Räktips

Motti med fläsk

4 port
5 dl vatten
1 tsk salt
skrädmjöl (rostat finmalet havremjöl)
rökt fläsk
lingonsylt
Koka upp vatten och salt. Ta kastrullen ifrån värmen. Tillätt mjöl, lite i taget och stampamed en träslev men rör inte, det ska bli stora klumpar. En sån här gröt kunde man ta en näve av och stoppa i fickan när man gick till skogs och fläsket i den andra fickan kanske. Knaperstek fläsket, häll stekflottet över gröten och severa med fläsk och lingonsylt. Den godaste drickan till är enbärsdricka.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Torgnys pesto
Mitt första minne av pesto kommer från New York. Där blev vi bjudna på denna välsmakande röra av Lena Fleishmann en svenska gift med en amerikan (hon bjöd på croissant också men det kan jag inte baka). Mitt andra minne är från BB på SÖS där Samuel föddes. Där åt jag vegetarisk mat och fick mycket godare mat än de som åt den vanliga sjukhusmaten. Sedan tog det några år innan jag lärde mig att göra den själv. Vi gör en billigare variant med mandel och persilja istället för pinjenötter och färsk basilika.
Pesto
1 stort knippe persilja
2-3 msk torkad basilika
2-3 vitlöksklyftor
3 msk mald mandel
1-1½ dl olivolja
1 dl riven parmesanost
salt & peppar
ev. vatten
Hacka allt utom parmesan i en matberedare eller i en stor mortel. Tillsätt parmesanen sist. Man kan tillsätta vatten om det känns för tjockt.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla
Torgnys pasta
Mär man kommer hem med 5-6 olika grönsaker skär man dem i jämstora bitar och wokar dem var för sig. Det viktiga är att de har spänst och färg kvar. När alla grönsaker är stekta blandar man dem försiktigt och servera med färsk pasta crème fraiche, rostade pinjenötter och nyriven eller hyvlad parmesan. Detta är lika gott som vackert.

Smaklig måltid!
Mamma Gunilla
Libanesisk mat

Guldgult ris
4 port.
4 dl basmatiris
7½ dl vatten
1-2 tsk gurkmeja
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
2 gula lökar
½ dl flagad mandel
(½ dl gula russin)
1 dl gröna linser

Koka riset med kryddor och salt. Stek löken mjuk i olja. Tillsätt mandel och russin mot slutet av kokningen. Koka liserna för sig och blanda med riset när det är klart. Lägg upp riset på ett stort fat och lägg den stekta löken ovanpå.
Till detta serveras Falafel
3 dl kikärter som blötlagts över natten
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 knippe persilja
Låt de blötlagda kikärtorna rinna av väl. Blanda allt i en matberedare. Låt smeten stå och torka 3-4 timmar. Gör 25 valnötsstora bollar, stek eller fritera dem i olja.
Det finns också goda falafel att köpa färdiga eller som mix. Jag har gjort olika beroende av tid. Alla smakar gott och är dessutom nyttiga!
Till detta serverade vi en Israelisk sallad, god och vacker.
1 gurka
4 stora röda tomater
1 röd lök (eller en färsk gul, smaken ska vara mild)
olivolja
saften av 1 citron
salt och peppar
Gröp ur gurkan och finhacka den och jag menar finhacka! Finhacka tomaterna och låt dem rinna av i en sil. Det går också att ta bort kärnorna men då får man ta en extra tomat. Finhacka löken. Blanda allt och smaksätt med olja, citronsaft, salt och peppar. Det ska smaka lite syrligt men inte surt
Dessutom hade vi pitabröd, smågurkor, oliver i olka färg och storlek och Simons ost (recetet hittar du under "Frukost -Lebaneost") och så Gudruns Hummus. Den är lite trist i färgen men smakar härligt när man får den i munnen. I mellanöstern äter många hummus både till frukost, lunch och middag. Man kan köpa färskt bröd på gatorna från morgon till kväll och hummus är himmelskt gott till det.
1 burk kikärtor
1 msk tahinipasta (sesampasta)
1-2 vitlöksklyftor
saft av 1 citron
1½ tsk spiskummin
salt och svartpeppar
ev. vatten
Mixa allt tillsammans. Smaka av med de olika kryddorna. Den blir godare om den får stå över natten.
Baba ghanoush
1 stor aubergine
1 msk tahini
1 vitlöksklyfta
citronsaft
salt och svartpeppar
hackad persilja och olivolja
(1 finhackad skinnfri och kärnfri tomat, detta är inte med i orginalreceptet men så fick jag salladen på flyget på väg till Israel)
Grilla auberginen i grillpanna tills skalet är brunt och skrynkligt. Det tar en stund. Gröp ur och finnhacka innanmätet och pressa ut överflödig vätska. Blanda i mixer med kryddor och citron, det ska smaka syrligt av citron. Blanda ner finhackad tomat för färg och smak samt dekorera med olivolja och hackad persilja.

Tycker man att det här smakar gott kan man köpa en kokbok med mezemat eller leta på nätet. Det är fantastisk mat god, vacker och nyttig.

Benjamin, vår "vegetariske son", fick libanesisk mat till studenten och som teatersupé i oktober 2008
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla