Ägg Bénédectine

När vi bodde i New York i början av 80-talet så gick vi ut och åt brunch ibland på söndagarna efter gudstjänsten i sjömanskyrkan där vi jobbade. Då serverades olika äggrätter med Blody Mary eller unlimeted "champagne" till. Jag gillade Ägg bénédictine. Eftersom Torgny inte äter skinka, som det är i orginalrecept så bytte jag ut den till stuvad spenat. Det går bra att dricka juice till.

Vår egen variant med spenat istället för skinka och massor med sås.

4 port.

4 skivor formfranska
4 ägg
salt och peppar
ca 150 gr frusen hackad spenat
1½ msk mjöl
3-4 msk mjölk
salt och muskot
1 påse bernaisesås

Rosta brödet. Stek äggen. Stuva och krydda spenaten. Gör iordning bernaisesåsen enligt instruktion på påsen.
Lägg stuvad spenat gå brödet ( eventuellt bräckt skinka) ägget och toppa med såsen.

Ha en bra dag!

Mamma Gunilla 

Tomatsoppa

Idag var jag hemma hos en av mina elever och bakade surdegsbröd i en vedeldad ugn. Godaste bröd man kan tänka sig. Vi fick med ett bröd med hem. Till ett gott bröd gillar jag soppa så jag hittade på den här soppan.

4 port

2 pkt ICA:s krossade tomater
3 dl vatten
1 purjolök
4 potatisar
1 vitlöksklyfta
1 ½ msk smör
2 grönskasbuljongtärningar
2 krm timjan
1 tsk mejram
1 lagerblad
2 msk honung
salt och svartpeppar
1 dl pasta (makaroner eller dylikt)

Strimla purjolök och pressa vitlöksklyfta, fräs i smöret. Skala och tärna potatisen och fräs med löken. Tillsätt övriga ingridienser utom pastan och koka i 20 min. Tillsätt pastan och koka tills den är klar. Späd med mera vatten om soppan är för tjock. Servera med crème fraiche.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

Citrontorsk

Det här är en gammal favorit från tid då det fanns gott om torsk. Det går bra att använda spättafilé också.

4 port

800 gr torsk
1 citron
50 gr smör
1 tsk rosmarin
salt och citronpeppar

Lägg torsken i en smord eldfast form. Smält smöret och tillsätt skal och saft från citronen, smula ner rosmarinen. Salta och peppra torsken och häll citronsmöret över fisken. Gratinera i 175-200 gr i 25-30 min. Har du termometer är fisken klar vid 55 grader.

Servera fisken med ris och små gröna ärtor.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

RSS 2.0