Laxpasta

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Vi hade tänkt göra sushi i helgen men tiden räckte inte till. En tisdagkväll tar det för lång tid och inga stora pojkar som gillar det är hemma. Då gör man något enkelt. Avocadohalvor med räkor och sås. Av laxen gör vi pastasås. Snabbt, enkelt och gott.

Snabbt och gott med laxpasta och räkor med avocado.

2 port

200 gr kallrökt lax
1 gul lök
2 dl crème fraiche
dill
salt och peppar
smör

Stek löken på svag värme tills den är glansig och mjuk. Tillsätt laxen i bitar. Värm laxen, tillsätt créme fraichen. När allt är varmt krydda och tillsätt dillen strax före servering.

Räksås

1/3 majonäs
2/3 crème fraiche
chilisås
pepparot
salt

Samklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Bohusländsk fisksoppa

Den här soppan fick vi första gången i Uddevalla hos min gamla klasskompis från högskolan. När barnen var små åkte vi till kusten några somrar och hälsade på. Det blev många goda minnen. Det här är som sagt ett av dom.

Klar och god soppa.

10 potatisar, skalad, skivad
1 purjolök
ärter, majs och paprika (frusna)
2 fiskbuljongtärningar
8 dl vatten
smör
hackad dill
valfri fisk, räkor och/eller musslor
salt och peppar

Soppan strax innan fisken och räkorna läggs i.

Stek purjon i lite smör på svag värme. Tillsätt potatis vatten och fiskbuljong. Koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt grönsaker och rikligt med dill. Fisken ska kokas separat. När det är dags att servera så häll först i soppan och lägg fisk och skaldjur i soppan. På så sätt har man kontroll så att man inte kokar fisk och skaldjur för mycket, vilket är lätt hänt.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Maritas ugnspotatis och bönsallad

Det granskas och kritiseras mycket nuförtiden, på det mesta. Skolmaten har väl alltid diskuterats och nu görs det dessutom på TV med matakuten. Men... på vår skola har vi Marita och Carina. De lagar jättegod mat och underbara sallader. Gamla elever som hälsar på säger ofta att de saknar maten mest. Det här recepten har jag fått av Marita.

Smaskigt ugnsgratinerad potatis med tillbehör.

Ugnspotatis

4 port

12 potatisar
2 rödlökar
2 röda paprikor
små färska champinjoner
färsk timjan
dagsgammalt bondbröd
3 msk olivolja
1 msk  honung
1 tsk balsamvinäger
salt och svartpeppar

Marinera champinjonerna i olja, vinäger och honung, tillsätt salt och peppar. Skala och klyfta potatisarna. Skär lök i klyftor. Skär paprika i stora bitar. Blanda allt och tillsätt lite mer olja och salt. Blanda ner timjan och lägg stora brödbitar som suger upp vätska och blir knapriga (Mitt tillägg till Maritas recept). Stek i ugnen 50 minuter i 200 grader.

Bönsallad

4 port

1 burk svarta bönor
2 msk finhackad purjo
1 tärnad tomat
100 gr fetaost
1 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
örtsalt och svartpeppar

Skölj bönorna noga, blanda och smaka av.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Gör-det-själv-sallad

När man skall laga mat till folk med allergier eller vegetarianer, veganer, barn m fl har vi ett trevligt tips. Skär upp de olika ingredienserna och lägg på separata uppläggningsfat och skålar. Då kan var och en komponera sin egen sallad och alla blir nöjda. Dessutom är det snyggt att se på.

Gästerna komponerar sin egen sallad, efter tycke och smak.

Mamma Gunilla

Fiskpinnar när mamma är borta

Som ni barn vet är jag inte särskilt bra på att laga mat. Jag har misslyckats med snabbmakaroner, två gånger i rad! De blev för hårda. Felet var att jag läste instruktionerna på paketet och följde dem slaviskt. Nu har jag lärt mig att tänka efter och smaka av.
Men jag älskar att arbeta i köket tillsammans med Mamma. Vi är ett bra team. Jag hackar, skär och lägger upp. Diskar, dukar och plockar undan (och nu också fotograferar för bloggen). Mamma skapar och lagar maten.
Vad gör jag då när Mamma är borta, som idag när hon är på libanesisk matlagningskurs. Det blir fiskpinnar och potatismos. Ingen höjdare precis, men snabbt och enkelt ;)

Fiskpinnar och potatismos = Mamma är borta!

Fiskpinnar och potatismos

5-7 fiskpinnar/ perosn
pulvermos lagom mycket/person

Ta ut fiskpinnarna ur frysen. Lägg dem i torr stekpanna på medelvärme och låt dem steka. Vill man piffa upp dem kan man krydda med fiskkrydda. Koka vatten och häll i lagom pulver under omrörning. Till detta kan man servera bostongurka eller remouladsås. (Om Mamma är hemma får man hjälp att göra remouladsåsen själv och det är mycket godare men svårare). Man kan också servera grönsaker till, men det tar längre tid att fixa till.

Hyfsad måltid, men inge kulinarisk höjdare (jag längtar efter Mamma!)

Pappa Torgny

Gott till bubbel

En lördagskväll skulle vi hitta på lite gott till en flaska champagne, som vi fått. Det blev en tur till fiskbilen. Där köpte vi färska räkor och hälleflundra. Till räkorna gjorde jag en enkel dipp som mamma/mormor Iris lärt mig.

Till champagne passar det bra med räkor och en god dipp.

Räkdipp

1 del majonäs
2 delar crème fraiche
chilisås
pepparrot
salt

Blanda och samka av.

Till den här rätten använde vi de sista murklorna från mormor Iris. De ger en fantastisk smak till såsen.

Hälleflundra med murkelsås.

Murkelflundra

4 hällefrundrafiléer
1 kg mjölig potatis
smör
5 dl grädde
1 ägg
1 charlottenlök
champinjoner/murklor
svampbuljongtärning
1 dl vatten
riven parmesan
riven gouda
salt
peppar

Skala och koka potatisen och gör ett gott mos med grädde och smör, vispa och tillsätt ägget. Fräs finhackad charlottenlök i smör, tillsätt skivade champinjoner. Koka murklorna och häll bort vattnet. Hacka dem och stek med resten av svampen. Tillsätt grädde och svampbuljong och koka ihop tills såsen tjocknar, tillsätt eventuellt ljus redning. Blanda ner parmesanosten. Sjud hälleflundrafiléerna. Spritsa moset runt kanten på en ungsfast form. Lägg ner fisken och häll såsen över och lägg den rivna osten ovanpå. Gratinera i 225-250 grader i 15-20 minuter. Efter den här middagen får man ta en promenad.

Smaklig måltid !

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Dansk äppelkaka

När jag som barn var på västkusten och fiskade med min pappas morbror Birger och hans fru Viola serverades alltid den här efterrätten. Först fiskade vi sandskädda och vittling. Sedan åkte vi hem och stekte fisken som var så färsk att den hoppade i stekpannan. Efteråt serverade Viola den här efterrätten. Hon är sedan länge borta, men receptet finns i en efterrättsbok från Året Runt. (Nästa gång ska jag prova utan choklad.)

Äppelmoset och stekt ströbröd varvas i äppelkakan

3 kaffekoppar fast fint äppelmos
4 kaffekoppar rivet grovt bröd
2 msk kakao
4 msk socker
3-4 msk smör eller margarin
2 dl vispgrädde

Bröd, kakao och socker blandas och får fräsa i smöret. I en glasskål varvas brödblandningen och äppelmoset. Varje varv tryckes till med en sked och plattas till. Serveras med vispad grädde eller vanliljvisp.
"Har man råd kan man vispa lite mer grädde och lägga mellan varven också" står det i det här gamla receptet.

Ingrediensern varvas i englsskål

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

Skånsk äppelkaka

Minsvägerska Anette har mycket tålamod och ett estetiskt öga. När de var här på besök skar hon äppelskivorna mycket tunt och lade dem i ett vackert mönster i pajformen. Det var de sista äpplena från vårt äppelträd som blev till paj.

Äppelskivor lagda i vackert mönster

8 äpplen
honung
smör
flagad mandel.

Mor och dotter

Skiva äpplena tunt. Lägg dem i en smord pajform. Varva med honung och häll över smält smör och flagad mandel. Kan bytasut mot vafria nötter. Grädda 20-25 minuter i 200 grader. Servera med glass eller grädde.

Asiatisk fisk på grönsaksbädd

När det blir tid över på jobbet pratar en del av oss gärna mat. Vi har fått en ny kollega på skolan som heter Ewa och av henne har jag fått det här goda receptet. Det prövade vi nu i helgen och passade på att fira lillebrors 43 års dag.

Lillebror Göran med dottern Rebecca väntar på att få smaka på laxen

4pers.

800 gr skinnfri laxfilé
4 stora rivna morötter
2 strimlade purjolökar
5 vitlöksklyftor
ca 7 cm färsk riven ingefära
2 msk farinsocker
saften av 2 lime
salt och peppar
4-5 dl grädde
rapsolja eller smör

Asiatisk lax steker i ugnen på en bädd av morötter och purjolök, med smält farinsocker på toppen.

Fräs purjon med vitlöken. Fräs morötterna med ingefäran. Blanda i botten på en smord form eller plåt. Häll över grädden. Lägg på laxen och häll limejuicen över fisken. Salta och peppra och strö farinsockret över fisken. Lägg folie över fisken och koka i ugnen ca 25 min i 250 grader. På slutet kan man ta av folien för att få lite färg.

Laxsoppa

Andreas har varit den av barnen som har ätit all min mat med god aptit. Han uppskattar vardagsmaten och festmaten lika mycket. Det är alltid tacksamt att bjuda honom på mat. När han fyllde 20 så ville han fira med god fisksopp och då gjorde vi den här...

Soppan är serverad

400 gr laxfilé
400 gr räkor
2 palsternackor skivade
2 stora morötter skivade
1 fänkålsstånd strimlad
½ purjolök finstrimlad
2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
salt och vitpeppar

Tillbehör
majonäs+vitlök
2 dl crème fraiche ½ gr saffran och salt

Laxen kokas separat för att inte koka sönder

Koka grönsakerna i buljongen i 12 min. Ångkoka fisken eller ta ur lite av buljongen och sjud dem i en separat kastrull. På det sättet är det lättare att få fisken att hålla ihop. Lägg i räkorna i soppan strax före servering. Häll upp soppan och lägg laxbitar ovanpå soppan. Servera med tillbehör och ett gott bröd.



Smaklig måltid !
Mamma Gunilla och Pappa Torgny

RSS 2.0