Bloggjobb

Gott slut och gott nytt år önskar
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
PS. Du kommer att hitta bloggen/hemsidan på den vanliga adressen: www.minmammasmat.se
Ploughmans lunch

god cheddar
paté
cornichons
syltlök
cuberlandsås
gott bröd
Till detta passar det bra med en god öl eller julmust.
Smaklig måltid
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Fransk löksoppa



4 portioner
6-7 medelstora lökar
50 g smör
1 l vaten
2 dl vitt vin
2 buljongtärningar/2 msk fond (kalv eller grönsaks för oss)
1½-2 tsk salt
svetpeppar
1 lagerbblad
2 tsk timjan
4 rostade brödskivor
2-3 dl riven ost
Skala och skiva lökarna. Smält smöret i en gryta och lägg i löken och låt den mjukna på svag värme i 15 min. Späd med vatten och vin. Häll i buljongen och krydda. Koka sakta i minst 30 min. Värm ugnen till 225 grader. Häll soppan i ugnståliga skålar. Toppa med 1 rostad brödskiva och strö lite riven ost över brödet och gratinera i 8 minuter.
Gott med lök!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Lenas juliga kolatårta

8-10 perosner
mandelbotten
5 äggvitor
2,5 dl socker
2 hg mald mandel
kolasmet
1,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 krm salt
50 gr smör
1+1 dl grädde
½ tsk vaniljsocker
topping
3 dl vispgrädde
kakaopulver

Vispa äggvitorna. Rör ner socker och mandel. Grädda i 175 grader 30-35 minuter. Blanda sirap, socker, 1 dl grädde, salt och smör. Koka på ganska hög värme i 10-15 minuter. När den är kolabrun häll i den sista grädden och koka upp. Låt kolan svalna och rör ner vaniljsockret. Häll kolasmeten över mandelbotten och låt stå svalt en stund. Vispa grädden, lägg på tårtan och sikta över kakopulver.
Förföriskt gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Blinier
Samuel och Anna ville ha mat men inte julmat. Då fick det bli en av mina absoluta favoriter, blinier. De gick hem. Till och med Jonathan gillar det numera men han vill bara ha hackade rödbetor med gräddfil på sina blinier. Vi andra lyxade oss med lite löjrom.
8 port
50 gr jäst
3 dl lättöl
3 dl mjölk
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
4 dl bovetemjöl (finns i hälsokosthyllan)
4 äggulor
4 äggvitor
150 gr smält smör
Värm öl och mjölk till 37 grader. Smula ner jästen. Blanda ner mjöl, bovetemjöl och äggulor. Låt smeten jäsa i 30 minuter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till vitt skum. Vänd ner smält smör och vispad äggvita i smeten och stek blinierna på medelvärme.
Tillbehör: hackad saltgurka, ättiksgurka, rödbetor, rödlök, stenbitsrom och gräddfil.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
När juldagsmorgon glimmar
Snart blir det lunch hos Miriam och Erik och sedan bär det av hemmåt.

Tack för en trevlig jul Göran!
Pappa Torgny
Christmaspudding
Mormor Iris älskade också kraftiga fruktkakor som hon förgäves försökte stoppa i oss barn. Nu sent om sider gillar jag det, men det räcker med en bit per år.

Christmaspudding med idegran från Görans trädgård.

Benjamin fick hoppa i tomtedräkten och dela ut julklappar till ivriga små kusiner.
Nu är det jul i huset!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Kanderade äpplen

Nu är det jul!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Jul i Göteborg

Multimedia på Götaplatsen.

Andreas, Samuel, Jonathan, Anna, Miriam och Benjamin.

Liseberg är magiskt i vinterskrud.
Gud Jul!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Laxpasta

4 port
300-400 gram kallrökt lax
2 dl crème fraiche
1 purjolök
2 msk smör
400 gram grön tagliatella
vitpeppar
Koka tagliatellan. Strimla purjolöken och stek i smör tills den är mjuk. Lägg i laxen och låt den bli genomvarm. Häll på crème fraichen. Smaka av med vitpeppar. Servera med tagliatellan.

Smaklig måltid och god jul!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Grönkålssallad

grönkål
1-2 äpplen, gärna Ingrid Marie
1 röd lök
valnötter
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
italiensk salladskrydda
Strimla grönkålen. Riv äpplet och finkacka rödlöken. Blanda. Häll över dressingen och strö hackade valnötter på toppen. Ett härligt komplement till julbordet.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Ugnsstekta körsbärstomater

1 ask körsbärstomater
örtsalt
svartpeppar
Halvera tomaterna. Lägg dem på plåt och krydda med örtsalt och peppar. Låt stå i 2 timmar i 100 grader. Stäng av värmen 10 minuter innan de ska ätas. Annars blir de outhärdligt varma.
Smaklig måltid
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Laxpudding
De sålde billig kallrökt lax på Willys och eftersom jag hade idétorka innan jag handlade grabbade jag tacksamt två paket. Lax är en av de saker som alla gillar och äter här i huset. Igår var det laxpaj. Idag var det laxpudding och i morgon blir det laxpasta. Med julmust till är det kalasgott.
Som tillbehör rörde jag ihop ett äggsmör. Hade överblivet kallt kokt ägg som jag blandade med mjukt smör. Gifte sig bra smakmässigt med laxpuddingen.
4 port
1 kg kall kokt potatis
300 gr kallrökt lax
1 purjolök
1-2 msk smör
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
½ dl hackad dill
1-2 krm salt
vitpeppar
Strimla och stek purjolöken i smör. Skala och skiva potatisen och lägg hälften i en smord eldfast form. Lägg på purjolök och lax och täck över med resten av potatisen. Blanda ägg, grädde, mjölk och dill. Krydda med lite salt och vitpeppar. Häll över potatisen. Gratinera i ugnen 30 minuter i 200 grader.
Leve laxen, eller....!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny (som gillar att fiska)
Julost

Vi njuter av julens goda!
Pappa Torgny och Mamma Gunilla
Kajsas laxpaj med romsås

Deg
150 gr smör
3 dl mjöl
3 msk kallt vaten
Fyllning
250 gr kallrökt lax
3 ägg
3 msk hackad gräslök
2 dl grädde
Sås
4 msk majonäs
2 dl crème fraiche
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
50 gr stenbitsrom
Grädda pajen i 25-30 minuter i 200 graders värme.
Till vardag och fest!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Rostade kastanjer

Passar säkert bra i bröd.
Pappa Torgny
Engelsk frukost med Andreas

Engelsk frukost.

Skivorna är så stora att jag rostade dem i ugnen.
Välkommen hem Andreas!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Välkommen hem Andreas och Andrea

Nu blir det önskemat! Vi får se vad Andreas längtar efter.
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Ostomelett

4 ägg
4 msk philadelpiaost med valfri smak
salt och vitpeppar
2 msk vatten
Rör osten mjuk. Tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt vatten och kryddor. Stek på medelvärme.
I morgon tar vi nya tag.
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Portvinssås

4-6 port
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
0,75 dl cherry eller 0,5 dl portvin
1 burk stenbitsrom
1 msk smör
1 msk mjöl
Koka upp grädde, crème fraiche, fiskbuljong och cherry/portvin. Blanda smör och mjöl ock rör ner i såsen. Man kan också anväda ljus redning från Maizena om man vill. Koka såsen i några minuter. Rör ner stenbitsrommen strax innan servering. Såsen får absolut inte koka. Smaka av med lite vitpeppar.
Våran sås serverades till Torgnys egenfångade öringar från Svarttjärn och pressad potatis.
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Lenas Tigekaka

Tigerkaka
200 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl pressad apelsin
2 strukna msk kakaopulver
Rör smör och socker smidigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i smeten tillsmmans med pressad apelsin. Ta 2/5 del av smeten och blanda med kakao. Varva smeten 1 5 lager ljus underst och överst. Dra försiktigt med gaffel. Grädda 175 grader i nedre delen av ugnen i 50 minuter. Lägg över bakpapper och grädda ytterligare 15 minuter.
Njut av det söta och gemenskapen!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Solbergs Bagastuga



Minns ni när socialstyrelsen rekomenderade oss att äta 6-8 brödskivor om dagen? Då fanns det inte så här gott bröd att äta!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
PS Det går att hitta brödet på Bondens marknad i Karlstad, då och då.
I väntan på Lucia

Han en skön och ljus Luciadag!
Pappa Torgny och Mamma Gunilla
Jul- eller Adventsstjärna
Det innebar att inga "adventsstjärnor" hängdes upp och "julljusstakar" sattes ut i fönstren under advent. De kom först på julafton. Och hur är det med adventsstjärnan? Är det inte den stjärna som tändes vid jul för att visa vägen till Betlehem och stallet där Jesusbarnet föddes? En julstjärna!
Hos oss hänger stjärnan uppe och ljusstakarna står i fönstret och får oss att längta efter julen. Under den mörka tiden behövs något som lyser upp! Samtidigt är det en god tanke att inte ta ut allt i förskott...

Den här stjärnan i Tiffanystil hittade vi förra året och den tycker vi väldigt mycket om.
Pappa Torgny önskar god tredjeadventshelg!
Goda dipsåser till räkor

Vitlök och dill
2 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl hackad dill
½ tsk italiensk salladskrydda
Rosa sås
2 dl gräddfil
½ dl majonäs
2 msk chilisås
1 msk riven pepparrot
3 droppar tabasco
salt
Currysås
1 äggula
1-2 tsk fransk senap
2 dl gräddfil
2 tsk citronsaft
salt
Trevlig Helg!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Isländska pannkakor

Jag har ett urenkelt pannkaksrecept som grund till alla mina pannkaksvarianter. 1+1=2
1 ägg
1 dl vetemjäl
2 dl mjölk
salt
socker
smält smör
1 ägg per person brukar bli bra.
Lägg i en klick sylt och grädde och vika ihop pannkakan. Förvara dem svalt i väntan på gästerna och pudra lite florsocker på strax före servering.
Enkelt, vackert och gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Pytt med HP

Alla sätt är bra utom dom dåliga!
Mamma Gunilla
Sewalls currysoppa

1 hackad gul lök
1 msk curry
1 msk smör
1 liter buljong, kyckling, gönsaks eller fisk
1 dl långkorrnigt ris
1 äggula
1 dl grädde
ev salt
till servering
räkor eller crabsticks
Hacka löken och fräs i smör och curry. Tillsätt buljong och ris. Koka i 20 minuter. blanda äggula med grädde och rör ner i soppan starx före servering. OBS den får inte koka med ägg i. Då koagulerar ägget. Smaka av med salt om det behövs.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Barnens köttfärssoppa

4-6 port
5 stora potatisar
½ l vatten
1- 2 köttbuljongtärningar
1 gul lök
1 msk smör
300-400 g köttfärs
1-2 förpackningar av krossade tomater
paprikapulver
chilisås
salt och svartpeppar
Skala och skiva potatisen och koka den i vatten och buljongtärning i 10 minuter. Skala och hacka den gula löken och stek i smör. Stek köttfärsen och krydda med paprikapulver och chilisås. Blanda alltsammans och koka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Kalasgott!
Mamma Gunilla occh Pappa Torgny
Kräftsoppa

5-6 portioner
2 medelstora morötter
2 msk smör
1 ask kräftost 400 gr
5 dl lättcrème fraiche
1 l vatten
2 ½ fiskbuljongtärningar
1 burk kräftstjärtar
majzena
dill
Skala, riv och fräs morötterna i smöret. Häll i vatten och buljongtärningar. Koka i några minuter. Rör ner mjukosten och låt den smälta. Blanda ner crème fraiche och spadet från kräftorna, låt koka upp. Strax innan servering, tillsätt kräftstjärtar och dill. Snabbt och supergott!
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Saffransgran

2 granar
5 dl mjölk
1 pkt sötjäst
1 dl socker eller 1 dl vit sirap
½ tsk salt
1 pkt saffran
100 gr smält smör
11-13 dl mjöl
1 ägg
pärlsocker

Gör en bulldeg som vanligt men blanda ner saffranet i degvätskan innan mjölet tillsätts. Degen ska vara blank och en aning kletig, inte fast som till matbröd. Låt degen jäsa 30 min. Dela degen i två delar. Dela varje klump i 16 delar och rulla till bollar. Lägg bollarna i ett granmönster. Först en boll och så två, tre och så vidare. Längst ner lägger lägger man en boll till granfot. När granen jäst 30 min penslas den med vispat ägg och pärlsocker. Grädda granarna i 225 gr ca 12-15 min.
Lycka till!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Saffransskorpor

1 påse saffran
2 msk Cointeau eller Grand Mariner
100 g smör
1 stort ägg
1 dl socker
3½ dl mjöl (210 g)
1 tsk bakpulver
1 dl pekannötter
1 apelsin rivet skal
Bland saffran och likör och låt stå över natten. Sätt ugnen på 200 grader och smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Riv det yttersta skalet på en apelsin. Blanda mjöl och bakpulver och hacka nötterna. Blanda alltsammans och ta upp degen på bakbord och dela i två delar. Rulla ut till två längder. Grädda i 15-20 minuter. Låt svalna på plåt. Skär längderna i 2 cm långa bitar.Lägg dem med snittytan upp på en plåt och torka i 75 grader i ca 40minuter.
Passar bra i Adventstider!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Adventsmorgon
I går köpte jag en skarvsladd. Ljusstaken i Andreas rum stod mörk förra året och i år också. Sladden räcker inte till kontakten och jag lovade mig själv att köpa en sladd. Men ljusstaken stod mörk hela förra december. I år började det likadant. Men igår blev det av. En skavdosa för 19 kr på Willys (hoppas den håller) och det lyser vackert i Andreas (numera gästrummets) fönster.

Välkommna hem i jul Andreas och Andrea!
Pappa och Svärfar Torgny
Bakpotatis

Skagenröra
räkor
majonäs
dill
Hacka önskad mängd räkor. Blanda med önskad mängd majonäs. Smaksätt med dill. Sprättlätt och supergott.
Värmande gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Äta ute
En vanlig torsdag och födelsedag. En dålig kombination när vi båda jobbar sent och födelsedagsbarnet dessutom kommer sent från skolan i Ransäter. Vi bestämde träff på "Coffehouse by George" på stan. Det blev pasta med fyra varianter av sås, och vi slapp matlaningen. Det är gott och trevligt att äta ute, men hemma är för det mesta bäst.
Grattis Benjamin!
Mamma Gunilla, Pappa Torgny och Bror Jonathan
Benjamin 20 år

Här är hela dåvarande barnaskaran. Benjamin, Miriam, Samuel och Andreas.

Benjamin i sin första riktiga teaterföreställning på Sundsta. Bill i "Me and my girl".

Här spelar han Sebastian i "Trettondagsafton" på Arenan.
Just nu spelar han Bob Crachit i en "En Julsaga" på Tempelriddaren.
Grattis Benjamin
Mamma och Pappa
Tonfisksallad, varm/kall

Varm tonfisksallad
4 - 6 pers
4 dl ris
8 dl vatten
1 tsk salt
1 paket wookgrönsaker eller ärter, majs och paprika
2-3 burkar tonfisk
1 purjolök
1 msk olja
2-4 msk curry (beror på styrka)
3 msk hackad dill
Koka riset. Fräs den skivade purjolöken i olja och curry. Koka grönsakerna. Blanda allt och värm på medelvärme så att tonfisken också blir varm.
Dressing 1
2 dl matlagningsyoghurt
1-2 msk curry
3-4 msk mango chutney
Dressing 2
2 dl crème fraiche
2-3 msk mango chutney
1- 2 tsk worchestersås
några droppar tabasco
Kall tonfisksallad
4 - 6 pers
4 dl ris
8 dl vatten
1 tsk salt
2-3 burkar tonfik i olja
frysta ärter, majs och paprika
isbergssallad
gurka
tomat
Koka riset. Tillsätt de frusna grönsakerna så att riset blir kallt. Blanda ner tonfisk. Skär sallad i strimlor och gurka och tomater i klyftor. Servera grönsakerna separat.
Dressing
½dl majonäs
3 dl gräddfil
3-4 msk chilisås
3-4 msk bostongurka
salt och peppar
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Lyxig rotfruktsgratäng

2 morötter
1 stor palsternacka
1 liten rotselleri
1 dl grädde
4 dl grönskasbuljong
2 dl riven lagrad ost
ljus redning
4 skivor formfranska
1 dl grädde
rapsolja
örtsalt och vitpeppar
Täna "rotsakerna" i små bitar. Lägg dem på en plåt med olja, salt och peppar. Rosta i ugnen i 25 min i 225 grader. Dela formfranskan i fyrkantiga biter och häll över 1 dl grädde och lite örtslat Koka upp buljongen med 1 dl grädde. Red av med 2-3 matskedar ljus redning och koka 3 min. Sänk vämen och rör ner osten så att den smälter. Lägg rotsakerna i en smord eldfast form. Häll över såsen och toppa med brödtärningarna. Sänk värmen till 200 grader och gratinera i 20 minuter.
Smaklig måltid!
Moster Gunilla och Morbror Torgny