Fransk löksoppa med gorgonzola

När vi kommer hem efter Jonathans handbollsträning och veckohandling på fredagskvälen vill vi ha mat snabbt. Och det skall vara lite extra gott eftersom det är fredag. Men denna fredag gav vi maten lite extra tid, och det lönades sig. Löksoppan belv jättegod.

Smördegslocket stänger in alla de goda smakerna i löksoppan.

4 portioner

6-7 medelstora lökar
50 g smör
1 l vaten
2 dl vitt vin
2 buljongtärningar/2 msk fond (kalv eller grönsaks för oss)
1½-2 tsk salt
svetpeppar
1 lagerbblad
2 tsk timjan
4 rostade brödskivor
2-3 dl riven ost


Skala och skiva lökarna. Smält smöret i en gryta och lägg i löken och låt den mjukna på svag värme i 15 min. Späd med vatten och vin. Häll i buljongen och krydda. Koka sakta i minst 30 min. Värm ugnen till 225 grader. Häll soppan i ugnståliga skålar. Toppa med 1 rostad brödskiva och strö lite riven ost över brödet och gratinera i 8 minuter.
Det här är Anna Bergströms recept. Vi följer det men byter ut brödet mot smördeg och den rivna osten mot gorgonzola.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0