Triangelmacka

De här mackorna älskats av hela familjen och har följt med oss på många utflykter genom åren. Namnet har de fått av formen som är en kvarleva av vår englandsvistelse där alla köpta mackor serverades i triangelform. Fyllningen är däremot en ursvensk smörgåstårtefyllning från början.


Våra trekantiga tonfiskmackor


2 burkar tonfisk i olja
2 dl gräddfil
1-2 msk citronsaft
3-4 msk finhackad purjolök
2-3 msk hackad dill
ciitronpeppar och salt

20 skivor formfranska
smör

Blanda alla ingridienser till en smet. Smöra 10 formfranskor och lägg på en klick tonfiskröra. Lägg lock på smörgåsen. Skär bort kanterna och dela smörgåsarna på diagonalen så att det blir två trianglar. Det går att servera dem direkt men de blir godare av att vila. 

Fiskpudding

Den här fiskpuddingen får vi alltid när vi åker till farmor. Alla fem barnen tycker om den (och farmor).

Hela familjen Lindén älskar farmors fiskpudding!

1  pkt Alaska pollok eller sej
2 dl grötris
4 dl vatten
1 l mjölk
salt, peppar och muskot
1 fiskbuljongtärning
3 ägg

Gör först risgrynsgröt på vanligt sätt. Koka fisken i lite vatten eller i micron. Blanda gröt, fisk, ägg, buljongtärning och kryddor. Häll i en smord, bröad eldfast form. Grädda i 200 g ca 45 min, tiden beror på formens storlek. 
Servera med smält smör, kokta små ärtor och råriven morot.


Smaklig måltid 
Mamma Gunilla 

Smoothie

Smoothie har jag lärt mig av min dotter. Den går att variera i det oändliga. En god start på dagen.

En läcker smoothi i morgonsolen

4 port

1 l vaniljyoghurt
2 bananer (gärna kravodlade)
2-3 dl valfria bär, frusna, konserverade eller färska

Mixa yoghurt, bananer och bär i mixer eller med mixerstav. Häll upp i 4 höga glas. Dekorera med sparad frukt eller bär.

Ha en bra dag

Mamma Gunilla


Elvismacka

En amerikansk specialitet till. Mycket god och onyttig, ska inte ätas för ofta. Vi gör den i alla fall ibland på helgen när man kan en promenad efter frukost.

Helgfrukost på Slalomvägen

4 port

8 skivor formfranska
jordnötssmör
mosad banan (gärna kravodlad de är godare)
smör

Bred jordnötssmör och mosad banan på 4 formfranska. Lägg på en skiva som lock, stek i smör. Dela smörgåsen på diagonalen och servera med god apelsinjuice (den är i alla fall nyttig).

Ha en bra dag

Mamma Gunilla


Amerikanska frukostpannkakor

När vi var i USA lärde vi oss tycka om frukostpannkakor. Det här receptet är dock ett ICA kurirs recept från tidigt 80-tal.

Amerikanska frukostpankakor serveras hellst med lönnsirap och smör.

4 port

2 ägg
5 dl lättfil
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk socker
1 tsk salt
4 msk smält smör

med dessa ingredienser göra man de godaste frukostpankakorna.

Gör smeten och stek pannkakorna lika stora som crépes ungefär. Servera med lönnsirap och en klick smör på den varma pannkakan (precis som Kalle Anka gör).

Ha en bra dag

Mamma Gunilla


Tonfisklåda

Med det här receptet har jag fått fiskhatare att äta tonfisk! Den passar också bra som matlåda till jobbet.

En favorit i matlådan på jobbet.

4 portioner

2 gula lökar
1 msk smör
2 burkar tonfisk i olja
2 dl grädde
3-4 msk tomatpuré
salt och peppar
400 gr spagetti
valfri riven ost
(bacon)

Koka spagettin, bryt den i bitar innan du lägger den i kastrullen.
Fräs löken i smör. Tillsätt övriga ingridienser. Koka såsen i 5 min. Blanda spagettin och såsen och lägg i en eldfast smord form. Häll lite riven ost på toppen. Gratinera 20-25 min i 175 gr. Om man vill och int ha en vegetarian i huset kan man ha ett paket stekt bacon i såsen. Så var det i orginalreceptet.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Morotslasange

När jag gifte mig så blev det med en vegetarian så då får man tänka om. Lasangen blev vegetarisk. Det här receptet hittade jag i ett reklamblad för keso 1984 och har lagat den otaliga gånger sedan dess.

Morotslasagne är en favorit bland de vegetariska rätterna.

3 stora rivna morötter
3 skivade gula lökar
1 kartong krossade tomater (jag tycker att ICA.s är godast)
500 gr keso
tomatpuré
salt, peppar och oregano
gröna lasangeplattor

Fräs morötter och lök glansigt i smör på medelvärme. Tillsätt tomater, tomatpuré och kryddor. Koka i 20 minuter. Blanda ner keson. Varva sås och lasangeplattor, sås överst. Tillsätt mjölk om det ser torrt ut. Grädda 175-200 gr i 30 minuter. Tillsätt osten och grädda tills den fått fin färg.

Smaklig måltid
Mamma Gunilla

Mormor Iris Trattkantarellsoppa

Mitt första recept är mormor Iris Trattkantarellsoppa som hon skapade av det som fanns hemma i hennes "magra kylskåp" och i skogen bakom huset.

En lyckad dag i skogen. Korgar fyllda med trattkantareller.     När svampkorgarna är fyllda är det gott med en fika vid bilen.     Efter en svaptur återstår rensingen. Då smakar det bra med överblivna triangelmackor från utflykten.
4 portioner

2 msk smör
1 gul lök
10 potatisar
1 l grönsaksbuljong
1  ½ dl torkad trattkantarell
1  ½ dl små gröna ärtor
1 dl grädde eller crème fraiche
2-3 msk hackad persilja
salt och vitpeppar

Stek skivad lök i smör tills den blir glansig, Tillsätt grönsaksbuljong, skivad potatis, trattkantareller, salt och peppar. Koka tills potatisen är mjuk. Strax före servering tillsätt grädde eller crème fraiche ärtor och persilja.

Till soppan kan man servera Mormors vita bröd som är älskat av hela släkten.

Färskbakat vitt bröd förgyller alla måltider.

5 dl vatten
1 pkt jäst
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl special

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt mjöl tills det blir en blir fast deg, har du assisten låt den gå i 4 minuter. Tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 4 minuter. Låt degen jäsa i 30 min. Baka ut till 3 limpor. Låt jäsa i 30 min. Grädda i 275 gr. i 8 min. Stäng av ugnen låt brödet stå kvar ca 20 min. med ugnsluckan på glänt.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Välkommen till Mamma Gunillas receptblogg.

Min son Andreas som snart ska flytta hemifrån vill ha gamla favoritrecept med sig. De stora syskonen som bor i Göteborg ringer då och då och frågar efter recept. På det här sättet kan jag nå dem enkelt.
Alla matintresserade är också välkomna. 

Kram mamma! (Gunilla)
 


RSS 2.0