Lenas juliga kolatårta
Vi hade Simon på besök och bjöd på libanesisk mat. Till efterrätt skulle det vara något sött och gott men baklava hade jag inte tid med. Det blev Lena Sewalls julaftonsrecept från NWT. Jag är säker på att libaneserna skulle godkänna den, med ett stänk av rosenvatten.

8-10 perosner
mandelbotten
5 äggvitor
2,5 dl socker
2 hg mald mandel
kolasmet
1,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 krm salt
50 gr smör
1+1 dl grädde
½ tsk vaniljsocker
topping
3 dl vispgrädde
kakaopulver

Vispa äggvitorna. Rör ner socker och mandel. Grädda i 175 grader 30-35 minuter. Blanda sirap, socker, 1 dl grädde, salt och smör. Koka på ganska hög värme i 10-15 minuter. När den är kolabrun häll i den sista grädden och koka upp. Låt kolan svalna och rör ner vaniljsockret. Häll kolasmeten över mandelbotten och låt stå svalt en stund. Vispa grädden, lägg på tårtan och sikta över kakopulver.
Förföriskt gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny

8-10 perosner
mandelbotten
5 äggvitor
2,5 dl socker
2 hg mald mandel
kolasmet
1,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 krm salt
50 gr smör
1+1 dl grädde
½ tsk vaniljsocker
topping
3 dl vispgrädde
kakaopulver

Vispa äggvitorna. Rör ner socker och mandel. Grädda i 175 grader 30-35 minuter. Blanda sirap, socker, 1 dl grädde, salt och smör. Koka på ganska hög värme i 10-15 minuter. När den är kolabrun häll i den sista grädden och koka upp. Låt kolan svalna och rör ner vaniljsockret. Häll kolasmeten över mandelbotten och låt stå svalt en stund. Vispa grädden, lägg på tårtan och sikta över kakopulver.
Förföriskt gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Kommentarer
Trackback