Mormor Iris Trattkantarellsoppa

Mitt första recept är mormor Iris Trattkantarellsoppa som hon skapade av det som fanns hemma i hennes "magra kylskåp" och i skogen bakom huset.

En lyckad dag i skogen. Korgar fyllda med trattkantareller.     När svampkorgarna är fyllda är det gott med en fika vid bilen.     Efter en svaptur återstår rensingen. Då smakar det bra med överblivna triangelmackor från utflykten.
4 portioner

2 msk smör
1 gul lök
10 potatisar
1 l grönsaksbuljong
1  ½ dl torkad trattkantarell
1  ½ dl små gröna ärtor
1 dl grädde eller crème fraiche
2-3 msk hackad persilja
salt och vitpeppar

Stek skivad lök i smör tills den blir glansig, Tillsätt grönsaksbuljong, skivad potatis, trattkantareller, salt och peppar. Koka tills potatisen är mjuk. Strax före servering tillsätt grädde eller crème fraiche ärtor och persilja.

Till soppan kan man servera Mormors vita bröd som är älskat av hela släkten.

Färskbakat vitt bröd förgyller alla måltider.

5 dl vatten
1 pkt jäst
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl special

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt mjöl tills det blir en blir fast deg, har du assisten låt den gå i 4 minuter. Tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 4 minuter. Låt degen jäsa i 30 min. Baka ut till 3 limpor. Låt jäsa i 30 min. Grädda i 275 gr. i 8 min. Stäng av ugnen låt brödet stå kvar ca 20 min. med ugnsluckan på glänt.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0