Steka strömming utan os

En sak förenar min pappa och Torgny. De älskar båda fisk, både att fiska och äta. En sak skiljer dem dock när man ska äta strömming. Pappa kom från västkusten och åt därför på västkustskt vis med lingonsylt. Det kan jag inte få i Torgny så han äter äppelmos till. Stekt strömming med potatismos är för övrigt det godaste Torgny vet.

Torgnys favoritmat. Stekt strömming med potatismos och äppelmos.

4 port

600 gr strömmingsfilé
1 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
vitpeppar

Nu till knepet. Först så blandar man grovt rågmjöl salt och lite vitpeppar i en påse. Sedan skakar man 4-5 strömmingsfileér i påsen. Lägg dem sedan på silkonplåtpapper. 600 gram får plats på en plåt. Häll flytande smör över och under. Stek dem i ugnen i 275 grader 10-12 minuter.

Stek strömmingarna på plåt och gör paneringen i platspåse.

Smaklig måltid !

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Mandeltårta

En god och enkel mandeltårta som är bra när man har lite bråttom. Den blir extra god med Katarinas hemgjorda hallonsylt. Hennes hallonsaft och sylt smakar konserverad sommar.

80 gr sötmandel
200 gr mjöl
100 gr socker
200 gr margarin
4 msk hallonsylt

Hacka mandeln fint i hushållsassistent. Blanda ner mjöl, socker och smör och mixa försiktigt till en smidig deg. Tryck ut 4/5 delar av degen i botten på en form med löstagbar kant. Bred ut sylten. Gör ett galler av resterande deg. Grädda ca 25 min i 200 grader.

ogräddad mandeltårta                        Gräddad mandeltårta  

Ät och njut!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Svamptips

Av Torgnys finska arbetskamrat har vi fått ett bra tips om kantareller. Man steker svampen i varma och torra gjutjärnsstekpannor, lite åt gången. När vätskan försvunnit tillsätter man en rejäl klick smör, salt och peppar. På detta sätt behåller svampen mer av sin smak. Dessutom håller den bättre i frysen, men då skall man inte tillsätta smör och kryddor. Fettet förkortar tiden man kan ha svampen i frysen.

En korg med gyllengula kantareller     Två stekpannor med kantareller

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Hannas franska äppelkaka

Den här hösten fick vi rikligt med äppen i trädgården. Så vi har gjort massor med äppelmos. En av våra favoritäppelkakor fick vi av svärmor Margaretha när vi kom hem med Andreas (nr 3 i syskonskaran) i augusti 1988. Den smakar lika gott varje gång.

Hannas franska äppelkaka med vaniljsås.

5 dl äppelmos
100 g smör
2 dl mald mandel
1½ dl råsocker
2 ägg
skal från en lime

Häll moset i en smord form, med limesaft över. Smält smöret. Mal mandeln, blanda med socker, rivet limeskal, smör och ägg. Häll smeten över äppelmoset. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter.  Servera med vispad grädde eller vaniljsås.

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Pepparlax

Vi äter ganska ofta lax så då måste man variera sig lite. Det här receptet kommer från en av alla mina kokböcker, Fredagsgourmet. Laxen är god och vacker. Särskilt trevligt blir det när vi kan grilla laxen på altanen. På vintern får den stekas i ugn.

Gnid in salt och pepparblandning     Trevlgast är det att grilla laxen på altanen

4 port.

750 gr lax
salt
2 tsk krossad 4 peppar

Stek laxen i ugn eller på grillen.

Tomatkompott:
250 gr körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
½ msk jungfruolja
½ dl honung
½ dl balsamvinäger.

Halvera tomaterna och koka snabbt ihop med övriga ingridienser.

Wokad zucchini

2 fasta Zucchini
2 msk jungfruolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt

Skär zucchinin i stavar. Fräs vitlöken i oljan och tillsätt zucchinin. Stek hastigt. Salta.

Servera detta med jasmin- eller basmatiris.

I kvällssolen smakar det bra med pepparlax på altanen

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Falska sniglar

Trots att Torgny inte äter köt kan han tänka sig att äta sniglar. Men det vill inte jag. Men vitlök gillar vi båda. Det här är en snabb och lätt förrätt.



1 halv baguette
färska champinjoner
smör
vitlök
salt och peppar
persilja

Skiva och rosta baguetten i ugn, penslad med smör. Skiva och stek champinjonerna i smör och vitlök. När de är fördigstekat, tillsätt persilja. Lägg upp två baguetteskivor på en tallrik med riktligt med svamp ovanpå.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

Fiskburgare

Som alternativ till hamburgare serveras fiskburgare hos oss, vilket alla utom Jonathan uppskattar (så han får kött). Detta går lätt att göra, även när man kommer hem från jobbet.

Smeten formas till 6 burgare som vändes i ströbröd         

6 burgare

1 paket vit fisk (400 g)
1 ägg
salt och peppar
ströbröd

Dressing
majonäs
finhackad kapris
bostongurka
fransk senap
gurkmeja

sallad
lök
skivad tomat
ost

hamburgerbröd

Kör fisken i matberedaren med ägg, salt och peppar. Forma smeten till 6 burgare. Vänd i ströbröd och stek i medelvärme. Blanda till dressingen eller använd färdig remouladesås. "Montera" din burgare efter smak.

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sushi

En favorit bland familjens pojkar är sushi. Det började med min bror Göran som vet att jag är matintresserad. Han sa att jag skulle lära mig att laga sushi. Jag var tveksam ända tills en arbetskamrat sa till mig att det är lätt. Följ bara receptet på ICA:s grötrispåse. Det gjorde jag. Torgny föll direkt och pojkarna lärde sig fort. Jag själv var tveksam längst men nu tycker jag också om det.

Gunilla, Jonathan och Andreas redo att hugga in på sushi:n. Sällan blir det några rester efter en sådan måltid.

4 port.

3 dl grötris
6 dl vatten
lite salt
1 msk socker
2-3 msk risvinäger

noriblad
omelett
avokado
gurka
kallrökt lax
räkor
crab sticks
stenbitsrom

Koka riset med salt i 20 min. När det är klart rör ner socker och risvin. Låt hälften av riset svalna i kastrull (det blir kletigare) resten på en tallrik.
Det kletiga riset gör man duväggsstora risbollar av och dekorerar med valfritt pålägg. Det andra rullas in i noriblad med valfri fyllning.
Sushi:n serveras med kickomansoja och wasabi.
Till detta passar det bra med en riesling eller ett ljus öl.

I sushiriset ingår salt, socker och risvinäger.     Risbollarna skall vara små som duvägg.     Risbollar dekorerade med crab stick, räkor, omelett, lax och gurka.    

Norirulle med lax och avocado.     Norirullar skurna och klara.     Äntligen dags att äta!



Smaklig måltid !

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Vegetarisk ärtsoppa

Vi har en mattradition i familjen. Det är ärtor och punch på Torgnys födelsedag. Eftersom han inte äter kött har vi en god och vacker ärtsoppa med mycket timjan och morrötter.

Ärtor smakar höstgott med en god öl och varm punch.


12 port

1 kg gula ärtor
2 gula lökar
ca 3 liter vatten
2 tsk salt
4 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk mejram
1 tsk timjan
4 morötter

Blötlägg ärtorna 6-24 timmar. Häll bort blötläggningsvattnet. Häll ärtor och vatten i en stor kastrull. Koka upp ärtorna och skumma av och ta bort tomma skal. Sänk värmen och tillsätt de hackade lökarna, buljongtärningarna, saltet ooch örtkryddorna. Koka i 1 timma. Ångkoka morötterna och tillsätt dem mot slutet. Servera med färsk timjan, god senap, gott knäckebröd och en lagrad ost. Torr och varm punch är godast till soppan.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Svamprisotto

Ibland om höstarna tar vi en tidig lördagstur till svampskogen. Gärna före frukost. Om vi hittar något brukar det vara trattkantareller, som vi torkar och spar till höstmörkret sänker sig. Receptet till vår kantarellsoppan hittar här på bloggen. Men denna septembermorgon hittade vi massor av fin rynkad tofsskivling, lite gula kantareller och några aspsoppar, tillsamans med små trattkantareller. Till lunch skapades denna svamprisotto med det som i övrigt fanns i kylskåpet.

Svamprisotto på svart talrik. Gott och vackert.

4 portioner

3 dl ris
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk smör
½ dl grädde
2 röda paprikor
1 purjolök
ett knippe färsk broccoli
½-1 dl parmesanost
Salt och peppar
Ca en liter rensad blandsvamp

Koka riset med buljongtärningen. Stek paprikan och purjolöken. Ångkoka broccolin. Stek svampen i torr stekpanna, tillsätt smör mot slutet. Blanda ris, svamp och grönsaker i en stor kastrull och tillsätt grädde och parmesanost. Grädden och smöret lyfter fram svampsmaken. Smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

RSS 2.0