Sommarsill till lunch

En av mina favoritkokböcker är inte gjord av en kock utan av Lasse Berghagen, Sommarkokboken. Köpt på rea för en 50-lapp. Kanske beror det på att han är en glad amatör som jag, när det gäller matlagning. Den här salladen har jag gjort många gånger. För mig hänger den ihop med sommar och sol eftersom den innehåller matjesill. Det är den ultimata sommarsillen tycker jag. Extra härligt att vi kunde äta lunch ute idag.

Sommar sill skall serveras på i en fiskskål

4 port

1 burk avrunnen matjesill
4 kokta kalla potatisar
1 äpple
10 skivor smörgåsgurka
1 liten röd lök
½ dl crème fraiche
½ dl majonäs
salt och peppar

Skär i tärningar och blanda. Salladen är god att lägga på knäckebröd eller kavring.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Årets första frukost ute

De gamla trämöblerna har ruttnat med åren och förra året blev sista sommaren med det gamla bordet, i och med att en fot gick genom en av bordsplankorna. En ny utemöbel köptes in i våras och vi har längtat till den morgon då solen värmer tillräckligt mycket för att vi skall kunna äta frukost ute. Idag skedde det. Härligt.

Äntligen värmer solen så mycket att det går att äte frukost ute, tidigt.

En skalbagge njuter också av vår utemiljö med bla strandtrift som blommar.

Vackert grön glimrar skalbaggen i solljuset.     Kontrollerad grönska ger atmosfär åt husets framsida.

Ha en skön dag i solen!

Pappa Torgny och Mamma Gunila

Laxpaket X 2

Ännu ett av mina experiment med rester. Det fanns kokt mandelpotatis och lite sallad kvar i kylskåpet. De hamnade i mina fiskpaket.

Fisk i folie är aldrig fel. Blir rasande gott och är enkelt.

Paket 1
Asiatisk touch

6-8 kokta potatisar
2 skinnfria laxfiléer
skal och saft från 1 lime
ca 4 msk sweet chilisås
8-10 klyftade körsbärstomater
salt och peppar


Lägg fisken mm i foleipaketet. Enklare kan det inte bli.

Paket 2
Svensk smak

6-8 kokta potatisar
2 skinnfria laxfiléer
finhackad dill
saft och skal från 1 citron
4 msk smör
spenatblad
salt och peppar

Smörj fyra folieark. Lägg i potatis, fisk och smaksättning. Stek i ugnen 225 grader i 25-30 minuter. När maten står i ugnen kan man göra något man gillar.


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Nästan som i Amsterdam

Jag har alltid drömt om att komma till Amsterdam om våren och se tulpanerna blomma. Nu har en del av Holland kommit till oss. Det har varit ett samarbete mellan vår stadsträdgård och holländska tulpanodlare. Reultatet är bländande, glödande vackert. Ni som bor i Karlstad måste gå dit!

              





Visst är vår Herre en skicklig konstnär!

Gunilla och Torgny

Grönsaksomelett

Hemma kallade vi detta för geggaomelett. Låter inte så kul men det är gott. Mormor Iris gjorde ofta den här omeletten till lunch. Jag fick inspirationen när jag såg en grön paprika på ICA idag.

En omelett som vi ätit många gånger är denna


Gott till lunch är denna

1 grön paprika
1 purjolök
1 burk krossade tomater, eller 6 färska tomater
1 lagerblad
salt och peppar
hackad persilja
olivolja

Skär purjolöken i strimlor och skölj den. Tärna paprikan. Fräs i olivolja i 5 minuter. Tillsätt tomater och lagerblad och koka i 20 minuter. Gör en omelett på 4-5 ägg och häll grönsaksröran över. Strö över finhackad persilja.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

27-årig bröllopsdag

I fredags firade vi 27-årig bröllopsdag och alla barnen var hemma. Vi firade tillsammans med Annas föräldrar, Anders och Berit, som varit gifta lika länge så när som på några veckor. Runt bordet samlade vi Miriam & Erik, Samuel & Anna, Andreas & Andrea, Benjamin och Jonathan, samt Anders och Berit.

Det är roligt när hela familjen kan samlas. Tack för altanen Samuel!

Vi bjöd på Toast Skagen med löjrom, givetvis på hjärtformat bröd.
Varmrökt Gustavalax med hjortronsås och gurksås, serverad med mandelpotatis.
Till efterätt blev det chokadpannacotta med halonsås och "äkta" geléhallon.
Till detta serverades muouserande vin.
Det hela avrundades med kaffe/the och aveck.

Med bra ingredienser bir det extra gott.


En fantastiskt god efterrätt, som ger mersmak

2 dl grädde
2 msk socker
100 gr choklad
1 blad gelatin

Blötlägg geatinet i 10 minuter. Dela chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och socker. Smält ner gelatinbladet i den varma grädden. Häll grädden över chokladen. Häll upp i formar och låt den stelna i kylskåp 2-3 timmar.

1 dl stark saft
1 dl gelésocker

Koka upp saften och sockret. När det svalnat häll på toppen av pannacottan. Låt stå kallt. Servera med geléhallon. Våra geléhallon kom från Ejes chokladfabrik i Stockholm, på Erik Dahlbergsgatan. De är en smakupplevelse!

God mat i gott sällskap!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Katarina 50 år

Idag behövde vi inte laga någon mat. Vi var bjudna på Katarinas 50 års fest. Hon har bjudit på många kalas med god mat och vacker dukning. Det här var lika gott och vacket och dessutom mycket trevligt. Torgny passerade 21.00 utan att falla i koma som han brukar :)

.Dags för kalas

Kalasväder

kalasmat från ICA

Dags för tårta.

Tack för senast!

Gunilla och Torgny

Äggcoddler

Ett fysiskt englandsminne. Vi köpte våra äggcoddlers där. Det går att hitta här på second hand och välsorterade porslinsaffärer. Katarina har hittat coddlers på second hand så de som flyttat hemifrån har fått egna. Äggcoddlers är barnens önskan till födelsedagsfrukost..

Frukost med Englandsminnen!

Man smörjer formen invändigt med smör och kryddar med citronpeppar och salt. Knäck i ett ägg, Lägg en klick smör, salt och citronpeppar på toppen. Sänk ned i kokande vattenbad (inte över locket) och låt stå i ca 8 minuter för krämig gula.

Ha en bra dag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Äggmackor

Jag älskar smörgåskrasse. Det här receptet är från Allt om Mat tror jag. Det är olika fyllningar till engelska sandwichar. Här kommer äggvarianten. Vad jag minns så blandade man bara ägg och majonäs i England men här är det fransk senap och smörgåskrasse som förhöjer smaken. Funkar både som lättlunch och utflyktsmat.

Engelska äggmackor med franskt sting.

6 skivor formfranska
2 hårdkokta ägg
½ dl majonäs (eventuellt lite crème fraiche)
1 ask smörgåskrasse
1 tsk fransk senap
salt och peppar

Hacka äggen och blanda med övriga ingridienser. Fördela på tre skivor formfranska. Lägg resterande över och skär till trianglar.


Smaklig måltid och Grattis Katarina som fyller 50 idag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Cambozolalasange med Melonsallad

Det här är min variant av en lasange från Allt om Mats "Gott & Grönt". Den är mäktig men god med Cambozola som ostsås. Melonsalladen skapades i grönsaksdisken på OBS. Där kunde man köpa olika sallader i lösvikt. Galiamelonen var perfekt mogen.

Hackat och klart.


1 zucchini

1 gul paprika

1 röd paprika
2 gula lökar
4 tomater
50 gr soltorkade tomater
2 msk tomatpuré
½ tsk sambal olek
salt och svartpeppar
timjan
ca ½ dl vatten
125 gr cambozola
1½ dl crème fraiche
6 lasangeplattor

Hacka alla grönsaker och stek dem i tre minuter. Tillsätt kryddor och vatten till en lagom tjock sås. Koka i 10 minuter. Varva sås och lasangeplattor i en 2 liters form. Mixa cambozola och crème fraiche och lägg såsen på toppen. Grädda i ugnen 30 minuter i 175 grader.

Byt ut gurkan mot melon.

lite ruccola
mangold
bladspenat
1 liten galliamellon
körsbärstomater
hackade valnötter

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

PS
På altanen var det stämningsfullt med sol och mörka moln om var annat.

Mörka moln gör inget när vi sitter under tak på altanen.


Beans on toast

Ett minne från Englandstiden är Beans on toast. Det här serverades i många hem vi thedags, vilket motsvarar vår middagstid. Jag vet inte hur Jamie Olivers inflytande påverkat matvanorna nuförtiden. Det är ju många år sedan vi var där.  När jag var på Irland för några år sedan fick jag det i alla fall till frukost tillsammans med stekt korv och black  pudding.

Brittisk matkonst i ett nötskal!

Jag rostar bröd och värmer vita bönor i tomatsås, HP:s är godast. Jag kryddar såsen med lite chilisås, salt, peppar och chili grillkrydda. Det gröna är kryddkrasse. Snabbt och gott.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Loppisfynd och Körsbärsträd

Till Benjamins sorg så har vi blivit lite av prylnissar. Vi handlar och handlar. Men det är billigt och vi köper i stort sett bara saker vi kan använda i köket. Sakerna är begangande och kommer från Solareturen och Gengåvan. Eftersom pengarna där går till välgörenhet så inbillar vi oss att vi gör en god gärning. Det lenar i alla fall det dåliga samvetet. Igår blev det Tex Mex i de senaste fynden.

Tex mex i våra senast fynd.

När vi kom hem efter morgonpromenaden lyste solen i vårt körsbärsträd. Visst blir man glad av blommor och vårsol!

Vårat körsbärsträd i full blom.

Njut av livet!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

En kväll med utsik

Samuel bor tillfälligt i Stockholm, på uppdrag av Bygglogistik som han jobbar för. Själv har jag varit två dagar på kurs i huvudstaden. Tillsammans fick vi en kväll på stan. Trevligt att få lite far-son tid tillsammans. Jag bjöd på middag på Skotsk pub och Samuel bjöd på öl på Eken, men utsik över stan. Själv bor Samuel i ett 1600-talshus i gamla stan med magnifik utsikt, men med lutande golv.

En öl med denna utsikt smakar extra gott, men är dyr.


Med denna Stockholmsutsik kan man vara nöjd, även om golvet lutar.

Tack för en trevlig kväll Samuel!

Pappa Torgny

BLT

I USA går det fort. Där har snabbmatskulturen sin hemvist. BLT (Bacon, Lettuce and Tomato) går fort, det smakar gott men magen blir väl inte alltid så glad. Man får tänka sig för och inte äta sådan här mat för ofta. Det här är en av mina favoriter. Den ska serveras med iskall cola och chips!

Hemskheter från USA. Men gott.

8 formfranska
majonäs
sallad
2 tomater
1 pkt bacon

Knaperstek bacon och låt fettet rinna av på ett hushållspaper. Bred majonäs på fyra skivor av formfranskan. Lägg på salladsblad. Skär tomaten i tunna skivor och fördela på salladen. Lägg det avsvalnade baconet på toppen och lägg över nästa skiva formfranska.

Ät med måtta!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Grönt och gott

När jag vaknade av en hostatack på natten tänkte jag ut den här maträtten sedan somnade jag gott. När jag serverat den så fick den godkänt av Andreas och Andrea. Jonathan åt smörgås istället.

Rött och grönt är vackert och gott.


3 grillpinnar
1 grön zucchini
4 -5 tomater
1 stor röd paprika
färsk basilika
4 msk olja, raps eller oliv
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Skär grönsakerna i skivor och bitar. Krossa vitlöksklyftan i olja och tillsätt salt och peppar. Pensla zucchiniskivorna. Varva zucchini, tomat, basilikablad och paprika och trä upp dem på grillpinnen. Lägg i en smord form häll över resterande olja. Rosta i ugnen på 225 grader 30-35 minuter.

Salladen
romansallad
små färska broccolibuketter
gurka
körsbärstomater
röd paprika

Vi blev fler till middag än jag tänkt mig så jag gjorde som amerikananrna brukar göra och tog fram en påse med lätsaltade chips. Andreas rynkade på näsan men konstaterade sedan att det var gott.

Nyttigt och onyttigt på samma tallrik. Smakar gott!


Det är kul att experimentera!


Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Äggröra

Man blir aldrig för gammal att lära nytt. I morse tittade jag i Anna Bergenströms kokbok om äggröra. Där fick jag reda på varför äggröran ibland blir fast och ibland lös. Vill man ha den lös ska man använda vatten eller grädde, vill man ha den fast ska man använda mjölk. Vill man ha den extra krämig ska man tillsätta en klick kallt smör strax innan man tar den från spisen och sedan hälla upp den i ett varmt serveringsfat.

Helgfrukost med äggröra,böckling och potatis.

4 ägg
4 msk grädde (mjölk eller vatten)
salt och vitpeppar
1 msk smör

Rör upp äggen med en gaffel. Tillsätt grädde. Värm på medelvärme och rör med en trägaffel. När det tjocknat ta från värmen och tillsätt 1 msk smör. Smaka av med salt och peppar.

Vi gjorde krämig.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Rabarber och jordgubbskompott

Igår när jag kom till jobbet stod det rabarber i en korg på golvet. Det är Marianne som har gott om det och delar med sig. På Willys sålde de färska jordgubbar och jag föll för frestelsen. Receptet hittade jag på nätet.

Rött och gott med jordgubbar och rabarber.

7 dl späda rabarber i skivor kokas i 10 minuter med 1 dl vit sirap och två kanelstänger. Låt det svalna och blanda ner 3 dl skivade jordgubbar. Servera med vispad grädde.

Njut av en försmak av sommaren!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Räkmacka

Efter en intensiv vecka blir det inte så avancerat. Det låg tomater och citroner innanför dörrarna på Willys. Dom tog jag och i fiskbilen på väg ut blev det ett halvkilo färska räkor. Hem till datorn och googla ingredienserna. Jag landade på en ny mat sajt, Matklubben.se. Kul! Här kommer min variant på bild. Jag lade salladen på smörstekt bröd och garnerade med ärtskott. Passade jättebra till räksalladen.

Citron, tomat och räkor.

½ kg räkor
3 tomater
1 liten finhackad lök
1 msk raps- och liniolja med citronsmak
1 tsk citronskal
saft av en citron
1 msk chilisås
1 msk honung
några droppar tabasco

Blanda ingredienserna till marinaden. Skala räkorna och lägg i marinaden tillsammans med skinn och kärnfria tomattärningar. Låt dra en stund. Stek formfranska i smör. Lägg upp räkor utan marinad på brödet. Dekorera med valfritt grönt.

Trevlig helg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Mammamats påskmuffins

När jag läste det här receptet blev jag sugen, men eftersom vi inte äter sötsaker så ofta låg det i bakhuvudet några veckor. Men ett gyllene tillfälle dök upp när vi skulle ha gäster på kvällen och jag skulle ha med fikabröd till jobbet dagen därpå. Därför fick det bli dubbel sats. Jag hade inte citron hemma, så det blev apelsin istället och av saften gjorde jag glasyr tillsammans med florsocker och rumspempererat smör. Succén var given både hemma och på jobbet.

Gör dem gärna stora. Då blir njutningen större.

Receptet på Påskmuffins

Ät och njut!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Spenatlasagne

Den här lasagnen fick vi hos Helena och Klas. Den var så god att till och med våran köttälskande Jonathan åt flera portioner. Jag gjorde ett eget försök, inte lika gott sa Jonathan men ätbar sa Torgny.

Lasagne i vårsolen på altanen. Njutbart!

4 port

1 pkt ICAs passerade tomater
1 pkt ICAs krosade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
½-1 tsk balsamvinäger
salt och peppar
smör
hel spenat, frusen eller färsk
500 gr keso
riven ost
12 lasangeplattor

 Hacka den gula löken och vitlöken och fräs i smör några minuter. Tillsätt Tomaterna, honung och vinäger och koka ihop
ca 10 minuter. Varva tomatsås, keso, spenat och lasangeplattor. Salta och peppra lite mellan varven. Grädda i 200 grader i 30 minuter. Lägg över riven ost och låt stå 10-15 minuter, tills det fått färg.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sparrissoppa

Mamma kom hem, så nu är det fullt i skåpen och på spisen puttrar en sparrissoppa. Willys fick besök och i grönsaksdisken hittade vi färsk sparris. Det blev en sen, men god middag.

En sparrissoppa smakar alltid gott!

300 g färsk grön sparris
1 gul lök
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl matlagningsgrädde
½ dl tort vitt vin (husets eget hemgjorda, sk fulvin, går bra)
smör
salt
peppar

Skala sparrisen, skär den i mindre bitar. Spara topparna och koka dem i en minut.. Koka resten av sparrisen i buljong i 15 min. Hacka och fräs löken i smör. Lägg ner löken i soppan tillsammans med hälften av grädden. Mixa med mixerstav. Tillsätt resten av grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med sparristoparna.
Servera med ett gott bröd.

Smaklig måltid!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla


Mamma kom hem ...

... för vi längtar efter dig!
Bortresta i helgen och Mamma i Stockholm. Det blev ingen veckohandling, så nu börjar det bli tomt i kyl och frys. Mamma gillar sådant. Att få skapa maträtter av det som finns i förråden. Minns ni tv-programmet "Här är ditt kylskåp". Kocken Jan-Boris Möller besökte kända människor och lagade mat av det som fanns hemma. Det har inspirerat mamma till många goda maträtter. I Mammas frånvaro skulle jag välkomna Jan-Boris. Men jag fick klara mig på egen hand. Det blev nödhandling till middag och frukost. Mamma kommer med tåget 22.15 ikväll!

Fyra artiklar för att klara middag och frukost. Imorgon blir det Willys med Mamma.

Men jag lovar att tvättstugan skall vara tömd!

Tvätt efter helgens resa till Farmor. Jag lovar att fixa det!

Pappa Torgny

Slagstaglass

Den godaste mjukglassen finns i Slagsta mellan Eskilstuna och Torshälla. Mamma och jag besökte farmor i helgen. Vi skulle hjälpa henne att gå igenom hennes böcker. Innan bokdammet rördes upp besökte vi Slagsta för glass. I Slagstakiosken serveras en egen mjukglass, tillsammans med många andra sorter. Den klassiska slagstaglassen är en våffla med mjukglass (av egen tillverkning) med grädde och jordgubbssylt. Mmmmm, jättegott! Kan rekommenderas om ni har vägarna förbi.

Mamma valde en sorbésnäcka med mjukglass.

Klassisk Slagstaglass - Gammaldags våffla med sylt och grädde.

Pappa Torgny

PS
Mamma reste vidare till Stockholm för att besöka Samuel, medan jag åkte mot Karlstad för att föda pojkarna där hemma.

Silverbröllopsgåva

När vi för två år sedan firade vårt silverbröllop så ordnade vi så klart ett kalas. Men inte för presenternas skull utan bara av tacksamhet för våra 25 år tillsammans. Men vår familj och några vänner tyckte i alla fall at vi skulle få något, så de köpte en stjärnmagmolia till oss. Nu två år senar och nära vår 27:e bröllopsdag så har den slagit ut. Magnolia såg jag för första gången i London när vi bodde där och Miriam var nyfödd. Sedan dess är det en av mina favoitblommor. Vi såg några i Göteborg för två veckor sedan, men det är extra roligt att se dem i vår egen trädgård. Här kommer en bild på förstlingsblomman och ett tack till dem som gav den.

Bröllopsdagsmagnolia!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

RSS 2.0