Fluffiga frukostpankakor

God frukost!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Trippelchoklad

12 bitar
125 gr mörk choklad (70%)
100 gr rumsvarmt smör
3 dl socker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1½dl vetemjöl
75 gr mörk choklad (90%)
tryffelsås
100 gr mörk choklad (70%)
2 dl grädde
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka choklade och smält i micron. Vispa ihop smör och socker. Vispa äggen och tillsätt lite i taget i smörblandningen. Rör ner den smälta chokladen. Blanda de torra ingridienserna och vänd ner dem i smeten. Grovhacka den mörka chokladen (90%) och rör ner i smeten. Bred ut smeten i en smord och mjölad form 24Xx24 cm. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Koka upp grädden. Bryt chokladen (70%) i bitar och rör ner i grädden. Servera kakan med chokladglass och tryffelsås.
Sött och gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Svampcrêpes

crêpessmet
2 ägg
2 dl mjöl
4 dl mjölk
½ tsk salt
smält smör
fyllning
½ liten zucchini
150 gr frusen hackad spenat
200 gr champinjoner
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
100 gr ricottaost
riven ost
Hacka zucchini och champinjoner i fina tärningar. Stek var för sig i smör och pressad vitlök. Blanda med övriga ingridienser. Stek crêpesen, låt svalna och lägg sedan i fyllning och rulla ihop. Pensla med smält smör och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader i ca 10 minuter.

Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Pitabröd

25 gr jäst
6 dl vatten
2 msk olja
2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl till en smidig deg. Låt den jäsa minst en timme. Dela degen i 20 bollar. låt dem vila i 10 minuter. Sätt på ugnen på 275 grader och ställ in en plåt. Kavla ut bollarna till till ca 1 cm tjocka kakor. Lägg dem på den varma plåten och grädda 5-8 minuter. De ska svälla upp.
Samklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Irländska raggmunkar

600 gr mjölig potatis
1 3/4 dl vetemjöl
1 1/4 tsk salt
2 dl mjölk
½ tsk bakpulver
Skala och riv potatisarna fint. Pressa ut lite av vätskan. Blanda med övriga ingridienser och stek i smör och olja på medelvärme.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Bärpaj

Sött, syrligt och gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Trattkantarellsoppa med selleri

3 dl torkade trattkantareller
3 msk smör
1 l grönsaksbuljong
2 scharlottenlökar
4 msk mjöl
1 dl vispgrädde
1 äggula
salt och peppar
persilja och strimlad purjolök
Lägg kantarellerna i blöt. Skär sellerin i små tärningar. Fräs den i smör. Finhacka charlottenlöken. Ta up sellerin och fräs löken i smör. När den är glansig pudra över mjölet och häll på grönsaksbuljongen lite i taget. Koka i tre minuter. Tillsätt svamp och selleri och koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda äggula och grädde. Sänk värmen och rör ner i soppan. Servera med purjolök och persilja.

Det är bra att ha trattisar i förrådet!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Ost med Syrup

Ost förgyller livet!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Kyckling med Niklas tomatsås



Rosta valfria grönsaker i 175 grader 45-60 minuter. Blanda med passerade tomater och smaksätt med salt, peppar och vinäger. Ny smak varje gång!
Trevlig helg!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Slakad vitkål

Sedan smaksätter man med lika delar olja och vinäger för en mild sallad och kryddar med örtsalt, grovmalen svartpeppar och lite oregano.
Smart, eller hur!?
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Fylld aubergine

Vegetariskt är gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Speedsushi

Ät fort och njut intensivt!
Pappa Torgny
Saffransöring

2 öringar
2 tsk salt
1 pkt saffran
dillstjälkar
½ citron
vitpeppar
100 gr smält smör
finhackad dill
Filéa öringarna. Blanda salt med saffran och strö över fiskfiléerna. Lägg på dillstjälkar, citronsaft och vitpeppar. Stek i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter eller tills fisken har en innertempratur på 55 grader. Servera med klyftpotatis smaksatt med smör och citron, samt dillsmöret.


Kantarellerna kommer från Katarina.
Egen fångst och skörd är bäst!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Thai Grön Curry

Många grytor och pannor blir det!

Unna dig lite hjälp i köket ibland!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Cocostoppar

50 gr margarin
2 ägg
1½ dl socker
200 gr cocos
mörk blockchoklad
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alltsammans och klicka ut 35 små eller 10 stora kakor. De små gräddas i 175 grader i ca 12 minuter och de stora 20 minuter. När de svalnat doppa dem i smält blockchoklad.
Gott till kaffet!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Boktips


Först Nuala Gardners bok, Min vän Henry. Den handlar hennes autistiske son Dale och deras hund Henry som lyckas bygga en väg in i Dales värld. En bra bok för alla som jobbar med barn.
Sedan Frank Lindblad och Carl Lindgrens bok Välfärdslandets gåta, varför mår våra barn inte lika bra som dom har det? Mycket tänkvärt från en psykolog och en läkare och deras erfarenheter från sina yrkesliv. Passar för alla som har med barn att göra.
Till sist Maria Küchens Anteckningar efter en frontalkrock med Gud. Vi lyssnade på henne i lördags under kyrkans stiftsfest. Det är alltid spännande att lyssna på någon som inte har sina rötter i kyrkan, om deras möte med Gud och minst olika församlingar. Som hon så klokt sa, församlingen består inte av helgon, bara vanliga människor. Hennes bok ska vi lyssna till.
En bra bok förgyller livet!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Auberginegratäng

Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Tonfisklåda med bacon

Lägg rå tonfisk på toppen eller blanda ner med övriga ingridienser.
Vad gör man inte för sina barn!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Spagetti med köttfärssås

500 gr köttfärs
1 gul lök
smör
1 köttbuljongtärning
2-3 msk ketchup
1-2 msk kinesisk soja
½-1 dl mjölk
1-2 msk brun redning
vitpeppar

Hacka löken och stek tills den fått färg. Lägg i en kastrull. Stek köttfärsen i omgångar och blanda ner med löken. Tillsätt övriga ingridienser utom redningen som tillsätts när allt kokat upp. Koka såsen i 10 minuter. Servera med spagetti.
Tack för trevligt sällskap!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Champinjonsoppa

4-5 port
400-500 gr färska champinjoner
4 charlottenlökar
4 msk smör
1-2 msk pressad citronsaft
knappt 1 dl vetemjöl
1½ dl höns eller svampbuljong
2 dl grädde
2 äggulor
gräslök
Skala och hacka charlottenlökarna. Stek i smör i 5 minuter. Skiva champinjonerna och stek dem i omgångar utan smör så att vätskan försvinner. Blanda ner dem med löken och citronen och fräs ytterligare 5 minuter. Rör ner mjölet och tillsätt buljongen, lite i taget. Koka i 5 minuter. Vispa grädden lätt och tillsätt äggulorna. Rör ner i soppan som INTE får koka. Servera med hackad gräslök.
Väl värt besväret!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Stekt ris (Fried rice)
"Har ni Flajed Lajs (Fried Rice) på bloggen än? hittar inte..", skrev Andreas från England. Här kommer receptet till vår Engelske son och er andra.
Vi åt en del kinesiskt take away när vi bodde i England. Där hade de fantastikt stekt ris. Det här är mitt försök att återskapa. Lite krångligt med ägget, men övning ger färdighet. Trattkantarellerna är dagens tillägg. Nina på jobbet vill ha trattkantarellrecept.
2 ½ dl ris
5 dl vatten
1 tsk salt
2 gula lökar
olja
2 ägg lite vatten och salt
2 dl gröna ärtor
kinesisk soja
(2-3 dl torkade trattkantareller och smör)
Koka riset. Skiva och stek löken mjuk i olja, ju längre desto bättre. Sockra eventuellt lite. Det ger extra färg och smak. Koka ärtorna. Blötlägg och stek trattkantarellerna i smör. När riset är kokt, lägg upp det på en tallrik för att svalna lite. När löken har fått färg, vispa upp äggen och häll dem över löken. Låt äggröran halvstelna och rör sedan om. Blanda, ris, lök och ägg, ärtor och svamp. Smaksätt med kinesisk soja. Servera med keso och rivna morötter. Vi inviger vår soja och oystersås från Fjällbacka.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Rötter
Barnen har väl klagat lite då och då. Jag minns särskilt Samuel vid Vitlyckemuseet för många år sedan. Det löste vi med att leka Puh-pinnar vid bäcken och lilla bron. Han har hört historien till leda men jag längtar i alla fall tillbaka till den tiden ibland. Men mest ser jag fram mot nya utflykter till nya sevärdheter med både Torgny och barnen.


Originalet och kopian.

Borta bra men hemma bäst (och nu blir det mer matlagning)!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Runt i Naturen

Jag gillar också möjligheten att resa kullinariskt med hjälp av restauranger. Den här fanns i Fjällbacka och kockan sjöng på tailändska medan hon lagade vår mat. Torgny har raderat bilderna av misstag men gott var det!

Fånga dagen!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Höstglöd



Västkusten är Bästkusten!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Fettuccini med räkor

Koka fettuccini (med tomatsmak). Skala räkorna. Strimla succhinin och wooka den hastigt med smör och vitlök. Lägg i räkorna och värm upp dem. Blanda med pasta och en halv sats av hummersåsen. Torgny sa att han skulle betalat för den här anrättningen på restaurang. Vad tycker ni?
Värt att pröva!
Mamma Gunillla och Pappa Torgny
Ängshök n:o 100

Pappa Torgny och Mamma Gunilla
PS
Det är kul när blom- och fotointresset samverkar.

Räkpasta med pesto

3 port
3-4 msk röd pesto
6 soltorkade tomater i olja
1 dl grädde
1 burk kronärtskockshjärtan
300 gr räkor med skal
250 gr tagliatelle
Koka pastan. Skala räkorna, klyfta kronärtskockshjärtana och strimla tomaterna. Fräs räkorna i peston i 1 minut. Lägg i de övriga ingridienserna. Koka upp och lägg i den den varma tagliatellen. Smaka av med salt och peppar.
Lätt som en plätt!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Svarttjärnsöring med hummersås

Grattis farbror Stefan.
Hummersås
2½ dl grädde
1 dl crème fraiche
3 msk hummerfond
2 tsk fransk senap
4 msk dill
ev. vitpeppar
Bland och koka upp allt utom dillen. Tillsätt den strax före servering.

Smaklig måltid!
Pappa Torgny och Mamma Gunilla
Åsas tomatsoppa

6-8 färska tomater
1 gul lök
smör
3 stora potatisar
1 l grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt och svartpeppar
hackad persilja
Hacka löken fint och fräs i smör 5 minuter. Skålla och hacka tomaterna. Skala och tärna potatisarna. Tillsätt potatis, tomater och grönsaksbuljong. Koka i ca 10 minuter. Tillsätt grädden och smaksätt med salt och svartpeppar. Avsluta med den hackade persiljan.
Tack för alla trevliga kalas Åsa!
Gunilla och Torgny
Kycklingfilé med dragonpotatis

4 kycklingfiléer
salt och peppar
1 kg jämnstora potatisar
2 msk smör och rapsolja
1 tsk torkad dragon
1 tsk salt
1 dl riven lagrad ost
1 rödlök
150 gr haricots verts
100 gr körsbärstomater
bernaisesås
Skala och skär potatisarna som till hasselbackspotatis. Pensla med smör och rapsolja blandat med salt, peppar och dragon. Stek i mitten av ugnen i 30 minuter. Salta och peppra kycklingfiléerna och bryn i stekpanna ett par minuter på varje sida. Lägg dem i ungsfast form. Strö osten över potatisarna ställ in kycklingen och tillaga ytterligare 15 minuter. Skär löken i klyftor, fräs lök och hericots verts i stekpanna i smör och rapsolja. Tillsätt halverade tomater och låt det bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar. Gör 4 port bernaissesås.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
PS

Yoghurtglass

300 gr frusna bär
1 dl socker
3 dl yoghurt
Mixa bär, socker och yoghurt. Mixa i glassmaskinen 30 minuter.
Ät och njut!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Filmdags
Nu ser vi hela trilogin i "Special extended dvd edition". Många timmar film och ännu mer extramaterial.

Igår rullade "Sagan om de två tornen" med salta tillbehör och god dricka. Det gäller att ta vara på de olika årstiderna.

Se, ät och njut!
Pappa Torgny och Mamma Gunilla
Vackert och vemodigt

Men när det är höst kan man njuta av fiske, trattkantareller och ljus i fönstret. Och nu doftar det gott i vårt kök. Det blir Dubblinmackor och öl till middag.

Ha en skön höst!
Pappa Torgny
Kylskåpsrens

purjolök
gul lök
röd paprika
färska tomater
soltorkade tomater
finhackad persilja
5 ägg
3 msk vatten
salt och peppar

Fräs löken i olja eller smör. Tillsätt övriga grönsaker och koka 15 minuter. Gör omeletten och häll grönsaksröran ovanpå.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Quornpudding

1 litet vitkålshuvud
1 purjolök
1 gul lök
1 msk kinesisk soja
2 msk sirap
½ dl ströbröd
2 dl kokvatten
1 påse quorn
1 ägg
salt, vitpeppar
Skär kålhuvud, purjolök och lök grovt. Koka i rikligt med saltat vatten i 5 minuter. Spar 2 dl av kokvattnet. Låt grönsakerna svalna och häll kokvattnet på ströbrödet. Fräs grönsakerna i smör, soja och sirap. Värm quorn i smör och tillsätt det svällda ströbrödet. Vispa upp ägget och rör ner i quornet. Smaka av med salt och peppar. Varva med hälften av grönsakerna i botten på en eldfast form, quornröran och resten ovanpå. Stek i ugnen på 200 grader i 30-35 minuter.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny