Andreas favoriträkor

Det här är Andreas favoritmat alla kategorier. Det önskar han alltid när jag frågar vad han vill ha. Kombinationen är rolig också eftersom jag blandar kulturer. Räkorna lärde jag mig av en god vän (Anders) i London som hade indiska vänner. Riset har jag lärt mig av en iransk kvinna (Nazi) som bor på Stodene.

Indiska räkor

4 port

500 g räkor
2 msk olja
2-3 msk curry
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
6 kardemummakapslar
8 kryddnejlikor
1 kanelstång
1 lagerblad
2 tsk gurkmeja
½ tsk salt

Hacka löken. Värm oljan i en gryta på medelvärme tillsätt curryn. Lägg i lök och pressad vitlök. Låt det fräsa på medelvärme 10 min. Tillsätt övriga ingridienser utom räkor. Låt såsen koka på medelvärme 20 min. Tillsätt räkorna strax före servering.

Riset har den goda knapriga ytan, täckt med berberisbär.

Iranskt ris

4 dl jasmin eller basmatiris
2 l vatten
3 tsk salt
3msk olja
berberisbär (finns i orientaliska affärer, ser ut som små röda russin)
1 tsk socker
1 msk olja

Skölj riset i mycket vatten. Koka riset i vatten och salt i 3 min. Häll olja i botten på en teflonkastrull lägg riset ovanpå låt det svälla 30 min på medelvärme. Det ska bli en hård skorpa i botten. När riset är klart så ska det hällas upp och ner på ett stort serveringsfat.  Det knapriga på toppen.

Berberisbären ska rensas och sköljas. Fräs dem mjuka i olja och socker och lägg dem ovanpå det knapriga riset.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

Varm och kall tonfisksallad

Tonfisk har alltid varit en favorit hos oss och den kalla salladen kommer från mitt barndomshem. Pappas specialitet. Den är utmärkt som utflyktsmat på sommaren.

Kall tonfisksallad

4 pers

4 dl ris
8 dl vatten
1 tsk salt
2-3 burkar tonfik i olja
frysta ärter, majs och paprika
isbergssallad
gurka
tomat

Koka riset. Tillsätt de frusna grönsakerna så att riset blir kallt. Blanda ner tonfisk. Skär sallad i strimlor och gurka och tomater i klyftor. Servera grönsakerna separat.

Dressing

½dl majonäs
3 dl gräddfil
3-4 msk chilisås
3-4 msk bostongurka
salt och peppar

Det är gott med morötter till.

Varm tonfisksallad

4 pers

4 dl ris
8 dl vatten
1 tsk salt
1 paket wookgrönsaker eller ärter, majs och paprika
2-3 burkar tonfisk
1 purjolök
1 msk olja
2-4 msk curry (beror på styrka) 

Koka riset. Fräs den skivade purjolöken i olja och curry. Koka grönsakerna. Blanda allt och värm på medelvärme så att tonfisken också blir varm.


Dressing 1

2 dl matlagningsyoghurt
1-2 msk curry
3-4 msk mango chutney

Dressing 2

2 dl crème fraiche
2-3 msk mango chutney
1- 2 tsk worchestersås
några droppar tabasco


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

Dansk spätta

Den här spättan gör vi när vi tröttnar på spätta med remoladsås. Enkelt och jättegott.

4 personer

600 gr fryst spättafilé
1 ägg
1 msk mjölk
1½ dl rågmjöl
salt och peppar
1 dl hackad rödbeta
1 dl hackad smörgåsgurka
2-3 msk kapris
smör och olja

Panera spättan i ägg uppvispad med mjölk. Doppa spättan i rågmjölet som är kryddat med salt och peppar. Låt det ligga och torka en stund. Hacka rödbetor gurka och kapris. Stek spättan på medelvärme i smör och olja. Värm till sist hacket i en rejäl klick smör. Servera med pressad kokt potais,

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

Grillad paprika

Det här receptet har jag hittat på alldeles själv. Det är både gott och vackert.

Mumsmums i paprikor.

4 port

2 gula paprikor

2 dl kokt ris

1 stekt lök
½ dl crème fraiche
½ dl parmesanost
1 vitlöksklyfta
kantareller eller trattkantareller


2 röda paprikor

250 g keso

100 g fetaost

timjan

vitlök


Grilla först paprikorna i halvor. Blanda till de olika rörorna lägg dem i parikahalvorna. Grilla i ugnen 20 min i 225 grader. Servera med sallad och bröd.


Smaklig måltid!

Mamma  Gunilla


Gröna fiskbullar

Återigen ett gammalt familjerecept. Lätt och snabbt att laga.

Gunillas fiskbullar är långt ifrån de fiskbullar som åts i skolan på 1960-talet!

4 port

1 burk norska fiskbullar
1 paket hel frusen spenat
2 påsar bernaisesås
muskot, salt och peppar


Tina och hacka spenaten grovt. Lägg i en smord eldfast form. Krydda med riven muskot, salt och peppar. Häll bort buljongen och lägg fiskbullarna på spenaten. Koka såsen och häll över fiskbullarna. Gratinera i 225 g i ca 25 min. Servera med kokt potatis, majs och sallad.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

Lebane ost

Detta recept har jag fått av min systerson Simon som är en stor Israelvän.

Lebaneost består av Yoghurt och gräddfil.

2 l yoghurt naturell
3 dl gräddfil
2 tsk salt

Häll allt i ett filter och låt rinna av 6-7 timmar. Rör smidigt och smaksätt med peppar, vitlök, gräslök eller annat du gillar. Den är också god naturell.
Detta serveras till frukost med hackad gurka, tomat, lök och olivolja på valfritt bröd. I Israel är det oftast ljust bröd. Jag hoppas få äta det när jag kommer dit nästa vår.

Ha en bra dag!

Mamma Gunilla 

Ostbullar

Det här ett gott bröd att ha med sig på utflykter.

5 dl mjölk
25 gr smölt margarin
1 pkt sötjäst
1 tsk socker
1 tsk salt
1 msk oregano
1½ dl riven ost, gärna lagrad
10-12 dl vetemjöl special

Smält smör och värm mjölk till fingerljummet. Smula ner jästen. Tillsätt övriga ingridienser. Degen ska bli fast och smidig. Låt jäsa i 30 min. Dela degn i två delar och rulla ut till längder som rulltårta ungefär i tjocklek. Skär i 1,5 cm tjocka skivor och lägg med snittytan ner på bakplåtspapper. Jäs i 30 min. Grädda i 225 g i 12-15 min.

Salami, ost och skinka eller ost och aprikosmarmelad är jättegott på det här brödet.  

Man kan också baka ut degen till 16 gifflar och pensla med smäl tsmör och pressad vitlök. Passar bra att servera till sallader av olika slag.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

RSS 2.0