Annas vaniljlax och Samuels dillax

När vi var i Strömstad för några veckor sedan så gick vi på en restaurang nere i hamnen (Amarius Gröna kök på Torskholmen), där det serverades fisk och vegetariskt. Som gjort för oss alltså :). Vi fick vara med om en smaksensation. Det var en glad norrman med stor matkärlek som drev restaurangen. Idag försökte vi återskapa lite av den smakupplevelsen.
Samuel och Anna har varit här i helgen så de fick smaka vaniljlaxen och en egnkomposition med lax och dillsås. Anna gillade vaniljen och Samuel dillen...

Vaniljsås till laxen? En smaksensation! Läckert...

4 port
 
800 gr lax dela i fyra bitar med skinnet kvar
2 dl crème fraiche eller matyoghurt
ca 1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj (Törsleffs)
1 kg mjölig potatis
3 dl grädde
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Stek laxen i grillpanna på hög värme, köttsidan neråt. Vänd laxen med skinnsdan ner i grillpannan, ställ in i ugnen och stek färdigt i 175 gr ca 20 minuter.
Skala och skiva potatisen. Salta och peppra och häll på grädden med vitlök i. Grädda i 200 gr i ca 40 minuter.
Smaksätt crème fraiche eller matyoghurt med vaniljsocker.

En matälskare i ordets rätta bemärkelse, denna kock och restaurangägare i Strömstad.
Här är originalkocken i Strömstad. God mat och trevlig service.


Originalet från Strömstad. Grillad lax med vaniljsås.
Här är originallaxen som gav oss ett smakminne.

Den här laxen skapade jag efter "matprat" med en bekant. Vi träffades i affären i fredags och berättade för varandra vad vi skulle laga på kvällen. Hennes recept lät gott så jag tog ur minnet och gissade lite. Så här gjorde jag...

4 port

800 gr lax skinn och benfri
2 dl crème fraiche
2 dl majonäs
massor av dill
1 kg mjölig potatis
1 citron

Blanda till såsen bred den över fisken och stek den i ugnen 175 gr ca 20 minuter. Skala, koka och pressa potatisen. Skär citronen i klyftor.


Pressad potatis och lax med dillsås. Smaskens!

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Vitlökssås

Den här såsen hör till kycklingen. Den är mycket stark och god, men inget för veklingar och vitlökshatare.

Inget för veklingar

2 stora vitlöksklyftor
salt
citron
ca 1 dl olja

Pressa vitlöken i en skål. Tillsätt salt och rör den med vitlöken. Droppa olja och rör hela tiden. Det blir en majonäsliknande sås. Tillsätt lite citron på slutet.

Smaklig och doftande måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny som älskar vitlök

Loubie bel zeit – Bönor i tomatsås

Det var en trevlig matlagningskurs med Maguie (kursledare) från Libanon, Hazme från Turkiet (syrian) Anette från röntgen, Birgitta och Katarina som gjort FN tjänst i Libanon och så jag som älskar mat från när och fjärran. Vi hade sex trevliga onsdagar på Ilandaskolan i skolköket.

Bönor med tomatsås

4 port.

gröna bönor
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
krossade tomater
rapsolja
salt
svartpeppar

Fräs löken i olja tills den fått lite färg. Tillsätt bönor och vitlök. Fräs allt en liten stund till. Häll på tomaterna och koka tills bönorna är mjuka.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Djej wo batata - Kanelkyckling med poatais

I helgen firade vi 70 Benjamin och jag (19+51). Det gjorde vi med Libanesisk mat. Jag har gått kurs i höst och nu tillagde vi (jag och Katarina) våra favoriter. Det tog två dagar att laga, men det var det värt. Stort tack Katarina! Utan din hjälp hade det inte blivit så många rätter och så gott. Jag börjar med det som blev allas favorit (utom vegetarianerna).

Diverse libanesisk mat

4 port

1 kg kyckling
800 gr fast potatis
grillkrydda
mald kanel
1 kanelstång
5 lagerblad
salt
rapsolja

Värm ugnen till 250 grader. Skölj kycklingen och dela den i mindre bitar. Krydda rikligt med grillkrydda. Dofta över mald kanel. Lägg kycklingen i en smord djup eldfats form. Ställ in den i ugnen. Skala och skiva potatisen under tiden. När potatisen är klar ta ut formen sänk tempraturen till 200 grader. Lyft ur kycklingen, lägg potatisen och kryddorna i botten. Lägg tillbaka kycklingen ovanpå. Ställ tillbaka i ugnen. Stek i 40-50 minuter till och vänd kycklingen efter halva tiden. Den här gillade som sagt alla mellan 6 år och 80 år.

Kanelkyckling med potatis

Smaklig måltid !

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Laxpasta när mamma är borta

När jag kom att tänka å det kan jag faktisk ett recept till. Laxpasta. Så enkelt att till och med jag klarar det och så gott att barnen gillar det. Gunilla är på personalfest med skolan och Andreas har återvät hem efter åtta månader i lumpen. Första kvällen hemma på riktigt för honom. Då får det bli laxpasta. Och pappa bjöd på god engelsk öl!

Laxpasta på Torgnys vis. Snabbt, lätt och gott!

6 portioner (eller fyra om man har hungriga pojkar hemma)

500 g tagliatelle pasta i två färger
kallrökt lax
1 gul lök
créme fraiche
peppar och lite salt (laxen är ju salt i sig)

Medan pastan kokar fräser man den hackde löken, lägger i laxen i bitar och häller på créme fraichen. Peppra och tag lite salt. Servera pastan med lite av såsen på toppen eller blanda allt och servera. Smakar gott med grissini och en öl.
Vill man göra det riktigt gott gör man pastan själv och bakar egna grissini. Men då måste Gunilla vara hemma.

Smaklig måltid!

Pappa Torgny


Pasta med vitlök och chili

Efter att ha jagat julklappar så ville vi ha något som gick fort att laga. Då tog vi fram klippet från söndagens DN. Det var lika gott och enkelt som det lovade.

400 gr spagetti
8 skalade vitlökar
2-3 röda chilifrukter, grovhackade
olivilja
hackad bladpersilja (vi tog ruccola)
1 dl vitt vin (hemgjort går bra)
salt och lite svartpeppar

Pasta med chili och vitlök

Koka spagettin i rikligt med saltat vatten, halva koktiden. Täck botten på en stor stekpanna (eller traktörpanna med höga kanter så att man kan röra) med olivolja. Fräs vitlök och chili, mosa vitlöken när den fått färg. Tillsätt persiljan och stoppa kokningen med vinet. Ruccolan tillsätter man efteråt. Lägg i den halvkokta pastan i stekpannan och tillsätt ca 3 dl av kokvattnet. Koka på hög värme tills spagettin är mjuk. Enligt receptet var parmesan "förbjudet" men jag tyckte att det var gott till. Benjamin som var hemma för en gångs skull godkände det också.

Smakllig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sött och starkt

I helgen provade vi ett nytt recept på trattkantarellsoppa. Det var inte gott. Det ska vi bespara er. Men tillbehöret var gott. Ädelost och culinary syrup(rödvinssmak). Det är Danasucker som säljer det och det passar bra till ädelost. Det är något som vi lärt oss på matmässan i Stockholm.

Det är gott att blanda sött och starkt.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Picknick

Det börjar bli lite mycket nu. Torgny fotar det mesta vi ska stoppa i munnen känns det som. Men det är ju fina bilder. Det svåra blir för mig att hitta på texter till. Ni får ha lite överseende med oss. Jag hoppas att det kan bli till inspiraton för någon i alla fall. För oss börjar det bli lite som en familjedagbok.

Nu till det påhittade receptet. Tanken när vi gick i vår affär var att vi skulle på utflykt till fantastiska Kummelön (en bit av Sörmland i Värmland). Där skulle vi använda min fina picknickväska som jag fick av mina bröder i 50 årspresent. Tiden rann dock iväg i affärer på jakt efter julklappar till våra barn. Inga problem. När vi kom hem gjorde vi våra utflyktsmackor och promenerade i den skog som blev kvar efter att de gjort golfbana av en stor del. Nu äntligen till "receptet".

Med plastfilm runt baguetterna är det lättare att äta utan att fyllningen ramlar ur.

1 stor baguette
sallad
gurka
tomater
paprika
ost (Torgny)
rostbiff (Gunilla)
potatissallad
svartpeppar

Dela på brödet och fyll det med det du gillar. Linda in den i ordentligt med plastfilm så kan du äta utan att spilla, nästan. Packa ner det och ät utomhus, ett oslagbart sätt att bli av med vardagsstressen.

Ps. En bild från i somras när vi invigde korgen.

En härlig picknick i Arvika fick inviga Gunillas väska.

Trevlig utflykt önskar Mamma Gunilla och Pappa Torgny 

Currycouscous

Fredag igen. Det börjar bli tomt i skåpen. Ska handla i morgon bitti. Vad kan man göra av det som finns hemma? Inspirerad av lunchen på jobbet så skapade jag det här.

Couscous, linser, morot, gurka m.m.

4 port.

3 dl couscous
3 dl vatten (kolla vattenmängd på paketet det skiljer på olika märken)
1 msk olja
1 ½ tsk gurkmeja
½ tsk salt
½ dl  gröna linser
15 cm finstrimlad purjolök
1 grovriven morot
1 pressad vitlöksklyfta
2-3 tsk curry
olivolja

Koka linserna i saltat vatten ca 20 minuter. Koka upp vattnet och lägg ner couscousen med olja, salt och gurkmeja. Stek purjolök, morot och vitlök i olivolja och curry. Blanda allt.

Dressing

3 dl gräddfil
1 dm riven gurka
1 vitlöksklyfta
1 nypa salt

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Knäckebröd med strömming när mamma är borta

Jag älskar strömming. Det är nog det bästa jag vet. Stekt strömming med potatismos. Åååå, jag njuter av tanken. Men strömmingen blir inte sämre av att vila över natten. Dagen efter passar den perfekt på ett knäckebröd med lite rostad dansk lök på toppen.
Gunilla är för sista gången på sin Libanesiska matlagningskurs. Så jag och Jonathan får klara oss på egen hand. Igår skulle vi äta strömming efter handbollsträningen. Men det blev sent och vi blev hungriga. Jag säger inte mer, men det blev nödmat på vägen hem. Det dåliga samvetet gnager än. Allt nog, strömmingarna stektes och lades på kylning och idag njöt Jonathan och jag av mina specialmackor.

Strömmingen passar bäst på knaäckebröd om det blir några filer över.

strömming
husmans knäckebröd
smör
dansk rostad lök

Bred lite smör på knäckebrödet, lägg en kalla stekt strömmingsfile på brödet och toppa med dansk rostad lök. En kall öl höjer smakupplevelsen. Mmmm! Och inte mycket disk, som vanligt! ;)

Den rostade löken är pricken över i, på mina strömmingsknäckemackor.

Smaklig snabbmåltid!

Pappa Torgny 

PS
Snart är det slut på mina "recept". Kanske är det därför som Andreas, vår lumparson, lämnat nödmat (Field Ration) i skafferiet.
Nödmat från

PS 2
Den här rätten äts även när Gunilla är hemma. Men då läggs det upp snyggare och blir mer disk :)
OBS! Tomaterna har inget med mackorna att göra. De är med på bilden bara för färgen, enligt Gunilla!
Tomaterna var upplagda för en god omelett, men det är en annan mathistoria som kanske också kommer att berättas.

Upplagt för goda strömmingsmackor. OBS Tomaterna är bara för syns skull!

Mormors vita bröd

Min bror i Göteborg ringde i morse och sa att mammas bröd finns inte på bloggen, men det gör det. Det var mitt förste recept tillsammans med trattkantarellsoppan. Nu får det en egen rubrik.
Det här brödet funkar alltid. Men det ska serveras nybakat som en fransk pain riche. Den har räddat många kalas när barnen tyckt sisådär om kalasmaten.


5 dl vatten
1 pkt jäst
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl special

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt mjöl tills det blir en blir fast deg, har du assisten låt den gå i 4 minuter. Tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 4 minuter. Låt degen jäsa i 30 min. Baka ut till 3 limpor. Låt jäsa i 30 min. Grädda i 275 gr. i 8 min. Stäng av ugnen låt brödet stå kvar ca 20 min. med ugnsluckan på glänt.


Storasyster Gunilla


Samuels lakritssoppa

Det här receptet är ett Bonderudsminne. Hos mamma satt vi ofta i stearinljusens sken och åt middag. På den tiden tände vi inte ljus hemma så ofta med många och små barn (flera av barnen valde ljusstakar som minne av mormor när hon gått bort) . Ursprungligen heter soppan "Fisksoppa med fänkål", men det var Samuel som gav den namnet lakritssoppa. Det är fänkål som smakar lakrits. Det var min älsklingsdotter Miriam som frågade efter receptet så därför kommer den här utan bild.

Samuels favorit somma. Fänkolen smakar lakrits.

4 port

400 gr sej
6 tärnade potatisar
2 finhackade gula lökar
1 msk smör
1 stånd fänkål eller 1 tsk fänkålsfrön
1 burk körsbärstomater
1 l vatten
2 fiskbuljongtärningar
½ tsk timjan
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
2-3 msk pressad apelsin
finhackad persilja

Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt potatis, fänkål, tomat, vatten, buljongtärningar och timjan. Koka i 20 minuter. Skär fisken i tärningar och lägg i soppan. Koka på medelväre tills fisken är mjuk. Smaksätt med vitlök, apelsinsaft, salt och peppar.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Enkla smörrebröd

I första hand är vi anglofiler. I andra hand är vi daner -- danmarksälskare. Lika dålig som maten är i England, lika bra är den i Danmark. Vi har varit där många gånger, med och utan barn. Något vi särskillt njutit av är ett smörrebröd på Skagen om hösten, då inga andra är där. Vid ett tillfälle åt Torgny smörrebröd i Köpenhamn. Där fick man göra dem själv, vid bordet. Det passar särskilt bra eftersom han inte äter kött. Passar bra som helglunch när man har tid att pyssla och njuta.

Liten brödskiva och massor med godsaker på toppen = danskt smörrebröd.

rågbröd
smör
sill
remouladsås
rödlök
kapris

Svarta Sara (en mycket god ost som känns igen på doften)
sallad
gurka
tomat

Bröd och pålägg blir smaskiga smörrebröd med doft av Danmark.

Dela brödskivorna i halvor. Lägg upp dem och påläggen på serveringsfat. Var och en gör sitt eget smörrebröd vid bordet. Serveras gärna med dansk öl.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Bullbak – ett sätt att lära sig matlagning

Våra barn har fått lära sig matlagning med två enkla knep. Man får vara själv i köket och lära sig följa recept. Man börjar med chokladbollar, receptet finns på havregrynspaketet. Och så måste man diska efter sig! När man klarar båda momenten och tröttnat på chokladbollar går man vidare till kladdmuffins och kanelbullar. När man klarar detta kan man faktiskt följa recept i en kokbok. Alla våra fem barn tycker om att vara i köket.

Kanelbullar bakade av barnen smakar bäst till kaffet!
Benjamin i full färd med att baka kanelbullar till lillebros handbollskiosk.


Rulla degen och skär lagom bitar.     Pärlsocker + kanlebullar = sant     Kanelbullar och kaffe. Tack Benjamin!
Kanlebullar – från köket till vardagsrummet.

40 kanlebullar
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 pkt sötjäst
1 dl vit sirap
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
1,4 l vetemjöl

Fyllning
100 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl socker
2 msk kanel

Trevlig fika!

Mamma Gunilla

Saffransris med räkor

Förra helgen pratade jag med Miriam och då frågade hon i förbifarten om jag hade tips på något gott med räkor. Då dök det här rceptet upp i minnet. Mycket enkelt och mitt eget. Den här helgen gjorde jag den själv. Det var lika gott som jag minns det.

Gott och läcker med saffran, gröna ärtor och räkor.

6 port

3½ dl ris
7 dl vatten
1½ tsk salt
2 pkt saffran
1 kg räkor med skal
1 pkt små gröna ärtor

1 liten burk créme fraiche
skal och saft från en lime
en doft salt och peppar

isbergssallad
gurka
citron
olivolja
salt
citronpeppar

Koka riset med saffranet och saltet. Skala räkorna. Värm ärtorna. Blanda alltsammans. Servera med limesåsen och salladen. En fröjd för ögat och gommen. Servera gärna med vitlöksbröd och ett kraftigare vitt vin.
OBS! Citrondressingen hälls på salladen strax före servering, annars vissnar salladen.

Saffransris med limesås och gurksallad

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Rösti

En av snabbmatsvarianterna som är lika enkelt att göra själv som att köpa färdigt är rösti. Den går också att variera med olika tillbehör. Men rösti är säkert bannlyst av GI fantasterna. Min filosofi är att den som mår mentalt bra kan äta vad den vill, men har man obalans i sitt liv kanske det är bra att ta kontroll över maten. Det finns alltså utrymme för valfrihet.

Rösti serveras gärna med stenbitsrom, rödlök, crème fraiche och en kall öl.

4 port

1 kg mjölig potatis
finhackad gul lök eller purjolök
salt
smör

Tillbehören till röstin är läckra.

Tillbehör

stenbitsrom, hackad lök och crème fraiche
eller
lingonsylt
eller
stekt bacon

Skala och grovriv potatisen. Blanda ner valfri mängd finhackad lök. Salta och stek på medelvärme 8-10 minuter på varje sida. Som sagt snabbt och enkelt!

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Vegetarisk mat

Den som läst på vår matblogg har kanske förstått att mycket av det vi lagar är vegetarisk mat eller åtminstonne utan kött. Det beror på att jag, Torgny, varit vegetarian sedan 1978, tre år innan jag träffade Gunilla. Dock är jag inte vegetarian i strikt bemärkelse. Jag äter fisk, ägg och mjölkprodukter. Men kött har jag inte ätit sedan 1978.

Tunnt skivad morrot är jättegott i saladen.

Det hela började när jag gjorde vapenfri värnplikt inom civilförsvaret och kommunen i Katriheholm några år innan. Där bodde vi, 15 killar, kollektivt under veckorna. Bland oss fanns några vegetarianer och jag bestämde mig då för att bli vegetarian. Motiven var solidariska och önskan om matproduktion utan djurindustri (sk MUDIMUMS). Eftersom jag bodde hemma var det inte läge att börja direkt. Men efter att ha haft eget hushåll i några månader och levt på makaroner, pulvermos, hamburgare och falukorv i olika kombinationer tröttnade jag och handlade grönsaker istället. Det blev en grönskastallrik och på den vägen har det fortsatt.

Sötpotatis, potatis, lök och fetaost blir dubbelpotatis.

Gunilla fick ta mig och alla mina matidéer i ett paket. Och hon tog det på ett bra sätt. Med åren breddades vår matlagning och när barnen växte upp kom köttprodukter in i vårt kök. Men fisk och vegetariskt har alltid varit dominerande i vår matlagning. Och till min stora glädje har en av sönerna sedan några år tillbaka valt att vara vegetarian, dock något strikate än vad jag är.

Pappa Torgny

Stekta äggmackor när mamma är borta

Gunillas libanesiska matlagningskurs pågår några veckor till. Vad gör jag då? Jo, min egen uppfinning. Stekta äggmackor. Gunilla säger att vardagens matlagning skall vara enkelt, snabbt och gott. Denna maträtt träffar i alla fall rätt på två av kriterierna – snabbt och enkelt. Kanske gott också. På bilden ser det i alla fall lite läckert ut och en bild ljuger ju inte (lärde jag mig innan digital bildhantering blev i var mans ägo).

Stekta äggmackor med bostongurka. Snabbt och enkelt när Gunilla är borta.
Så här ser det ut...

2 portioner

4 ägg
4 formfranska
1 gul lök
1 tomat
salt och peppar
serveras med bostongurka och ketchup

Ingredienserna till de stekta äggmackorna. OBS Ölen drickes till!
Här är ingredienserna...

Stek formfranskan, äggen, den skivade löken och den skivade tomaten. Salta och peppra där det passar. Montera sedan två smörgåsar per person. Formfranskan i botten. Den skall vara stekt. Går givetvis att rosta. Det går ju snabbare och blir mindre disk, men lite får man ju lägga ner sig om man vill nå upp på den kulinariska stegen. Åtminstonne en pinne.
Lägg löken och tomatskivorna på brödet och ägget på toppen. För den som vill toppar man med bostongurka och om så önskas även ketchup (vilket jag tycker är en ingrediens som förstör allt!!).

Ingredienserna stekes separat.
Så här går det till....

För den som inte gillar lök och tomat men äter kött går det att lägga en skinkskiva mellan brödet och ägget.

Yngste sonens spontana betyg (på skinkvarianten): "Mamma är borta nästa onsdag också. Då gör vi det här igen. Det är jättegott."
Straxt efter: "Jag värmer en pizza också. Man blir ju inte jättemätt."

Smaklig måltid!

Pappa Torgny

Vegetarisk pyttipanna

På höstarna älskar Torgny att plocka trattkantareller och jag följer snällt med. Vi torkar dem och har sendan svamp under hela året. Det här var första gången vi använde trattkantareller i pyttipanna. Det passade utmärkt. Ett tips är att steka ingredienserna i separata stekpannor. På det sättet blir framför allt löken bäst.

Vegetarisk pyttipanna med rödbetor och stekt ägg. Enkelt, vackert och gott.


4 portioner

1 kg kokt potatis
2 stora lökar
1½ dl blötlaggda torkade trattkantareller
paprikapulver
1 tsk socker (till löken för att ge den fin färg)
salt och peppar
smör

Skala och tärna potatisen. Stek löken, svampen och potatisen i smör i separata stekpannor. Blanda och servera med rödbetor och stekt ägg.

Om man steker ingredienserna till pyttipannan separat blir resultatet bättre. Inte så

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Hur det började

September 2007 sa vår mellanpojk Andreas: "Du skall starta en blogg, morsan". Först var jag skeptisk. Jag känner mig inte som en typisk bloggare som har synpunkter på allt. Men Andreas övertalade mig eftersom barnen skulle ha nytta av att lätt komma åt familjerecept och tips från mamma. De brukar ringa och fråga efter recept.

Jag började med att lägga ut gamla favoriter och det som barnen brukar fråga efter, t ex mormors soppa och potatis och farmors fiskpudding. Så småningom blev det nya recept och nu har jag nytta av den själv. Efter ett tag började Torgny ta fram kameran och fotografera både tillagningen och det färdiga resultatet. Ofta hör vi "stopp, jag skall fotografera först" när alla är hungriga och vill hugga in på maten.

Nu tänker vi redan när vi handlar om det är något som passar för bloggen. Och det är roligt att duka fint och med olika porslin för att det skall se trevligt ut. Vi går på seconhand och letar porslin från vår barndom. Man blir lite nostalgisk med åren.

Bordet dukat med libanesisk mat för familj och vänner.
Andreas, Åsa, Katarina och Benjamin vid köksbordet
dukat med nostalgiskt porslin och libanesisk mat.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Gunilla och Torgny

Vi är medelålders matintresserade fembarnsföräldrar i Värmland. Inte infödda, men inflyttade för snart 25 år sedan. Idag, 2008, är de två älsta barnen utflugna och bosatta i Göteborg. Mellanpojkarna flygfärdiga och minstingen 12 år. Vi gillar att laga mat tillsammans, duka fint och ordna kalas, gärma med tema. Gunilla lagar och Torgny assisterar så att det blir lätt och roligt.

Gunilla och Torgny med de fem barnen med respektive
Jonathan, Benjamin, Erik och Miriam, Gunilla och Torgny,
Anna och Samuel, Andreas sommaren 2008.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Ugnsstekt gös

När man inte får äta torsk längre får man ta någon annan fisk. Gös är ett gott alternativ. Som vanligt när jag lagar mat skall det vara enkelt och gott. Pepparroten som vi serverade till gösen fick vi av vår fiskhandlare utanför Willys i Karlstad, "vår egen affär". Som den lokalpatriot och västkustbo han är, är det naturligtvis en lokal pepparrot (Fjärås) och den bästa enligt honom. Han uppskattar inte franska örter och vitlök. Han vill ha rena och svenska smaker till fisken.

Gösen stekes hel i ugnen

4 personer

1,5 kg hel gös
salt och peppar

Tillbehör
pressad potatis
små gröna ärtor
smält smör
pepparrot

Pressad potatis, smält smör, gröna ärtor och pepparrot.

Rensa fisken, klipp bort gälar och ta bort innamätet. Skölj ordentligt innuti och utanpå. Salta och peppra innuti. Lägg fisken på en plåt och ungsstek i ca 200 grader i 20-25 minuter. Den är klar när köttet lossnar lätt från ryggfenan.

Fiskhandlaren hade rätt. Pepparroten var pricken över i. Jättegott!!

Samklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

RSS 2.0