Asiatisk fisk med soja

Den här goda fisken fick jag på jobbet. Vi har två duktiga kockar i vårat skolkök.

4 port.

900 gr Pangasius filéer eller annan vit fisk.
75 gr smält smör
5 msk kinesisk soja
1 finstrimlad purjolök
10 tunnt skivade färska champinjoner 
mald vitpeppar

Tina fisken långsamt i kylskåpet (1 dygn). Lägg den i en smord eldfast form. Peppra den försiktigt. Smält smör och blanda ner sojan. Lägg på purjo och champinjoner och häll över sojasmöret. Koka i ugn på 200 gr i 25 - 30 minuter. Servera med kokt jasminris och wookgrönsaker.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

Coleslaw

När vi bodde i England på 80-talet var inte matkulturen mycket att hurra för. Jamie Oliver var bara ett barn då så maten var traditionell och trist, fet och urkokt. De gröna ärtorna var konserverade och färgade illgröna! Det fanns i alla fall en sak jag gillade och det var coleslaw. Det är svårt att göra den lika god som i England men det här receptet är det som påminner mest om den coleslaw jag minns.
Jag plussar på med en variant med morot.

Coleslaw passar utmärkt till pastarätter.

Med anans

350 g strimlad vitkål
150 g krossad anans
1 dl gräddfil
2½ msk majonäs
1 msk riven pepparrot
½ msk senap
½ tsk salt

Med morot

350 gr strimlad morot
1 riven morot
½-1 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
½ dl majonäs
½ dl crème fraiche

Och detta är en variant på coleslaw som bl a saknar pepparrot.


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Gunillas grekiska fisk

Det här receptet kommer från vår tid i London på 80-talet. Vi åt en del ute då och njöt av mat från alla världens hörn som man kan göra i storstäder. Den här fisken fick vi på en grekisk restaurang och jag återskapade den hemma i Sverige och fick den publicerad i Allt om Mat.

400 gr djupfryst torsk
1 liten citron
4 tomater
1 knippe persilja
1 fiskbuljongtärning+2 dl kokande vatten
½ tsk salt
1 krm citronpeppar

Lägg skivad citron i botten på en vid kastrull. Lägg halvtinad fisk i bitar ovanpå. Lägg skivade tomater och hackad persilja överst. Häll fiskbuljong och kryddor över fisken och sjud försiktigt i 5-10 min. Servera med kokt ris och sallad

Räkbomb

För att fira att våra stora barn var hemma vid jul bjöd vi på lite lyx. Äkta champamge (födelsedagspresent) och löjrom från Vänern. Fantastiskt gott och festligt.

4 port

200 gr philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 finhackad rödlök
svartpeppar
50 gr löjrom
500 gr räkor med skal
10 skivor formfranska

Blanda philadelphiaost och crème fraiche försiktigt med rödlök och lite svartpeppar. Om man rör för mycket blir det rinnigt. Då kan man ha det som dressing istället. Lägg röran i en liten skål klädd med plastfilm. Låt stå några timmar i kylskåpet. Lägg bomben på ett stort serverinsfat med löjrom på och räkorna runt omkring. Dekorera eventuellt med långa gräslöksstrån. Servera med nyrostat bröd skuret på diagonalen.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

RSS 2.0