Gott till bubbel
En lördagskväll skulle vi hitta på lite gott till en flaska champagne, som vi fått. Det blev en tur till fiskbilen. Där köpte vi färska räkor och hälleflundra. Till räkorna gjorde jag en enkel dipp som mamma/mormor Iris lärt mig.
Räkdipp
1 del majonäs
2 delar crème fraiche
chilisås
pepparrot
salt
Blanda och samka av.
Till den här rätten använde vi de sista murklorna från mormor Iris. De ger en fantastisk smak till såsen.
Murkelflundra
4 hällefrundrafiléer
1 kg mjölig potatis
smör
5 dl grädde
1 ägg
1 charlottenlök
champinjoner/murklor
svampbuljongtärning
1 dl vatten
riven parmesan
riven gouda
salt
peppar
Skala och koka potatisen och gör ett gott mos med grädde och smör, vispa och tillsätt ägget. Fräs finhackad charlottenlök i smör, tillsätt skivade champinjoner. Koka murklorna och häll bort vattnet. Hacka dem och stek med resten av svampen. Tillsätt grädde och svampbuljong och koka ihop tills såsen tjocknar, tillsätt eventuellt ljus redning. Blanda ner parmesanosten. Sjud hälleflundrafiléerna. Spritsa moset runt kanten på en ungsfast form. Lägg ner fisken och häll såsen över och lägg den rivna osten ovanpå. Gratinera i 225-250 grader i 15-20 minuter. Efter den här middagen får man ta en promenad.
Smaklig måltid !
Mamma Gunilla och Pappa Torgny