Äkta sommarsoppa

En av de saker jag saknar mest från Bonderud är sommarsoppan. Det var en obeskrivlig känsla att gå ut och plocka potatis, morötter och sockerärtor i mormors "lanne" och sedan gå in och koka soppa. Till efterrätt brukade det bli bärpaj av något slag. Oftast vinbär, de är sura:(  Mormor var hälsosam och sparade på sockret. Men med vanilglass blev det gott.
Tallriken som soppan är serverad i är ett loppisfynd som påminner om min farmor Hanna. Hon hade liknande tallrikar på landet, gamla skolhuset på Krommeröd ,Tjörn. 
Jag lyssnade på Peter Englund idag. Han konstaterade att när man börjar minnas bakåt istället för att se framåt börjar man bli gammal. Kan det vara så i mitt fall ;)

Dessa ingredienser bir en härlig soppa, om sommaren.

8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl mjölk
1 blomkålshuvud
8 potatisar
sockerärtor
4 morötter
finhackad persilja
salt och vitpeppar
25 gr smör

Koka upp vatten och buljongtärningar. Tvätta och dela potatisarna i mindre jämnstora bitar. Skala och skiva morötterna. Koka i 10 minuter. Dela blomkålen i minde buketter. Lägg i soppan och koka 5 minuter till. Tillsätt övriga ingridienser och koka upp. Soppan är klar!

I en gammal tallrik smakar somarsoppan bäst.

Njut av sommaren och soppan!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Lite reklam

När jag surfade runt på nätet med tema mat hittade jag Libabröds hemsida. Den kan jag varmt rekomendera. Det är en framgångssaga från Sverige i nutid. Läs och se att det går om man vill och får hjälp av sin familj.
På vägen till Göteborg stannade vi till i Angereds centrum och åt på Libabröds café. Det behövdes inte en skylt i fönstret, folk hittade dit ändå. Både nysvenskar och gammelsvenskar. Sådana ställen gillar jag. På vägen hem stannade vi i Gamlestan på Libabröds fabrik och köpte olika piroger och färskt Libabröd. Pirogerna åt vi hos Miriam och Erik. Prisvärt och gott. Libabröd finns även att köpa i Karlstad på Willys. Det är brödet vi använder till Jallamackor.

Mycket got och prisvärt hos Libabröd i Gamlestaden.

Ta vara på det nya!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sista veckan på mammas semester

Vi lyxar oss på hotel i Göteborg ett par dagar. Det lyxigaste av allt är att äta ute. Här i storstan finns det så mycket att välja mellan. Libanesiskt i Angered, svenskt på Liseberg och italienskt  från saluhallen och på södra vägen och naturligtvis hotellfrukostarna.

Libanesiskt, gott och nyttigt, i Angered.     Räkmacka med variteunderhållning i bakgrunden.     Italiensk lunch på hotellrummet.     Italiensk pasta på Södra vägen, med engelsk öl.     Hotellfrukost med morgontidning. Vi älskar det!     Och en god öl gör aldrig ont.

Dessutom har det blivit en massa museiebesök. Det gäller att passa på när vi har barnfritt. Vi hittade t ex Farbror Folkes dubbelkossa på Konstmuseet. Det handlade om 60- och 70-talskonst.

Farbror Folkes dubbelkossa lockade oss till Konstmuseet.

Hälsningar från Göteborg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Laxpudding

Vi tänkte oss sushi men orken tröt och det fanns inga mogna avocado. Jag kokade lite potatis och sedan tog jag fram Göran Hellblads gamla kokbok Stora Fiskskolan från 1986. Den har vackra bilder och bra instruktioner. Jag fick lust att göra fler recept. Om jag lyckas med min ambition kommer jag att dela med mig på Bloggen.

Rykande varm laxpudding, som fick lite gräslök på toppen.

300-400 g kallrökt lax
8-10 kokta kalla potatisar
1 stor finhackad gul lök
2 msk smör
1 knippa hackad dill
salt och vitpeppar
3-4 ägg
3½ dl mjölk

Fräs löken och lägg ett lager i botten på en hög ungsfast form. Varva sedan skivad potatis, skivad lax, lök, dill och malen peppar. Sluta med potatis på toppen. Vispa samman äggen och mjölken väl och häll över pudingen. Grädda i medelvarm ugn (225 grader) i 45-60 minuter. Tiden beror på formens storlek. Serveras med skirat smör.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Nilssonsmacka

Här är en enkel macka som är inspirerad av familjen Nilsson. De brukar ha roliga och konstiga kryddor på sina mackor.

Omickrad Nilssonsmacka med grillkrydda på toppen.

Tag en formfranska och smöra den. Lägg en skinskiva ovanpå. Sedan några (små!) tomatskivor. Toppa med några skivor ost och grillkrydda. (Det är grillkryddan som gör den till en Nilssonsmacka!)  Mickra i 1-2 minuter i full effekt.

Smaskigt och gott!

Brorsan Jonathan


Mormor Iris bärkaka

En av de sista utflykterna med mormor gick till Nötöreservatet. I fikakorgen hade hon med en blåbärskaka. Receptet kommer från en underbar bok som heter Skogens skafferi. Fantastiskt vackra bilder! Till och med små myror kryper över sidorna. I receptet står det blåbär, men det går att byta ut dem mot det man tycker om. Körsbären till den här kakan kom från Andrea's trädgård. Jag passade på att göra lite saft och sylt också. Härligt med semester så att man har lite ork över till lite extrapyssel i köket.

Skogens och trädgårdens skafferi har mycket gott att ge.

1 ägg
1½ dl socker
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker (mitt tillägg)
150 gr smält smör
250 gr bär
1-2 dl socker,  gärna råsocker

Vispa ägg och socker. Tillsätt övriga ingridienser. Lägg smeten i en smord form. Lägg på bären, men inte ända ut i kanten. Strö över socker. Grädda i 175 grader på galler i botten av ugnen i 25 minuter. Servera med vaniljsås eller grädde.

Njut av sensommarens bärskörd!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Syskonen Lind

Lite till åren kommen och ålderskvinna i släkten (sedan pappa dog 2001) funderar jag på familjen och släkten. Vår familj bodde långt från kusinerna (Luleå) så det var inte så ofta vi träffades när vi växte upp. 1982 när Torgny och jag gifte oss träffade vi de flesta kusinerna. Sedan tog det över 20 år innan vi träffades igen, på vår kusin Anders bröllop i Fjällbacka. Det var lite magiskt att känna sig så "hemma".

Kusinerna på Lindsidan samlade på bröllop i Fjällbacka 11 augusti 2008

En av orsakerna till att vi trängs på Rattsjöberg är att våra barn ska få träffa sina kusiner lite oftare. Lilla Emelie 1½  vandrar tryggt från famn till famn. 6-åriga Axel kastar sig in genom dörren när vi kommmer fram och 25 åriga Hanna åker upp från Karlstad till oss under sina få lediga dagar.  Vi har hållt på  i 13 år nu och om ryggen håller (har fått en släng av ryggskott) så åker vi nästa år igen.
På Torgnys sida finns farmor Margaretha som samlar barn och barnbarn med jämna mellanrum, i Torshälla. Hon håller också kontakt via Facebook!

Göran, Gudrun, Gunilla och Hans = Syskonen Lind


Rökstugan på Rattsjöberg inbjuder till mysiga middagar.     Fönstren i rökstugan ger fin stämning.     Ibland äter vi middag i rökstugan. Mysigt och Plats för många.

Spar på glada minnen. De kan du ta med till ålderdomshemmet och ingen kan ta dom ifrån Dig!

Mamma, syster, moster och faster Gunilla

Livets smultron- och kantarellställen

Våra (syskonen Linds) barn som är mellan 1 och 26 år älskar Rattsjöberg. Det gör vi vuxna också. Här är allt myckett mer: barn, mat, disk m.m. Det finns inga måsten och inga tider att passa. Man äter när man är hungrig och gör det man vill. Vi badar, fiskar, äter, promenerar, spelar spel och åker på uptäcksfärd. Vid vägen till huset växer det smultron och kantareller. Mycket bättre kan det inte bli.
 
Smak av sommaren!

Trevlig sommar!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Mycket disk blir det

Syskonen Lind med familjer är ett skapligt gäng. När vi reser till Rattsjöberg blir vi därför ganska många. Utflugna barn kommer gärna med om de kan och ibland blir det dagbesök av släkt och vänner. För att alla skall få plats är det många madrasser på golven och extra bord och stolar i köket.

Golvet fyllt med madrasser och sovande ungdomar.

Och mycket disk blir det!

Undertecknad är en mästare på att diska. Men ibland blir det nästan oöverstigligt.

Vi hade en härlig dag!

Pappa/svåger/farbror Torgny och Mamma/syster/moster Gunilla

Många runt bordet

I många år har vi (fyra syskon Lind) med familjer sammlats på Rattsjöberg. Vi brukar vara runt 20 personer. Ett bekymmer och glädjeämnew är maten. Vad kan man laga enkelt till så många? Vi turas om och på så sätt får alla njuta av varandras matlagning och slippa tänka på disken några dagar. Idag var det Gudrun och deras amerikanska vänner som bjöd på quesadillas och chilli. Mycket jobb för kockarna men väldigt gott.

Stekta tortillas med gott tillbehör för många hungriga munnar.

Chilligryta (OBS Receptet är endast för 6 personer!)

3 burkar blandade bönor i kryddig tomatsås med grönsaker
 ½ dl tomatpuré
1 burk krossade tomater
33 cl öl
3 vitlöksklyftor
1 msk fransk senap
1 tsk spiskummin
1 kryddmått chilipeppar
1 tsk oregano
2½ dl vatten
1 burk majs 
1 zucchini i bitar

Quesadillas

tortillabröd
färska champimjoner
1 lök
ost
salt och peppar
smör

Hacka löken och skiva champinjonerna. Stek i smör. Lägg fyllning på halva brödet. Skiva över ost. Vik brödet och stek i smör på medelvärme. Lök och champinjoner kan bytas ut mot, kyckling, köttfärs, spenat, paprika eller något annat man gillar. Servera med guacamole, salsa och crème fraiche.

Vi räknade in 22 personer vid middagstid. Och alla blev mätta!

Smaklig måltid!

Gudrun, Stefan, Shannon, Eric, Gunilla and Torgny

Fars fulvin

Uppmuntrad av svågern Stefan har jag några år bryggt eget vin. Så kallat fulvin, till skillnad från finvin som inhandlas på systembolaget. Fulvinet har blivit en trevlig tradition, om än hånad av många. Grumligt och med smak av jäst påstår en och annan nära familjemedlem. Men traditioner är inte till för att brytas och det är trevligt att hälla upp ett glas vin på helgkvällarna när matlagningen är en del av umgänget hemma i köket. Dessutom kan det med fördel användas i matlagningen också.
Vid söndagens grillning bjöd jag på fulvin, upphällt i en karaff.  Och Andrea, som gästade oss tillsammans med Andreas, uttryckte att hon tyckte det det var både gott och lättdrucket och tittade förvånat på mig när jag sade att det var egen bryggd. En seger för fulvinet!!

Upphällt i en karaff från Gengåvan smakar och ser fulvinet bättre ut.

Välkommen i familjen Andrea!

Pappa (och svärfar) Torgny


Potatisklyftor med fetaostkräm

Här kommer ett gott sommarecept för färskpotatis. Vi brukar grilla kyckling och lax för det är gott, lätt och enkelt. Så det blir potatisen till som vi varierar. Fetostkrämen är gjort på rester efter Benjamins pastasalld.

Grillat och gott en söndagskväll på altanen.

1 kg färspotatis
50 g smält smör
½ dl hackade färsk örter ( våra kommer från växthuset)
rosmarin, timjan, persilja, basilika, dragon
går bra att använda torkade också
2 tsk flingsalt

Tvätta och klyfta potatisen. Lägg i en långpanna. Häll på smör och hackade kryddor. Blanda runt. Strö över salt. Stek i ugnen i 200 grader ca 45-60 minuter. Rör om potatisen var 15:e minut.

100 g fetaost
5 soltorkade tomater
½ dl créme fraiche
1 vitlölsklyfta
10 blad färsk basilika
salt och svartpeppar

Blanda allt med mixerstav.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kalas för vår 13-åring

Vi firar Jonathan med traditionell kycklingsallad och skaldjurssallad. Pastasallad är bra när det är många, 30 st. Det går att förbereda och alla äter det. Till salladen gjorde jag två goda dressingar. Grönsallad serverar jag separat, då är det lättare att spara rester och så slipper yngre medlemmar av släkten pilla så mycket i salladen.

. Dukat för 30 gäster

Pasta med kyckling

pastaskruvar
majs
ananas
grillad kyckling

Pasta med skaldjur

pastaskruvar
avocado
melon
räkor
kräftstjärtar

Grönsallad

Isbergssallad
gurka
tomat
ruccolasallad

Caesardressing

1 ägg
3 sardellfiléer
1 msk vinäger
1 tsk fransk senap
1 vitlöksklyfta
4 msk parmesanost
1 dl olja med neutral smak

Koka ägget i 2 minuter. Skölj i kallat vatten och gröp ur ägget. Tillsätt vitlök, vinäger, senap och sardeller. Mixa med mixerstav. Tillsätt olja lite i taget. Det blir tjockt som majonäs. Rör ner parmesanosten. Späd med vatten till önskad tjocklek. Jag gjorde tredubbel sats till kalaset.

Skaldjursdressing

1 dl majonäs
1 dl créme fraiche
1 dl chilisås
1-2 msk pepparrot
4 msk dill

Grattis Jonathan!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sprättlätt Blåbärspaj

Miriam och Erik gick ut i skogen och plockade en liter blåbär. Eftersom jag bakat hela eftermiddagen fick det bli den här lättvarianten på paj. Den är försvinnande god så Torgny fick rusa dit med kameran innan allt var slut.

Sommarens första blåbärspaj blir en försvinnande god paj.

6-8 port

150 gr smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1 krm salt
2 krm bakpulver
2 tsk vaniljsocker

1 liter blåbär
1 dl socker
1 msk potatismjöl

Smörj en eldfast form. Smält smöret. Blanda alla torra ingridienser, häll över smöret. Blanda socker och potatismjöl. Häll blåbären i formen och häll soclkerblandningen över bären. Smula degen över bären och grädda pajen i 20-25 minuter i 200 grader. Servera med glass, grädde eller vaniljsås.

Smaklig sommar!

Mamma Gunilla och Syster Miriam

Lättlagat

Jag bjöd brorsan med familj på middag. Vi grilade korv av olika sort och gjorde potatisallad med egen dill från växthuset. Brorsan hade glass med till efterrät. Om man lägger upp maten lite fint så blir vardagen till fest. Som avslutning tittade Torgny och Axel på fiskefilm. Ett uppenbart gemensamt intresse!

Vi gillar att använda våra loppisfynd     Dillen kommer från vårt växthus. Det är en härlig känsla att skörda sitt eget.     Fiskeintresset förenar

Gör vardagen till fest ibland !

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

PS. Det var hajar som fiskades!

Extragoda jordgubbar

Nu mitt i sommaren är ju jordgubbarna godast naturella. Men ibland vill man variera sig eller piffa upp importjordgubar. Då finns ett gott och enkelt sätt.

Bara sött. Ännu godare tillsammans.

1 l jordgubbar
1 tsk balsamvinäger, gärna hallon eller mango
3 msk råsocker

Skiva jordgubbarna och blanda med vinäger och socker. Låt stå minst en timme. Ät och njut med grädde eller glass.

Jordgubbar är gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Morbergs sallad

Ett av Per Morbergs recept i min tappning. Jag gillar bönor och dessutom är det nyttig mat. Det som lockade mig mest var att han skrev i sin kokbok (Morgerg -- Scenen, livet och konsten att laga mat) att den blir bättre av att sparas. Nuförtiden blir det rester här i huset. Jag har inte riktigt anpassat mig till den lilla familjestorleken, två hemmavarande barn.

Gott och vackert

2 dl bulgur
3 tomater
1 röd paprika
2 valfria burkar med bönor
1 knippe persilja
2 citroner
2 vitlöksklyftor
ca ½ dl olivolja
salt och svartpeppar

Koka bulgur och låt den svalna. Finhacka tomater, paprika och persilja. Skölj bönorna. Pressa citronerna. Blanda allt och låt det dra. Som sagt den är god dag två och tre också.

Grönt är skönt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Englandsavsked med "uppäten röra"

Farväl till England för denna gång. Tack Chelmsfords stift och tack Lee och Hanna. Jag blev väl omhändertagen och längtar redan tillbaka. Sista matminnet blev något som jag först inte förstod vad det var. "Eaten mess" -- uppäten röra!? Men det var Eton mess, fortfarande röra men från Eton vid Themsen väster om London. Grädde, maränger och hallon kunde jag känna igen. Liknar änglamat och var änglagott. Jag fick offra mig och äta två. Kanske ett misstag, för det var mäktigt. Men vissa misstag är lättare att stå ut med än andra.

Änglagod röra från Eton!

Tack och på återseende!

Torgny

Flädersaft

När jag var i Göteborg och hälsade på barn, bror och syskonbarn så gjorde vi en utflykt till Nya Älvsborgs fästning. Den är inte så ny men den ligger strategiskt i Göteborgs hamninlopp. Miriam hade gjort flädersaft och triangelsmörgåsar, precis som det ska vara på familjeutflykt. Till mammas stora belåtenhet så smakade det lika bra som om jag gjort det själv. När jag kom hem var grannarnas fina fläderbuske full av doftande fläderblomsklasar och de är lika generösa som vanligt och delar med sig till oss. Nu står saften och drar i svalkan på altanen. Mitt gamla flädersaftrecept var borta men jag hittade ett på nätet. Detta är det somrigaste smak jag vet tillsammans med Katarinas hemgjorda hallonsaft.

Av blommor gör man somrig saft

Smak av sommar året om !

Mamma Gunilla

Fläckar på kostymen

Efter präst/diakonvigningen i Chelmsfords katedral bjöds vi fyra svenskar och våra värdar på mottagning i biskopsgården, hos biskop John. På typiskt Engelskt vis var det "drinkar" (vin och Pim) i trädgården. Därefter bjöds vi på buffe, likaledes i trädgården. Med vinglaset i ena handen och talriken i andra handen balanserade vi, sittande och stående. Konverserande och socialiserande. Mycket charmerande. Men det hela resulterade i fläckar på kostymen. Men vad gör det när man har trevligt!

Typiskt engelskt party. Trevligt, men inte lätt att äta.

Vi bjöds på stek och inkokt lax, Yorkshire Pudding och Gravy, gröna ärtor och kokta morötter. Efteråt serverades Summer Pudding, Chocolate Cake och krusbär, ost och mera vin. Det hela avslutades med kaffe, som var riktigt starkt!

Gott, men mäktigt.

Mäktigt, kladdigt och trevligt!

Pappa Torgny

Fish n´ Chips

Mina värdar tyckte jag  var konstig när de frågade om det var något särskilt jag ville äta och jag frågade och det finns en Chippy i byn. Natruligtvis finns det det Chippy (Chip Shop), dvs ett ställe där man köper Fish n´Chips inslaget i papper. Lee och jag tog en promenad och vi köpte mat och tog hem till The Vicarage. Jag älskar Fisch n´Chips. Det är matminnen från tiden i Liverpool och London i början av 80-talet. Lika gott som det är innan man äter, lika hemskt är det efter man ätit, en stor klump i maget. Denna gång var nog den första gång jag åt det med kniv och gaffel, och inte med fingrarna. Naturligtvis åt vi dem med salt och vinäger!

Chippyn, ett annorlunda pilgrimsmål för Torgny.

Lee och Hanna, mitt värdpar i Boreham. Charmerande och generösa personer!

Torgnys önskemat. Matminnen från 80-talet.

Fett och gott!

Pappa Torgny

Nya och gamla intryck från Brittiska öarna

Semestern bryts av en tjänsteresa till vänstiftet Chelmsford i England. Vi (biskop Esbjörn, två kollegor och jag) deltar i avtackningen av biskop John samt präst/diakonvigning i Chelmsfords katedral. Att besöka England är lite som att komma hem. Det var i Liverpool Gunilla och jag träffades, och resten är historia. Nu får (tyvärr bara) jag återuppleva gamla minnen och smaker. Publunch var så god och trevlig som jag minns. Ölet minst lika gott. Imorgon blir det äkta "finh n´ chips" med salt och vinäger. Idag testade jag Marmit till "the". Intressant! Och Crumpet, en slags pankaka stekt med bakpulver så den reser sig och blir full av hål. Äts med honung eller marmelad.
Nu bär det av till pubben. Det väcker många minnen till liv.

Skottska

PS
Kaffet har blivit mycket bättre i England. Starkare!

Pappa Torgny

RSS 2.0