Andreas har flyttat hemmifrån


Andreas har alltid varit en stor matälskare. Äter allt och experimenterar gärna i köket. Det är han som har utmanat Gunilla att göra denna matblogg, så att han och syskonen har familjerecepten lätt åtkomliga. Nu får han verkligen användning av recepten på bloggen. Ikväll, lördag, är mor och far bjudna på middag. Det skall bli sushi!
Lycka till Andreas!
Pappa Torgny och Mamma Gunilla
Potatispannkaka

3 ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
7 rårivna potatisar
1½ tsk salt
Skala och riv potatisen. Blanda vetemjölet med hälften av mjölken och rör till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, äggen, den rivna potatisen och saltet. Häll smeten i en smord långpanna eller två gjutjärnspannor och grädda 35 minuter i 225 grader. Servera med lingon eller äppelmos.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Räkcoctail
Efter en dagstur till Uppsala väntade Gunilla och detta fredagsmys på mig. Skönt att komma hem och gott att äta.
4 portioner
ca 500 g oskalade räkor
6 finhackade körsbärstomater
1 finhackad charlottenlök
1 msk limejuice
1 tsk worestersås
1 lime i klyftor
smaksätt med salt och tabasco
Hacka, blanda och servera kall med gott bröd till.
Pappa Torgny och Mamma Gunilla
Nudelwook

Benjamins och Torgnys vegetariska wook.
2 port
250 gr räkor
2 ägg
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
2 msk limejuice
2 msk fish sauce
2 tsk farinsocker
rapsolja
nudlar
wookgrönsaker
1-2 tsk sesamolja
Blötlägg valfri mängd nudlar. Skala räkorna. Gör äggröra av äggen. Stek finhackad chili och vitlök i olja. Blanda i fish sauce, limejuice och farinsocker. Koka wookgrönsaker, valfri mängd. Smaksätt nudlarna med sesamolja, men var försiktig med mängden. Den är smakrik! Blanda ner nudlar, räkor, äggröra och wookgrönsaker. Låt allt bli varmt och servera med oyster sauce eller sweet chilisås.

Kycklingwooken. Lättlagat med Blue dragons färdiga sås.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Jerusalembröd
När vi var i Jerusalem i våras köpte vi bröd som såg ut som det här brödet. Jag har inget recept så jag improviserade. Jag är så förtjust i deras brödkrydda Zater som man har till. Man doppar en bit bröd i olivolja eller hommous och lite av kryddan. Den finns att köpa i orientaliska affärer.
2 bröd
2 dl vatten
25 gr jäst
½ tsk salt
3 msk olivolja
vetemjöl
sesamfrö
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olja och salt. Blanda ner mjöl till en fast deg. Låt det jäsa i 30 minuter. Dela degen i 2 delar och rulla ut till rundlar. Pensla med vatten och strö på sesamfrön. Låt jäsa 20 minuter. Grädda i 225 grader 1 12-15 minuter.
Undertecknad i Jerusalem maj 2008
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Langos
Matprat är alltid neutralt och intressant för de flesta, eftersom vi alla äter tre gånger per dag. Vid ett sånt lunchprat på Torgnys jobb kom langos på tal, så det här är ett önskerecept till Chatarina A. Langos kommer från Ungern och har blivit festivalmat här i Sverige.
4 stora eller 8 små portioner
25 gr jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kall kokt potatis
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 dl mjöl till utbakning
olja till fritering
Vitlöksolja
4 stora vitlöksklyftor
1 dl neutral olja
Tillbehör
3 dl gräddfil
1 finhackad rödlök
100 gr stenbitsrom
Rör ut jästen i vattnet. Riv potatisen fint. Blanda ner potatis, mjöl och salt. Jäs i 40 minuter. Degen ska vara slät och lös. Ta upp degen på mjölat bakbord. Platta till den och dela den i 16 eller 32 bitar. Jäs i 10 minuter. Heta upp oljan till 180 grader och fritera bröden 4 minuter för stora och 3 minuter för små. Vänd efter halva tiden. Läg dem att svalna på hushållspapper och galer. Pensla med vitlöksolja. Servera med tillbehören.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Jonathans Cocospannkakor

4 port
3 ägg
3 dl mjöl
6 dl mjölk (kan vara cocosmjölk)
½ tsk salt
2 msk socker
1 ½ dl cocosflingor (rosta på medelvärme)
smör
4 bananer
smör
råsocker
Blanda ihop pannkakssmeten och stek pannkakorna i smör. Stek bananerna på medelvärme med smör och råsocker. Strö över cocos vid servering. Jonathan tar hellre sylt och det går också bra.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Sommarsoppa
Det här är en kombination av Mormor Iris och Farmor Margarethas soppor. Det här är ett gammalt svenskt recept. Hos mormor gick vi ut i trädgården och plockade potatis, morötter och ärtor från trädgårdslandet, blomkålen var köpt. Farmors variant är lättlagad med Findus sommargrönsaker. Den gjorde jag idag till barnen när vi åt löksoppa.
4 port
600 gr Findus sommargrönsaker
7 dl vatten
2 dl mjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk smör
hackad persilja
ev vit redning (Maizena)
vitpeppar och ev. salt
Koka upp grönsakerna i vattnet och lägg i buljongtärningarna. Koka i 5 min. Häll i mjölk, smör och eventuellt vit redning för att få soppan lite tjockare. Tillsätt smör och smaka av med peppar och salt.
Servera en fralla med ost och paprika till.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Fransk löksoppa med gorgonzola

4 portioner
6-7 medelstora lökar
50 g smör
1 l vaten
2 dl vitt vin
2 buljongtärningar/2 msk fond (kalv eller grönsaks för oss)
1½-2 tsk salt
svetpeppar
1 lagerbblad
2 tsk timjan
4 rostade brödskivor
2-3 dl riven ost
Skala och skiva lökarna. Smält smöret i en gryta och lägg i löken och låt den mjukna på svag värme i 15 min. Späd med vatten och vin. Häll i buljongen och krydda. Koka sakta i minst 30 min. Värm ugnen till 225 grader. Häll soppan i ugnståliga skålar. Toppa med 1 rostad brödskiva och strö lite riven ost över brödet och gratinera i 8 minuter.
Det här är Anna Bergströms recept. Vi följer det men byter ut brödet mot smördeg och den rivna osten mot gorgonzola.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Våffelmackor när mamma är borta

formfranska, 2 per macka
bregott
lök
ost
tomatpure
oregano
skinka (för Jonathan som inte är vegetarian)
Fram med formfranskan ur frysen, två per macka. Bre bregott på utsidorna av formfranskan och tomatpure på insidan. Lägg på finhackad lök (Jonathan tar skinka istället), ost och krydda med oregano. Lägg ihop mackorna och släng in dem i smörgåsgrillen. Gott och onyttigt!

Vaför heter de våffelmackor och inte varma mackor? Därför att jag använde våffeljärnet först, till det gick sönder. Nu har vi köpt en röd och snygg smörgåsgrill. Helt OK, men inte samma känsla.
Smaklig måltid!
Pappa Torgny
Jallamacka

4 port
4 Orientaliska tunnbröd, Liba bröd
smör eller ajvar relish
1 gul lök
skinka
ost
tomater
oliver
soltorkade tomater m.m
Bred smör eller ajvar relish på brödet. Lägg på den fyllning du vill ha. Rulla ihop och fäst ihop med en tandpetare. Värm i ugnen 10-15 minuter i 175 grader. Har man kombiugn kan man använda microeffekt också. Då blir löken mjukare.



Smaklig måltid
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Lax med wasabisås

wasabisås
4 msk kikkomansoja
1 tsk wasabi
några droppar ättika
ca 4 msk vatten
Blanda wasabi, soja och ättika. Späd med vatten till önskad styrka. Olika wasabimärken har olika styrka. Vi åt den till grillad lax kryddad med citronpeppar och pressad potatis, precis som det stod i kollegans recept.
Smaklig och stark måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Söndagste

God söndag!
Pappa Torgny och Mamma Gunilla



Torsk med äggsås och pepparrot

4 port
1 kg torsk eller annan vitfisk
smör
salt och peppar
Smöra en eldfast form. Lägg i fisken. Salta och peppra och lägg lite smör ovanpå. Ungsstek i 200 grader i 20-25 minuter eller 55 grader med ugnstermometer.
3 dl vatten
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
3 hårdkokta ägg
finhackad persilja
riven pepparrot
ljust redningsmjöl (Maizena)
ev salt
Koka upp vatten, grädde och fiskbuljong. Red av med mjölet till önskad tjocklek. Hacka äggen och rör ner tillsammans med persiljan. Smaka av med pepparrot. Häll såsen över fisken när den är klar. Servera med potatis.
Smaklig måltid
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Vårkänslor i köket
Julen är utstädad och vårtulpanerna står på köksbordet. Kanske lite tidig att tala om våren, men det är härligt att få lite ljusare färger på gardinerna och chans till insläpp av solsken då den tittar fram. Men med Jonathan i Brynfjordsbacken är det bara att inse att det är vinter, även om vädret inte bekräftar det.
Vårvinterhälsningar från
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Våfflor med jäst

6-8 våfflor
100 g smör
4 dl mjölk
10 g jäst
3 dl vetemjöl
Smält smöret och låt det svalna. Värm mjölken till 37 grader. Blanda jästen med hälften av mjölken. Rör ner mjölet till en jämn smet. Rör ner retsen av mjölken. Låt jäsa i 30 minuter. Rör ner det avsvalnade smöret. Grädda våfflorna.
Serveras med grädde och sylt.
Ät långsamt!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Mormor Iris vita bröd

5 dl vatten
1 pkt jäst
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl special
Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt mjöl tills det blir en blir fast deg, har du assisten låt den gå i 4 minuter. Tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 4 minuter. Låt degen jäsa i 30 min. Baka ut till 3 limpor. Låt jäsa i 30 min. Grädda i 275 gr. i 8 min. Stäng av ugnen låt brödet stå kvar ca 20 min. med ugnsluckan på glänt.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Bakpotatis med löjrom

4 port.
8 stora potatisar
2 dl crème fraiche
50 gr löjrom eller stenbitsrom
2 finhackade rödlökar
Picka potatisarna med potatissticka och kör dem i Micron 10-15 minuter eller 45-60 minuter i vanlig ugn. Kolla den största potatisen för att se om den är mjuk.



En lat och god kväll!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Kräftsoppa

5-6 portioner
2 medelstora morötter
1 ask kräftost 400 gr
5 dl lättcrème fraiche
1 l vatten
2 ½ fiskbuljongtärningar
1 burk kräftstjärtar
dill
salt och peppar
2 msk smör
Skala, riv och fräs morötterna i smöret. Rör ner mjukosten och låt den smälta på medelvärme. Blanda ner vatten, kräftspad och crème fraiche och koka upp. Strax innan servering, tillsätt kräftstjärtar och dill. Lättare kan det inte bli.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Chokladtryffeltårta

12-15 bitar
Pajdeg
225 gr smör
5 dl vetemjöl
1 ägg
3/4 dl socker
Fyllning
100 gr kokosfett
2 ägg
5 dl florsocker
1½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
Gör pajdegen och låt den vila. Gör i ordning fyllningen. Smält kokosfett och låt det svalna. Vispa ägg och socker. Blanda ner kakao och vaniljsocker. Rör ner det avsvalnade kokosfettet. Kavla ut 2/3 delar av degen. Lägg i en form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter. Lägg i fyllningen. Kavla ut resten av degen och lägg som lock. Grädda på galler på botten eller första falsen, 190 grader i ca 30 minuter. När kakan svalnat sikta över florsockar. Kakan blir godare om den görs en dag i förväg. För att lätta upp kakan serverar vi fruktsallad till.
Fruktsallad
apelsin
äpple
banan
kiwi
sharonfrukt
Ät och njut!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Som bonus kommer en fin vinterbild. Vi har njutit av de fina vinterdagar vi fått. Efter en promenad kan man unna sig något extra gott.
