Samuels lakritssoppa
Det här receptet är ett Bonderudsminne. Hos mamma satt vi ofta i stearinljusens sken och åt middag. På den tiden tände vi inte ljus hemma så ofta med många och små barn (flera av barnen valde ljusstakar som minne av mormor när hon gått bort) . Ursprungligen heter soppan "Fisksoppa med fänkål", men det var Samuel som gav den namnet lakritssoppa. Det är fänkål som smakar lakrits. Det var min älsklingsdotter Miriam som frågade efter receptet så därför kommer den här utan bild.
4 port
400 gr sej
6 tärnade potatisar
2 finhackade gula lökar
1 msk smör
1 stånd fänkål eller 1 tsk fänkålsfrön
1 burk körsbärstomater
1 l vatten
2 fiskbuljongtärningar
½ tsk timjan
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
2-3 msk pressad apelsin
finhackad persilja
Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt potatis, fänkål, tomat, vatten, buljongtärningar och timjan. Koka i 20 minuter. Skär fisken i tärningar och lägg i soppan. Koka på medelväre tills fisken är mjuk. Smaksätt med vitlök, apelsinsaft, salt och peppar.
Smaklig måltid!
Mamma Gunilla och Pappa Torgny