Räktips

Ett tips som jag fått av min grannfru Maj-Britt för att tina räkorna fort och samtidigt suga upp överflödig vätska. Lägg helt enkelt upp räkorna på tidningspapper och låt dem ligga där 45-60 min. Det går fort på sommaren. Sedan är det bara att rensa räkorna och lägga skalet i tidningspappret. Busenkelt.

Praktiskt sätt att tina räkor

Motti med fläsk

När det är varmt längtar jag efter motti och fläsk, eller nävgröt som det heter på värmländska. Detta är ett matminne efter den finländska invandringen på 1600-talet. Det här är bra skogshuggarmat och snabblagat och enkelt när det är sommar och varmt.  Svårigheten kan vara att få tag i skrädmjöl, men kommer ni till Värmland så finns det här.

Motti med fläsk och hemgjord lingonsylt.

4 port

5 dl vatten
1 tsk salt
skrädmjöl (rostat finmalet havremjöl)
rökt fläsk
lingonsylt

Koka upp vatten och salt. Ta kastrullen ifrån värmen. Tillätt mjöl, lite i taget och stampamed en träslev men rör inte, det ska bli stora klumpar. En sån här gröt kunde man ta en näve av och stoppa i fickan när man gick till skogs och fläsket i den andra fickan kanske. Knaperstek fläsket, häll stekflottet över gröten och severa med fläsk och lingonsylt. Den godaste drickan till är enbärsdricka.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Torgnys pesto

Mitt första minne av pesto kommer från New York. Där blev vi bjudna på denna välsmakande röra av Lena Fleishmann en svenska gift med en amerikan (hon bjöd på croissant också men det kan jag inte baka). Mitt andra minne är från BB på SÖS där Samuel föddes. Där åt jag vegetarisk mat och fick mycket godare mat än de som åt den vanliga sjukhusmaten. Sedan tog det några år innan jag lärde mig att göra den själv. Vi gör en billigare variant med mandel och persilja istället för pinjenötter och färsk basilika.

Peston är godast gjord i mortel


Pesto

1 stort knippe persilja
2-3 msk torkad basilika
2-3 vitlöksklyftor
3 msk mald mandel
1-1½ dl olivolja
1 dl riven parmesanost
salt & peppar
ev. vatten

Hacka allt utom parmesan i en matberedare eller i en stor mortel. Tillsätt parmesanen sist. Man kan tillsätta vatten om det känns för tjockt.

I en stor mortel blir peston lite grövre men också mera smakrik. Det är Torgnys jobb.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla


Torgnys pasta

I jobbet så går Torgny på restaurang då och då. Sen kommer han hem till mig och talar om hur god mat han fått. På så sätt har han lärt mig att göra pastasås på ett nytt sätt. Man börjar med att gå till grönsaksdisken och köpa de grönsaker man tycker om. T ex tomater, zucchini, aubergine, lök, broccoli, sockerärtor, paprika i alla färger, champinjoner eller annan god svamp, morötter, blomkål osv.

Mär man kommer hem med 5-6 olika grönsaker skär man dem i jämstora bitar och wokar dem var för sig. Det viktiga är att de har spänst och färg kvar. När alla grönsaker är stekta blandar man dem försiktigt och servera med färsk pasta crème fraiche, rostade pinjenötter och nyriven eller hyvlad parmesan. Detta är lika gott som vackert.

Här är skurna grönsaker färdiga för woken. Snabbt, enkelt och gott. Gästerna bör sitta vid bordet och pastan vara kokad när man wokar grönsakerna.

Smaklig måltid!
Mamma Gunilla

Libanesisk mat

Länge sedan sist men nu har jag semester och tid och ork över att skriva på bloggen. I år tog de två kusinerna Benjamin och Michael studenten. Då ska det bjudas på mat! Eftersom jag tycker om att hitta på nytt så fick det bli Libanesiskt.  Vi kom i maj iväg på vår efterlängtade Israelresa och smakade sådan mat där. Vi fick hjälp av en annan kusin Simon, som bott till och från i Israel, med recept på deras underbara ris.

Gunilla och Simon i full färd med att beställa mat på en Libanesisk restaurang i Abu Ghosh, utanför Jerusalem. Bordet blev fullt av läcker och nyttig mat.

Guldgult ris

4 port.

4 dl basmatiris
7½ dl vatten
1-2 tsk gurkmeja
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
2 gula lökar
½ dl flagad mandel
(½ dl gula russin)
1 dl gröna linser

Ris med mandel, russin, gröna linser och lök, färgat av gurkmeja.

Koka riset med kryddor och salt. Stek löken mjuk i olja. Tillsätt mandel och russin mot slutet av kokningen. Koka liserna för sig och blanda med riset när det är klart. Lägg upp riset på ett stort fat och lägg den stekta löken ovanpå.

Till detta serveras Falafel

3 dl kikärter som blötlagts över natten
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 knippe persilja

Låt de blötlagda kikärtorna rinna av väl. Blanda allt i en matberedare. Låt smeten stå och torka 3-4 timmar. Gör 25 valnötsstora bollar, stek eller fritera dem i olja.
Det finns också goda falafel att köpa färdiga eller som mix. Jag har gjort olika beroende av tid. Alla smakar gott och är dessutom nyttiga!

Till detta serverade vi en Israelisk sallad, god och vacker.

1 gurka
4 stora röda tomater
1 röd lök (eller en färsk gul, smaken ska vara mild)
olivolja
saften av 1 citron
salt och peppar

Gröp ur gurkan och finhacka den och jag menar finhacka! Finhacka tomaterna och låt dem rinna av i en sil. Det går också att ta bort kärnorna men då får man ta en extra tomat. Finhacka löken. Blanda allt och smaksätt med olja, citronsaft, salt och peppar. Det ska smaka lite syrligt men inte surt


Dessutom hade vi pitabröd, smågurkor, oliver i olka färg och storlek och Simons ost (recetet hittar du under "Frukost -Lebaneost") och så Gudruns Hummus. Den är lite trist i färgen men smakar härligt när man får den i munnen. I mellanöstern äter många hummus både till frukost, lunch och middag. Man kan köpa färskt bröd på gatorna från morgon till kväll och hummus är himmelskt gott till det.

1 burk kikärtor
1 msk tahinipasta (sesampasta)
1-2 vitlöksklyftor
saft av 1 citron
1½ tsk spiskummin
salt och svartpeppar
ev. vatten

Mixa allt tillsammans. Smaka av med de olika kryddorna. Den blir godare om den får stå över natten.

Baba ghanoush

1 stor aubergine
1 msk tahini
1 vitlöksklyfta
citronsaft
salt och svartpeppar
hackad persilja och olivolja
(1 finhackad skinnfri och kärnfri tomat, detta är inte med i orginalreceptet men så fick jag salladen på flyget på väg till Israel)



Grilla auberginen i grillpanna tills skalet är brunt och skrynkligt. Det tar en stund. Gröp ur och finnhacka innanmätet och pressa ut överflödig vätska. Blanda i mixer med kryddor och citron, det ska smaka syrligt av citron. Blanda ner finhackad tomat för färg och smak samt dekorera med olivolja och hackad persilja.


Hummus med olivolja och en israelisk krydda zatar samt Baba ghanoush och vitt bröd med sesamfrö.

Tycker man att det här smakar gott kan man köpa en kokbok med mezemat eller leta på nätet. Det är fantastisk mat god, vacker och nyttig.

Benjamin, vår vegetariske son, med Libanesisk mat.

Benjamin, vår "vegetariske son", fick libanesisk mat till studenten och som teatersupé i oktober 2008

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

RSS 2.0