Äppelkaka + äppelmuffins
Här kommer ett succérecept. Samuel som inte gillar efterrätter åt två bitar av äppelkakan! Det är ett recept från Allt om mat.
Smeten
12 dl dinkelsikt (jag tog 3 d fullkornsdinkel och resten vetemjöl)
4 dl socker
2½ msk bakpulver
1 påse mald kardemumma (17 gr)
300 gr rumssvarmt smör
3 ägg
6 dl mjölk
Topping till långpannan
3 skivade äpplen
½ dl kokos
½ dl råsocker
1 msk kanel
Muffins
2 rivna äpplen
1 msk krossad kardemumma
1 skivat äpple
Blanda de torra ingridienserna och klicka ner det rumsvarma smöret till en smulig smet. Blanda ner ägg och mjölk och rör tills smeten är slät. Häll hälften av smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Lägg på toppingen. Riv 2 äpplen och blanda ner i smeten som är kvar. Fyll 9-12 stora muffinsformar. Toppa med äpplskivor och krossad kardemumma. Båda sorterna gräddas 25-30 minuter i 200 grader.
Väl värt besväret!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Skogens skafferi




Tack för trevligt sällskap!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Nikkaluoktasoppa

4 port
300 gr köttfärs
1 purjolök, strimlad
150 gr vitkål (4 dl strimlade)
1 msk smör
1-2 msk senap
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 liter buljong
1 msk kinesisk soja
hackad perilja
salt och peppar
Fräs köttfärsen i smör. Tillsätt övriga ingridienser utom persilja och koka 15-20 minuter. Smaka av med peppar och salt ock strö över persilja. Gott och barnvänligt.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Bruschetta

1 baguette
4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
örtsalt
4 tomater
basilika
1 tsk honung
salt, svartpeppar
6 stora champinjoner
3 msk smör
1 vitlöksklyfta
salt, vitpeppar
Skär baguetten i sneda skivor. Pressa ner vitlöken i olja och salta. Pensla brödskivorna. Rosta skivorna 10 minuter i 225 grader. Hacka tomaterna och hacka färsk basilika. Blanda tomaterna med basilika, honung och salt och svartpeppar. Hacka och stek champinjonerna i smör och vitlök. Salta och peppra.
Lägg på champinjoner och tomat på det rostade brödet. Gratinera i 10 minuter i 225 grader med varmluft.

Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
grillad lax med dragonsås
Laxen stekte vi i grillpannan i två minuter och sedan i ugnen på 170 grader i ca 15 minuter. Pressad potatis fångar upp såsen.

Sås
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
4 dl Créme Fraiche
1-2 msk färsk dragon
salt och svartpeppar
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Spenatsoppa med ägg

3 msk smör
3 msk mjöl
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 400 gr hackad frusen spenat
1 dl mjölk
nyriven muskot
ev salt
Smält smöret och rör ner mjölet när smöret är smält. Tillsätt lite vatten i taget och buljongtärningarna. Låt koka 4 minuter för att bli av med mjölsmak. Häll i spenaten och koka upp igen. Tillsätt mjölk, muskot och eventuellt lite salt. Klart!
Servera med hårkokt hackat ägg. Vi kokar numera ägg i lite vatten med locket på och lägre värme. Tips från dansk TV och ett sätt att spara energi. Vi måste ju lämna något till våra barn och barnbarn att leva av.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Terminsstart

På vägen till Skutberget blev det burgare på Max. Trots allt är det den "bättre" av de "sämre" snabbmatställena.
Pappa Torgny
Potatisbullar

1½ liter kall pressad potatis
2 äggulor
2 äggvitor
2 msk smält smör
1 tsk salt
ströbröd
Rör ner äggulor, smör och salt med potatisen. Vispa äggvitorna och vänd ner dem i smeten. Forma bullar och lägg dem i ströbröd. Stek i smör på medelvärme tills de är gyllenbruna. Servera med lingonsylt.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Vitlöksbrytbröd

Fördegen
12,5 g jäst (1/4 paket)
2 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl special (180 g)
Huvuddegen
12,5 g jäst (1/4 paket)
1,5 dl kallt vatten
6 dl vetemjöl special
1 msk olivolja
1 tsk honung
1 tsk salt
Fyllnig
100 g kesella
20 g mjukt smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 nypa salt
hackad persilja eller färska örter
Blanda fördegen på morgonen. Blanda i övriga ingridienser utom salt och arbeta degen i 10 minuter i assistent. Tillsätt saltet och arbeta in det. Låt degen jäsa 1 timme till. Baka ut 12 minibaguetter. Lägg dem på plåt med plåtpapper och jäs 30 minuter. Sätt på ugnen på 250 grader med en eldfast form med vatten på botten. Gör i ordning fyllningen. Lägg den i en plastpåse. Snitta brödet ganska djupt och spritsa ner fyllning i skåran. Ställ in brödet och sänk värmen till 230 grader. Grädda 20-25 minuter. Låt bröden svalna på galler.




Ät och njut!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Curryfisk

4 port
800 gr valfri vit fisk
2 purjolökar
2-3 msk curry
olja eller smör
4 dl crème fraiche
½ tsk salt
salt och vitpeppar
Strimla purjolöken och skölj den. Fräs den i olja/smör och curry. Det kan vara ganska mycket curry för crème fraichen lenar smaken. Koka några minuter. Smaka av med salt. Smörj en eldfast form. Häll på lite av såsen i botten. Lägg på fiskiléerna. Salta och peppra. Häll på resten av såsen. Gratinera i ugnen 200 grader i ca 30 minuter. Servera med kokt ris. Majs och morot som tillbehör, smakar lite sött till det starka.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Sådan ska jag aldrig bli!
Tack vare våra fem barn så hänger vi med lite i tiden. Vi lyssnar inte bara på gamla godingar på Spotify. Just nu lyssnar jag på Maja Gullstrand.
Här kommer i alla fall några nostalgiska tillbakablickar.

Först kusin Hanna och Samuel i mammornas (systrarnas) magar maj 1984. Kolla brillorna, bågarna är moderna igen.

Kusinerna i december 1984. Vi passade Hanna på Gitarrgatan. Kolla 70 talsfärger och -tapeter.

Samuel på västkusten, Mollön 1988. Solen lyste hela somrarna på den tiden. Byxorna är supernostalgi. De hade pappa Torgny på 50-talet.
Ooops I did it again!
Grattis på 25-års dagen!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Tilapia (abborre)
I senaste nummret av Allt om mat fanns Tomas Diederichsens recept på abborre med selerikräm. Allt stämde. Det blev fantastiskt gott om jag får säga det själv. Tillhör däremot inte kategorin lättlagat, men väl värt besväret.

4 port
4 tilapia eller abborrfiléer
1½ dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk smör
sellericrème
600 gr rotselleri
4 dl mjölk 3%
2 msk crème fraiche
1 tsk salt
betor
400 gr polkabetor
1 msk konc flädersaft
3 msk rapsolja
½ pressad citron
½ tsk salt
smör
100 gr smör
½ gul finhackad lök
2 msk kapris
rivet skal från 1 citron
1 msk hackad gräslök
2 krm salt
blomkål
250 gr blomkål
1msk rapsolja
½ tsk salt
1. Koka betorna mjuka 15-20 minuter, skala och klyfta dem och lägg i dressingen.
2. Skala och skär sellerin i mindre bitar. Koka i mjölk ca 10 minuter. Häll bort mjölken och mixa med salt och crème fraiche.
3. Bryn smöret tills det luktar nöt och är ljusbrunt. Häll i ett kaffefilter och blanda sedan med övriga ingridienser.
4. Skär blomkålen i 1 cm tjocka skivor. Pensla med olja och salta. Stek i grillpanna 4 minuter på varje sida. ( Förvånansvärt gott! Snyggt att se på.)
5. Pannera fisken med mjöl och salt. Stek i olja på medelvärme. Tillsätt smöret och ös fisken så den får en krispig yta.




Nytt och gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
En tapper skara

Här behövs inget recept. Det är bara att handla, koka potatis och njuta!



Välkomna nästa år!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Borsjtj-rysk rödbetssoppa

6 port
6-7 rödbetor (500 gr)
2 gula lökar
1-2 morötter
1 klyfta vitkål (250 gr)
2 msk smör
1½ l vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
1-2 msk vitvinsvinäger
1 krm svarpeppar
ev salt
Riv eller strimla grönsakerna. Spar en rödbeta till slutet. Fräs grönsakerna i smör några minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar och kryddor. Koka 20-30 minuter. Smaka av med salt och vinäger. Tillsätt den sista rödbetan. Servera med crème fraiche eller gräddfil.

Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Bonderudspotatis och Skårepotatis

4 port
1 kg potatis
2 gula lökar
1 röd paprika
1 gul paprika
färsk broccoli
1 ask körsbärstomater
200 g fetaost
½ dl olja
2-3 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 msk örtsalt
1-2 msk örtkryddor typ oregano, rosmarin, dragon, timjan
salt och svartpeppar
Skala och klyfta potatis och lök. Skär paprika i stora fyrkantiga bitar. Blanda detta med olja och kryddor. Lägg på en plåt gärna på "silikonbakpapper". Lägg körsbärstomater ovanpå. Stek i ugn 200 grader i ca 40 min. Tillsätt broccolibuketter och tärnad fetaost och stek i ytterligare 10min. Servera detta med till exempel keso och majs eller keso blandat med tärnad tomat, lite finhackad purjolök och örtsalt.
Jag älskar potatis och det här kommer min variant på ett recept från Allers.

4 port
12-15 kalla kokta potatisar
200 gr fetaost
1 ask körsbärstomater
1 dl riven ost
4 skivor formfranska
1 dl grädde
2 msk hackad färsk basilika
2 msk hackad färsk persilja
1 vitlöksklyfta
örtsalt och svartpeppar
Smörj en eldfast form. Skala och tärna potatisen salta och peppra. Tärna fetaosten, klyfta tomaterna. Lägg ovanpå potatisen tillsammans med den rivna osten. Tärna formfranskan. Lägg tärningarna i grädde och krydda med örter, vitlök, örtsalt och peppar. Lägg brödtärningarna på toppen. Gratinera ca 30 minuter i 200 grader. Servera med sallad och goda oliver till vegetarianer och parmaskinka till dem som gillar det.

Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Couscous med grönsaker

4 port
1 bukett broccoli
sockerärtor
6 tomater
1 vitlöksklyfta
4 msk färsk basilika (eller 1-2 tsk torkad)
2 msk olivolja
3 dl couscous
3 dl vatten
½ tsk salt
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Skär varje tomat i 6 klyftor. Krydda med salt, svartpeppar, lite socker ock ringla lite olivolja över. Jag grillar i min micro som har sensor. I vanlig ugn tar det ca 25 minuter 175-200 grader. Koka couscous enlig instruktion på paketet. Det varierar lite på de olika fabrikaten. Ångkoka broccoli och delade sockerärtor var för sig. Jag gör det micron. Fräs pressad vitlök och basilika i olivolja. Blanda ner gönsakerna, tomaterna sist och servera med korv eller falafel. Gör en dressing med crème fraiche, vitlök och lite salt och peppar.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Paprikabröd

25 gr jäst
3 dl vatten
1 msk olja
1 msk maizena
1 tsk salt
2 msk persilja
½ tsk krossad rosmarin
Gör degen och låt den jäsa 45 minuter. Under tiden gör de två fyllningarna.
4 röda paprikor
3 stora gula lökar
3 msk persilja
3/4 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
2-3 msk vatten
Hacka lök och paprika. Fräs dem mjuka i vattnet och tillsätt kryddorna när de är klara. Låt svalna.
250 gr keso
1 vitlöksklyfta
3 msk persilja
1 krm timjjan
1 krm basillika
1 msk gräslök
2 krm salt
svartpeppar
Blanda keson med örterna , salt och peppar. Jag använde färska örter från växthuset och tog ungefär 1 msk av varje.
Mozarella i skivor eller annan ost, jag tog cheddar.
1 vispat ägg
När degen är jäst, knåda och dela i en stor och en mindre bit. Klä en rund bakform med den stora biten. Lägg hälften av paprika och lökblandningen på botten. Lägg på kesoröran och ost. Lägg på resten av röran och pensla kanten med ägg. Kavla och lägg på locket. Skär skåror och pensla locket med uppvispat ägg. Låt jäsa i 10 minuter. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Låt stå i 10 minuter



Lycka till Miriam!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Engelskt the

Tack för en trevlig kväll Ninni och Anders.
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
PS Så här ser pajen ut!

Ansjovispaj

pajdeg
125 gr smör
2½ dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
fyllning
3 hackade gula lökasmör
12 ansjovisfiléer
3 skivade tomater
1 msk ströbröd
1 dl riven lagrad ost
salt och svartpeppar
Gör pajdegen. Låt den vila 1 timme. Kavla den tunnt och förgrädda i 10 minuter. Stek löken mjuk i smör och lägg den på botten av pajen. Lägg på ansjovis och tomater. Krydda tomaterna med salt och peppar. Toppa med ströbröd och riven ost. Grädda i 20-25 minuter i 180 grader.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Rester

Ta vara på resterna!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Frukost vid Vänern

Fånga dagen!
Pappa Torgny och Mamma Gunilla
PS Vi stack därifrån när de första badgästerna började dyka upp!
Kantameller
1991 åkte vi till England med Miriam och Samuel. Andreas och Bemjamin stannade hemma hos mormor och Katarina på Bonderud. Där plockade de "kantameller" på skogsstigen på vägen till sjön. Snart åker A&A dit för att studera i tre år! Tiden går rasande fort.
Idag plockade Katarina massor av kantareller dagen till ära. Vi stekte dem i smör till förrätt. Huvudrätt var grillad lax och kiwi med citronsås. Till efterrätt grillade vi ananas med marshmallows och Tobleronesås. (Man kokar 1 dl grädde och smälter med 200 gr Toblerone.)

"Kantameller" på smörstekt bröd.

Lax med kiwi och citronsås, samt grillade champinjoner och zucchini.

Ananas med grillade marshmallows och Tobleronesås.
Grattis Andreas!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Grönsaksomelett 2

1 grön paprika
1 purjolök
1 burk krossade tomater, eller 6 färska tomater
10 soltorkade tomater
1 tsk honung
salt och peppar
hackad persilja
olja
8 ägg
Skär purjolöken i strimlor och skölj den. Tärna paprikan. Fräs lök och paprikan i olja i 5 minuter. Tillsätt tomater och soltorkade tomater och koka i 10 minuter. Gör en portionsomelett på 2 ägg och häll grönsaksröran över. Lägg på en klick fet crème fraiche och en kvist persilja. Röran räcker till 4 omeletter.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Båtbuss

Idag ska vi ordna kalas till denna sidas upphov. Andreas har fyllt 21. Blir det bra kommer det recept.
Ha en bra dag!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Augustifrukost

En bra början på en solig dag!
Pappa Torgny och Mamma Gunilla
Pappas fiskelycka
Men var var alla barnen som brukade komma och möta mig i dörren? Jag fick rensa dem i tysthet i köket!

Fånga dagen (och fisken)!
Pappa Torgny
PS
Så här blev det. Ungsstekt med citronpeppar, salt och citronklyftor. Serverad med sallad, pressad potatis och citronsås.

1 citron
1½ dl grädde
2 dl crème fraiche
1 fiskbuljongtärning
Skär strimlor av citronskalet och koka i lite vatten 1 minut. Häll bort kokvattnet och tillsätt grädde, crème fraiche och fiskbuljongtärningen. Koka upp och smaksätt såsen med ca 1 tsk citronsaft, lite vitpeppar och eventuellt lite salt. Man kan skiva kiwi och steka i lite smör. Passar väldigt bra till lax.
Kokta rödbetor

Rödbetor i valfri färg kokas i vatten och salt tills de är mjuka. Blanda sedan crème fraiche med papparrot och gräslök. Lite salt och pepar. Det ska vara stark pepparrotssmak. Det gifter sig bra med rödbetor. En traditionell sabbatsmåltid med "gefillte fish" har en god dressing med rårivna rödbetor och pepparrot. Jag har bara ätit det två gånger och det är jättegott.
Är och njut!
Mamma Gunilla noch Pappa Torgny
Grönsaksbulgur
Ett gott och nyttigt recept. Man kokar bulgur eller couscous och steker eller grillar de grönsaker man tycker om. Sedan är det bara ett blanda. Nu när solen kommit tillbaka sitter vi och njuter på altanen och grillar lite gott, t ex majs, tomater och zucchini.
3 dl bulgur
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
champinjoner stekta i vitlök
paprika
broccoli
purjolök
dressing
1 lime, skal och saft
2 dl crème fraiche
1 tsk honung
lite salt och peppar
Blanda till dressingen. Koka bulgur i vatten och buljong. Stek och koka grönsakerna var för sig. Bland med grönsakerna och lite timjan.
Grillad zucchini
1 zucchini
1 citron
1 vitlöksklyfta
persilja
olivolja
salt och peppar
Skiva zucchinin tunnt och salta. Låt stå en stund. Blanda persilja, citronsaft och skal, vitlök, salt, peppar och olivolja med mixerstav. Grilla zucchinin och pensla med dressingen.
Hurra för solen!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Selmas vinbärsgömma

pajdeg
100 gr smör
2 msk socker
2 1/4 dl vetemjöl
fyllning
½ liter röda vinbär
topping
1 ägg
1 dl socker
25 gr rumsvarmt smör
100 gr cocosflingor
Gör pajdegen och smeta ut den i pajformen. Rensa och lägg i pajformen. Blanda ihop toppingen och lägg över vinbären. Grädda på botten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Servera pajen ljummen.
Njut i augusti!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Kräftdipp

Prova själv!
Pappa Torgny
Västebottenpaj med kantareller

pajdeg
3 dl vetemjöl (180gr)
125 gr kallt smör
3 msk kallt vatten
fyllning
200 gr lagrad ost
4 ägg
2½ dl mellangrädde
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
topping
500 gr färska kantareller
1 msk smör
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
gräslök
Gör pajdegen, kavla ut den i pajformen och låt stå kallt i kylskåp minst en timme. Pricka degen mad gaffel så att den inte bubblar upp. Förgrädda pajen i 10 minuter i 200 grader. Riv osten och blanda grädde och ägg. Häll i pajskalet och grädda i ca 35 minuter. Stek kantarellerna i smör och lägg på toppen av ostpajen tillsammans med gräslök. Lika gott som vackert.

Augustinjutning!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Rensa vinbär på mormors vis

Njut av sensommarens skördar!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny