Sillsallad, Janssons frestelse, gubbröra
Här är två andra favoriter på julbordet. Vi hade dem inte hemma hos mig som barn. Men när vi var hos min moster och morbror i Trollhättan när jag var tonåring serverades underbar sillsallad och Janssons. Efter den julen var det jag som fick göra sillsallad och Janssons hemma hos oss. Jag minns fortfarande doften av lök och ansjovis på händerna under julbönen i kyrkan eftersom jag gjorde Janssons på morgonen innan vi åkte.
Nu finns de alltid på vårat julbord. Nuförtiden hjälper Torgny mig att skära och så finns det ju löktvål att ta till för att bli av med doften. Gubbröran är ett senare påfund för att ta hand om ansjovisen som blir över.

Sillsallad
4 port.
1 stor urvattnad sillfilé
2 kokta kalla potatisar
1 rödlök
1 ättiksgurka
1 stort rött äpple, t ex Ingrid Marie
8-10 inlagda rödbetor
salt och peppar
Det ska vara lika mycket rödbetor som de andra ingridienserna tillsammans.
Skär allt i fina bitar och blanda allt utom sillen. Den tillsätts strax före servering. Smaka av med salt och peppar. Det är vackert att dekorera med hackat ägg och persilja. Separera gulan och vitan och lägg i fint mönster med persiljan.

Janssons frestelse
4 port
10-12 (1,2 kg) potatisar (mjölig sort)
2-3 gula lökar
½ burk Grebbestads hela ansjovisar
3 dl grädde
salt och peppar
5-6 msk smör
ströbröd
Skala och strimla potatisarna. Dela löken i halvor och skiva dem. Fräs löken mjuk i 2 msk smör. Rensa drygt halva burken med ansjovis. Varva potatis, lök och ansjovis. Salta och peppra. Häll på grädden och det mesta av ansjovisspadet, samt strö över ströbröd och lägg på smörklickar. Gratinera i ugnen ca 1 tim i 225 grader.

Tips:
På nätet hittade jag ett recept där man skulle steka löken, koka den i grädden plus 3 dl mjölk och en matsked socker. När det kokat upp tillsätter man övriga ingredienser (utom ströbröd) och kokar i 5 minuter. Häll i formen och häll ströbröd över. Gratinera i 45 minuter.
Gubbröra
4 port
6 hårdkokta kalla ägg
1-2 gula lökar
6-8 rensade ansjovisar
1 dl crème fraiche
salt och peppar
finhackad persilja
2 msk smör
8 skivor formfranska eller mörkt sött bröd (typ kavring)

Hacka lök och fräs den mjuk i smör. Blanda ner ansjovis och hackade ägg. Låt det bli varmt och rör ner crème fraichen. Smaka av med salt och peppar. Strö över persiljan. Servera genast med rostad formfranska skurna i trekanter.

Smaklig måltid!
Mamma Gunilla
Nu finns de alltid på vårat julbord. Nuförtiden hjälper Torgny mig att skära och så finns det ju löktvål att ta till för att bli av med doften. Gubbröran är ett senare påfund för att ta hand om ansjovisen som blir över.

Sillsallad
4 port.
1 stor urvattnad sillfilé
2 kokta kalla potatisar
1 rödlök
1 ättiksgurka
1 stort rött äpple, t ex Ingrid Marie
8-10 inlagda rödbetor
salt och peppar
Det ska vara lika mycket rödbetor som de andra ingridienserna tillsammans.
Skär allt i fina bitar och blanda allt utom sillen. Den tillsätts strax före servering. Smaka av med salt och peppar. Det är vackert att dekorera med hackat ägg och persilja. Separera gulan och vitan och lägg i fint mönster med persiljan.

Janssons frestelse
4 port
10-12 (1,2 kg) potatisar (mjölig sort)
2-3 gula lökar
½ burk Grebbestads hela ansjovisar
3 dl grädde
salt och peppar
5-6 msk smör
ströbröd
Skala och strimla potatisarna. Dela löken i halvor och skiva dem. Fräs löken mjuk i 2 msk smör. Rensa drygt halva burken med ansjovis. Varva potatis, lök och ansjovis. Salta och peppra. Häll på grädden och det mesta av ansjovisspadet, samt strö över ströbröd och lägg på smörklickar. Gratinera i ugnen ca 1 tim i 225 grader.

Tips:
På nätet hittade jag ett recept där man skulle steka löken, koka den i grädden plus 3 dl mjölk och en matsked socker. När det kokat upp tillsätter man övriga ingredienser (utom ströbröd) och kokar i 5 minuter. Häll i formen och häll ströbröd över. Gratinera i 45 minuter.
Gubbröra
4 port
6 hårdkokta kalla ägg
1-2 gula lökar
6-8 rensade ansjovisar
1 dl crème fraiche
salt och peppar
finhackad persilja
2 msk smör
8 skivor formfranska eller mörkt sött bröd (typ kavring)

Hacka lök och fräs den mjuk i smör. Blanda ner ansjovis och hackade ägg. Låt det bli varmt och rör ner crème fraichen. Smaka av med salt och peppar. Strö över persiljan. Servera genast med rostad formfranska skurna i trekanter.

Smaklig måltid!
Mamma Gunilla
Kommentarer
Postat av: Miriam
Du lovade att lägga upp receptet på räkbomben vi åt på juldagen. Har lite räkor i frysen som jag tänkte festa loss på! :)
Trackback