Farmors favoritröra

Vi testade och gillade. Tack för receptet "Farmor"!
Svärdottern Gunilla och Sonen Torgny
Rosmarinpotatis

2 kg potatis
6-8 kvistar färsk rosmarin, hackad
75 gr smör eller 0,75 dl olivolja
1 tsk salt
flingsalt
Tvätta och klyfta potatisarna. Smält smöret blanda med salt och rosmarin. Blanda med potatisarna. Lägg i en långpanna och strö flingsalt över. Stek i ugnen i 45-60 minuter. Tiden beror på sorten.
Njut av doft och smak!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Grillat x 3

Fläskfilé
Santa Maria marinad allround
honung
färsk timjan
lite, lite hickory smoke
halverade paprikor
Marinera minst 30 minuter, gärna längre. Grilla 30 minuter.

Makrillfilé
salt och citronpeppar
halverade citroner
Krydda och grilla 5 minuter på varje sida.

Halloumisallad
sallad
gurka
tomater
färska champinjoner
paprika i olika färger
rödlök
halloumi grillad i grillpanna och skuren i bitar
Skär grönsakerna i valfri storlek och lägg halloumin på toppen. och servera med dressing.
Dressing
4 msk olja
3 msk balsamvinäger
1 tsk honung
citronpeppar och salt
Blanda och smaka dig fram.
Grattis på 44-årsdagen Göran!
Syster Gunilla och svåger Torgny
Bananplättar

smet
2½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk socker
2 ½ dl mjölk
1 ägg
2 msk smör och rapsolja
1 mogen banan, gärna övermogen!
tillbehör
lönnsirap
björnbär
Blanda först ägg och mjölk, sedan alla torra ingridienser. Rör ner ägg och mjölkblandningen till en jämn smet. Mosa bananen och rör ner tillsammans med smör och rapsoljan. Stek små plättar i medelvärme. Tina björnbären eller värm i micron och tillsätt lite socker.

Ha en bra dag!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Miriams önskepasta

röd pesto
12 soltorkade tomater i olja
1 stor vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
4 msk rostade pinjenötter
1 ½ dl olivolja
salt och peppar
pasta
400 - 500 gr tagliatelle
50 gr ruccolasalld
15 färska champinjoner
lufttorkad skinka eller stekt bacon
Rosta pinjenötterna försiktigt på medelvärme. Blanda med övriga ingridienser (utom parmesanost) i en mixer. Peston ska vara rinnig. Tillsätt paremesanost. Koka pastan. Skiva champinjonerna, skölj ruccolan. Blanda alltsammans med peston. Lägg skinka på toppen eller stekt bacon.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
PS
Tack för en trevlig stund på bokmässan.

Per Morberg live

Nu ska ni i alla fall få min variant på det han försökte laga i Göteborg. Jag har bytt ut karljohansvamp mot trattisar.
200 gr färska champinjoner
1 näve blötlagda trattisar
smör
2-3 dl grädde
1 dl riven parmesan
salt och peppar
300 gr tagliatelle

Fyll en stor kastrull med vatten (den på mässan var på tok för liten) och häll i två nävar salt. Per säger att vi har för små kastruller, för lite salt och att vi kokar pastan för länge. Koka pastan knappt klar. Fräs ur vätskan ur svampen och tillsätt smör. Svampen ska vara ordentligt stekt annars blir den sladdrig enligt Per och jag håller med. Tillsätt grädde och parmesanost. Blanda ner såsen tillsammans med tagliatellen och låt det koka ihop. Salta och peppra. Per gjorde en grön pesto också men det har vi redan på bloggen. Skillnaden är att han rostade (brände) pinjenötterna innan han mixade peston, eller Torgnys variant.
Arga kockar slabbar och luktar bränt!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Jobb och jobb och jobb

Läs mera, världen öppnar sig!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Koka Mandelpotatis

Lite extra tid ger stor utdelning.
Mamma Gunilla
Strömming med senapssås

Senapssås
1 msk smör
1 st finhackad scharlottenlök
1½ msk gula senapsfrön
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
1 krm salt
0,5 dl finhackad dill
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Trattkantarellpaj

pajdeg
2½ dl vetemjöl
75 gr smör
½ dl kallt vatten
fyllning
250 gr riven ost
3 dl grädde
3 ägg
smaksättning
smörstekta kantareller
stekt lök
oregano
muskot
skinka
Gör pajdegen och låt den vila i kylen en stund. Kavla ut degen och lägg den en pajform. Låt gärna degen hänga över kanten för den har en tendens att glida ner på botten. Picka botten med en gaffel, det hindrar botten från att resa sig och bli bubblig. Förgrädda i 10 minuter i 200 grader. Skär bort överflödig deg.
Blanda ägg och grädde. Rör ner valfri fyllning och blanda ner osten. Häll fyllningen i pajsaklet. Grädda i ca 30 minuter. Vill man ha det magrare kan man byta ut en del av grädden mot mjölk.
Pröva er fram till en egen favorit!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Kyrkoval med couscous
Så idag blev det lätt- och snabblagat, även med Pappa Torgnys standard. Couscous, wookgrönsaker, vårrulle, färska tomater och en mangochutneysås. Allt avnjöts till isande kallt kranvatten.

Jag har röstat! Har du?
Pappa Torgny
PS
I Gunnarskogs församling bjöd de på nävgröt med valfläsk idag. Men det biter inte på en gammmal inbiten vegetarian.
Skogsutflykt och loppisfynd
Precis som när Samuel var här så hittade vi blåbär, kantareller och trattisar. Sedan blev det en tur till Solareturen och ännu en fin skål att lägga blåbär i.

Trots minen så älskar Miriam att plocka både blåbär och svamp....

En del av dagens skörd. Blåbärsskålen är dagens fynd.
Ta vara på gåvorna!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Nytt och fräscht


Hotellkänska hemma!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Chipbutties

Eftersom det inte går att köpa riktiga chips här i Sverige använder vi strips. Fritera eller stek "chipsen". Smöra två skivor formfranska och lägg chipsen mellan och klämt till. På Engelskt vis kan man skvätta lite vinäger på, också. Sedan är det bara att äta och "dribbla".

Ät, njut och glöm inte att tvätta händerna efteråt.
Pappa Torgny
Äntligen klart!
Ha en skön torsdagkväll
Mamma Gunilla
Duschbesvär
Äpplekaka med limesås
När jag handlade nu senast hade de dessutom svenska äpplen. En sån skillnad. De doftar. Standaräpplena på Willys är tjockskaliga och doftlösa. Så här kommer en äppelkaka till. Jag hittade receptet i min Scrapbook från England när jag letade efter crepés receptet.

Äppelkaka
150 gr smör
1½ dl vatten
2 ägg
2 dl socker
6 bittermandlar
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4-6 syrliga äpplen
1 dl råsocker
2 tsk stött kardemumma
1½ msk kanel
Limesås
1 dl vatten
½ dl socker
1 lime
2 dl crème fraiche
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i botten på en bakform, inte springform eller klä den med bakpapper. Häll i lite smält smör, äppelklyftorna och kryddorna. Stek i ugnen. Under tiden vispa ägg och socker. Smält smöret häll i vattnet och koka upp. Blanda mjöl, riven bittermandel och bakpulver. Häll smör/vattnet över äggen. Rör ner mjölblandningen. Häll smeten över äpllena och grädda i 175 grader i 25-30 minuter. Obs temperaturen.
Koka upp vatten och socker. Riv skalet av limen och häll i hälften i sockerlagen tillsammans med fruktköttet. Koka i 12 minuter. Sila sockerlagen och låt den svalna. Blanda med crème fraichen. Toppa med resten av limeskalet. Mycket god variant till vaniljsås.
Sött, surt och gott.
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Räk- och spenatcrepés

Spenatpannkaka
3 ägg
5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
200 gr fryst hackad spenat
1 tsk salt
Fyllning
150-200 gr majonäs
1 tsk dijonsenap
ca 300 gr räkor, kräftstjärtar eller seasticks (grovhackat)
2 vispade äggvitor
Tina spenaten och låt den rinna av. Blanda till övriga ingridienser. Provstek en pannkaka och tillsätt eventuellt mera mjöl. Hacka valfritt seafood och blanda med majonäs, senap och hårdvispad äggvita. Fördela fyllningen på pannkakorna. Rulla ihop med skarven uppåt. Pensla med lite smält smör. Gratinera 12 minuter i 225 grader
Smaklig måltid
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Svartrötter med trattisar

1 l trattkantareller
1 msk smör
500 g svartrötter
1 skivad citron
0,5 st purjolök, liten, finhackad
200 g broccoli i buketter
2 dl matlagningsgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
hackad färsk basilika
50 g cashewnötter, grovhackade
Skär svampen i bitar och låt den koka i en torr stekpanna tills det mesta av vätskan försvunnit. Tillsätt smöret och fräs i ca 15 min på svag värme. Skala svartrötterna. Var noga med att lägga dem direkt i kallt täckande citronvatten, de svartnar annars lätt före kokning. Koka rötterna ca 10 min med skivad citron i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av. Tillsätt purjolök, broccoli och matlagningsgrädde till svampen. Låt koka ihop några minuter. Krydda med salt, peppar och basilika. Rör ner nötterna och häll fräset över svartrötterna på serveringstallrikar.
Njut av höstens bruna guld!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Äggcoddler med kantarell
Då dök ett recept upp i mitt minne från England som kom tillsammans med "ägcoddlerna". Stekt champinjon tillsammans med ägget. Jag stekte min finhackade kantarell i mycket smör. Sedan smorde och saltade jag "coddlerna". Lade kantarell under och över och kokade i 8 minuter. Det hade inte skadat med fler kantareller men det var en jättegod smakkombination.

Visdomsord: Rata inte det som är litet och ensamt. Det kan komma till glädje. ;)
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Trattkantareller och flyttkorg
Vi vaknade tidigt idag (i alla fall Torgny). När morgonkaffet var drucket och tidningarna (NWT, VF och DN) lästa var det fortfarande tidigt. Eftersom solen bröt igenom dimman blev längtan ut i skogen så stor att vi snörade på oss kängorna och tog med oss svampkorgarna. Det blev en ljuvlig skogspromenad, en gul kantarell och en korg med trattisar. Och resten av lördagen återstod.
Vid lunchtid packade vi en matsäckskorg och besökte våra nya vänner Ninni och Anders (Andreas svärföräldrar). De är mitt uppe i flytt till Gotland, med hästar och allt. Tråkigt att de lämnar Karlstad, men kanske kan vi få besöka dem i Lau.
Lycka till på Gotland!
Torgny och Gunilla
Fransk äppelkaka

Fyllning
6-7 äpplen
50 gr smör
1,5 dl socker
Deg
2,5 dl vetemjöl
100 gr smör
2 msk socker
2 äggulor
Sätt ugnen på 200 grader. Gör pajdegen och låt den vila i kylen. Skala och klyfta äpplena. Smält smör på medelvärme. Tillsätt sockret. När det smält höj värmen lite och rör om tills det är ljusbrunt. Lägg i äppelkyftorna. Stek äppelklyftorna på medelvärme i 15 minuter. Rör försiktigt. Kavla ut degen mellan smörpapper och lägg den på stekpannan. Grädda i 200 garder i 15 minuter och 150 grader i 20 minuter. Servera med vaniljvisp.
Franskt men gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny (Anglofiler)
Fruktsallad med yoghurt


Sött och gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Trattkantarellsoppa

4 portioner
2 msk smör
1 gul lök
10 potatisar
1 l grönsaksbuljong eller svampbuljong
1 ½ dl torkad trattkantarell
1 ½ dl små gröna ärtor
1 dl grädde eller crème fraiche
2-3 msk hackad persilja
salt och vitpeppar
Stek skivad lök i smör tills den blir glansig. Tillsätt grönsaksbuljong, skivad potatis, trattkantareller, salt och peppar. Koka tills potatisen är mjuk. Strax före servering: tillsätt grädde eller crème fraiche, ärtor och persilja. (Om ärtorna ligger i för länge blir de militärgröna. Så får det inte bli för ögonen skall njuta också.)
Smaklig höst!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
090909-mingel

Vi firade med triangelmackor och snacks. Trevligt att förgylla en vardagskväll.

Tack för blommor och alla 090909-hälsningar!
Mamma Gunilla säger grattis älskling till Pappa Torgny
Benjamins böner

200 gr fetaost
1 burk valfria bönor
finhackad purjolök
½ ask körsbärstomater eller 2 stora
1 msk olja
1 msk vinäger
salt och peppar
Skölj bönorna ordentligt. Tärna fetaost och klyfta tomaterna. Finstrimla purjolöken. Blanda allt med olja och vinäger. Smaka av med peppar och salt.
Nyttigt och gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Asiatisk trattkantarellwook



400 gr nudlar
2 röda paprikor
1 purjolök
2 broccolibuketter
2 msk fishsauce
2 msk ostronsås
2 nävar torkade trattkantareller (eller annan svamp)
olja
smör
salt och peppar
1 lime
2 dl crème fraiche
Blötlägg trattkantarellerna. Koka upp vatten och salt och låt nudlarna ligga i 5 minuter. Strimla paprika och purjolök, wooka var för sig i olja. Dela broccolin i små buketter, ångkoka. Stek trattkantarellerna i smör. Blanda alla ingridienserna i en stor kastrull. Smaksätt med ostronsås och fishsauce, salt och peppar. Blanda ner rivet skal och saft från en lime i 2 dl crème fraiche. Detta går att variera i oändlighet. Trattisarna gifte sig i alla fall bra med de asiatiska smakerna tyckte vi. Benjamin hann med bussen.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Hasslebackspotatis

Skala 3-4 potatisar per person. Lägg dem i en träslev och skär nästan ända ner. Lägg dem på en plåt och häll rikligt med smör-&rapsolja på. Salta och strö finrivet ströbröd över. Stek i ugnen 45-60 minuter på 200 grader.
Kalasmat!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Andreas drar till England



Lycklig resa, och passa på och njut av fish n´chips!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Broccoligratäng

4 port.
1 kg broccoli
4 dl vatten
1 tsk salt
1 dl grädde
2 dl riven ost
vitpeppar
2msk mjöl
2msk smör
6 skivor fomfranska
1 dl grädde
örtsalt
Koka upp vatten och salt. Dela broccolin i buketter. Koka tre minuter. Spar kokvattnet. Smält smöret och rör ner mjölet. Häll på kokvattnet. Låt såsen koka 3 minuter. Sänk värmen och rör ner ost, grädde och smaka av med vitpeppar. Lägg broccolin i en eldfast smord form. Häll på såsen. Kantskär och tärna formfranskan. Häll på grädde och örtsalt. Låt dra en stund. Lägg dem ovanpå broccolin. Gratinera i 225 grader ca 15 minuter.
Låt hjärnan få sitt!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Bacondadlar

1pkt bacon
16 daddlar
Dela baconen på mitten. Kärna ur dadlana. Rulla bacon runt dadlarna. Stek i grillpanna tills baconen är knapriga. En underbar kombination av sött och salt.
Stek och njut!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Basilikatomater

5 tomater
15 blad färsk basilika
2 tsk flytande honung
salt och svartpeppar
Dela tomaterna. Lägg dem i en smord eldfast form. Finhacka basilikabladen. Ringla honung över tomaterna. Krydda med salt och svartpeppar och lägg basilikablad ovanpå. Stek i ugnen på 200 grader i ca 30-45 minuter. Ta ut dem och låt dem vila i 5 minuter. De är brännheta om man tar dem direkt, så var försiktig.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Ali babas frestelser

1 pkt smördeg (ca 400g)
250 g fryst bladspenat
2 vitlöksklyftor
2 msk smör att steka i
1 dl Kesela
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½-1 tsk mald spiskummin
1 ägg
Tina spenaten och pressa ur vattnet. Fräs den pressade vitlöken och spenaten i smör i en stekpappan. Krydda. Låt röran svalna. Tillsätt ost och Kesella. Kavla ut smördegen och läg en klick fyllning på varje platta och nyp ihop till små trekanter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter i 225 grader.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Papa Torgny
Dagens skörd
Vi får se vad det blir!?

Pappa Torgny
Mamma var trött så hon fick ta nätet till hjälp. Pasta och kantareller

Det smakade riktigt gott. Vi blandade inte kantareller med löken och vitlöken, utan lade dem på toppen. Mer svampsmak och vackrare.
Bra sås reder sig själv
Hos oss får man ibland göra flera olika såser, med och utan köttsmak. Då är Maizenas ljusa och mörka redningar fantastiskt bra. Det har jag lärt mig av Marita, som jobbar i köket på min skola. Den här gången åt vi alla trattkantarellsåsen.
4 port
4 dl vatten
1 svampbuljongtärning
1 näve torkade trattkantareller
3 msk grädde
2-3 msk brun redning
salt och peppar
Koka upp vatten och buljongtärning. Häll i grädden och brun redning till den tjocklek du gillar. Smula ner trattkantarellerna och smaka av med salt och peppar. Klart! Jag använder redningen när jag grillar kyckling och tar till vara stekskyn Jonathan älskar den såsen till kokt ris.
Pröva dig fram!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Sesamströare


Sesamfrön är gott på allt möjligt!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Klappgröt
Det finns två saker som Torgny ogillar mer än annat. Mannagryn och lingonsylt. Blandar man det blir det klappgröt. Jag gillar det, Andreas vill lära sig. Konsistensen är lätt och luftig, smaken en blandning a beskt och sött. Som livet självt. Vet man inget om det som är besvärligt uppskattar man inte heller det som är bra....
1 dl mannagryn
4 dl vatten
2½ dl lingonsylt eller saft
ev socker
Koka upp vattnet och vispa ner mannagrynen. Koka i 4 minuter. Häll sylt och gröt i en maberedare med vispar och vispa i 20 minuter. Till slut får du en fluffig gröt som kan serveras ljummen med kall mjölk. Ett gott mellanmål.
Andreas tyckte om det !
Mamma Gunilla
Sesampotatis
Men idag (igår) har Jonathan tränat handboll så han behöver riktig mat när han kommer hem. Ostschnitzel från scan och sesampotatis från lördagens NWT. Till det blir det grillade tomater och trattkantarellsås.

1 kg tvättad potatis
3 msk smör- & rappsolja
1 tsk salt, gärna gourmetsalt
1 msk vita eller svarta sesamfrön (vi tog blandade)
Klyfta potatisen. Blanda med övriga ingridienser. Stek i ugnen i 225 grader ca 45 minuter. Kan ta längre tid beronde på potatissort. Smaka först.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny