Andreas favoriträkor
Det här är Andreas favoritmat alla kategorier. Det önskar han alltid när jag frågar vad han vill ha. Kombinationen är rolig också eftersom jag blandar kulturer. Räkorna lärde jag mig av en god vän (Anders) i London som hade indiska vänner. Riset har jag lärt mig av en iransk kvinna (Nazi) som bor på Stodene.
Indiska räkor
4 port
500 g räkor
2 msk olja
2-3 msk curry
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
6 kardemummakapslar
8 kryddnejlikor
1 kanelstång
1 lagerblad
2 tsk gurkmeja
½ tsk salt
Hacka löken. Värm oljan i en gryta på medelvärme tillsätt curryn. Lägg i lök och pressad vitlök. Låt det fräsa på medelvärme 10 min. Tillsätt övriga ingridienser utom räkor. Låt såsen koka på medelvärme 20 min. Tillsätt räkorna strax före servering.

Iranskt ris
4 dl jasmin eller basmatiris
2 l vatten
3 tsk salt
3msk olja
berberisbär (finns i orientaliska affärer, ser ut som små röda russin)
1 tsk socker
1 msk olja
Skölj riset i mycket vatten. Koka riset i vatten och salt i 3 min. Häll olja i botten på en teflonkastrull lägg riset ovanpå låt det svälla 30 min på medelvärme. Det ska bli en hård skorpa i botten. När riset är klart så ska det hällas upp och ner på ett stort serveringsfat. Det knapriga på toppen.
Berberisbären ska rensas och sköljas. Fräs dem mjuka i olja och socker och lägg dem ovanpå det knapriga riset.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla
Indiska räkor
4 port
500 g räkor
2 msk olja
2-3 msk curry
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
6 kardemummakapslar
8 kryddnejlikor
1 kanelstång
1 lagerblad
2 tsk gurkmeja
½ tsk salt
Hacka löken. Värm oljan i en gryta på medelvärme tillsätt curryn. Lägg i lök och pressad vitlök. Låt det fräsa på medelvärme 10 min. Tillsätt övriga ingridienser utom räkor. Låt såsen koka på medelvärme 20 min. Tillsätt räkorna strax före servering.

Iranskt ris
4 dl jasmin eller basmatiris
2 l vatten
3 tsk salt
3msk olja
berberisbär (finns i orientaliska affärer, ser ut som små röda russin)
1 tsk socker
1 msk olja
Skölj riset i mycket vatten. Koka riset i vatten och salt i 3 min. Häll olja i botten på en teflonkastrull lägg riset ovanpå låt det svälla 30 min på medelvärme. Det ska bli en hård skorpa i botten. När riset är klart så ska det hällas upp och ner på ett stort serveringsfat. Det knapriga på toppen.
Berberisbären ska rensas och sköljas. Fräs dem mjuka i olja och socker och lägg dem ovanpå det knapriga riset.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla
Kommentarer
Postat av: Josephine
Hej! jag måste bara få tacka för den underbara maten vi fick igår! Bra jobbat Gunilla! :D
Trackback