Fruktsallad

1 stort äpple
2 bananer
2 apelsiner
3 kiwi
3 sharonfrukter (de ska ha små bruna fläckar på skalet precis som bananer)
Vitaminer piggar upp!
Mamm unilla och Pappa Torgny
Inte bara mat



Vi går mot ljusare tider!
Mamma Gunilla
Jordgubbs- och kiwipaj

4 port
75 gr smör
1½ dl mjöl
½ dl råsocker
1 krm bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret, blanda de torra ingridienserna. Rör ner smöret. Lägg bären i botten på en smord pajform. Om de varit frusna så pudra över 1 msk potatismjöl. Om de är syrliga tillsätt en ½ dl socker. Smula över pajdegen. Grädda i 200 grader i 20 minuter.



Smaskens!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Hummer och saffranspasta

4 port
300 gr pasta
1 pkt frysta små ärtor
2 dl crème fraiche
1 msk hummerfond
½ -1 tsk sambal olek
½ påse saffran
300 gr surimi (crab sticks)
2 msk kryddgrönt, persilja, gräslök eller timjan
Koka pastan enligt anvisning. Tillsätt ärtorna mot slutet. Tina surimin och skär den i bitar. Blanda crème fraichen med hummerfond, sambal olek och saffran och koka upp. Blanda alltsammans och strö kryddgrönt över.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Frukost med böckling

Recepten på smoothie och äggröra finns redan på bloggen.
God morgon!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Spenatpudding

250 g spenat
1½ dl stötta skorpor
4 dl röd mjölk
4 ägg
4 msk smör
1 tsk salt
½ msk socker
"Smält smöret. Vispa äggulorna tillsammans med mjölken och lägg i skorpsmulorna. Rör ner det smälta smöret och spenaten, sockra och salta. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner det i smeten som hälls i en bröad form och gräddas i vattenbad i en timme i 175 grader. Hälsningar Svärmor"
Vi gjorden den i ugnen utan vattenbad.

Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Andrea's äppelpaj
Idag var vi bjudna på lunch hos Andreas. Det är han som är upphov till den här sidan. Han bjöd på Mormors trattkantarellsoppa, det första recept som jag lade in på den här bloggen. Dessutom fick vi Mormors vita bröd. Jag kunde inte gjort det bättre själv. Till efterrätt fick vi en nyhet. Fias amerikanska äppelpaj som Andreas vän Andrea gjorde. Den var så mumsig att till och med Jonathan smakade, han brukar bara äta marsansås.
Tack för mat och paj!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Ostkaka

Ostkaka 4 port
500 gr keso
½ dl sötmandel
ev. 3-5 malda bittermandlar, förstärker mandelsmaken
3 ägg
1 knapp dl socker
½ dl vetemjöl
2 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandeln och riv eventuellt bittermandeln. Vispa ägg och socker lätt i en stor bunke. Blanda ner mjöl, mandel, mjölk och keso. Häll i en smord ugnsform 1½ l. Grädda ostkakan i ca 1 timme. Servera ostkakan ljummen med vispad grädde och hallonsylt.

Ät och njut!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Kvällsplock
Tips: Häll upp olivolja i en lite skål och doppa brödet i oljan. Såååå gott!

Trevlig helg!
Pappa Torgny
Soppa X 2 jordärtskocka och broccoli

Jordärtskockssoppa
800 gr jordärtskockor
2 potatisar
1 lök
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
salt och peppar
kryddgrönt
Hacka lök, skala och skär potatis och jordärtskockor i bitar. Koka i 4 dl vatten med buljongtärningarna i 20 minuter. Mixa soppan och tillsätt vatten och grädde och koka 5 minuter till. Salta och peppra och strö över lite kryddgrönt.

Broccolisoppa
2 buntar färsk broccoli
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
salt och peppar
Skär hela broccolin i bitar. Spar några buketter som kokas separat till garnityr. Koka broccolin i vatten och buljongtärning i 10 minter. Mixa och tillsätt grädde, salt och peppar. Lägg i broccolibuketterna.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Sesamlax

600 gr lax
4 msk japansk soja
3 msk flytande honung
2 tsk sesamolja
1 tsk mald ingefära
2 tsk rapsolja
salt och peppar
Blanda marimaden och lägg i laxen. Låt den ligga minst en halvtimme. Stek laxen 2 minuter på varje sida. Häll över marinaden och koka upp, sjud i någon minut. Servera fisken med ris och broccoli.
Även laxen är godkänd!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Vårpremiär



Vårhälsningar!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Dilldipp

Dilldip
gräddfil
lökpulver
dill
salt och peppar
Rör ner kryddorna i gräddfilen. Smaka dig fram, det ska vara mycket lökpulver. Ska man doppa morötter behövs det lite mera salt, men till chips nästan inget alls.


Vi serverade dip och morötter som tillbehör till kräftsoppan. Receptet finns på bloggen sedan tidigare men i en annan tallrik (loppisfynd som påminner om min Farmor Hanna som inspirerat mig med sin matlagning när jag var liten)

Kräftsoppa
2 medelstora morötter
1 ask kräftost 400 gr
5 dl lättcrème fraiche
½ dl vatten
1 burk kräftstjärtar
dill
salt och peppar
2 msk smör
Skala, riv och fräs morötterna i smöret. Rör ner mjukosten och låt den smälta på medelvärme. Blanda ner vatten, kräftspad och crème fraiche och koka upp. Strax innan servering, tillsätt kräftstjärtar och dill. Lättare kan det inte bli.
I dillens tecken ät och njut!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Pasta carbonara/salmonara
2 kött och 1 fisk
400 gr spagetti
3 ägg
1½ dl riven parmesan
bacon och kallrökt lax
Koka spagettin. Stek bacon och lax, var för sig. Vispa äggen. Rör ner äggen i den varma spagettin. Rör ner parmesanosten och bacon eller lax efter behag. Bacon till köttätarna och lax till vegetarianerna. Servera med strimlad salladskål och ärter, majs och paprikamix från frysen.


Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Päron med chokladmousse

Inkokota päron
4 st små päron/päronhalvor
2 dl strösocker
4 dl vatten
0,5 dl pressad citron
Koka upp socker, vatten och citronsaft. Skala päronen och lägg ned dem i vattnet. Koka i ca 20 minuter tills de är mjuka. Låt dem kallna i lagen.
Chokladmousse
100 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
3 ägg
2 msk florsocker
Smält chokladen i micron. Skilj äggulorna från vitorna. Hälften av äggvitan ska användas, vispa den hårt. Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att vitan rinner ut, då är den färdig. Vispa grädden hårt. Vispa gulorna med florsockret och rör ner dem i den smälta chokladen. Rör ner chokladblandningen i den vispade grädden. Vänd till sist ner den vispade äggvitan. Ställ kallt någon timme innan moussen ska serveras.
Ät och njut!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Veglunch

Grönt är skönt!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Frukost för mamma

Denna morgon blev det turkisk yogurt med valnötter och akacia honung, elvismackor, färskpressad juice, fruktklyftor och espresso. En bra start på en ledig dag!

Yoghurt med valnötter och honung blev vi inspirerade till att äta när vi var hela familjen på Kreta 2002. Mamma som inte gillar honung var skeptisk, men Miriam övertygade henne och nu återfinns det på vårt frukostbord då och då.



Ha en bra dag!
Pappa Torgny
Pestokyckling med ruccolasallad

Pestokyckling
kycklinglår
pesto
salt och peppar
Smeta in kyklinglåren med pesto. Salta och peppra. Stek i ugnen 225 grader i 25-30 minuter.

Ruccolasallad
1 pkt ruccolasalad
½ dl olivolja
4 msk pesto
pinjenötter
Blanda olja och pesto och häll över salladen. Toppa med pinjenötter.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Susannes semlor

25-30 bullar
5 dl mjölk
150 gr smör
75 gr sötdegsjäst
½ tsk salt
1½ tsk kardemumma
1 dl vit baksirap
2 ägg
3 tsk bakpulver
16-17 dl vetemjöl
Smält smöret och värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt övriga ingridienser utom bakpulvret och ca ½ dl mjöl. Låt degen jäsa 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet knåda in bakpulver blandat med mjöl. Forma önskat antal bullar. Jäs bullarna i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225-250 grader i 8-10 minuter.

Fyllning
200 gr mandel
4 bittermandlar
200 gr florsocker
1-2 msk marsanpulver
mjölk
Topping
florsocker
Mal mandeln och blanda med övriga ingridienser samt mjölk till en lagom tjock smet. Jonathan gillar inte mandelmassa, så han tar marsankräm som fyllning istället. Pudra hela härligheten med florsocker.
Gott till kaffet!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Skinnfri appelsin

Var rädd om fingrarna!
Mamma Gunilla
Vintersallad

½ kinakålshuvud
2 äpplen
2 apelsiner
Skär och blanda. Det går att ha dressing till om man vill. ½ dl majonäs blandas med ½ dl crème fraiche.
Ät mera frukt och grönt och må bättre!
Mamma Gunillla och Pappa Torgny
Spenatpaj

Pajdeg
50 gr smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
Fyllning
1 pkt hel spenat
2 dl riven ost
200 gr fetaost
15 körsbärstomater
3 ägg
3 dl grädde
½ tsk salt
färskriven muskot
Gör pajdegen och låt den vila svalt. Tina spenaten. (Degen gjorde jag i morse samtidigt som jag tog fram spenatpaketet.) Riv osten, skär fetaosten i tärningar, halvera körsbärstomaterna. Vispa ihop grädde (kan vara hälften mjölk) med äggen. Kavla ut degen och klä en pajform. Lägg i fyllningen och häll över äggblandningen. Grädda i 225 grader 40-50 minuter.
Här kommer en variant med broccoli och körsbärstomater.

Smaklig vegetarisk måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny (som faktiskt saknar äkta Fish n´ Chips)
Panacotta

4 port
3 dl grädde
2 dl mjölk
3 blad gelatin
4 msk socker
1 tsk vaniljsocker
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp mjölk, grädde ock socker. Rör ner gelatinbladen. Tillsätt vaniljsockret. Häll upp i en vacker skål eller ett glas. Den kan också göras i stor mängd till kalas och då kan man hälla upp den i plastglas och göra den dagen innan. Strax innan servering lägger man på valfri frukt
Sött och gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Asiatisk Wook

4 port
250 gr nudlar
1 pkt frysta wookgrönsaker
4 kycklingfiléer / quorn
2 ägg
1 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta
½-1 tsk sambal olek
2 msk fisksås
2 msk limejuice
2 tsk farinsocker
4 msk rapsolja
Lägg nudlarna i kallt vatten. Skär kycklingen / quorn i mindre bitar. Häll på sesamoljan. Vispa äggen. Värm olja i en stekpanna, häll i äggsmeten och rör om. När det stelnat, ta upp och lägg åt sidan. Koka wookgrönsakerna. Blanda fisksås, lime juice och farinsocker. Stek vitlöksklyftan med sambal olek i olja. Tillsätt kycklingen och stek tills den är klar ställ åt sidan. Häll bort vattnet från nudlarna och stek dem i olja, tillsätt grönsakerna, äggen och kycklingen och blanda allt. Servera med japansk soja eller oyster sås.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Stekt Gös

4 port.
2 gösfiléer
1 dl ströbröd
3 kryddmåttcitronpeppar
½ tsk salt
smör
Dela varje filé i två bitar. Blanda ströbröd med salt och peppar. Provsmaka så att det blir lagom salt och starkt. Panera filéerna och stek på medelvärme i smör.
Servera med smält smör.

Till dettta serverade jag klyftpotatis inspirerad av potatis vi fick på en fiskrestaurang i Jerusalem. Där växte Rosmarinen stora som buskar. Jag gillar både doften och smaken.
12 medelstora potatisar
25 gr smör
rosmarin
citronpeppar
rivet skal ½ citron
3 msk citronsaft
1 tsk salt
Skala och klyfta potatisen. Smält smöret och blanda ner kryddorna. Blanda med potatisen. Stek i ugnen 200 grader i ca 45 minuter.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny