Fransk löksoppa med gorgonzola
När vi kommer hem efter Jonathans handbollsträning och veckohandling på fredagskvälen vill vi ha mat snabbt. Och det skall vara lite extra gott eftersom det är fredag. Men denna fredag gav vi maten lite extra tid, och det lönades sig. Löksoppan belv jättegod.

4 portioner
6-7 medelstora lökar
50 g smör
1 l vaten
2 dl vitt vin
2 buljongtärningar/2 msk fond (kalv eller grönsaks för oss)
1½-2 tsk salt
svetpeppar
1 lagerbblad
2 tsk timjan
4 rostade brödskivor
2-3 dl riven ost
Skala och skiva lökarna. Smält smöret i en gryta och lägg i löken och låt den mjukna på svag värme i 15 min. Späd med vatten och vin. Häll i buljongen och krydda. Koka sakta i minst 30 min. Värm ugnen till 225 grader. Häll soppan i ugnståliga skålar. Toppa med 1 rostad brödskiva och strö lite riven ost över brödet och gratinera i 8 minuter.
Det här är Anna Bergströms recept. Vi följer det men byter ut brödet mot smördeg och den rivna osten mot gorgonzola.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny

4 portioner
6-7 medelstora lökar
50 g smör
1 l vaten
2 dl vitt vin
2 buljongtärningar/2 msk fond (kalv eller grönsaks för oss)
1½-2 tsk salt
svetpeppar
1 lagerbblad
2 tsk timjan
4 rostade brödskivor
2-3 dl riven ost
Skala och skiva lökarna. Smält smöret i en gryta och lägg i löken och låt den mjukna på svag värme i 15 min. Späd med vatten och vin. Häll i buljongen och krydda. Koka sakta i minst 30 min. Värm ugnen till 225 grader. Häll soppan i ugnståliga skålar. Toppa med 1 rostad brödskiva och strö lite riven ost över brödet och gratinera i 8 minuter.
Det här är Anna Bergströms recept. Vi följer det men byter ut brödet mot smördeg och den rivna osten mot gorgonzola.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Kommentarer
Trackback