Sommarsill till lunch

4 port
1 burk avrunnen matjesill
4 kokta kalla potatisar
1 äpple
10 skivor smörgåsgurka
1 liten röd lök
½ dl crème fraiche
½ dl majonäs
salt och peppar
Skär i tärningar och blanda. Salladen är god att lägga på knäckebröd eller kavring.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Årets första frukost ute

En skalbagge njuter också av vår utemiljö med bla strandtrift som blommar.


Ha en skön dag i solen!
Pappa Torgny och Mamma Gunila
Laxpaket X 2

Paket 1
Asiatisk touch
6-8 kokta potatisar
2 skinnfria laxfiléer
skal och saft från 1 lime
ca 4 msk sweet chilisås
8-10 klyftade körsbärstomater
salt och peppar

Paket 2
Svensk smak
6-8 kokta potatisar
2 skinnfria laxfiléer
finhackad dill
saft och skal från 1 citron
4 msk smör
spenatblad
salt och peppar
Smörj fyra folieark. Lägg i potatis, fisk och smaksättning. Stek i ugnen 225 grader i 25-30 minuter. När maten står i ugnen kan man göra något man gillar.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Nästan som i Amsterdam






Visst är vår Herre en skicklig konstnär!
Gunilla och Torgny
Grönsaksomelett


1 grön paprika
1 purjolök
1 burk krossade tomater, eller 6 färska tomater
1 lagerblad
salt och peppar
hackad persilja
olivolja
Skär purjolöken i strimlor och skölj den. Tärna paprikan. Fräs i olivolja i 5 minuter. Tillsätt tomater och lagerblad och koka i 20 minuter. Gör en omelett på 4-5 ägg och häll grönsaksröran över. Strö över finhackad persilja.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
27-årig bröllopsdag

Vi bjöd på Toast Skagen med löjrom, givetvis på hjärtformat bröd.
Varmrökt Gustavalax med hjortronsås och gurksås, serverad med mandelpotatis.
Till efterätt blev det chokadpannacotta med halonsås och "äkta" geléhallon.
Till detta serverades muouserande vin.
Det hela avrundades med kaffe/the och aveck.


2 dl grädde
2 msk socker
100 gr choklad
1 blad gelatin
Blötlägg geatinet i 10 minuter. Dela chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och socker. Smält ner gelatinbladet i den varma grädden. Häll grädden över chokladen. Häll upp i formar och låt den stelna i kylskåp 2-3 timmar.
1 dl stark saft
1 dl gelésocker
Koka upp saften och sockret. När det svalnat häll på toppen av pannacottan. Låt stå kallt. Servera med geléhallon. Våra geléhallon kom från Ejes chokladfabrik i Stockholm, på Erik Dahlbergsgatan. De är en smakupplevelse!
God mat i gott sällskap!
Pappa Torgny och Mamma Gunilla
Katarina 50 år
.




Tack för senast!
Gunilla och Torgny
Äggcoddler

Man smörjer formen invändigt med smör och kryddar med citronpeppar och salt. Knäck i ett ägg, Lägg en klick smör, salt och citronpeppar på toppen. Sänk ned i kokande vattenbad (inte över locket) och låt stå i ca 8 minuter för krämig gula.
Ha en bra dag!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Äggmackor

6 skivor formfranska
2 hårdkokta ägg
½ dl majonäs (eventuellt lite crème fraiche)
1 ask smörgåskrasse
1 tsk fransk senap
salt och peppar
Hacka äggen och blanda med övriga ingridienser. Fördela på tre skivor formfranska. Lägg resterande över och skär till trianglar.
Smaklig måltid och Grattis Katarina som fyller 50 idag!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Cambozolalasange med Melonsallad
Det här är min variant av en lasange från Allt om Mats "Gott & Grönt". Den är mäktig men god med Cambozola som ostsås. Melonsalladen skapades i grönsaksdisken på OBS. Där kunde man köpa olika sallader i lösvikt. Galiamelonen var perfekt mogen.
1 zucchini
1 gul paprika
1 röd paprika
2 gula lökar
4 tomater
50 gr soltorkade tomater
2 msk tomatpuré
½ tsk sambal olek
salt och svartpeppar
timjan
ca ½ dl vatten
125 gr cambozola
1½ dl crème fraiche
6 lasangeplattor
Hacka alla grönsaker och stek dem i tre minuter. Tillsätt kryddor och vatten till en lagom tjock sås. Koka i 10 minuter. Varva sås och lasangeplattor i en 2 liters form. Mixa cambozola och crème fraiche och lägg såsen på toppen. Grädda i ugnen 30 minuter i 175 grader.
lite ruccola
mangold
bladspenat
1 liten galliamellon
körsbärstomater
hackade valnötter
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
PS
På altanen var det stämningsfullt med sol och mörka moln om var annat.
Beans on toast

Jag rostar bröd och värmer vita bönor i tomatsås, HP:s är godast. Jag kryddar såsen med lite chilisås, salt, peppar och chili grillkrydda. Det gröna är kryddkrasse. Snabbt och gott.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Loppisfynd och Körsbärsträd

När vi kom hem efter morgonpromenaden lyste solen i vårt körsbärsträd. Visst blir man glad av blommor och vårsol!

Njut av livet!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
En kväll med utsik


Tack för en trevlig kväll Samuel!
Pappa Torgny
BLT
I USA går det fort. Där har snabbmatskulturen sin hemvist. BLT (Bacon, Lettuce and Tomato) går fort, det smakar gott men magen blir väl inte alltid så glad. Man får tänka sig för och inte äta sådan här mat för ofta. Det här är en av mina favoriter. Den ska serveras med iskall cola och chips!
8 formfranska
majonäs
sallad
2 tomater
1 pkt bacon
Knaperstek bacon och låt fettet rinna av på ett hushållspaper. Bred majonäs på fyra skivor av formfranskan. Lägg på salladsblad. Skär tomaten i tunna skivor och fördela på salladen. Lägg det avsvalnade baconet på toppen och lägg över nästa skiva formfranska.
Ät med måtta!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Grönt och gott
När jag vaknade av en hostatack på natten tänkte jag ut den här maträtten sedan somnade jag gott. När jag serverat den så fick den godkänt av Andreas och Andrea. Jonathan åt smörgås istället.
3 grillpinnar
1 grön zucchini
4 -5 tomater
1 stor röd paprika
färsk basilika
4 msk olja, raps eller oliv
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Skär grönsakerna i skivor och bitar. Krossa vitlöksklyftan i olja och tillsätt salt och peppar. Pensla zucchiniskivorna. Varva zucchini, tomat, basilikablad och paprika och trä upp dem på grillpinnen. Lägg i en smord form häll över resterande olja. Rosta i ugnen på 225 grader 30-35 minuter.
Salladen
romansallad
små färska broccolibuketter
gurka
körsbärstomater
röd paprika
Vi blev fler till middag än jag tänkt mig så jag gjorde som amerikananrna brukar göra och tog fram en påse med lätsaltade chips. Andreas rynkade på näsan men konstaterade sedan att det var gott.
Det är kul att experimentera!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Äggröra

4 ägg
4 msk grädde (mjölk eller vatten)
salt och vitpeppar
1 msk smör
Rör upp äggen med en gaffel. Tillsätt grädde. Värm på medelvärme och rör med en trägaffel. När det tjocknat ta från värmen och tillsätt 1 msk smör. Smaka av med salt och peppar.
Vi gjorde krämig.
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Rabarber och jordgubbskompott

7 dl späda rabarber i skivor kokas i 10 minuter med 1 dl vit sirap och två kanelstänger. Låt det svalna och blanda ner 3 dl skivade jordgubbar. Servera med vispad grädde.
Njut av en försmak av sommaren!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Räkmacka

½ kg räkor
3 tomater
1 liten finhackad lök
1 msk raps- och liniolja med citronsmak
1 tsk citronskal
saft av en citron
1 msk chilisås
1 msk honung
några droppar tabasco
Blanda ingredienserna till marinaden. Skala räkorna och lägg i marinaden tillsammans med skinn och kärnfria tomattärningar. Låt dra en stund. Stek formfranska i smör. Lägg upp räkor utan marinad på brödet. Dekorera med valfritt grönt.
Trevlig helg!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Mammamats påskmuffins

Receptet på Påskmuffins
Ät och njut!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Spenatlasagne

4 port
1 pkt ICAs passerade tomater
1 pkt ICAs krosade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
½-1 tsk balsamvinäger
salt och peppar
smör
hel spenat, frusen eller färsk
500 gr keso
riven ost
12 lasangeplattor
Hacka den gula löken och vitlöken och fräs i smör några minuter. Tillsätt Tomaterna, honung och vinäger och koka ihop
ca 10 minuter. Varva tomatsås, keso, spenat och lasangeplattor. Salta och peppra lite mellan varven. Grädda i 200 grader i 30 minuter. Lägg över riven ost och låt stå 10-15 minuter, tills det fått färg.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Sparrissoppa
Mamma kom hem, så nu är det fullt i skåpen och på spisen puttrar en sparrissoppa. Willys fick besök och i grönsaksdisken hittade vi färsk sparris. Det blev en sen, men god middag.
300 g färsk grön sparris
1 gul lök
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl matlagningsgrädde
½ dl tort vitt vin (husets eget hemgjorda, sk fulvin, går bra)
smör
salt
peppar
Skala sparrisen, skär den i mindre bitar. Spara topparna och koka dem i en minut.. Koka resten av sparrisen i buljong i 15 min. Hacka och fräs löken i smör. Lägg ner löken i soppan tillsammans med hälften av grädden. Mixa med mixerstav. Tillsätt resten av grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med sparristoparna.
Servera med ett gott bröd.
Smaklig måltid!
Pappa Torgny och Mamma Gunilla
Mamma kom hem ...
Bortresta i helgen och Mamma i Stockholm. Det blev ingen veckohandling, så nu börjar det bli tomt i kyl och frys. Mamma gillar sådant. Att få skapa maträtter av det som finns i förråden. Minns ni tv-programmet "Här är ditt kylskåp". Kocken Jan-Boris Möller besökte kända människor och lagade mat av det som fanns hemma. Det har inspirerat mamma till många goda maträtter. I Mammas frånvaro skulle jag välkomna Jan-Boris. Men jag fick klara mig på egen hand. Det blev nödhandling till middag och frukost. Mamma kommer med tåget 22.15 ikväll!

Men jag lovar att tvättstugan skall vara tömd!

Pappa Torgny
Slagstaglass


Pappa Torgny
PS
Mamma reste vidare till Stockholm för att besöka Samuel, medan jag åkte mot Karlstad för att föda pojkarna där hemma.
Silverbröllopsgåva

Mamma Gunilla och Pappa Torgny