Vegetarisk ärtsoppa
Vi har en mattradition i familjen. Det är ärtor och punch på Torgnys födelsedag. Eftersom han inte äter kött har vi en god och vacker ärtsoppa med mycket timjan och morrötter.

12 port
1 kg gula ärtor
2 gula lökar
ca 3 liter vatten
2 tsk salt
4 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk mejram
1 tsk timjan
4 morötter
Blötlägg ärtorna 6-24 timmar. Häll bort blötläggningsvattnet. Häll ärtor och vatten i en stor kastrull. Koka upp ärtorna och skumma av och ta bort tomma skal. Sänk värmen och tillsätt de hackade lökarna, buljongtärningarna, saltet ooch örtkryddorna. Koka i 1 timma. Ångkoka morötterna och tillsätt dem mot slutet. Servera med färsk timjan, god senap, gott knäckebröd och en lagrad ost. Torr och varm punch är godast till soppan.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny

12 port
1 kg gula ärtor
2 gula lökar
ca 3 liter vatten
2 tsk salt
4 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk mejram
1 tsk timjan
4 morötter
Blötlägg ärtorna 6-24 timmar. Häll bort blötläggningsvattnet. Häll ärtor och vatten i en stor kastrull. Koka upp ärtorna och skumma av och ta bort tomma skal. Sänk värmen och tillsätt de hackade lökarna, buljongtärningarna, saltet ooch örtkryddorna. Koka i 1 timma. Ångkoka morötterna och tillsätt dem mot slutet. Servera med färsk timjan, god senap, gott knäckebröd och en lagrad ost. Torr och varm punch är godast till soppan.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny
Kommentarer
Postat av: Dottern Miriam
Jag kom på en soppa som vi åt när vi var små, lakritssoppa, som Samuel kallade den. Minns att det var torsk, tomatkross och anis(som gav smaken lakrits). Ett recept som du gärna får fylla på med!
Kram DD
Trackback