Nödproviant när mamma är borta

Gunilla har haft övernattning på Korpen, inför sommarens läger. En natt utan sömn. Det blir en tuff valborgsmässoafton. Igår kom Andreas hem och roppade glatt inanför dörren: "Jag är fattig och hungrig". Men ingen tröstande mor fanns till hands. Bara en cynisk far som hänvisade till kyl och frys. Till Andreas stora förvåning var det ganska tomt. Det fick bli stekta ägg med lök och en ekologisk 3,5:a.
Idag är det min tur att söka genom kyl och frys. Det blir nödproviant till Benjamn och mig. Mamma Gunilla, vi längtar efter dig!

Snacka om snabbmat!

Vårrullar (mammas hemgjorda är mycket godare)
Nudlar (Benjamin sa att det passade till vårrullarna, men han är ju student)
Oyster sauce (mitt val)
Thai sweet chilisås och soya (Benjamns val)
Tomater och gurka (ett måste för vegetarianer)

Det gick faktiskt att äta och det såg riktigt trevligt ut.

Med induktionsspis och automatisk micro går det rasade fort!


Pappa Torgny

Béchamelsås eller vit sås

Benjamin frågade häromdagen hur man gör vit sås. Idag fick han göra den. Såsen är en grund i matlagning tycker jag. På så sätt kan man göra sås till kött, fisk, varma smörgåsar, suffléer och lasange m.m.

Béchamelsåsen är basen i äggsås med pepparrot, som är gott till kokt torsk.

4 port

3 msk smör
3 msk mjöl
4-5 dl mjölk eller buljong eller blandat
salt och peppar
ev 2-3 msk grädde

Smält smöret på medelvärme. Tillsät mjölet och rör klimpfritt. Tillsätt sedan vätskan lite i taget. När all vätska är tillsatt låt koka tre minuter för att få bort mjölsmaken. Om man har tid kan man värma upp vätskan innan man tillsätter den.

         

Lycka till!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Potatis x 2

Jag gillar att skapa ny mat med rester. Idag var det purjolök och cheddarost med tomat och löksmak. Till det hade jag en kastrull med kokt potatis och sedan är det bara att fundera, titta på gamla recept och experimentera. Jonathan godkände båda recepten och tyckte att tomatpotatisen var godast.

Potatis, tomater, vitlök, grädde, ost m.m.

Tomatpotatis

10 kokta potatisar
½ ask körsbärstomater
100 gr cheddarost (Vi hade köpt cheddarost med tomat och löksmak på torget)
 4 skivor formfranska
1 dl grädde
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad persilja
salt och peppar

Skär potatis och ost i tärningar, tomaterna i klyftor, salta och peppra. Blanda och lägg i 4 smorda eldfasta formar. Skär formfranskan i fyrkanter, pressa ner en vilöksklyfta och tillsätt persiljan i grädden. Blanda ner brödbitarna och fördela dem över potatisen. Gratinera i ca 25 minuter i 225 grader.

Inbakad purjopotatis

smördeg
10 potatisar
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
smör
salt och peppar

Stek vitlök och strimlad purjolök i smör. Skala och skiva potatisarna. Lägg hälften av potatisen i botten på 4 smorda eldfasta formar. Fördela purjolöken, lägg på resten av potatisen. Fördela grädden. Lägg på smördegen. Pensla med smält smör. Gratinera ca 25 minuter i 225 grader.

Experimentera mera.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny




 


Ostgratinerad broccoli

Efter önskemål från Andreas lagade jag ostgratinerad broccoli till lunch igår. Vi satt och åt ute på altanen, härligt. Jag älskar den soliga delen av året, särskilt våren innan det blir för varmt.

Med en crispigt ångkokad broccoli i gratängen blir det en underbar vegetarisk maträtt.

1 kg mjölig potatis
25 gr smör
1½ dl mjölk
salt och peppar
ev. 1 uppvispat ägg

2 buketter färsk broccoli

3 msk mjöl
3 msk smör
2½ dl mjölk
1- 1½ dl riven lagrad ost
salt och peppar


Skala och koka potatisen. Dela broccolin i mindre buketter. Ångkoka den i micron eller 3 minuter i kokande salt vatten. Lägg upp den på ett eldfast fat eller form. Smält smör på medelvärme i en liten kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt mjölken lite åt gången och låt såsen koka i tre minuter. Tillsätt den rivna osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar. Mosa potatis och tillsätt mjölk, smör, salt och peppar. Om man vill få moset lite fluffigare kan man röra ner ett uppvispat ägg i moset. Klicka ut moset runt broccolin och häll över ostsåsen. Om man vill kan man klicka ut lite gorgonzola innan man häller på ostsåsen. Gratinera i ca 20 minuer i 200-225 grader.


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Svamp och paprikakyckling

Ännu ett recept från provsmakning. Den här gången från en Maxibutik (exakt likadan som den på Bergvik) i Torslanda på Hissingen. Vi skulle handla inför havsutflykten, men receptet fick jag med mig hem. Det blir middag idag och Torgny och Benjamin får Quorn istället för kyckling.

Quorn för vegetarianer. Noteera balsamico klickarna. Jättegott!


600 gr kycklingfilé
1 paprika
200 gr champinjoner
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 dl buljong
1 msk balsamvinäger
majsstärkelse
smör
salt och peppar
basilika eller persilja

Av dessa ingredienser blir en en god kycklingrätt, eller quornrätt.

Stek champinjonerna i smör och hackad vitlök. Lägg åt sidan. Stek paprikan, jag grillar den i min micro. Lägg den åt sidan. Stek kycklingen och krydda med salt och peppar. Tillsätt grönsakerna, grädden, balsamvinägern och buljongen. Koka upp och red eventuellt med majsstärkelse. Strö finhackad persilja eller basilika över den upplagda portionen.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sockerkaka med hallon och lime

Ett av mina matexperiment. Jag såg en förpackning med sockerkaksmix som smakade citron och hallon. Jag gick hem och tittade vad jag hade hemma. Det blev lime och ett halvt paket frusna hallon. Sockerkaksreceptet är från Sju sorters kakor. Man kan inte experimentera med bakning på samma sätt som med matlagning. Kemin måste stämma.

Bärig sockerkaka

200 gr smör
2½ dl socker
3 ägg
3½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
skal och saft från en lime
ca 100 gr hallon

Fyra grabbar testade och gillade denna efterrätt.

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ner hallon och lime. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Grädda i en smord och bröad sockerkaksform i 175 grader i 50 min. Servera med hallonglass.

Sött och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Vår i luften

Här kommer några bilder från vår minisemester till Göteborg 16-18 april. På vägen via Mariestad stannade vi till vid Hornborgasjön. Det var bara 2.500 tranor kvar, men många fler än hemma vid Appertin. Här går en trana in för landning.

En ensam trana går in för landning vid Hornborgasjön.


Långt ifrån rekordet på 18.500 tranor. Men en imponerade syn i alla fall.


Vi tillbringade ett par timmar i Botaniska trädgården i Göteborg. Jonathan sa att "Där har vi ju varit flera gånger" men han njöt också till slut. Trädgården har alltid något nytt att erbjuda när vi kommer på besök.

Fina pojkar med fina vårblommor.     Tulpan i lökträdgården.     En av många magnifika magnolier i Botaniska.

Skillor, tulpaner och magnolia.


Utflykt till Hönö i strålande vårsol och med god matsäck.

Vi avslutade med en utflykt till Hönö i bländande vårsol med Miriam och Erik.

Glad vår!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Annas Dinkelbröd

Vi har haft en underbar helg i Göteborg hos våra stora barn. Samuel tog sin ingengörsexamen på  "Slöjdskolan" och vi fick vara med och fira. Det blev bubbel och mat på lokal. Frukost blev det i alla fal hemma hos Anna och Samuel. Det köksbordet är så litet att sitter man i hörnet vid fönsteret får man sitta där tills alla ätit klart. Brödet vi fick hade Anna bakat på beställning av Samuel. Han ville ha ett grovt bröd. Receptet kommer från internet så klart:) Det är jättegott och behöver bara lite smör som pålägg.

Dinkelmjöl, morot och frön.

Receptet finns på recept.nu.

Samuel och Anna utanför Chalmers

Tack för senast Anna och Samuel

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

PS
Även Sameuls svägerksa Karin (Annas storasyster) tog examen samtidigt.

Två nybakade ingenjörer, Väg och vatten respektive Maskin.

Nytt nyttigt njutbart

Torgny spanade in en nyhet på ICA. Världens nyttigaste bär, gojibär från Kina. Vi har prövat det till grönsakssallad, fruktsallad och till müsli. Om det inte är lika nyttigt som de säger är det i alla fall jättegott och vackert.

Sallad med Gojibär är både gott och vackert.


Nyttigt och gott!


Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Mammas solöga och ägghalvor

Jag tycker att det är lite otäckt med rå äggula så jag föredrar kokt ägg när jag gör solöga.

Gunilla variant på solöga, utan rå äggula.

1½ dl finhackade rödbetor
1 finhackad rödlök
2 kokta finhackade ägg
2 msk kapris
1 burk ansjovisfiléer

Måtten är ungefärliga. I ett äkta solöga byts äggen ut mot rå äggula i ett äggskal och ingridienserna läggs i cirklar runt äggulan, som en sol.

Dillkvisten blir pricken över i.

Den lilla dillkvisten på räkorna gör den extra festlig.

hårdkokta ägg
räkor
majonäs på tub
citron
dill

Smått och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Citronkyckling

Jag älskar internet. Google är jättebra. Jag ville he ett recept på kyckling och citron. På Tasteline fick jag 4 sidor träffar. Jag orkade inte läsa alla. På Google fick jag det här receptet överst, perfekt. Lika lätt som gott.

Snabbt och gott med citron och Internet.


Smaklig måltid!


Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Gravad lax


Gravad lax har alltid varit festmat hemma hos oss Lindar och våra barn gillar det också. Idag är det Andreas och Andrea som kommer hem och ska få lax.

Lax är gott i alla fromer. Godas av alla är kanske den gravade!?


1 kg lax  (frys den ett dygn för säkerhets skull)
½ dl socker
½ dl salt
2 tsk krossad vitpeppar
1 dl hackad dill

Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in laxens köttsida. Låt den grava i kylskåpet i två dygn. Vänd den några gånger.

gravlaxsås

3 msk senap
1 msk vinäger
1 msk socker
1 kryddmått salt
nymald vitpeppar
1 dl rapsolja
1 dl hackad dill

Blanda senap, vinäger, socker, salt och peppar. Tillsätt oljan lite i taget. Sist av allt, rör ner dillen.

En fröjd för både ögat och gommen!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Glad Påsk

Blåsippor på Kummelön 12 april
Det lyste blått bland de vissna eklöven på Kummelön.


Efter kyrkbesök packade vi en enkel matsäck och kamera och drog till Kummelön för att titta på blåsippor och fåglar. Vi hade med oss Samuel, Anna och Karin. En skön eftermiddag!



Knölsvan från Kummelön 12 april
En knölsvan visar upp sig.

Fika smakar alltid bäst ute.
Fika smakar alltid gott utomhus, särskilt i solsken.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Hamburgermacka

Ännu ett bevis att provsmakning funkar. Den här mackan fick jag på ICA i Skåre för många år sedan. Jag kan inte göra den så ofta eftersom Torgny inte äter kött, men idag blir det utflykt med bröderna och deras barn. Brorsorna sätter gärna tänderna i allt slags kött. Även häst.

Hästar kan användas till mycket.

mjukt tunnbröd
hamburgerkött
crème fraiche
pepparrot
bregott

Blanda créme fraiche  och pepparrot till önska styrka. Smöra brödet, lägg ut 4 bitar kött och bred ut créme faiche. Rulla ihop och skär i två bitar.

Två fiskvarianter.

böcklingpastej
créme fraiche
hackad rödlök

eller

kaviar
finhacka gräslök

Gubbe med hatt njuter av en stunds vila.     Solen lyste med sin frånvaro, men matsäcken var god.     Våtängarna vid Bergvik är ett trevligt utflyktsmål.

Ha en bra dag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Carinas vaniljbullar

Ett gammalt recept från mina gömmor. När jag jobbad på Holkens fritids med Carina hade vi få barn och tid att baka. Det här är en bra utflyktsbulle som belöning när man gått en bit. Det är lika mycket smör som i ett wienerbröd men mycket enklare att göra.

Utflyktsbullar med känsla.

Deg
6 dl vetemjöl
1 msk socker
125 gr smör
3/4 dl mjölk
50 gr sötjäst
2 ägg

Fyllning
100 gr smör
2 dl florsocker
2 tsk vailjsocker

Smula ner smöret i mjöl och socker. Lös upp jästen i mjölken och vispa ner äggen. Blanda ner smeten i mjölblandningen. Baka ut 24 bullar. Jäs i 25 minuter. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter.

Ha en bra dag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Guacamole

Det är inte lätt att vara dyslektiker. Särskilt inte när det handlar om maträtter. Tänk så många märkliga ord och stavningar det finns, guacamole till exempel. Men gott är det.
Vad gör man med två väl mogna avocado (det är inte lätt att stava det heller)? Rör ihop en guacamole och doppa nachoschipsen i. Vilken lycka att det fanns två goda öl i kylen också. Så blev det lite guldkant på onsdagskvällen, efter en låååång arbetsdag. Fruktsaladen gav lite extra energitillskott.

Visst kan man njuta av en vardagskväll.

Jag gillar att göra guacamolen i en stor mortel. Det blir en trevligare konsistens, till skillnad från om man gör den med mixerstaven. Man känner innehållet i röran.

avocado
salsa
citronsaft
flingsalt
nymalen peppar

Njut av vardagen!

Pappa Torgny

Påskbuffé

Till Miriams ära lagar vi påskbuffé, trots att fastan inte är slut. Hon och Erik har kommit hem över helgen för att träffa mor och far och för att fira sin födelsedag (i förväg). 26 år blir lillflickan den 8:e!

Gästerna låter sig väl smaka av påskbuffén.

Alla de här recepten är bra att göra dagen innan. Särskilt mandelkakan vinner på det.

Laxmousse i form av en fisk, för den skarpsynte.

Laxmousse

300 g rökt skinfri lax i bitar
1 burk röd stenbitsrom
2 dl creme
6 gelatinbladfraiche
½ dl hackad dill
2 msk citronsaft
3 dl grädde
salt och peppar

Klä en 1-liters form, gärna i form av en fisk, med plastfilm. Finfördela laxen i matberedare. Tillsätt rom, crème fraiche, dill och citronsaft och blanda snabbt. Lägge gelatinbladen i blöt. Vispa grädden. Smält gelatinbladen, i micron ca 15 sekunder på full effekt. Blanda ner lite av smeten i gelatinet för att jämna temperaturen. Blanda sedan allt. Smaka av och krydda med salt och peppar. Häll smeten och låt det stå svalt till det stelnat. Lägg upp moussen och garnera med dill och citron.

Matjesilltårtan innan den lades upp i vackra formar.

Matjesilltårta

Botten:
200 g mörk kavring
75 g smör

Fyllning:
4 gelatinblad
1 burk matjessill (ca 200 g)
1 gul lök
3 dl gräddfil
2 dl lätt creme fraiche
½ tsk nymald svartpeppar
1 msk matjesillspad
ev salt

Smula brödet i matberedare. Smält smöret och blanda med brödsmulorna och platta ut dem i en form med löstagbar kant. Finhacka sillen och löken. Blanda med crème fraiche. Smaksätt med svartpeppar, sillspad och ev salt. Lägg gelatinbladen i blöt. Smält gelatinbladen, i micron ca 15 sekunder på full effekt. Blanda ner lite av smeten i gelatinet för att jämna ut temperaturen. Blanda sedan allt. Häll smeten över brödbotten i formen och låt tårtan stelna i kylen. Lägg sedan upp tårtan på ett fat och garnera med hackad gräslök.

Laxpaj är ett trevligt sätt att äta lax på.

Laxpaj med romsås

Deg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

Fyllning:
250 g kallrökt lax
2 ägg
3 msk hackad gräslök
2 dl matlagningsgrädde

Sås:
4 msk majonäs
2 dl creme fraiche
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dil
2 msk hackad gräslök
50 g röd stenbitsrom

Förgrädda pajskalet i 20 min i 200 grader. Grädda pajen i 25-30 min. Blanda ägg, grädde och gräslök. Lägg på laxen och häll på smeten. Grädda i ytterligare 20-25 minuter. Blanda såsen.

Mamma Gunilla bjuder in till Påskbuffé med Påsktårta.

Påsktårta

200 gr mandel
2 ägg
2 dl socker

3 dl grädde
1 msk cacao
1 msk socker
Anthon Bergs mandelägg eller dajmkulor

Mal mandeln. Vispa ägg och socker: Rör ner den malda mandeln. Häll smeten i en smord teflonform. Grädda ca 20 minuter i 200 grader. Låt kakan svalna. Vispa grädden med socker och cacao. Dekorera med grädde och ägg.

Glad Påsk!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

En fröjd för ögat

Ibland sammanfaller saker och blir till harmoni. Torgny fick föreviga fruktsalladen i den nya skålen på den nya duken med tulpanerna som var några dagar gamla men som matchade fruktsalladen perfekt!

Ny skål, i svart så klart!


Glad vår!


Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Miriam fyller år


Det är alltid roligt när barnen kommer hem. Miriam önskar sig ett födelsedagskalas så i morgon blir det tjuvstart på påskmaten. Jag gillar påskmaten mer än julmaten. För trogna läsare kommer det recept i morgondagens inlägg. Idag blir det bara en bild på den som vanligt telefonpratande dottern med man.

Alltid trevligt när barnen kommer hem till mor och far.

Ha en bra dag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

RSS 2.0