Tilapia (abborre)

När vi handlade på Willys senast blev vi rekomenderade tilapia, som liknar vår svenska abborre. Tilapia (= fisk från Nilen) har odlats i 4000 år, är vegetrian och enligt sägnen den fisk som Jesus utspisade sina lärjungar med när han hade uppstått efter påsken. Det kunde jag inte motstå.
I senaste nummret av Allt om mat fanns Tomas Diederichsens recept på abborre med selerikräm. Allt stämde. Det blev fantastiskt gott om jag får säga det själv. Tillhör däremot inte kategorin lättlagat, men väl värt besväret.


Tilapian var överraskande god och tillbehören smaskiga!

4 port

4 tilapia eller abborrfiléer
1½ dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk smör

sellericrème

600 gr rotselleri
4 dl mjölk 3%
2 msk crème fraiche
1 tsk salt

betor

400 gr polkabetor
1 msk konc flädersaft
3 msk rapsolja
½ pressad citron
½ tsk salt

smör

100 gr smör
½ gul finhackad lök
2 msk kapris
rivet skal från 1 citron
1 msk hackad gräslök
2 krm salt

blomkål

250 gr blomkål
1msk rapsolja
½ tsk salt

1. Koka betorna mjuka 15-20 minuter, skala och klyfta dem och lägg i dressingen.
2. Skala och skär sellerin i mindre bitar. Koka i mjölk ca 10 minuter. Häll bort mjölken och mixa med salt och crème fraiche.
3. Bryn smöret tills det luktar nöt och är ljusbrunt. Häll i ett kaffefilter och blanda sedan med övriga ingridienser.
4. Skär blomkålen i 1 cm tjocka skivor. Pensla med olja och salta. Stek i grillpanna 4 minuter på varje sida. ( Förvånansvärt gott! Snyggt att se på.)
5. Pannera fisken med mjöl och salt. Stek i olja på medelvärme. Tillsätt smöret och ös fisken så den får en krispig yta.

Lite pyssel med tillbehören. Men det är värt jobbet.

Polkarödbetor med flädersmak. En ny smakkombination för oss.     Rotsellericrème är ett säkert kort. Milt och gott.     Smör med lök, kapris, citron och gräslök. Pricken över i!.

Nytt och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0