ingrids (min systers svärmor) pastasallad när jag letade efter ett annat recept. Roligt att återupptäcka gamla favoriter. Den är snabb och god, kanske lite somrig och passar utmärkt till utflyktsmat. Det här är ett recept som låter konstigt, men inehåller den där blandningen av sött, syrligt, salt och beskt som funkar bra på tungan.

Makaronsallad, perfekt för utflykten.

4 port.

6 dl okokta makaroner
2 dl gräddfil
1 dl majonäs
2 msk chilisås
6 msk kaviar (Ejderns)
1 dl finhackad dill
1 finhackad rödlök
2 hackade syrliga äpplen

Koka makaronerna "al dente", nästan klara. Skölj dem i kallt vatten. Blanda med övriga ingridienser. Förvånansvärt gott!

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Barnens frestelse

Vi har lillebror Göran med flickorna Rebecka 4 år och Emelie 1 år på besök. Igår fick de Samuels dillax. Idag ska det bli Maritas, barnens frestelse som vi brukar få i skolan.

Frestelse med köttfärs.

6 port

ca1½ kg potatis
800 gr nötfärs
köttbuljongtärning
2 gula lökar
4 msk tomatpuré eller ajvar
salt och peppar
3 dl grädde 3 dl mjölk

Skala och skär potatis i stavar. Skiva och stek löken i olja. Fräs köttfärsen och krydda med bujongtärning och tomatpuré eller ajvar. Lägg hälften av potatisen i botten på av en smord eldfast form. Lägg lök och köttfärs och avsluta med resten potatisen. Krydda med salt och peppar och häll på gräddmjölken. Gratinera ca 1 timme i 175-200 grader.

ätta, belåtna och torkade om munnen.

Smaklig måltid!

Faster Gunilla

Laxfrestelse

Det här är en variant på Janssons. Lätt att kombinera med barnens frestelse. Det är en utmaning för moderna husmödrar att tillgodose alla behov och önskningar om specialmat med tanke på allergier, vegetarianer, stora barn och små. Det roliga med den här frestelsen var att den passade lilla Emelie, även om hon inte åt så mycket. Så det är bara att pröva, lägga upp det med lite omsorg och se vad som faller gästerna i smaken. Man kan alltid bli glatt överraskad.


Lax och potatis, en frestande kombination.


4 port

ca 800 gr potatis
300 gr kallrökt eller gravad lax
2 gula lökar
½ dl dill
1 dl crème fraiche
2 dl matgrädde
salt och peppar
smör

Skala och skiva potatisen. Skär löken i strimlor och stek den mjuk på medelväme i smör. Lägg hälften av potatisen på botten av en smord eldfast form. Lägg på lök, dill och lax sedan resten av potatisen. Salta och peppra och häll på gräddblandningen. Gratinera i ugnen 275-200 grader 45-60 minuter.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Citronfiskbullar

De som inte gillar fiskbullar annars brukar tycka om de här fiskbullarna.

Dessa citronfskbular likna definitivt inte de vi fick i skolan på 1960-talet

4 port

1 burk norska fiskbullar i buljong
1 citron
2 msk smör
2 msk mjöl
2 dl mjölk
dill
små gröna ärtor

Gör en vit sås av smör, mjöl, mjölk och buljongen från fiskbullarna. Smaksätt med rivet skal från halva citronen och 2-3 msk pressad citron. Låt fiskbullarna bli varma i såsen. Strax före servering tillsätt dillen, och de små ärtorna så får den behålla sin fina färg. Det är gott med majs och rivna morötter till.
Vill man slå på stort kan man ångkoka morötter och broccoli. Morötterna kan man förstärka med smör och en gnutta socker. Det har jag lärt mig på matmässan i Älvsjö.


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Fiskpinnar när mamma är hemma

Fiskpinnar finns redan på bloggen. Men denna gång var mamma hemma. Hon hittade en sås på baksidan av paketet. Tänk vad kreativ hon är när det gäller matlagning! Jag har aldrig tänkt på att vända på paketet. Bara öppna det. Det blev fiskpinnar med äppelsås som snabbmat denna onsdag.

Piffa gärna till fiskpinnarna med en god sås!


Äppelsås

1 finhackat äpple
1 dm finhackad gurka
½ finhackad rödlök
2 msk chilisås
2 dl gräddfil
4 msk dill (mammas tillägg)

Blanda såsen. Om ni är osäkra på hur man tillagar fiskpinnar så titta under Pappas specialare ;) Fast denna gången använda jag grillpannan. Här hittar ni även pappas potatismos.

Smaklig måltid!

Pappa Torgny (och Mamma Gunilla)

Laxpasta

En snabb och god laxsås till pasta. Det här receptet hittade jag i en broschyr för crème fraiche tillsammans med Rör med ostsås när det var en ny produkt i våra mejeridiskar.

God mat och vackra blommor. Mage och ögon skall njuta.
Tack Maria för blommorna!

4 port

300 gr kallrökt lax
1 rödlök
4 dl crème fraiche
salt och peppar
½ dl hackad dill
smör
500 gr valfri pasta

Koka pastan enligt instruktion. Hacka rödlöken och stek mjuk i smör. Dela laxen i mindre bitar. Rör ner i löken och häll på crème fraichen. Koka upp på medelvärme. Smaka av med salt och peppar, det behövs inte mycket salt eftersom laxen är salt i sig själv. Tillsätt dillen och servera med pastan.

Snabb tillagning behöver inte betyda att man skall äta snabbt. Njut av maten!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kladdkaka

På begäran av kusin Lars kommer här ett recept på kladdkaka. Lars har alltid gillat min mat även när den varit annorlunda. Det uppskattar jag i min tur.

Kladdkaka till Alla Hjärtans Dag.

2 ägg
3 dl socker
1 kryddmått salt
1½ tsk vanilinsocker
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gr smält smör.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Smörj en bakform. Är det teflon räcker det med smör, annars ska det vara ströbröd också. Rör ihop ägg, socker, salt, vanilinsocker och kakao. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner det. Tillsätt till sist det smälta smöret och häll det i bakformen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och svalna. Den ska sjunka ihop och bli kladdig. Servera med vispad grädde och pudra kakan med florsocker.

Lycka till Lars

Faster Gunilla

Spenatvåfflor

De här våfflorna fick vi hos Farmor Margaretha en påsk för några år sedan. Vackra och goda.

Smaskigt pålägg till spenatvåfflorna

10 våfflor

4 ägg
5 dl mjölk
8 dl mjöl
1½ tsk salt
3 tsk bakpulver
200 gr hackad tinad spenat, häll bort smältvattnet
150 gr smält smör

Blanda ingridienserna och tillsätt smöret sist. Grädda våfflorna och servera med stenbitsrom, kallrökt lax, finhackad rödlök, créme fraiche och mosad avocado smaksat med lite grädde, salt och peppar.

Mättande och gott med spenatvåfflor. Löjrom passar utmärkt!

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny 

Vinterutflykt

Det var länge sedan jag slutade dricka O´boy, men när solen skiner en vintrig dag gör jag min egen choklad. Av Olle Mossberg från Ulvsby har jag lärt mig att använda Van Houtens cacao, råsocker och vaniljsocker. Av Miriam har jag lärt mig att smälta choklad (70 %) i mjölk. Till chokladen är det gott med tunnbrödrullar. Vi har mjukost eller kaviar och lök i. Det är också gott med hamburgerkött med pepparrots-créme fraiche.

Rykande varm choklad och tunbrödrulle.


En solig dag på Skutberget med varm choklad och tunnbrödrulle.

Njut av livet en solig dag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Äggröra i hjärtform

Min pappa var emot kommersialism och skulle aldrig köpa något hjärtformat till Alla hjärtans dag, eller mors dag och han förväntade sig inget köpt till fars dag. Detta har präglat mig naturligtvis. Men, man kan ju "fira" utan att göda kapitalismen :) Genom åren har vi fått många söta hjärtan av våra barn, gjorda i skolan eller på fritids. De är alltid uppskattade. Idag firade vi med hjärtformad mat och choklad från Jonathan.

Kallrökt lax till äggröran


Hjärteröra

2 ägg per person
1 msk mjölk eller grädde
salt och peppar
smör

kalrökt lax eller halverade stekta körsbärstomater

Stekta körsbärstomater och äggröra

Blanda äggen med mjölk eller grädde, salt och peppar. Smält smör i en kastrull på medelvärme. Häll i äggblandningen och rör om då och då. Häll upp röran i en pepparkaksform. Dekorera med tomater eller lax.

Hjärtlig dag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

PS
En hjärtehälsning från Jonathan!

Smakminnen

När barnen var små så fick vi låna en stuga i Trysil på sommaren. Det blev fjällvandring och fiske. Maten var dyr då också, så vi hade mat med från Sverige. Men det fanns en sak vi köpte oavsett pris. Freia fyrklöverchoklad. Nu är det många år sedan vi var där. Vår Samuel är för tillfället i Oslo och jobbar. Han minns min passion för chokladen och köpte med två kakor med hem till mamma. Med åren inser jag hur mycket man minns med smaklökarna. Ta till vara de goda minnena. 

Favorit-sjokolade från Norge.

Tack så mycket  Samuel!

Mamma Gunilla

Frukost hos Miriam och Erik

Tidig lördagsmorgon i Jonsered. Erik sover fortfarande, Miriam stökar i köket och vi ser fram mot en god frukost i trevlig sällskap. Frukosten är bästa stunden på dagen. Det är väl värt att lägga ner lite extra tid på maten och inte minnst duka trevligt med levande ljus på bordet. Titta gärna på våra frukosttips! Nu får vi för en gångs skull sitta ner och bara njuta, av maten och av samtalet över frukostbordet.

Miriam bjuder mor, far och bror på frukost i Jonsered.

God morgon!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

PS Sedan blev det fika hos Samuel och Anna i Landala!

Lövbiff med sting

När pappa är borta kommer köttet på bordet. Det här receptet har jag fått av en gammal dagmammekollega. Det är en god sås som passar till både nöt, gris och kycklingkött. Det fungerar bra med quorn också.

Den här såsen passar till allt slags kött.

4 port.

400 gr lövbiff
2 msk smör
salt
svartpeppar
2 dl grädde
1 dl vatten
½ buljongtärning
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
1-2 tsk sambal olek
1 msk soja

Skär lövbiffen i strimlor. Stek i smör och krydda med salt och peppar. Blanda ner kryddorna och vitlöken med grädde och vatten. Koka ihop till en sås. Häll såsen över det stekta köttet. Servera med ris eller potatiskulor. Barnen i huset älskar den här såsen.

Libanesiskt ris

4 port

1 dl kort spagetti

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Lillebror Jonathan

Potatismos när mamma är borta

Jag har faktiskt ett och annat att ta fram ur bakfickan, när mamma är borta. Eller när hon jobbar sent. En specialitet är potatismos, som är ett måste till stekt strömming. Mamma vill alltid ha kokt potatis till strömmingen. Men sist sa hon: "Jag tar mos också. Du gör så gott potatismos." Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för mig!

Med mycket smör i moset kan man inte misslyckas.

Mos till många (ju mer, desto bättre)

masor av mjölig potatis
en rejäl klick med smör
en stor skvätt ekologisk mjölk
flingsalt (Maldon, eftersom jag sett det göras i Maldon i England)
färskriven vitpeppar
färskriven muskotnöt
lagom mycket allkrydda (piffi eller maestro)

Koka potatisen, stöt den och blanda i alla ingredienserna efter tycke och smak. Moset skall vara ganska fast i konsistensen. Man kan säkert ha andra kryddor också, men då blir det inte mitt mos!

Smaklig måltid!

Pappa Torgny


Bayersk kräm

Jag har gjort många efterrätter en gång och några fåtal många gånger. Den här har jag gjort vintrtid när det är säsong för blodapelsiner.

En härlig vinterefterrätt med blodappelsin.

4-6 port

2-3 dl pressad blodapelsin
7 blad gelatin
½ dl vatten
1 dl socker
3 dl grädde
1-2 kiwi
1-2 blodapelsiner

Lägg gelatinbladen i blöt. Koka ihop socker och vatten. Smält ner gelatinbladen i den varma sockerblandningen och tillsätt apelsinsaften. Låt det kallna och börja stelna, tar ca 1-2 timmar. Vispa grädden och rör ner. Häll upp i fina glas och låt det stelna. Strax före servering tärna kiwin och skär blodapelsinen i skinnfria klyftor. Dekorera varannat glas med kiwi och varannat med blodapelsin, jättesnyggt och gott.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ugnsomelett

Av kall kokt potatis, ägg och lite smått och gott från kylskåpet kan man lätt göra en god lunch. Idag gjorde jag så här.

Av liet rester blir den god omelett.

2 port

1 gul lök
5 kalla kokta potatisar
6 körsbärstomater
3 ägg
½ dl parmesanost
2 msk mjölk
salt och peppar
smör

Sätt på ugnen 225 grader. Hacka och stek löken medan du skalar och tärnar potatisen. Stek helst i en gjutjärnspannan. Tillsätt potatisen och stek några minuter. Klyfta och lägg i  körsbärstomaterna. Krydda med salt och peppar. Vispa ägg och mjölk. Tillsätt parmesanosten. Häll äggsmeten över grönsakerna och stek i några minuter ställ sedan in omeletten i ugnen och grädda i ca 15 minuter.
Man kan ha oliver, fetaost, skinka, bacon, soltorkade tomater mm i omeletten.


Smaklig lunch!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

RSS 2.0