Fredagssuccé

På fredagar så simmar vi när Jonathan tränar handboll i sporthallen, När vi kommer hem är vi hungriga som vargar. Då måste matlagningen gå fort men det ska vara gott också. Det här receptet  skapades idag på skottdagen 2008.

Läckert gult och med gröna ärtor. Smaskens!

4-5 port

500 gr valfri pasta (stora bitar)
800 gr lax skuren i kuber
Santa Maria seafood & fisk krydda
salt
2,5 dl grädde
2 pkt saffran
1 fiskbuljongtärning
rivet skal av 1 apelsin
1 pkt små frusna ärtor 

Koka pastan. Stek laxen kryddad med Santa Maria och salt. Koka ihop en sås med grädde, saffran, fiskbuljong och apelsinskal. Tina ärtorna i pasta när den är färdigkokt. Blanda ner lax och sås. Njut av anblick och smak.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Katarina och mormors räkgrytor

Nu när Andreas är hemma från Skövde vill han ha önskemat. Han har snöat in på indisk räkgryta så nu plockade jag fram två gamla räkfavoriter från Bonderudstiden. Den fösta kommer från Andreas gudmor Katarina och den andra från mormor Iris.

Hackat och klart för en härlig smakupplevelse

4 port

1 kg räkor
2-3 paprikor
1 burk hela tomater
200 gr frysta champinjoner
2-3 dl grädde
4 msk chilisås
1-2 tsk vitlökspulver
1 msk curry
1 msk paprikapulver
2 msk smör

Fräs räkorna i curryn och smör, lägg dem åt sidan. Fräs paprika en stund i smör, tillsätt tomaterna utan sitt spad och övriga ingridienser och koka tills paprikan är mjuk. Tillsätt räkorna och grädde. Servera med ris.

4 port

8 hg räkor
100 gr finhackad rotselleri
2 hackade gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk smör
3-5 msk curry
3-4 msk paprikapulver
3 dl grädde
1 dl vatten
2 skivade bananer
1 tärnat äpple
4 ananasringar i bitar
2 gula paprikor 1 hackad, 1 i ringar
2 röda paprikor 1 hackad ,1 i ringar

Fräs selleri, lök, vitlök och hackad paprika i smör, curry och paprikapulver. Tillsätt banan, äpple och grädde. Koka upp och tillsätt räkorna sist. Dekorera med paprikaringar och servera med ris. Den här räkrätten heter Yambalya.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

Grissini

Vi tycker mycket om italiensk mat i vår familj. I somras var vi Italien och njöt där av Roms sevärdheter och deras goda mat. Mest av allt gillar vi pastarätter och till det äter vi gäna grissini. De här gjorde jag idag och de blev jättegoda.

Egen bakag grissini smakar gott till pastan.

3 dl vatten
50 gr sötjäst
½ dl olja
1 ägg
2 tsk salt
1 msk socker
10-11 dl vetemjöl special
1 ½ tsk bakpulver till utbakningen
mjölk att pensla med

Gör degen och arbeta den väl i maskin eller för hand. Jag smaksatte degen med vitlökspulver och örtsalt. Låt degen jäsa i 40 min. Knåda in bakpulver tillsammans med lite mjöl. Dela degen i 50 eller 100 bitar. De tjocka blir grissini och de smala kallas torinesi.  Rulla tunna eller tjocka stänger och låt dem jäsa på plåten. Pensla dem med mjölk och strö på flingsalet eller sesamfrön och grädda sedan de smala i 10 min i 225g gr och de tjocka 20-25 min i 175 gr. Förvara dem luftigt.

Degkluttarna rullas för hand ut till långa och tunna stänger.    Pensla med mjölk och strö sesamfrön före gräddningen.     Låt grissinin torka luftigt.     Förvara och servera gärna grissinin i ett höganäskrus.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

RSS 2.0