Libanesisk mat

Länge sedan sist men nu har jag semester och tid och ork över att skriva på bloggen. I år tog de två kusinerna Benjamin och Michael studenten. Då ska det bjudas på mat! Eftersom jag tycker om att hitta på nytt så fick det bli Libanesiskt.  Vi kom i maj iväg på vår efterlängtade Israelresa och smakade sådan mat där. Vi fick hjälp av en annan kusin Simon, som bott till och från i Israel, med recept på deras underbara ris.

Gunilla och Simon i full färd med att beställa mat på en Libanesisk restaurang i Abu Ghosh, utanför Jerusalem. Bordet blev fullt av läcker och nyttig mat.

Guldgult ris

4 port.

4 dl basmatiris
7½ dl vatten
1-2 tsk gurkmeja
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
2 gula lökar
½ dl flagad mandel
(½ dl gula russin)
1 dl gröna linser

Ris med mandel, russin, gröna linser och lök, färgat av gurkmeja.

Koka riset med kryddor och salt. Stek löken mjuk i olja. Tillsätt mandel och russin mot slutet av kokningen. Koka liserna för sig och blanda med riset när det är klart. Lägg upp riset på ett stort fat och lägg den stekta löken ovanpå.

Till detta serveras Falafel

3 dl kikärter som blötlagts över natten
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 knippe persilja

Låt de blötlagda kikärtorna rinna av väl. Blanda allt i en matberedare. Låt smeten stå och torka 3-4 timmar. Gör 25 valnötsstora bollar, stek eller fritera dem i olja.
Det finns också goda falafel att köpa färdiga eller som mix. Jag har gjort olika beroende av tid. Alla smakar gott och är dessutom nyttiga!

Till detta serverade vi en Israelisk sallad, god och vacker.

1 gurka
4 stora röda tomater
1 röd lök (eller en färsk gul, smaken ska vara mild)
olivolja
saften av 1 citron
salt och peppar

Gröp ur gurkan och finhacka den och jag menar finhacka! Finhacka tomaterna och låt dem rinna av i en sil. Det går också att ta bort kärnorna men då får man ta en extra tomat. Finhacka löken. Blanda allt och smaksätt med olja, citronsaft, salt och peppar. Det ska smaka lite syrligt men inte surt


Dessutom hade vi pitabröd, smågurkor, oliver i olka färg och storlek och Simons ost (recetet hittar du under "Frukost -Lebaneost") och så Gudruns Hummus. Den är lite trist i färgen men smakar härligt när man får den i munnen. I mellanöstern äter många hummus både till frukost, lunch och middag. Man kan köpa färskt bröd på gatorna från morgon till kväll och hummus är himmelskt gott till det.

1 burk kikärtor
1 msk tahinipasta (sesampasta)
1-2 vitlöksklyftor
saft av 1 citron
1½ tsk spiskummin
salt och svartpeppar
ev. vatten

Mixa allt tillsammans. Smaka av med de olika kryddorna. Den blir godare om den får stå över natten.

Baba ghanoush

1 stor aubergine
1 msk tahini
1 vitlöksklyfta
citronsaft
salt och svartpeppar
hackad persilja och olivolja
(1 finhackad skinnfri och kärnfri tomat, detta är inte med i orginalreceptet men så fick jag salladen på flyget på väg till Israel)



Grilla auberginen i grillpanna tills skalet är brunt och skrynkligt. Det tar en stund. Gröp ur och finnhacka innanmätet och pressa ut överflödig vätska. Blanda i mixer med kryddor och citron, det ska smaka syrligt av citron. Blanda ner finhackad tomat för färg och smak samt dekorera med olivolja och hackad persilja.


Hummus med olivolja och en israelisk krydda zatar samt Baba ghanoush och vitt bröd med sesamfrö.

Tycker man att det här smakar gott kan man köpa en kokbok med mezemat eller leta på nätet. Det är fantastisk mat god, vacker och nyttig.

Benjamin, vår vegetariske son, med Libanesisk mat.

Benjamin, vår "vegetariske son", fick libanesisk mat till studenten och som teatersupé i oktober 2008

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0