Portvinssås
Den här såsen har vi fått hos Jan och Ann-Britt. Vi jobbade tillsammans med dem i Liverppol under tidigt 80-tal. Jag hade precis flyttat hemmifrån och Ann-Britt var tvåbarnsmor och rutinerad husmor. Jag lärde mig mycket av henne. Den här goda såsen fick vi när vi för några år sedan besökte dem hemma i vackra Skåne. Skåne är väl Sveriges matlandskap nummer ett. Klimatet är ju gynnsamt och havet fullt av läckerheter, vi fick smaka på haj bland annat. Den här såsen passar dock bäst till lax.
4-6 port
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
0,75 dl cherry eller 0,5 dl portvin
1 burk stenbitsrom
1 msk smör
1 msk mjöl
Koka upp grädde, crème fraiche, fiskbuljong och cherry/portvin. Blanda smör och mjöl ock rör ner i såsen. Man kan också anväda ljus redning från Maizena om man vill. Koka såsen i några minuter. Rör ner stenbitsrommen strax innan servering. Såsen får absolut inte koka. Smaka av med lite vitpeppar.
Våran sås serverades till Torgnys egenfångade öringar från Svarttjärn och pressad potatis.
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
4-6 port
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
0,75 dl cherry eller 0,5 dl portvin
1 burk stenbitsrom
1 msk smör
1 msk mjöl
Koka upp grädde, crème fraiche, fiskbuljong och cherry/portvin. Blanda smör och mjöl ock rör ner i såsen. Man kan också anväda ljus redning från Maizena om man vill. Koka såsen i några minuter. Rör ner stenbitsrommen strax innan servering. Såsen får absolut inte koka. Smaka av med lite vitpeppar.
Våran sås serverades till Torgnys egenfångade öringar från Svarttjärn och pressad potatis.
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Kommentarer
Trackback