Andreas har flyttat hemmifrån

I torsdags gick flyttlasset. Två flytt karonger, två matkassar, en förstärkare och några gitarrer. Andreas har fått hyra en lägenhet i andra hand i fyra månader, i centrala Karlstad. Det kommer att bli tystare i huset nu, även om två bröder finns kvar hemma. Men han har lämnat kvar några gitarrer för framtida hembesök.

Här går flyttlasset till Karlstad.

Första titten i nya lägenheten. Vad finns det i kylskåpet?

Andreas har alltid varit en stor matälskare. Äter allt och experimenterar gärna i köket. Det är han som har utmanat Gunilla att göra denna matblogg, så att han och syskonen har familjerecepten lätt åtkomliga. Nu får han verkligen användning av recepten på bloggen. Ikväll, lördag, är mor och far bjudna på middag. Det skall bli sushi!

Lycka till Andreas!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Potatispannkaka

Ett gammeldags recept som är gott och lätt att göra. Det här är sådant som våra far- och mormödrar gjorde när vi var små.

Akta fingararna. Stekpannan är varm.

3 ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
7 rårivna potatisar
1½ tsk salt

Skala och riv potatisen. Blanda vetemjölet med hälften av mjölken och rör till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, äggen, den rivna potatisen och saltet. Häll smeten i en smord långpanna eller två gjutjärnspannor och grädda 35 minuter i 225 grader. Servera med lingon eller äppelmos.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Räkcoctail

Efter en dagstur till Uppsala väntade Gunilla och detta fredagsmys på mig. Skönt att komma hem och gott att äta.

Räkcoctail - lika gott som vackert.

4 portioner

ca 500 g oskalade räkor
6 finhackade körsbärstomater
1 finhackad charlottenlök
1 msk limejuice
1 tsk worestersås
1 lime i klyftor
smaksätt med salt och tabasco

Hacka, blanda och servera kall med gott bröd till.

Pappa Torgny och Mamma Gunilla


Nudelwook

I fredags när Jonathan tränade handboll hann vi både simma och handla på Willys. På Willys fick vi provsmaka nudelwook. Vi föll för frestelsen och köpte ingredienserna. Färdig sås, nudlar och frusna wookgrönsaker. Det fick bli söndagsmiddag åt oss som äter kött, tillsammans med kyckling. Till vegetarianerna fick jag leta fram ett asiatiskt recept från Anne Cheng.

Nudelwook för icke köttätare. Räkor och äggröra.
Benjamins och Torgnys vegetariska wook.

2 port

250 gr räkor
2 ägg
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
2 msk limejuice
2 msk fish sauce
2 tsk farinsocker
rapsolja
nudlar
wookgrönsaker
1-2 tsk sesamolja

Blötlägg valfri mängd nudlar. Skala räkorna. Gör äggröra av äggen. Stek finhackad chili och vitlök i olja. Blanda i fish sauce, limejuice och farinsocker. Koka wookgrönsaker, valfri mängd. Smaksätt nudlarna med sesamolja, men var försiktig med mängden. Den är smakrik! Blanda ner nudlar, räkor, äggröra och wookgrönsaker. Låt allt bli varmt och servera med oyster sauce eller sweet chilisås.

Fuskmat med Blue dragons färdiga sås.
Kycklingwooken. Lättlagat med Blue dragons färdiga sås.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Jerusalembröd

När vi var i Jerusalem i våras köpte vi bröd som såg ut som det här brödet. Jag har inget recept så jag improviserade. Jag är så förtjust i deras brödkrydda Zater som man har till. Man doppar en bit bröd i olivolja eller hommous och lite av kryddan. Den finns att köpa i orientaliska affärer.

Den här formen och ungefär den här smaken hade brödet i Jerusalem.

2 bröd

2 dl vatten
25 gr jäst
½ tsk salt
3 msk olivolja
vetemjöl
sesamfrö

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olja och salt. Blanda ner mjöl till en fast deg. Låt det jäsa i 30 minuter. Dela degen i 2 delar och rulla ut till rundlar. Pensla med vatten och strö på sesamfrön. Låt jäsa 20 minuter. Grädda i 225 grader 1 12-15 minuter.


Kryddan finns i orientaliska butiker.


Den heliga staden.

Undertecknad i Jerusalem maj 2008



Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Langos

Matprat är alltid neutralt och intressant för de flesta, eftersom vi alla äter tre gånger per dag. Vid ett sånt lunchprat på Torgnys jobb kom langos på tal, så det här är ett önskerecept till Chatarina A. Langos kommer från Ungern och har blivit festivalmat här i Sverige.

Langos redo att äta. Jättegott med en kall öl (ekologisk).

4 stora eller 8 små portioner

25 gr jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kall kokt potatis
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 dl mjöl till utbakning
olja till fritering

Vitlöksolja

4 stora vitlöksklyftor
1 dl neutral olja

Tillbehör

3 dl gräddfil
1 finhackad rödlök
100 gr stenbitsrom

Rör ut jästen i vattnet. Riv potatisen fint. Blanda ner potatis, mjöl och salt. Jäs i 40 minuter. Degen ska vara slät och lös. Ta upp degen på mjölat bakbord. Platta till den och dela den i 16 eller 32 bitar. Jäs i 10 minuter. Heta upp oljan till 180 grader och fritera bröden 4 minuter för stora och 3 minuter för små. Vänd efter halva tiden. Läg dem att svalna på hushållspapper och galer. Pensla med vitlöksolja. Servera med tillbehören.

Platta till, skär i bitar och låt jäsa en stund till.     Fritera i 180 grader och akta fingrarna.     Lägga på hushållspapper och pensla med vitlök och olja.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Jonathans Cocospannkakor

Häromdagen var Jonathan hemma själv med kompisen Oscar. De stekte pannkakor till mellanmål. Oscar föreslog att de skulle ha i cocos. Jonathan sa att det var gott, så när Buffé hade recept på Thailändska cocospannkakor med stekt banan nappade jag. Buffés recept lite krångligt och för sött, så här är ett enklare och mindre sött recept.

Bananerna blir pricken över i.

4 port

3 ägg
3 dl mjöl
6 dl mjölk (kan vara cocosmjölk)
½ tsk salt
2 msk socker
1 ½ dl cocosflingor (rosta på medelvärme)
smör

4 bananer
smör
råsocker

Blanda ihop pannkakssmeten och stek pannkakorna i smör. Stek bananerna på medelvärme med smör och råsocker. Strö över cocos vid servering. Jonathan tar hellre sylt och det går också bra.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sommarsoppa

Det här är en kombination av Mormor Iris och Farmor Margarethas soppor. Det här är ett gammalt svenskt recept. Hos mormor gick vi ut i trädgården och plockade potatis, morötter och ärtor från trädgårdslandet, blomkålen var köpt. Farmors variant är lättlagad med Findus sommargrönsaker. Den gjorde jag idag till barnen när vi åt löksoppa.

Soppa inspirerad av mormor och farmor

4 port

600 gr Findus sommargrönsaker
7 dl vatten
2 dl mjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk smör
hackad persilja
ev vit redning (Maizena)
vitpeppar och ev. salt

Koka upp grönsakerna i vattnet och lägg i buljongtärningarna. Koka i 5 min. Häll i mjölk, smör och eventuellt vit redning för att få soppan lite tjockare. Tillsätt smör och smaka av med peppar och salt.
Servera en fralla med ost och paprika till.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Fransk löksoppa med gorgonzola

När vi kommer hem efter Jonathans handbollsträning och veckohandling på fredagskvälen vill vi ha mat snabbt. Och det skall vara lite extra gott eftersom det är fredag. Men denna fredag gav vi maten lite extra tid, och det lönades sig. Löksoppan belv jättegod.

Smördegslocket stänger in alla de goda smakerna i löksoppan.

4 portioner

6-7 medelstora lökar
50 g smör
1 l vaten
2 dl vitt vin
2 buljongtärningar/2 msk fond (kalv eller grönsaks för oss)
1½-2 tsk salt
svetpeppar
1 lagerbblad
2 tsk timjan
4 rostade brödskivor
2-3 dl riven ost


Skala och skiva lökarna. Smält smöret i en gryta och lägg i löken och låt den mjukna på svag värme i 15 min. Späd med vatten och vin. Häll i buljongen och krydda. Koka sakta i minst 30 min. Värm ugnen till 225 grader. Häll soppan i ugnståliga skålar. Toppa med 1 rostad brödskiva och strö lite riven ost över brödet och gratinera i 8 minuter.
Det här är Anna Bergströms recept. Vi följer det men byter ut brödet mot smördeg och den rivna osten mot gorgonzola.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Våffelmackor när mamma är borta

På egen hand igen. Inte så ofta, men det händer. Då gäller det att försöka minnas något jag klarat på egen hand tidigare. Vad blir det denna gång? Jonathan är hungrig och jag skall på flugbindningskurs! Våffelmackor kan man ju inte misslyckas med....

Våffelmackan är snabb, god och troligen onyttig.

formfranska, 2 per macka
bregott
lök
ost
tomatpure
oregano
skinka (för Jonathan som inte är vegetarian)

Fram med formfranskan ur frysen, två per macka. Bre bregott på utsidorna av formfranskan och tomatpure på insidan. Lägg på finhackad lök (Jonathan tar skinka istället), ost och krydda med oregano. Lägg ihop mackorna och släng in dem i smörgåsgrillen. Gott och onyttigt!

Den röda smörgåsgrillen har ersatt vårt utslitna våffeljärn.

Vaför heter de våffelmackor och inte varma mackor? Därför att jag använde våffeljärnet först, till det gick sönder. Nu har vi köpt en röd och snygg smörgåsgrill. Helt OK, men inte samma känsla.

Smaklig måltid!

Pappa Torgny

Jallamacka

Det här receptet har jag fått av Katarina som gjort FN tjänst i Libanon. Där kunde man köpa jallamacka på gatan. Jalla betyder skynda på arabiska.

Klart för att göra jallamacka. Snabbmat - Jalla Jalla.

4 port

4 Orientaliska tunnbröd, Liba bröd
smör eller ajvar relish
1 gul lök
skinka
ost
tomater
oliver
soltorkade tomater m.m

Bred smör eller ajvar relish på brödet. Lägg på den fyllning du vill ha. Rulla ihop och fäst ihop med en tandpetare. Värm  i ugnen 10-15 minuter i 175 grader. Har man kombiugn kan man använda microeffekt också. Då blir löken mjukare.

Dags att rulla ihop mackan när du lagt på det du vill.     Försegla rullen med en tandpetare och in i ugnen.     Klart att äta, men tomaterna är varma!

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Lax med wasabisås

Häromdagen hittade Andreas en systerblogg till vår. Mamma Mat heter den och den startade straxt för vår blogg, i september 2007. Där hittade vi denna spännande sås. Eftersom vi gillar sushi ville vi gärna testa denna sås. Stark och god!

Wasabisåsen var är ny och trevlig bekantskap


wasabisås

4 msk kikkomansoja
1 tsk wasabi
några droppar ättika
ca 4 msk vatten

Blanda wasabi, soja och ättika. Späd med vatten till önskad styrka. Olika wasabimärken har olika styrka. Vi åt den till grillad lax kryddad med citronpeppar och pressad potatis, precis som det stod i kollegans recept.

Smaklig och stark måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Söndagste

Efter prästvigningen i domkyrkan, då Torgny fotograferade, blev det inte så mycket tid över för lunch. Och vädret ute var inte det trevligaste. Färskt bröd på Walinders på vägen hem och rykande varmt te i de engelska kopparna värmde gott och smakade bra.

I vackra koppar smakar te bäst.


God söndag!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Prästvigning i Karlstads domkyrka, fest och glädje.     Biskop Esbjörn med de båda nyvigda prästerna Karolin och Olof.     Biskop Esbjörn med

Torsk med äggsås och pepparrot

En favorit från barndomens skolmat är faktiskt torsk med äggsås och pepparrot. När våra stora barn var små åt vi ofta torsk i olika varianter. Det saknar jag nu när utfiskningen har satt sina tydliga spår i fiskdisken. Men igår kväll så föll jag för frestelsen när vi var vid fiskbilen....

Till torsk med äggsås passar det bra med mandelpotatis.

4 port

1 kg torsk eller annan vitfisk
smör
salt och peppar

Smöra en eldfast form. Lägg i fisken. Salta och peppra och lägg lite smör ovanpå. Ungsstek i 200 grader i 20-25 minuter eller 55 grader med ugnstermometer.

3 dl vatten
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
3 hårdkokta ägg
finhackad persilja
riven pepparrot
ljust redningsmjöl (Maizena)
ev salt

Koka upp vatten, grädde och fiskbuljong. Red av med mjölet till önskad tjocklek. Hacka äggen och rör ner tillsammans med persiljan. Smaka av med pepparrot. Häll såsen över fisken när den är klar. Servera med potatis.

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Vårkänslor i köket

Julen är utstädad och vårtulpanerna står på köksbordet. Kanske lite tidig att tala om våren, men det är härligt att få lite ljusare färger på gardinerna och chans till insläpp av solsken då den tittar fram. Men med Jonathan i Brynfjordsbacken är det bara att inse att det är vinter, även om vädret inte bekräftar det.

Tulpanerna ger vårkänslor på nyåret.


Vårvinterhälsningar från


Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Våfflor med jäst

När vi är i köket lyssnar vi ofta på radio via datorn. Ett favoritprogram är Spanarna. Idag lyssnade vi på Jessica Gedin som talade om långsamhet. Det är inte nyttigt att stressa och att vi ska slå av på takten. När jag hörde henne resonera bestämde jag mig för att göra våfflor med jäst istället för med baklpulver. Det tog lite längre tid, men Jonathan konstaterade belåtet att de var ovanligt goda. Dessutom hade vi Katarinas hemgjorda hallon- och blåbärssylt till. Det blev pricken över i. Ta er tid och pröva.

Se så härligt. Våfflor med hemgjord sylt!

6-8 våfflor

100 g smör
4 dl mjölk
10 g jäst
3 dl vetemjöl

Smält smöret och låt det svalna. Värm mjölken till 37 grader. Blanda jästen med hälften av mjölken. Rör ner mjölet till en jämn smet. Rör ner retsen av mjölken. Låt jäsa i 30 minuter. Rör ner det avsvalnade smöret. Grädda våfflorna.
Serveras med grädde och sylt.

Ät långsamt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Via datorn kommer webbradion, msn, e-post, www mm in i vårt kök.

Mormor Iris vita bröd

Det här brödet har räddat många familjefester. När det finns går ingen hungrig här ifrån. Detta bröd är vi Lind-barn uppväxta med.

Färskbakat vitt bröd förgyller alla måltider.

5 dl vatten
1 pkt jäst
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl special

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt mjöl tills det blir en blir fast deg, har du assisten låt den gå i 4 minuter. Tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 4 minuter. Låt degen jäsa i 30 min. Baka ut till 3 limpor. Låt jäsa i 30 min. Grädda i 275 gr. i 8 min. Stäng av ugnen låt brödet stå kvar ca 20 min. med ugnsluckan på glänt.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Bakpotatis med löjrom

Här kommer ett av mina "latrecept". Jag älskar att laga mat och det får gärna ta tid men ibland vill jag göra annat och då är det skönt med mat som sköter sig själv. Bakpotatis kan göras både i micro och i vanlig ugn. I min nya ugn kan jag faktiskt använda båda samtidigt. Det spar tid. Vårt favorittillbehör är löjrom, rödlök och crème fraiche. Löjromen kan man byta ut mot stenbitsrom eller ishavsrom.

Bakpotatis med löjrom, crème fraiche och finhackad rödlök.


4 port.

8 stora potatisar
2 dl crème fraiche
50 gr löjrom eller stenbitsrom
2 finhackade rödlökar

Picka potatisarna med potatissticka och kör dem i Micron 10-15 minuter eller 45-60 minuter i vanlig ugn. Kolla den största potatisen för att se om den är mjuk.

löjrom      crème fraiche     Torgny har hacakt fint som vanligt.

En lat och god kväll!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kräftsoppa

Det här är ett receppt som jag fått av en arbetskamrat, Erika. Katarina och jag hjälpte till att servera på hennes bröllop och då var den här förrätt. Kalasgod alltså.

Soppan smakar extra gott när den serveras på gammal tallrik.

5-6 portioner

2 medelstora morötter
1 ask kräftost 400 gr
5 dl lättcrème fraiche
1 l vatten
2 ½ fiskbuljongtärningar
1 burk kräftstjärtar
dill
salt och peppar
2 msk smör

Skala, riv och fräs morötterna i smöret. Rör ner mjukosten och låt den smälta på medelvärme. Blanda ner vatten, kräftspad och crème fraiche och koka upp. Strax innan servering, tillsätt kräftstjärtar och dill. Lättare kan det inte bli.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Chokladtryffeltårta

Den här kakan fick jag första gången i Liverpool av prästfrun på sjömanskyrkan, Ann-Britt Bergendorf. Den är lite jobbig att göra och mycket mäktig så jag gör den inte så ofta men den smakar desto bättre då.

Chokladtryffeltårta med fruktsallad.

12-15 bitar

Pajdeg

225 gr smör
5 dl vetemjöl
1 ägg
3/4 dl socker

Fyllning

100 gr kokosfett
2 ägg
5 dl florsocker
1½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör pajdegen och låt den vila. Gör i ordning fyllningen. Smält kokosfett och låt det svalna. Vispa ägg och socker. Blanda ner kakao och vaniljsocker. Rör ner det avsvalnade kokosfettet. Kavla ut 2/3 delar av degen. Lägg i en form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter. Lägg i fyllningen. Kavla ut resten av degen och lägg som lock. Grädda på galler på botten eller första falsen, 190 grader i ca 30 minuter. När kakan svalnat sikta över florsockar. Kakan blir godare om den görs en dag i förväg. För att lätta upp kakan serverar vi fruktsallad till.

Fruktsallad

apelsin
äpple
banan
kiwi
sharonfrukt

Ät och njut!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Som bonus kommer en fin vinterbild. Vi har njutit av de fina vinterdagar vi fått. Efter en promenad kan man unna sig något extra gott.

Bild från vinterpromenad på årets första dag 2009.

RSS 2.0