Äppelkaka + äppelmuffins
Här kommer ett succérecept. Samuel som inte gillar efterrätter åt två bitar av äppelkakan! Det är ett recept från Allt om mat.
Smeten
12 dl dinkelsikt (jag tog 3 d fullkornsdinkel och resten vetemjöl)
4 dl socker
2½ msk bakpulver
1 påse mald kardemumma (17 gr)
300 gr rumssvarmt smör
3 ägg
6 dl mjölk
Topping till långpannan
3 skivade äpplen
½ dl kokos
½ dl råsocker
1 msk kanel
Muffins
2 rivna äpplen
1 msk krossad kardemumma
1 skivat äpple
Blanda de torra ingridienserna och klicka ner det rumsvarma smöret till en smulig smet. Blanda ner ägg och mjölk och rör tills smeten är slät. Häll hälften av smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Lägg på toppingen. Riv 2 äpplen och blanda ner i smeten som är kvar. Fyll 9-12 stora muffinsformar. Toppa med äpplskivor och krossad kardemumma. Båda sorterna gräddas 25-30 minuter i 200 grader.
Väl värt besväret!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny