Laxpasta

2 port
200 gr kallrökt lax
1 gul lök
2 dl crème fraiche
dill
salt och peppar
smör
Stek löken på svag värme tills den är glansig och mjuk. Tillsätt laxen i bitar. Värm laxen, tillsätt créme fraichen. När allt är varmt krydda och tillsätt dillen strax före servering.
Räksås
1/3 majonäs
2/3 crème fraiche
chilisås
pepparot
salt
Samklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Bohusländsk fisksoppa

10 potatisar, skalad, skivad
1 purjolök
ärter, majs och paprika (frusna)
2 fiskbuljongtärningar
8 dl vatten
smör
hackad dill
valfri fisk, räkor och/eller musslor
salt och peppar

Stek purjon i lite smör på svag värme. Tillsätt potatis vatten och fiskbuljong. Koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt grönsaker och rikligt med dill. Fisken ska kokas separat. När det är dags att servera så häll först i soppan och lägg fisk och skaldjur i soppan. På så sätt har man kontroll så att man inte kokar fisk och skaldjur för mycket, vilket är lätt hänt.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Maritas ugnspotatis och bönsallad

Ugnspotatis
4 port
12 potatisar
2 rödlökar
2 röda paprikor
små färska champinjoner
färsk timjan
dagsgammalt bondbröd
3 msk olivolja
1 msk honung
1 tsk balsamvinäger
salt och svartpeppar
Marinera champinjonerna i olja, vinäger och honung, tillsätt salt och peppar. Skala och klyfta potatisarna. Skär lök i klyftor. Skär paprika i stora bitar. Blanda allt och tillsätt lite mer olja och salt. Blanda ner timjan och lägg stora brödbitar som suger upp vätska och blir knapriga (Mitt tillägg till Maritas recept). Stek i ugnen 50 minuter i 200 grader.
Bönsallad
4 port
1 burk svarta bönor
2 msk finhackad purjo
1 tärnad tomat
100 gr fetaost
1 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
örtsalt och svartpeppar
Skölj bönorna noga, blanda och smaka av.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Gör-det-själv-sallad

Mamma Gunilla
Fiskpinnar när mamma är borta
Men jag älskar att arbeta i köket tillsammans med Mamma. Vi är ett bra team. Jag hackar, skär och lägger upp. Diskar, dukar och plockar undan (och nu också fotograferar för bloggen). Mamma skapar och lagar maten.
Vad gör jag då när Mamma är borta, som idag när hon är på libanesisk matlagningskurs. Det blir fiskpinnar och potatismos. Ingen höjdare precis, men snabbt och enkelt ;)

Fiskpinnar och potatismos
5-7 fiskpinnar/ perosn
pulvermos lagom mycket/person
Ta ut fiskpinnarna ur frysen. Lägg dem i torr stekpanna på medelvärme och låt dem steka. Vill man piffa upp dem kan man krydda med fiskkrydda. Koka vatten och häll i lagom pulver under omrörning. Till detta kan man servera bostongurka eller remouladsås. (Om Mamma är hemma får man hjälp att göra remouladsåsen själv och det är mycket godare men svårare). Man kan också servera grönsaker till, men det tar längre tid att fixa till.
Hyfsad måltid, men inge kulinarisk höjdare (jag längtar efter Mamma!)
Pappa Torgny
Gott till bubbel
En lördagskväll skulle vi hitta på lite gott till en flaska champagne, som vi fått. Det blev en tur till fiskbilen. Där köpte vi färska räkor och hälleflundra. Till räkorna gjorde jag en enkel dipp som mamma/mormor Iris lärt mig.
Räkdipp
1 del majonäs
2 delar crème fraiche
chilisås
pepparrot
salt
Blanda och samka av.
Till den här rätten använde vi de sista murklorna från mormor Iris. De ger en fantastisk smak till såsen.
Murkelflundra
4 hällefrundrafiléer
1 kg mjölig potatis
smör
5 dl grädde
1 ägg
1 charlottenlök
champinjoner/murklor
svampbuljongtärning
1 dl vatten
riven parmesan
riven gouda
salt
peppar
Skala och koka potatisen och gör ett gott mos med grädde och smör, vispa och tillsätt ägget. Fräs finhackad charlottenlök i smör, tillsätt skivade champinjoner. Koka murklorna och häll bort vattnet. Hacka dem och stek med resten av svampen. Tillsätt grädde och svampbuljong och koka ihop tills såsen tjocknar, tillsätt eventuellt ljus redning. Blanda ner parmesanosten. Sjud hälleflundrafiléerna. Spritsa moset runt kanten på en ungsfast form. Lägg ner fisken och häll såsen över och lägg den rivna osten ovanpå. Gratinera i 225-250 grader i 15-20 minuter. Efter den här middagen får man ta en promenad.
Smaklig måltid !
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Dansk äppelkaka

3 kaffekoppar fast fint äppelmos
4 kaffekoppar rivet grovt bröd
2 msk kakao
4 msk socker
3-4 msk smör eller margarin
2 dl vispgrädde
Bröd, kakao och socker blandas och får fräsa i smöret. I en glasskål varvas brödblandningen och äppelmoset. Varje varv tryckes till med en sked och plattas till. Serveras med vispad grädde eller vanliljvisp.
"Har man råd kan man vispa lite mer grädde och lägga mellan varven också" står det i det här gamla receptet.

Smaklig måltid!
Mamma Gunilla
Skånsk äppelkaka

8 äpplen
honung
smör
flagad mandel.

Skiva äpplena tunt. Lägg dem i en smord pajform. Varva med honung och häll över smält smör och flagad mandel. Kan bytasut mot vafria nötter. Grädda 20-25 minuter i 200 grader. Servera med glass eller grädde.
Asiatisk fisk på grönsaksbädd

4pers.
800 gr skinnfri laxfilé
4 stora rivna morötter
2 strimlade purjolökar
5 vitlöksklyftor
ca 7 cm färsk riven ingefära
2 msk farinsocker
saften av 2 lime
salt och peppar
4-5 dl grädde
rapsolja eller smör

Fräs purjon med vitlöken. Fräs morötterna med ingefäran. Blanda i botten på en smord form eller plåt. Häll över grädden. Lägg på laxen och häll limejuicen över fisken. Salta och peppra och strö farinsockret över fisken. Lägg folie över fisken och koka i ugnen ca 25 min i 250 grader. På slutet kan man ta av folien för att få lite färg.
Laxsoppa

400 gr laxfilé
400 gr räkor
2 palsternackor skivade
2 stora morötter skivade
1 fänkålsstånd strimlad
½ purjolök finstrimlad
2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
salt och vitpeppar
Tillbehör
majonäs+vitlök
2 dl crème fraiche ½ gr saffran och salt

Koka grönsakerna i buljongen i 12 min. Ångkoka fisken eller ta ur lite av buljongen och sjud dem i en separat kastrull. På det sättet är det lättare att få fisken att hålla ihop. Lägg i räkorna i soppan strax före servering. Häll upp soppan och lägg laxbitar ovanpå soppan. Servera med tillbehör och ett gott bröd.
Smaklig måltid !
Mamma Gunilla och Pappa Torgny