Nödproviant när mamma är borta
Idag är det min tur att söka genom kyl och frys. Det blir nödproviant till Benjamn och mig. Mamma Gunilla, vi längtar efter dig!

Vårrullar (mammas hemgjorda är mycket godare)
Nudlar (Benjamin sa att det passade till vårrullarna, men han är ju student)
Oyster sauce (mitt val)
Thai sweet chilisås och soya (Benjamns val)
Tomater och gurka (ett måste för vegetarianer)

Med induktionsspis och automatisk micro går det rasade fort!
Pappa Torgny
Béchamelsås eller vit sås

4 port
3 msk smör
3 msk mjöl
4-5 dl mjölk eller buljong eller blandat
salt och peppar
ev 2-3 msk grädde
Smält smöret på medelvärme. Tillsät mjölet och rör klimpfritt. Tillsätt sedan vätskan lite i taget. När all vätska är tillsatt låt koka tre minuter för att få bort mjölsmaken. Om man har tid kan man värma upp vätskan innan man tillsätter den.



Lycka till!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Potatis x 2
Jag gillar att skapa ny mat med rester. Idag var det purjolök och cheddarost med tomat och löksmak. Till det hade jag en kastrull med kokt potatis och sedan är det bara att fundera, titta på gamla recept och experimentera. Jonathan godkände båda recepten och tyckte att tomatpotatisen var godast.
Tomatpotatis
10 kokta potatisar
½ ask körsbärstomater
100 gr cheddarost (Vi hade köpt cheddarost med tomat och löksmak på torget)
4 skivor formfranska
1 dl grädde
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad persilja
salt och peppar
Skär potatis och ost i tärningar, tomaterna i klyftor, salta och peppra. Blanda och lägg i 4 smorda eldfasta formar. Skär formfranskan i fyrkanter, pressa ner en vilöksklyfta och tillsätt persiljan i grädden. Blanda ner brödbitarna och fördela dem över potatisen. Gratinera i ca 25 minuter i 225 grader.
Inbakad purjopotatis
smördeg
10 potatisar
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
smör
salt och peppar
Stek vitlök och strimlad purjolök i smör. Skala och skiva potatisarna. Lägg hälften av potatisen i botten på 4 smorda eldfasta formar. Fördela purjolöken, lägg på resten av potatisen. Fördela grädden. Lägg på smördegen. Pensla med smält smör. Gratinera ca 25 minuter i 225 grader.
Experimentera mera.
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Ostgratinerad broccoli

1 kg mjölig potatis
25 gr smör
1½ dl mjölk
salt och peppar
ev. 1 uppvispat ägg
2 buketter färsk broccoli
3 msk mjöl
3 msk smör
2½ dl mjölk
1- 1½ dl riven lagrad ost
salt och peppar
Skala och koka potatisen. Dela broccolin i mindre buketter. Ångkoka den i micron eller 3 minuter i kokande salt vatten. Lägg upp den på ett eldfast fat eller form. Smält smör på medelvärme i en liten kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt mjölken lite åt gången och låt såsen koka i tre minuter. Tillsätt den rivna osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar. Mosa potatis och tillsätt mjölk, smör, salt och peppar. Om man vill få moset lite fluffigare kan man röra ner ett uppvispat ägg i moset. Klicka ut moset runt broccolin och häll över ostsåsen. Om man vill kan man klicka ut lite gorgonzola innan man häller på ostsåsen. Gratinera i ca 20 minuer i 200-225 grader.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Svamp och paprikakyckling

600 gr kycklingfilé
1 paprika
200 gr champinjoner
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 dl buljong
1 msk balsamvinäger
majsstärkelse
smör
salt och peppar
basilika eller persilja

Stek champinjonerna i smör och hackad vitlök. Lägg åt sidan. Stek paprikan, jag grillar den i min micro. Lägg den åt sidan. Stek kycklingen och krydda med salt och peppar. Tillsätt grönsakerna, grädden, balsamvinägern och buljongen. Koka upp och red eventuellt med majsstärkelse. Strö finhackad persilja eller basilika över den upplagda portionen.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Sockerkaka med hallon och lime

200 gr smör
2½ dl socker
3 ägg
3½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
skal och saft från en lime
ca 100 gr hallon

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ner hallon och lime. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Grädda i en smord och bröad sockerkaksform i 175 grader i 50 min. Servera med hallonglass.
Sött och gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Vår i luften
Här kommer några bilder från vår minisemester till Göteborg 16-18 april. På vägen via Mariestad stannade vi till vid Hornborgasjön. Det var bara 2.500 tranor kvar, men många fler än hemma vid Appertin. Här går en trana in för landning.
Vi tillbringade ett par timmar i Botaniska trädgården i Göteborg. Jonathan sa att "Där har vi ju varit flera gånger" men han njöt också till slut. Trädgården har alltid något nytt att erbjuda när vi kommer på besök.
Skillor, tulpaner och magnolia.
Vi avslutade med en utflykt till Hönö i bländande vårsol med Miriam och Erik.
Glad vår!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Annas Dinkelbröd

Receptet finns på recept.nu.

Tack för senast Anna och Samuel
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
PS
Även Sameuls svägerksa Karin (Annas storasyster) tog examen samtidigt.

Nytt nyttigt njutbart
Torgny spanade in en nyhet på ICA. Världens nyttigaste bär, gojibär från Kina. Vi har prövat det till grönsakssallad, fruktsallad och till müsli. Om det inte är lika nyttigt som de säger är det i alla fall jättegott och vackert.
Nyttigt och gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Mammas solöga och ägghalvor

1½ dl finhackade rödbetor
1 finhackad rödlök
2 kokta finhackade ägg
2 msk kapris
1 burk ansjovisfiléer
Måtten är ungefärliga. I ett äkta solöga byts äggen ut mot rå äggula i ett äggskal och ingridienserna läggs i cirklar runt äggulan, som en sol.

Den lilla dillkvisten på räkorna gör den extra festlig.
hårdkokta ägg
räkor
majonäs på tub
citron
dill
Smått och gott!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Citronkyckling
Jag älskar internet. Google är jättebra. Jag ville he ett recept på kyckling och citron. På Tasteline fick jag 4 sidor träffar. Jag orkade inte läsa alla. På Google fick jag det här receptet överst, perfekt. Lika lätt som gott.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Gravad lax
Gravad lax har alltid varit festmat hemma hos oss Lindar och våra barn gillar det också. Idag är det Andreas och Andrea som kommer hem och ska få lax.

1 kg lax (frys den ett dygn för säkerhets skull)
½ dl socker
½ dl salt
2 tsk krossad vitpeppar
1 dl hackad dill
Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in laxens köttsida. Låt den grava i kylskåpet i två dygn. Vänd den några gånger.
gravlaxsås
3 msk senap
1 msk vinäger
1 msk socker
1 kryddmått salt
nymald vitpeppar
1 dl rapsolja
1 dl hackad dill
Blanda senap, vinäger, socker, salt och peppar. Tillsätt oljan lite i taget. Sist av allt, rör ner dillen.
En fröjd för både ögat och gommen!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Glad Påsk
Det lyste blått bland de vissna eklöven på Kummelön.
Efter kyrkbesök packade vi en enkel matsäck och kamera och drog till Kummelön för att titta på blåsippor och fåglar. Vi hade med oss Samuel, Anna och Karin. En skön eftermiddag!
En knölsvan visar upp sig.
Fika smakar alltid gott utomhus, särskilt i solsken.
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Hamburgermacka

mjukt tunnbröd
hamburgerkött
crème fraiche
pepparrot
bregott
Blanda créme fraiche och pepparrot till önska styrka. Smöra brödet, lägg ut 4 bitar kött och bred ut créme faiche. Rulla ihop och skär i två bitar.
Två fiskvarianter.
böcklingpastej
créme fraiche
hackad rödlök
eller
kaviar
finhacka gräslök



Ha en bra dag!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Carinas vaniljbullar

Deg
6 dl vetemjöl
1 msk socker
125 gr smör
3/4 dl mjölk
50 gr sötjäst
2 ägg
Fyllning
100 gr smör
2 dl florsocker
2 tsk vailjsocker
Smula ner smöret i mjöl och socker. Lös upp jästen i mjölken och vispa ner äggen. Blanda ner smeten i mjölblandningen. Baka ut 24 bullar. Jäs i 25 minuter. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter.
Ha en bra dag!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Guacamole
Vad gör man med två väl mogna avocado (det är inte lätt att stava det heller)? Rör ihop en guacamole och doppa nachoschipsen i. Vilken lycka att det fanns två goda öl i kylen också. Så blev det lite guldkant på onsdagskvällen, efter en låååång arbetsdag. Fruktsaladen gav lite extra energitillskott.

Jag gillar att göra guacamolen i en stor mortel. Det blir en trevligare konsistens, till skillnad från om man gör den med mixerstaven. Man känner innehållet i röran.
avocado
salsa
citronsaft
flingsalt
nymalen peppar
Njut av vardagen!
Pappa Torgny
Påskbuffé

Alla de här recepten är bra att göra dagen innan. Särskilt mandelkakan vinner på det.

Laxmousse
300 g rökt skinfri lax i bitar
1 burk röd stenbitsrom
2 dl creme
6 gelatinbladfraiche
½ dl hackad dill
2 msk citronsaft
3 dl grädde
salt och peppar
Klä en 1-liters form, gärna i form av en fisk, med plastfilm. Finfördela laxen i matberedare. Tillsätt rom, crème fraiche, dill och citronsaft och blanda snabbt. Lägge gelatinbladen i blöt. Vispa grädden. Smält gelatinbladen, i micron ca 15 sekunder på full effekt. Blanda ner lite av smeten i gelatinet för att jämna temperaturen. Blanda sedan allt. Smaka av och krydda med salt och peppar. Häll smeten och låt det stå svalt till det stelnat. Lägg upp moussen och garnera med dill och citron.

Matjesilltårta
Botten:
200 g mörk kavring
75 g smör
Fyllning:
4 gelatinblad
1 burk matjessill (ca 200 g)
1 gul lök
3 dl gräddfil
2 dl lätt creme fraiche
½ tsk nymald svartpeppar
1 msk matjesillspad
ev salt
Smula brödet i matberedare. Smält smöret och blanda med brödsmulorna och platta ut dem i en form med löstagbar kant. Finhacka sillen och löken. Blanda med crème fraiche. Smaksätt med svartpeppar, sillspad och ev salt. Lägg gelatinbladen i blöt. Smält gelatinbladen, i micron ca 15 sekunder på full effekt. Blanda ner lite av smeten i gelatinet för att jämna ut temperaturen. Blanda sedan allt. Häll smeten över brödbotten i formen och låt tårtan stelna i kylen. Lägg sedan upp tårtan på ett fat och garnera med hackad gräslök.

Laxpaj med romsås
Deg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning:
250 g kallrökt lax
2 ägg
3 msk hackad gräslök
2 dl matlagningsgrädde
Sås:
4 msk majonäs
2 dl creme fraiche
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dil
2 msk hackad gräslök
50 g röd stenbitsrom
Förgrädda pajskalet i 20 min i 200 grader. Grädda pajen i 25-30 min. Blanda ägg, grädde och gräslök. Lägg på laxen och häll på smeten. Grädda i ytterligare 20-25 minuter. Blanda såsen.

Påsktårta
200 gr mandel
2 ägg
2 dl socker
3 dl grädde
1 msk cacao
1 msk socker
Anthon Bergs mandelägg eller dajmkulor
Mal mandeln. Vispa ägg och socker: Rör ner den malda mandeln. Häll smeten i en smord teflonform. Grädda ca 20 minuter i 200 grader. Låt kakan svalna. Vispa grädden med socker och cacao. Dekorera med grädde och ägg.
Glad Påsk!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
En fröjd för ögat
Ibland sammanfaller saker och blir till harmoni. Torgny fick föreviga fruktsalladen i den nya skålen på den nya duken med tulpanerna som var några dagar gamla men som matchade fruktsalladen perfekt!
Glad vår!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Miriam fyller år
Det är alltid roligt när barnen kommer hem. Miriam önskar sig ett födelsedagskalas så i morgon blir det tjuvstart på påskmaten. Jag gillar påskmaten mer än julmaten. För trogna läsare kommer det recept i morgondagens inlägg. Idag blir det bara en bild på den som vanligt telefonpratande dottern med man.

Ha en bra dag!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny