Mormors vita bröd
Min bror i Göteborg ringde i morse och sa att mammas bröd finns inte på bloggen, men det gör det. Det var mitt förste recept tillsammans med trattkantarellsoppan. Nu får det en egen rubrik.
Det här brödet funkar alltid. Men det ska serveras nybakat som en fransk pain riche. Den har räddat många kalas när barnen tyckt sisådär om kalasmaten.
5 dl vatten
1 pkt jäst
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl special
Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt mjöl tills det blir en blir fast deg, har du assisten låt den gå i 4 minuter. Tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 4 minuter. Låt degen jäsa i 30 min. Baka ut till 3 limpor. Låt jäsa i 30 min. Grädda i 275 gr. i 8 min. Stäng av ugnen låt brödet stå kvar ca 20 min. med ugnsluckan på glänt.
Storasyster Gunilla