Äppelkaka + äppelmuffins

Här kommer ett succérecept. Samuel som inte gillar efterrätter åt två bitar av äppelkakan! Det är ett recept från Allt om mat.

Varsågod! En härlig äppelmuffins.

Smeten

12 dl dinkelsikt (jag tog 3 d fullkornsdinkel och resten vetemjöl)
4 dl socker
2½ msk bakpulver
1 påse mald kardemumma (17 gr)
300 gr rumssvarmt smör
3 ägg
6 dl mjölk

Topping till långpannan

3 skivade äpplen
½ dl kokos
½ dl råsocker
1 msk kanel

Muffins

2 rivna äpplen
1 msk krossad kardemumma
1 skivat äpple


Blanda de torra ingridienserna och klicka ner det rumsvarma smöret till en smulig smet. Blanda ner ägg och mjölk och rör tills smeten är slät. Häll hälften av smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Lägg på toppingen. Riv 2 äpplen och blanda ner i smeten som är kvar. Fyll 9-12 stora muffinsformar. Toppa med äpplskivor och krossad kardemumma. Båda sorterna gräddas 25-30 minuter i 200 grader.

Äppelkaka med vaniljsås. Klassisk och gott.

Väl värt besväret!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Skogens skafferi

När man bor i Göteborg är det inte så enkelt att ta sig ut i skogen. När Samuel kommer på höstarna vill han gärna ut och leta svamp. Så även den här gången. Han fick också med sig flickvän och svärmor. Vi hade en givande tur i skogen och kom hem med gula kantareller, trattkantareller och blåbär. Det förvandlades till ugnsomelett, varma smörgåsar och blåbärskaka.

Samuel, Berit och Anna arbetade hårt med rensning av svampen.

Ugnsomelett med gula kantareller i överflöd.     Varma mackor med trattkantareller, tomat och ost.     Blåbärskaka,godare än godast. Serveras med vaniljss.


Tack för trevligt sällskap!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Nikkaluoktasoppa

Igår firade vi Torgny, Samuel och Andreas med traditionell ärtsoppa. Till barnen blir det Nikkaluoktasoppa. Det är ett recept från jobbet. Vi brukade ha den med som lägermat med skolan till Hagudden.


Köttsoppa till barnen när vi

4 port

300 gr köttfärs
1 purjolök, strimlad
150 gr vitkål (4 dl strimlade)
1 msk smör
1-2 msk senap
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 liter buljong
1 msk kinesisk soja
hackad perilja
salt och peppar

Fräs köttfärsen i smör. Tillsätt övriga ingridienser utom persilja och koka 15-20 minuter. Smaka av med peppar och salt ock strö över persilja. Gott och barnvänligt.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Bruschetta

Sönerna (Samuel och Andreas) sa att det var en fånig uppläggning. Det tycker inte jag. Det är ett minne från Italien. Samuel tycker även italienare är fåniga. Ruccolasalladen passar mycket bra som smakkomplement till tomaterna. Testa och lägg upp som ni vill. Båda sönerna tycker i alla fall att bruschettan var god.

Efter att ha varit i Rom gör vi godare bruschetta.

1 baguette
4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
örtsalt

4 tomater
basilika
1 tsk honung
salt, svartpeppar

6 stora champinjoner
3 msk smör
1 vitlöksklyfta
salt, vitpeppar

Skär baguetten i sneda skivor. Pressa ner vitlöken i olja och salta. Pensla brödskivorna. Rosta skivorna 10 minuter i 225 grader. Hacka tomaterna och hacka färsk basilika. Blanda tomaterna med basilika, honung och salt och svartpeppar. Hacka och stek champinjonerna i smör och vitlök. Salta och peppra.
Lägg på champinjoner och tomat på det rostade brödet. Gratinera i 10 minuter i 225 grader med varmluft.

Vitlöksstekta champinjoner luktar och smakar gott

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

grillad lax med dragonsås

I måndags åt jag lunch med Torgny på stan. Vi gick till Blå och åt grillad lax med dragonsås och musslor. Dragon har en väldigt speciell smak. Den luktar som nyslaget hö och har en egen smak.. Dessutom finns den i vårt växthus. Gillar man inte dragon kan man byta ut den mot andra färska örter. Det här receptet hittade jag på nätet, hos Skånemejeriet.
Laxen stekte vi i grillpannan i två minuter och sedan i ugnen på 170 grader i ca 15 minuter. Pressad potatis fångar upp såsen.

Lax är alltid gott och variationerna med såser är oändliga.

Sås

1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
4 dl Créme Fraiche 
1-2 msk färsk dragon
salt och svartpeppar


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Spenatsoppa med ägg

Den här soppan gillar nästan alla våra barn, dock inte Jonathan. Han är mest tonårsaktig och skeptisk till det mesta. Det är bara att härda ut. Det går över. Vi har genomlevt det fyra gånger förut. Soppan är förutom god dessutom snabb och enkel.

Grönt och gott, gärna med en öl till.

3 msk smör
3 msk mjöl
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 400 gr hackad frusen spenat
1 dl mjölk
nyriven muskot
ev salt

Smält smöret och rör ner mjölet när smöret är smält. Tillsätt lite vatten i taget och buljongtärningarna. Låt koka 4 minuter för att bli av med mjölsmak. Häll i spenaten och koka upp igen. Tillsätt mjölk, muskot och eventuellt lite salt. Klart!
Servera med hårkokt hackat ägg. Vi kokar numera ägg i lite vatten med locket på och lägre värme. Tips från dansk TV och ett sätt att spara energi. Vi måste ju lämna något till våra barn och barnbarn att leva av.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Terminsstart

Idag blev det ingen matlagning. Vi hade samling på Skutberget med Jonathans nya klass. De börjar högstadiet. För oss är det sista gången. Ja, det är mycket sista gången när det gäller Jonathan. Sista gången på lågstaidet, mellanstadiet, sista skolavslutningen på Skåreskolan, sista.... Så är det att ha många barn. Lite vemodigt ibland, men för det mesta kul att ta steget vidare.

7E spelar Frisbeebrännboll mot föräldrarna. Ungdomarna kämpade tappert, men förgäves.

På vägen till Skutberget blev det burgare på Max. Trots allt är det den "bättre" av de "sämre" snabbmatställena.

Pappa Torgny

Potatisbullar

Vad gör man med kall pressad mandelpotatis som blivit över. För gott att slänga. Jag tog fram Prinsessornas kokbok från 40-talet. Där finns många recept på husmanskost. Ingen cocosmjölk, lime eller ajvar relish ingår.

Potatisbullar är ett bra sätt att ta vara på rester. Gammaldags och gott!

1½ liter kall pressad potatis
2 äggulor
2 äggvitor
2 msk smält smör
1 tsk salt
ströbröd

Rör ner äggulor, smör och salt med potatisen. Vispa äggvitorna och vänd ner dem i smeten. Forma bullar och lägg dem i ströbröd. Stek i smör på medelvärme tills de är gyllenbruna. Servera med lingonsylt.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Vitlöksbrytbröd

Jag letar ständigt recept. På nätet, i böcker, tidningar och från vänner och arbetskamrater. Dagens recept kommer från NWT som har ett eller flera recept varje dag. Ofta enkla och lättlagade. Det här är från 13/8 och tar lite mera tid. Men det är värt besväret. Passar bra till en god soppa i höstmörkret, som smyger sig på så sakteliga.

Det är så gott som det ser ut!


Fördegen

12,5 g jäst (1/4 paket)
2 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl special (180 g)

Huvuddegen

12,5 g jäst (1/4 paket)
1,5 dl kallt vatten
6 dl vetemjöl special
1 msk olivolja
1 tsk honung
1 tsk salt

Fyllnig

100 g kesella
20 g mjukt smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 nypa salt
hackad persilja eller färska örter

Blanda fördegen på morgonen. Blanda i övriga ingridienser utom salt och arbeta degen i 10 minuter i assistent. Tillsätt saltet och arbeta in det. Låt degen jäsa 1 timme till. Baka ut 12 minibaguetter. Lägg dem på plåt med plåtpapper och jäs 30 minuter. Sätt på ugnen på 250 grader med en eldfast form med vatten på botten. Gör i ordning fyllningen. Lägg den i en plastpåse. Snitta brödet ganska djupt och spritsa ner fyllning i skåran. Ställ in brödet och sänk värmen till 230 grader. Grädda 20-25 minuter.  Låt bröden svalna på galler.

Snitta brödet med en kniv.     Med en plastpåse, med snitt i ena hörnet, spritsas fyllningen i brödet.     Jämna fyllningen med en gaffel, så blir det snyggt också.

Kransen med vitlöksbaguetterna svalnar på ett galler, redo att brytas för att njutas av. Vänta inte för länge!

Ät och njut!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Curryfisk

Ett gammalt "torskrecept" som kommer till heders igen. Jag änvänder Pangalus istället. Som torsk smakar det inte, men Jonathans kompis Fredrik tyckte i alla dall att det var lite som på restaurang.

Forma riset i en skål och lägg upp så ser det extra festligt ut.

4 port

800 gr valfri vit fisk
2 purjolökar
2-3 msk curry
olja eller smör
4 dl crème fraiche
½ tsk salt
salt  och vitpeppar

Strimla purjolöken och skölj den. Fräs den i olja/smör och curry. Det kan vara ganska mycket curry för crème fraichen lenar smaken. Koka några minuter. Smaka av med salt. Smörj en eldfast form. Häll på lite av såsen i botten. Lägg på fiskiléerna. Salta och peppra. Häll på resten av såsen. Gratinera i ugnen 200 grader i ca 30 minuter. Servera med kokt ris. Majs och morot som tillbehör, smakar lite sött till det starka.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sådan ska jag aldrig bli!

Jag minns när jag var liten och tyckte att släktingarna som klappade en på huvudet  och sa "Vad stor du blivit" var urtrista. Sådan skulle jag aldrig bli! Nu är jag där! I dag fyller vår Samuel 25 år. Vart tog tiden vägen?!

Tack vare våra fem barn så hänger vi med lite i tiden. Vi lyssnar inte bara på gamla godingar på Spotify. Just nu lyssnar jag på Maja Gullstrand.

Här kommer i alla fall några nostalgiska tillbakablickar.

Hanna och Samuel på gång.

Först kusin Hanna och Samuel i mammornas (systrarnas) magar maj 1984. Kolla brillorna, bågarna är moderna igen.

Vi passar Hanna när mor och far är på minibröllopsresa

Kusinerna i december 1984. Vi passade Hanna på Gitarrgatan. Kolla 70 talsfärger och -tapeter.

Samuel på västkusten 1988

Samuel på västkusten, Mollön 1988. Solen lyste hela somrarna på den tiden. Byxorna är supernostalgi. De hade pappa Torgny på 50-talet.
Ooops I did it again!

Grattis på 25-års dagen!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tilapia (abborre)

När vi handlade på Willys senast blev vi rekomenderade tilapia, som liknar vår svenska abborre. Tilapia (= fisk från Nilen) har odlats i 4000 år, är vegetrian och enligt sägnen den fisk som Jesus utspisade sina lärjungar med när han hade uppstått efter påsken. Det kunde jag inte motstå.
I senaste nummret av Allt om mat fanns Tomas Diederichsens recept på abborre med selerikräm. Allt stämde. Det blev fantastiskt gott om jag får säga det själv. Tillhör däremot inte kategorin lättlagat, men väl värt besväret.


Tilapian var överraskande god och tillbehören smaskiga!

4 port

4 tilapia eller abborrfiléer
1½ dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk smör

sellericrème

600 gr rotselleri
4 dl mjölk 3%
2 msk crème fraiche
1 tsk salt

betor

400 gr polkabetor
1 msk konc flädersaft
3 msk rapsolja
½ pressad citron
½ tsk salt

smör

100 gr smör
½ gul finhackad lök
2 msk kapris
rivet skal från 1 citron
1 msk hackad gräslök
2 krm salt

blomkål

250 gr blomkål
1msk rapsolja
½ tsk salt

1. Koka betorna mjuka 15-20 minuter, skala och klyfta dem och lägg i dressingen.
2. Skala och skär sellerin i mindre bitar. Koka i mjölk ca 10 minuter. Häll bort mjölken och mixa med salt och crème fraiche.
3. Bryn smöret tills det luktar nöt och är ljusbrunt. Häll i ett kaffefilter och blanda sedan med övriga ingridienser.
4. Skär blomkålen i 1 cm tjocka skivor. Pensla med olja och salta. Stek i grillpanna 4 minuter på varje sida. ( Förvånansvärt gott! Snyggt att se på.)
5. Pannera fisken med mjöl och salt. Stek i olja på medelvärme. Tillsätt smöret och ös fisken så den får en krispig yta.

Lite pyssel med tillbehören. Men det är värt jobbet.

Polkarödbetor med flädersmak. En ny smakkombination för oss.     Rotsellericrème är ett säkert kort. Milt och gott.     Smör med lök, kapris, citron och gräslök. Pricken över i!.

Nytt och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

En tapper skara

När det bjuds på mat på  Slalomvägen brukar det inte vara svårt att få hit gäster. När det bjuds på surströmming glesnar skaran. Hans, Elvy och Lennart kom i alla fall. Vi njöt desto mera.

En tapper skara som njuter av smaken mer än doften.

Här behövs inget recept. Det är bara att handla, koka potatis och njuta!

Oförargliga burkar, oöppnade.     Detta är allt som behövs för en trevlig kväll i goda vänners sällskap.     När doften tonat ut smakar det gott med en chokaldtårta som avrundning på kvällen.

Välkomna nästa år!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Borsjtj-rysk rödbetssoppa

På hösten är det härligt att besöka torghandeln och titta i affärernas grönsaksdiskar för att se vad som är nyskördat. Färska rödbetor i en vegetarisk borsjtj med ett gott bröd från Solbergets bagarstuga är kalasmat för både gom och öga.

Lördag förmiddag på Stora Torget i Karlstad finns det alltid något gott att hitta.

6 port

6-7 rödbetor (500 gr)
2 gula lökar
1-2 morötter
1 klyfta vitkål (250 gr)
2 msk smör
1½ l vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
1-2 msk vitvinsvinäger
1 krm svarpeppar
ev salt

Riv eller strimla grönsakerna. Spar en rödbeta till slutet. Fräs grönsakerna i smör några minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar och kryddor. Koka 20-30 minuter. Smaka av med salt och vinäger. Tillsätt den sista rödbetan. Servera med crème fraiche eller gräddfil.

Borsjtj är lättare att laga än att stava.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Bonderudspotatis och Skårepotatis

När vi kom ut till mormor på landet doftade det ofta gott av vitlök när vi öppnade dörren på fredagkvällen. Det här blev en av våra favoriter. Det är grekisk potatis från början men heter numera Bonderudspotatis i vår familj.  Bonderud hette gården utanför Kristinehamn där mormor bodde 1987-1996.

Bonderudspotatis är enkelt och gott. Sköter sig själv i ugnen.


4 port

1 kg potatis
2 gula lökar
1 röd paprika
1 gul paprika
färsk broccoli
1 ask körsbärstomater
200 g fetaost
½ dl olja
2-3 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 msk örtsalt
1-2 msk örtkryddor typ oregano, rosmarin, dragon, timjan
salt och svartpeppar

Skala och klyfta potatis och lök. Skär paprika i stora fyrkantiga bitar. Blanda detta med olja och kryddor. Lägg på en plåt gärna på "silikonbakpapper". Lägg körsbärstomater ovanpå. Stek i ugn 200 grader i ca 40 min. Tillsätt broccolibuketter och tärnad fetaost och stek i ytterligare 10min. Servera detta med till exempel keso och majs eller keso blandat med tärnad tomat, lite finhackad purjolök och örtsalt.


Jag älskar potatis och det här kommer min variant på ett recept från Allers.

Bonderudspotatisen kan varieras på många sätt. Denna har bröd på toppen.

4 port

12-15 kalla kokta potatisar
200 gr fetaost
1 ask körsbärstomater
1 dl riven ost
4 skivor formfranska
1 dl grädde
2 msk hackad färsk basilika
2 msk hackad färsk persilja
1 vitlöksklyfta
örtsalt och svartpeppar

Smörj en eldfast form. Skala och tärna potatisen salta och peppra. Tärna fetaosten, klyfta tomaterna. Lägg ovanpå potatisen tillsammans med den rivna osten. Tärna formfranskan. Lägg tärningarna i grädde och krydda med örter, vitlök, örtsalt och peppar. Lägg brödtärningarna på toppen. Gratinera ca  30 minuter i 200 grader. Servera med sallad och goda oliver till vegetarianer och parmaskinka till dem som gillar det.

Varm mat värmer gott på altanen. Denna sommardag regnade det och regnade och regnade...

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Couscous med grönsaker

Idag stod jag vid frysdisken och tittade på en påse med fryst grönsaksblandning. Jag ville ha något som gick fort och passade att blanda med couscous. Torgny ville inte ha mera pasta denna veckan. Jag bestämde mig för att göra min egen variant med färska grönsaker, men inspirerad av påsens kombination. Det fungerade.

Couscous är både gott och vackert, särskillt med krispiga grönsaker.

4 port

1 bukett broccoli
sockerärtor
6 tomater
1 vitlöksklyfta
4 msk färsk basilika (eller 1-2 tsk torkad)
2 msk olivolja
3 dl couscous
3 dl vatten
½ tsk salt

2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Skär varje tomat i 6 klyftor. Krydda med salt, svartpeppar, lite socker ock ringla lite olivolja över. Jag grillar i min micro som har sensor. I vanlig ugn tar det ca 25 minuter 175-200 grader. Koka couscous enlig instruktion på paketet. Det varierar lite på de olika fabrikaten. Ångkoka broccoli och delade sockerärtor var för sig. Jag gör det micron.  Fräs pressad vitlök och basilika i olivolja. Blanda ner gönsakerna, tomaterna sist och servera med korv eller falafel. Gör en dressing med crème fraiche, vitlök och lite salt och peppar.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Paprikabröd

Miriam har önskat sig ett gammalt 80-tals recept från Allt om mat. Det är inte så svårt men tar lite tid att göra. Passar bra nu så här i hösttider när det finns gott om vackra röda paprikor i butikerna.

Saftigt och gott!

25 gr jäst
3 dl vatten
1 msk olja
1 msk maizena
1 tsk salt
2 msk persilja
½ tsk krossad rosmarin

Gör degen och låt den jäsa 45 minuter. Under tiden gör de två fyllningarna.

4 röda paprikor
3 stora gula lökar
3 msk persilja
3/4 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
2-3 msk vatten

Hacka lök och paprika. Fräs dem mjuka i vattnet och tillsätt kryddorna när de är klara. Låt svalna.

250 gr keso
1 vitlöksklyfta
3 msk persilja
1 krm timjjan
1 krm basillika
1 msk gräslök
2 krm salt
svartpeppar

Blanda keson med örterna , salt och peppar. Jag använde färska örter från växthuset och tog ungefär 1 msk av varje.

Mozarella i skivor eller annan ost, jag tog cheddar.

1 vispat ägg

När degen är jäst, knåda och dela i en stor och en mindre bit. Klä en rund bakform med den stora biten. Lägg hälften av paprika och lökblandningen på botten. Lägg på kesoröran och ost. Lägg på resten av röran och pensla kanten med ägg. Kavla och lägg på locket. Skär skåror och pensla locket med uppvispat ägg. Låt jäsa i 10 minuter. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Låt stå i 10 minuter 

Använd en springform, men låt inte locket hänga över kanten.     Lägg gärna upp på ett vackert fat så blir det gott för ögonen också.     Skär en bit och njut av doft och smak.

Lycka till Miriam!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny
                                                                                                             

Engelskt the

Andreas flyttade hem igår, för att flytta till Preston i England om tre veckor. Han skall studera "digital design" och hans flickvän Andrea "speldesign", vid universitet. Därför bjöd vi Andrea´s föräldrar på Engelskt the. Vi drack Lady grey ur vår engelska theservis och åt spenatpaj, samt scones med grädde och sylt. Vi minns vår englandstid och ser fram mot att få besöka ungdomarna där.

Ninni, Anders och Andrea på våran altan.

Tack för en trevlig kväll Ninni och Anders.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

PS Så här ser pajen ut!

Om man dubblar receptet och gör den i långpannan räcker den till många gäster.

Ansjovispaj

Ansjovis är jättesvenskt och jättegott. Här är ett recept som kommer från en veckotidning och är gjort av någon gammal baron. Den har säkert serverats som vickning många gånger. Efter pajen njöt vi av fruktbröd från Höjes vedugnsbageri, extralagrad äkta engelsk cheddar och  havtornsmarmelad tillverkad i Norrbotten. Hur gott som helst!

God paj med gott tillbehör.

pajdeg
125 gr smör
2½ dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

fyllning
3 hackade gula lökasmör
12 ansjovisfiléer
3 skivade tomater
1 msk ströbröd
1 dl riven lagrad ost
salt och svartpeppar

Gör pajdegen. Låt den vila 1 timme. Kavla den tunnt och förgrädda i 10 minuter. Stek löken mjuk i smör och lägg den på botten av pajen. Lägg på ansjovis och tomater. Krydda tomaterna med salt och peppar. Toppa med ströbröd och riven ost. Grädda i 20-25 minuter  i 180 grader.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Rester

Min matinspiratör framför andra, farmor Johanna Lind upplevde två världskrig och visste att ingen mat fick förfaras. Svärmor Margaretha har upplevt ett och är av samma uppfattning och spar rester i små plastburkar. Jag ser sådana rester som utmaningar och har ibland gjort spännande saker av dessa. Med bloggen blir det lättare att komma ihåg hur jag gjort. Igår åt vi Texmex och det är lätt att göra något gott av det som blir över. Här ligger köttfärs tillsammans med tomater, ost, crème fraiche och salsa. Den ena har Nacchoschips under och över. Den andra ligger i ett tortillabröd. Skjuts in i ugnen i 225 grader ca 10 minuter.

Nachos och tortilla smakar bra dagen efter också.

Ta vara på resterna!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Frukost vid Vänern

Idag är vi båda lediga. Vi låg efter lite med städningen, så efter en kopp kaffe och morgontidningarna röjde vi huset (utan att Jonathna märkte det). Medan jag sedan tvättade fönstren fixade Gunilla en matsäckskorg och sedan for vi ut till Räggårdsviken på Hammarö. Sedan kunde vi i ensamhet, lugn och ro njuta av frukost med solglitter i vattnet framför oss.

Man skall ta vara på de soliga dagarna och frukost smakar bäst ute.

Fånga dagen!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

PS Vi stack därifrån när de första badgästerna började dyka upp!

Kantameller

Andreas fyller 21. Det firar vi ett par dagar i efterskott. Han är stor nog att ha eget kalas på födelsedagen. Idag firar vi tillsammans med flickvännen Andrea och gudmor Katarina.
1991 åkte vi till England med Miriam och Samuel. Andreas och Bemjamin stannade hemma hos mormor och Katarina på Bonderud. Där plockade de "kantameller" på skogsstigen på vägen till sjön. Snart åker A&A dit för att studera i tre år! Tiden går rasande fort.
Idag plockade Katarina massor av  kantareller dagen till ära. Vi stekte dem i smör till förrätt. Huvudrätt var grillad lax och kiwi med citronsås. Till efterrätt grillade vi ananas med marshmallows och Tobleronesås. (Man kokar 1 dl grädde och smälter med 200 gr Toblerone.)

Kantareller på ett smörstekt bröd är jättegott!
"Kantameller" på smörstekt bröd.


Lax med kiwi och citronsås, samt grillade champinjoner och zucchini.

Ananas på grillen blir gott.
Ananas med grillade marshmallows och Tobleronesås.

Grattis Andreas!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Grönsaksomelett 2

Här kommer en variant av "geggaomelett". Jag har lagt till lite soltorkade tomater, honung och crème fraiche.



1 grön paprika
1 purjolök
1 burk krossade tomater, eller 6 färska tomater
10 soltorkade tomater
1 tsk honung
salt och peppar
hackad persilja
olja

8 ägg

Skär purjolöken i strimlor och skölj den. Tärna paprikan. Fräs lök och paprikan i olja i 5 minuter. Tillsätt tomater och soltorkade tomater och koka i 10 minuter. Gör en portionsomelett på 2 ägg och häll grönsaksröran över. Lägg på en klick fet crème fraiche och en kvist persilja. Röran räcker till 4 omeletter.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Båtbuss

Igår hade vi kalasdag. Vi började med båtbussen, tredje gången gillt. Man måste köpa biljett i god tid. Stillsamt och vackert. Skulle varit roligt med en guide. Jag fick åka hem och läsa i min historiebok. Sedan kalasade vi hos Patrik (Pappas 40-åriga arbetskamrat) och syterdöttrarna Hanna 25 och Lydia 18 år. Och över alltihopa lyste solen.

Stadshotellet i Karlstad från båtbussen.

Idag ska vi ordna kalas till denna sidas upphov. Andreas har fyllt 21. Blir det bra kommer det recept.

Ha en bra dag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Augustifrukost

Härligt när sommaren tar omtag. Det har inte blivit många frukostar ute denna semester. Men idag, när jag har min sista semestervecka och mamma har ledig dag blev det en skön frukoststund under körsbärsträdet på framsidan. Det är stilla på gatan. De som jobbar har försvunnit och de som har semester är någon annan stans. Bara vi och tornseglarna, som också äter frukost.

Allt smakar gott utomhus, om vädret är OK.

En bra början på en solig dag!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Pappas fiskelycka

Många gånger har jag fått syrliga kommentarer efter mina fisketurer. "Fick du ingen fisk pappa?" etc. Idag började mamma jobbet kl 06.30 och då passade jag på att ta mig en tidig tur till Svarttjärn. Där låg det dimma över den stilla tjärnen. Några kantareller växte efter stigen, enstaka hjortron och massor med blåbär. Gröngöligen hördes ödsligt över vattnet. Lommen flög några varv över huvudet på mig. Ett sträck med gäss formerade sig i höjden. Det var stilla och vackert, nästa så det räckte. Men det är ju alltid kul att få fisk och det fick jag. Tre öringar på kilot och däröver nappade, utöver en handfull abborrar. Det blir till middag i kväll och två i frysen!
Men var var alla barnen som brukade komma och möta mig i dörren? Jag fick rensa dem i tysthet i köket!

1,0, 1,1 och 1,2 vägde öringarna.

Fånga dagen (och fisken)!

Pappa Torgny

PS
Så här blev det. Ungsstekt med citronpeppar, salt och citronklyftor. Serverad med sallad, pressad potatis och citronsås.

Egentligen behövs bara citronpeppar som krydda.

1 citron
1½ dl grädde
2 dl crème fraiche
1 fiskbuljongtärning

Skär strimlor av citronskalet och koka i lite vatten 1 minut. Häll bort kokvattnet och tillsätt grädde, crème fraiche och fiskbuljongtärningen. Koka upp och smaksätt såsen med ca 1 tsk citronsaft, lite vitpeppar och eventuellt lite salt. Man kan skiva kiwi och steka i lite smör. Passar väldigt bra till lax.

Kokta rödbetor

Idag var det Persmäss i Karlstad. Vi åkte till stan och fyndade lite. På vägen hem gick vi över torget och köpte rödbetor. Det finns en hel del kravodlat och närproducerat nuförtiden. Härligt. När jag kom hem tittade jag i min kokbok, "Under valnötsträdet". En fantastiskt inspirerande kokbok. Där hittade jag den här goda dressingen som alternativ till smör. 

Kokta rödbetor hör sensomaren till.

Rödbetor i valfri färg kokas i vatten och salt  tills de är mjuka. Blanda sedan crème fraiche med papparrot och gräslök. Lite salt och pepar. Det ska vara stark pepparrotssmak. Det gifter sig bra med rödbetor. En traditionell sabbatsmåltid med "gefillte fish" har en god dressing med rårivna rödbetor och pepparrot. Jag har bara ätit det två gånger och det är jättegott.

Är och njut!

Mamma Gunilla noch Pappa Torgny

Grönsaksbulgur

Ett gott och nyttigt recept. Man kokar bulgur eller couscous och steker eller grillar de grönsaker man tycker om. Sedan är det bara ett blanda. Nu när solen kommit tillbaka sitter vi och njuter på altanen och grillar lite gott, t ex majs, tomater och zucchini.

Smasken för vegetarianer.

3 dl bulgur
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
champinjoner stekta i vitlök
paprika
broccoli
purjolök

dressing
1 lime, skal och saft
2 dl crème fraiche
1 tsk honung
lite salt och peppar

Blanda till dressingen. Koka bulgur i vatten och buljong. Stek och koka grönsakerna var för sig. Bland med grönsakerna och lite timjan.

Dressingen är toppen!

Grillad zucchini

1 zucchini
1 citron
1 vitlöksklyfta
persilja
olivolja
salt och peppar

Skiva zucchinin tunnt och salta. Låt stå en stund. Blanda persilja, citronsaft och skal, vitlök, salt, peppar och olivolja med mixerstav. Grilla zucchinin och pensla med dressingen.

Hurra för solen!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny


Selmas vinbärsgömma

Selma är våran nobelpristagare ifrån Värmland Selma Lagerlöf. Första gången jag åt den här pajen var i miniformat på Mårbacka tillsammans med Torgny och Marian Väpnargård, en stor Selmakännare. Jag blev jätteglad när jag hittade receptet i en veckotidning. För enkelhetens skull gör jag det som en stor paj.

En perfekt avrundning på en kräftskiva.

pajdeg
100 gr smör
2 msk socker
2 1/4 dl vetemjöl

fyllning
½ liter röda vinbär

topping
1 ägg
1 dl socker
25 gr rumsvarmt smör
100 gr cocosflingor

Gör pajdegen och smeta ut den i pajformen. Rensa och lägg i pajformen. Blanda ihop toppingen och lägg över vinbären. Grädda på botten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Servera pajen ljummen.

Njut i augusti!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kräftdipp

Visst är det gott med kräftor, även om de är utländska och frysta. Då är det gott att ha något att dippa kräftstjärtarna i. Idag hade vi köpt några paket kräftor och Gunilla bakade ost och svamppaj samt vinbärspaj. Jag frågade om vi inte skulle ha en dipp till kräftorna. Ja, sa Gunilla. Gör en! Hoppsan. Jag fick några goda råd och rörde ihop majonäs, ganska mycket pepparrot, dill och salt i en skål. Det blev jättegott.

Jag blandade ihop lite olika saker. Och det blev jättegott!

Prova själv!

Pappa Torgny

Västebottenpaj med kantareller

Jag hittar inte kantareller men det gör Katarina. Hon kom med svamp och jag gjorde ostpaj från "Allt om mat". De har duktiga matfotografer som lockar och inspirerar.

Inget är som skogens guld!

pajdeg
3 dl vetemjöl (180gr)
125 gr kallt smör
3 msk kallt vatten

fyllning
200 gr lagrad ost
4 ägg
2½ dl mellangrädde
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

topping
500 gr färska kantareller
1 msk smör
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
gräslök

Gör pajdegen, kavla ut den i pajformen och låt stå kallt i kylskåp minst en timme. Pricka degen mad gaffel så att den inte bubblar upp. Förgrädda pajen i 10 minuter i 200 grader. Riv osten och blanda grädde och ägg. Häll i pajskalet och grädda i ca 35 minuter. Stek kantarellerna i smör och lägg på toppen av ostpajen tillsammans med gräslök. Lika gott som vackert.

Ost och kantareller, kan det bli godare? Tror inte det!

Augustinjutning!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Rensa vinbär på mormors vis

Här kommer ett tips på ett enkelt sätt att rensa vinbär. Knepet är gammalt. Plocka vinbären i klasar och använd gaffel när du rensar.

Det enkla är ofta det bästa sättet att göra saker på!

Njut av sensommarens skördar!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

RSS 2.0